Succesvolle Webshops hebben dit gemeen!

Zelf heb ik een aantal webwinkels die al lange tijd goed draaien. Daarnaast ken ik een hoop ondernemers die in de afgelopen jaren ook een succesvolle winkel hebben opgebouwd. Wat is het geheim van deze webshops en wat hebben die met elkaar gemeen? Het leek ons een goed idee om uit te zoeken wat de belangrijkste overeenkomsten tussen succesvolle webwinkels zijn.
Op die manier krijg je een beeld of aanpassingen aan je webshop of marketing ook een succes kunnen worden.
Succesvolle Webshops hebben een goede planning
Het bijhouden van een webwinkel bestaat uit allerlei aspecten en soms is het lastig om het overzicht te behouden. Ondernemers die van nature goed kunnen plannen, of hiervoor een goed systeem hebben bedacht, doen het over het algemeen stukken beter dan ondernemers die blind op hun gevoel varen.
Het moet gezegd dat veel webwinkels, die een succes blijken te zijn, pas starten als er een plan klaar is. Deze webwinkeliers vullen de helft van hun webshop niet in, voordat er een plan is. Op tijd beginnen met het maken van een plan is dus belangrijk. Dit kan je op lange termijn veel tijd besparen, omdat je dan minder fouten maakt.

Een plan maken voor je webwinkel betekent niet dat je een ondernemersplan of een hele scriptie hoeft te schrijven waar alles tot in de kleinste puntjes wordt beschreven. Vaak kan het een stuk eenvoudiger en is de eenvoud beter te begrijpen voor eventuele financiers of collega’s.
Er zijn een paar handige modellen die je kan toepassen om in een korte tijd meer inzicht in je onderneming te krijgen. Een algemene manier om je businessmodel uit te werken is de ‘canvasmethode’. Dan vul je het bedrijfsplan op canvas uit. Zo visualiseer je het plan en kan je anderen tonen die eventueel hun mening over het idee kunnen geven.
Houd er wel rekening mee dat een plan altijd aan verandering onderhevig is. Het gebeurt eigenlijk nooit dat je een plan voor vijf jaar bedenkt en het vervolgens exact op de beschreven manier uitvoert. Je kan er ook voor kiezen om periodiek je plannen te herzien, zoals ieder kwartaal of twee keer per jaar. Dan ben je weer op de hoogte van alle veranderingen in de markt en kan je het plan eventueel bijsturen.
Passie voor je product en webshop
De meningen zijn erover verdeeld, maar volgens mij is het redelijk noodzakelijk om passie te hebben voor datgene wat je doet. Anders is niet het niet makkelijk om de doelen, die je voor ogen hebt te halen en gaat het met vallen en opstaan.
Als je te weinig passie voor je product of je webshop hebt dan heb je er al gauw geen zin meer in of ben je niet bereid om de tijd en het geld hiervoor op te offeren. Ondernemers met passie zullen het langer volhouden en hebben vanwege die passie op de langere termijn meer kans van slagen.
Zelf ben ik ooit begonnen met het verkopen van fair-trade producten wat zich uiteindelijk vertaalde in een paar succesvolle webshops met hangmatten. Ik heb een passie voor producten die eerlijk geproduceerd worden en waar mensen ook nog blijven worden. Hangmatten zijn fair-trade.
Daarom zijn hangmatten voor mij het perfecte product om te verkopen. Ondanks dat ik altijd blij ben geweest dat ik deze webwinkel ben begonnen, heb ik ook van mijn fouten geleerd en heeft de passie voor het product en de webshop ervoor gezorgd dat ik ook op moeilijke momenten gewoon ben doorgegaan.
De juiste (niche) producten verkopen
Zoals we hier al kort even beschreven, is het belangrijk om passie voor je product te hebben. Zo kan het zijn dat je een passie voor bijvoorbeeld elektronica of gereedschap hebt. Dit zijn alleen grote branches met een paar grote spelers waar je tegen zou moeten concurreren. In veel gevallen kan het daarom verstandiger zijn om een ‘nicheproduct’ te kiezen, een kleinere markt waar je wel de expert bent en waar weinig concurrenten je tot last zullen zijn.
Dit is de andere reden dat ik ben overgeschakeld van het verkopen van algemene fairtrade-producten naar enkel fairtrade-hangmatten. Bovendien is de marge op nicheproducten vaak beter, omdat je je kan specialiseren in het verkopen van slechts een klein aantal producten.

Je kan bijvoorbeeld een breder assortiment van een specifiek product aanbieden. Je verkoopt bijvoorbeeld nu alle soorten grasmaaiers, maar gaat over op alleen elektrische grasmachines. Een belangrijk voordeel is dat je mensen veel gerichter kan bereiken, vooral als ze naar een elektrische grasmaaier zoeken in de zoekmachines.
Toon aan dat je expert bent op het gebied van jouw product
Als je ervoor kiest om in een kleinere nichemarkt te opereren, dan raad ik je aan om naar buiten te treden als een ware expert. Natuurlijk moet je dit ook echt waarmaken en zal je veel kennis van het product moeten opdoen (als je dit nog niet hebt gedaan). Veel webshops beginnen als een hobby.
Mensen vinden het leuk om spullen te verkopen waar ze veel verstand van hebben. Het is bovendien een groot voordeel vergeleken met grote concurrenten die mogelijk met een klantenservice werken, waarbij de kennis van de producten toch beperkt zal zijn.
Voor niche webshops is het aan te bevelen om op de website zelf naar buiten te treden om de expertstatus aan te tonen.
Tegelijkertijd kan je de consument helpen door meer informatie te verschaffen over je producten en het gebruik ervan. Je kan bijvoorbeeld handleidingen schrijven of YouTube-video’s maken, waarin je uitlegt hoe de producten gebruikt kunnen worden en waar je op moet letten bij de aanschaf van een product. Het uitbreiden van je content op de website zorgt voor veel meer bezoekers en die content verbetert je vindbaarheid in de zoekmachines.
Vecht voor jouw doelstellingen en blijf leren
Zoals eigenlijk voor ondernemers in het algemeen geldt: het is belangrijk wat je bereid bent om op te offeren om je doelstellingen te bereiken. Als je een bedrijf begint, dan kan je van tevoren eigenlijk al verwachten dat niet alles op rolletjes loopt en dat niet al je plannen fantastisch uit zullen pakken.
Het is natuurlijk wel mooi als dat wel gebeurt. Houd wel rekening met tegenslagen en bereid je hierop voor. Wees bereid om veel extra tijd in de webshop te stoppen. Als je dat niet doet, doet mogelijk iemand anders het en streeft die persoon je voorbij.

Je moet er dus heel wat voor over hebben om een succesvolle webwinkel op te bouwen. Het leuke is, mogelijk had je dit al door: ik heb het helemaal niet over financiën of een startkapitaal dat je nodig hebt.
Veel tijd investeren is, volgens mij, veel belangrijker. Om een webshop te beginnen heb je misschien een paar duizend euro nodig en daarom hebben tegenwoordig veel meer mensen de mogelijkheid om een webshop te beginnen.
Concurrenten genoeg dus. Als je veel geld hebt dan is dat natuurlijk een voordeel, maar volgens mij is het veel belangrijker om bereid te zijn om veel tijd te investeren in je webshop, zodat je er later van kan profiteren.
Je kan het niet alleen
Je kan een hoop tijd investeren in je webshop, maar als je echt groot wil worden, moet je beseffen dat je niet alles alleen kunt. Hoewel het soms moeilijk is om iets uit handen te geven, zal je dat toch moeten leren. Alleen op die manier kan je verder groeien en concurreren met de echt grote bedrijven.
Al helemaal op het gebied van webshop software is dit cruciaal: Je kunt dit niet zelf eventjes allemaal ontwikkelen. Je moet wel meedoen met de grote specialisten en spelers.
Netwerken blijft belangrijk
We hebben het niet alleen over sociale medianetwerken, ook netwerken in real life blijft belangrijk. ”Je weet nooit hoe een koe een haas vangt”. Dit gezegde heb ik altijd goed in mijn hoofd gehouden, want het is zeker waar. Zo heb ik ooit een belangrijke klant leren kennen op een feestje en ben ik een nieuwe leverancier tegengekomen op een lokale markt.
Denk ook in samenwerkingen met andere mensen die een autoriteit zijn in je branche. Er zijn bijvoorbeeld veel webshops die kleding verkopen in Nederland. Deze webshops maken regelmatig gebruik van invloedrijke social media figuren of vloggers (influencers) die promotie voor het merk of product maken. Deze mensen hebben zoveel invloed dat het een zeer interessante manier van online marketing kan zijn.
Als je webwinkel naar een hogere omzet en een hoger aantal bestellingen gaat, dan kan het ook verstandig zijn om enkele onderdelen van je webshop uit handen te geven aan bedrijven of personen die hierin gespecialiseerd zijn.
Zo kan je bijvoorbeeld iemand aannemen voor je online marketing of je schakelt hiervoor een bureau in. Ook het inpakken van pakketjes kan je prima aan iemand anders overlaten of aan een fulfillment bedrijf. Breng hier een systeem in aan, zodat iemand anders het op jouw manier uitvoert. Ik zeg altijd: ‘Dingen die je vaker dan een keer doet, zou je eigenlijk moeten uitbesteden’.

Dan kan je jezelf richten op de belangrijke dingen die slechts eenmalig hoeven te gebeuren.
Je moet wel een beetje commercieel zijn
Succesvol zijn met een webwinkel wordt voornamelijk gemeten door het aantal verkopen, het aantal klanten of de winst die je maakt met de webshop. Cijfers liegen niet en dat geldt zeker voor webshops. Daarom is statistieken in de gaten houden razend belangrijk en een beetje commercieel zijn ook.
Ik zeg expres ‘een beetje’, omdat het niet geforceerd moet worden of overdreven moet zijn. Dat kan juist in je nadeel werken. Blijf wel goed opletten dat je de juiste doelstellingen behaalt met je webwinkel en dat je er goed van kan leven, zodat je ook op de lange termijn profiteert van de tijd die je in je webshop stopt.
Commercieel zijn betekent ook dat je naar je klant luistert en klanten centraal stelt binnen je onderneming. Feedback van klanten is heel waardevol en kan je bedrijf naar het volgende level helpen. Je kan er ook voor kiezen om loyale klanten te belonen met een vaste korting of een cadeautje op zijn tijd.
Verkopen is vertrouwen
In de meeste gevallen geldt dat consumenten kopen bij een persoon of een bedrijf die zij vertrouwen. Waar mensen zich vaak in vergissen, is dat iedereen let op de prijs. Natuurlijk is de prijs belangrijk en moet die acceptabel zijn, maar je hoeft lang niet altijd de goedkoopste te zijn om de gun factor van klanten te krijgen. Klanten hebben in het verleden misschien wel eens mindere ervaringen bij andere bedrijven gehad en daarom is het van groot belang dat je rekening houdt met de klantervaring en ook met de ervaring met het product na de aankoop.
Vertrouwen bestaat bijvoorbeeld uit goede klantenservice en bereikbaar en transparant zijn. Het bieden van veel informatie over je producten en bedrijven kan al heel goed werken. Je kan dit doen met een blog of YouTube-video's, zoals hierboven ook beschreven.
Om iets te verkopen moeten consumenten je eerst kennen
Als consumenten je bedrijf niet kennen, of niet kunnen vinden, wordt het wel heel moeilijk om iets te verkopen. Voor veel webshops geldt daarom: wees zichtbaar op diverse kanalen. Natuurlijk moet je goed vindbaar zijn in de zoekmachines en kan je adverteren op sites zoals Marktplaats. Qua online marketing voor webwinkels zijn er alleen nog zoveel meer mogelijkheden die je kan benutten. Denk hier goed over na en bereken wat het kost om zichtbaar te zijn op de voor jou relevante kanalen.
Focus op content
Het uitbreiden van de content heeft een aantal voordelen voor je webwinkel. Goede content kan ervoor zorgen dat je beter vindbaar bent in de zoekmachines. Nuttige informatie kan ervoor zorgen dat consumenten beter begrijpen wat voor product je verkoopt en wat je er precies mee kunnen doen. Goede content zorgt ervoor dat bezoekers terugkeren naar je webshop.
Nu zullen daar natuurlijk ook mensen tussen zitten die alleen op zoek zijn naar gratis informatie, maar dat is niet erg. Er zitten waarschijnlijk genoeg mensen bij die in elk geval bekend raken met je webwinkel en als het zover is mogelijk een bestelling plaatsen.
Uitblinken op het gebied van service
We hebben hierboven al even beschreven hoe belangrijk het is om goede klantenservice te leveren, waardoor consumenten vertrouwen in je bedrijf hebben. De klantenservice moet natuurlijk bereikbaar zijn, maar dat geldt voor iedereen. Creatief zijn is onderscheidend in klantenservice, nu veel webshops razendsnel verzenden en callcenters hebben ingehuurd om de klantenservice te verzorgen. Die ingehuurde klantenservice is een nadeel waar jij je in kan onderscheiden. Met de extra kennis van het product kan je de klant ook extra service bieden.
Wees daarom altijd eerlijk en onthoud dat verkopen eigenlijk ‘het helpen van de klant bij inkopen’ is.

Om aan te tonen dat je uitblinkt in service is het verstandig om onafhankelijke beoordelingen te tonen op de webwinkel en daarbuiten. Laat aan de buitenwereld zien dat je bestaande klanten zeer tevreden zijn. Laat je klanten voor je spreken. Dat zegt altijd meer dan wanneer je zelf zegt dat je de beste bent.
Kies de juiste software en tools
Het bouwen en beheren van een webwinkel kan de nodige kosten met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk dat je de juiste keuzes maakt op het gebied van Webshop software en andere programma’s die je gebruikt.
Denk ook bijvoorbeeld aan hosting van je website. Voor webwinkels en en websites is snelheid van de hosting steeds belangrijker; onder meer de webhoster SiteGround (tijdelijk €5 per maand) heeft hier een behoorlijke focus op.
Houd er rekening mee dat ook deze programma’s geld kunnen kosten en onderdeel kunnen zijn van de vaste kosten voor je webwinkel. Laat je daarom goed informeren door blogs zoals deze!
Kies voor veel gebruikte software
Het is ook vaak aan te raden om juist voor software te kiezen die veel gebruikt wordt. Op dit moment worden MijnWebwinkel & Shopify bijvoorbeeld veel gekozen. Doordat deze software veel gebruikt wordt is er een grote community actief die via fora en online vragen veel problemen direct al kunnen oplossen.
En als laatste: Blijf ambitieus
Hoewel het oprichten van een succesvolle webwinkel met vallen en opstaan kan gaan, is het belangrijk om altijd te blijven geloven in wat je doet en om ambitieus te blijven. Stilstaan is achteruitgaan. Daarom moet je vooruit blijven kijken en jezelf keer op keer nieuwe doelen stellen om je webwinkel verder te optimaliseren en te laten groeien!