10 manieren om je webwinkel te financieren!


Veel beginnende en kleine webwinkels hebben moeite om de eerste jaren te financieren. Hoewel een webwinkel natuurlijk veel goedkoper is dan een fysieke winkel zijn er toch veel opstart en marketing kosten waar je rekening mee moet houden. Een webwinkel is misschien snel en voor lage kosten gebouwd maar moet je nog klanten vinden wat natuurlijk ook niet gratis is!
Een lening via een bank is in deze economische crisis bovendien niet meer zo eenvoudig. Banken lenen eigenlijk alleen nog maar aan gevestigde bedrijven. Maak daarom een financieel plan en bedenk hoe je aan de financiering voor je webwinkel en eventueel je voorraad gaat zorgen. Bedenk daarnaast hoe je zo veel mogelijk zelf kunt financieren zodat je geen lening nodig hebt!
In dit artikel geven we je verschillende tips over manieren hoe je financiering voor je webwinkel kunt krijgen. In het begin zul je misschien denken dat het onmogelijk en onbetaalbaar is om een webwinkel op te richten omdat er toch best veel kosten bij komen kijken. Met de onderstaande manieren wordt het een stuk eenvoudiger om financiering te vinden voor je nieuwe of bestaande webwinkel!
1. Je eigen spaarpotje en inkomsten!

Deze manier wordt ook wel bootstrapping genoemd en wordt uitvoerig beschreven op Webwinkelsucces.nl. Dit is volgens ons namelijk de beste manier om van de grond af aan een webwinkel op te bouwen. De investeringen voor een webwinkel lopen bovendien niet gauw in de miljoenen waardoor het in veel gevallen prima mogelijk is om de bouw en het begin van de webwinkel volledig te bootstrappen.
Bij bootstrapping gebruik je je eigen geld en je maandelijkse inkomsten bijvoorbeeld om het bedrijf te financieren. Bootstrappen is een goede manier om een webwinkel te beginnen omdat je het risico laag houdt en houdt zelf de aandelen. Je investeert met je eigen middelen waardoor je nooit met schulden of ontevreden investeerders achterblijft.Daa
rnaast is het uiteraard handig om je eigen spaargeld te benutten voor een nuttige investering. Hoewel het niet noodzakelijk is raden we je wel aan om ook in dit geval een goed financieel plan op te stellen. Let er wel op dat je misschien wat zuiniger moet gaan leven als je een bedrijf volledig met bootstrapping wil opbouwen!
2. Lenen van familie en vrienden
Een veel gekozen optie om aan financiering voor een nieuw te beginnen webwinkel te komen is de welbekende lening bij familie en/of vrienden. De drempel voor de lening is vaak laag en vermogende kennissen zijn vaak sneller geneigd om te investeren in je bedrijf omdat ze het jouw ook daadwerkelijk gunnen. Het lenen van familie en vrienden biedt zowel nadelen als voordelen waar we je graag wat meer over vertellen.
Het lenen van familie en vrienden heeft een aantal grote voordelen. Zo hoef je vaak geen rente (of een heel laag percentage) over deze leningen te betalen. Daarnaast is de termijn vaak ook langer dan je normaal zou krijgen om terug te betalen. Mocht het al niet lukken dan is er vast wel een langere termijn bespreekbaar. Daarnaast worden de familie en vrienden die investeren in je bedrijf echt mascottes die je ook nog overal zullen promoten omdat ze er zelf baat bij hebben!
Naast de bovenstaande voordelen zitten er ook een paar grote nadelen aan het lenen van familie en vrienden en dit is volgens ons dan ook voldoende om hier niet aan te beginnen. Allereerst is het niet voor niets dat veel mensen zeggen dat je zakelijk en privé gescheiden moet houden. Je wilt eventuele problemen op je werk houden zodat je hier thuis geen last van hebt. Daarnaast zit er altijd een risico aan investeren, ook al is je webwinkel idee nog zo goed. Denk hier goed over na, je wil je familie en vrienden natuurlijk niet benadelen door hun geld kwijt te raken.
3. Credit cards

Één van de gemakkelijkste manieren om aan financiering te komen is credit cards. Een credit card kun je binnen een paar dagen aanvragen via je eigen bank. Houdt er wel rekening mee dat een creditcard maatschappij of bank ook kijkt naar je huidige inkomsten en eventuele schulden. Heb je al schulden of maak je nog (bijna) geen omzet, dan is de kans dat een credit card aanvraag geweigerd wordt groot.
Een credit geeft je de kans om snel en eenvoudig aan een klein bedrag te komen. Voor een simpele webwinkel is een paar duizend euro al voldoende om het eerste half jaar mee door te komen.
De voordelen van de credit card zijn duidelijk, de drempel is laag waardoor je snel aan een klein bedrag kunt komen. De nadelen van een credit card zijn bij de meeste mensen ook wel bekend. Als je in het rood staat op je credit card worden er hoge rentes gerekend, als je deze niet op tijd terug betaald wordt het bedrag alsmaar groter.
Voor de financiering van een webwinkel zijn credit cards daarom iets minder geschikt volgens ons. Je moet er namelijk rekening mee houden dat je webwinkel niet direct een doorslaand succes is waardoor je vaak niet gelijk terug kunt betalen.
4. Krediet verstrekkers voor het MKB
Als het om een middelgrote lening gaan dan kun je terecht bij kredietverstrekkers voor MKB bedrijven. Denk hierbij aan lening van 10 tot 100 duizend euro. Deze leningen worden vaak gekozen om een webwinkel te laten bouwen of een startvoorraad aan te leggen bijvoorbeeld.
Je eigen bank kan in de meeste gevallen prima als kredietverstrekker fungeren en kan je bedrijf ook helpen om een financieel plan hiervoor te maken. Kijk bijvoorbeeld eens bij je eigen bank naar werkkapitaal of korte termijn leningen.
Naast banken zijn er ook financiële instellingen die zich gespecialiseerd hebben in het vertrekken van krediet voor kleine en middelgrote bedrijven. Vaak kun je hier lenen tegen betere tarieven en ook nog advies krijgen bij het financiële plan voor je webwinkel. Qredits is een bekende krediet verstrekker waar veel webwinkel inmiddels financiering hebben gevonden.
Houdt er wel rekening mee dat dit, net als credit cards, korte termijn leningen zijn, vaak is de termijn wel een stukje langer dan bij een credit card en zijn de rentes ook wat gunstiger.
Aan de hand van een stijgende omzet kan de bank er ook mee instemmen om je krediet te verhogen wat handiger is als er grote schommelingen zijn in de cashflow. Bij een webwinkel zal dit minder vaak voorkomen omdat de meeste klanten vooruit betalen.
5. Een tweede of verhoogde hypotheek

Om een manier die vroeger populair was is de tweede of verhoogde hypotheek. Hierbij gebruik je als het ware je huis als het onderpand voor een lening.
Je huidige hypotheek kan verhoogd worden of je kunt een tweede nemen waardoor er een bedrag vrijkomt om te investeren. Dit wordt bijvoorbeeld ook veel gedaan als een huis uitgebreid of verbouwd moet worden. Steeds meer mensen gebruiken deze mogelijkheid tegenwoordig ook voor andere doeleinden zoals het opzetten van een webwinkel!
De rente op dit type leningen varieerde voor de crisis van 5 tot 10 procent, tegenwoordig ligt het vaak lager. Je kunt het terug betalen op dezelfde manier als je huidige hypotheek. Als de lening niet terug betaald wordt kan de bank je huis verkopen om het geld terug te krijgen. Je moet je echt afvragen of je dit risico wil nemen.
6. Traditionele banklening
Een andere manier die tegenwoordig steeds minder wordt toegepast is de traditionele banklening. Hierboven hebben we al besproken dat een bank als kredietverstrekker kan dienen voor korte termijn leningen.
Een traditionele banklening is echter voor de lange termijn en daardoor geschikt voor de opzet van een grote webwinkel en een heel bedrijf.
De voorwaarden voor een banklening zijn meestal gelijk aan die van een hypotheek bijvoorbeeld. Een lange termijn om teug te betalen en een relatief lage rente. Je moet kredietwaardig zijn en geen andere schulden hebben. Een bank kijkt tegenwoordig heel scherp naar de financiën van een bedrijf en er moet vaak al een constante inkomstenstroom aanwezig zijn waardoor de bank zekerheid heeft dat er terug betaald kan worden.
Voor een beginnende webwinkel is de traditionele banklening daarom een minder goed idee omdat je dan vaak nog niet (voldoende) omzet hebt. Een banklening is wel handig als je webwinkel een snelle groei doormaakt.
Vaak moet je dan veel voorraad bijvoorbeeld vooruit financieren maar is de kans wel groot dat je hier geld aan gaat verdienen. Als je deze groei kan aantonen wordt het voor een bank ook eenvoudiger om een lening toe te kennen.
7. Business angels
Een andere manier die we kunnen aanraden is het vinden van een business angel, dit kan ook een familielid, vriend of kennis zijn. Een business angel is een particuliere investeerder die kennis, geld en eventueel ook nog tijd in je bedrijf investeert. Deze (vaak oudere) investeerders hebben ervaring met het opzetten en in de markt zetten van een bedrijf waardoor je veel beginnersfouten kunt voorkomen.
Een business angel kan je op verschillende manieren helpen met de financiering van je bedrijf. De meest gekozen vorm is het ruilen van aandelen voor geld. De investeerder verwacht hierbij dat de aandelen uiteindelijk meer waard worden dan de originele investering. Naast een financiële investering krijg je van een business angel vaak ook advies en eventueel helpt deze nog mee in het bedrijf ook!
8. Durfkapitalisten en Investeringsmaatschappijen
Een andere vorm van investeerder zijn durfkapitalisten. Dit zijn, in tegenstelling tot business angels, vaak investeerders die alleen geld verstrekken. Deze investeerders zijn op zoek naar kleine en middelgrote bedrijven die de potentie hebben om zeer groot te worden waardoor het rendement op de investering ook hoog zal zijn.
Durfkapitalisten investeren bedragen die meestal variëren van 50 tot 500 duizend euro. In ruil voor de financiële injectie kun je durfkapitalisten meerdere vormen van rendement aanbieden. Je kunt er voor kiezen om aandelen te verkopen, een lening te vragen of een percentage van elke verkoop af te staan (royalty).
Durfkapitalisten kun je zelf ook benaderen, hiervoor moet je wel een heel goed verhaal en goede financiële vooruitzichten hebben om deze durfkapitalisten te overtuigen. er zit natuurlijk. Deze investeerders krijgen dagelijks kansen aangeboden en investeren alleen in bedrijven met de meeste potentie.
Als een durfkapitalist nog niet genoeg is dan kan je ook een investeringsmaatschappij benaderen. Dit is een bedrijf waarin meerdere durfkapitalisten zich verenigd hebben en investeren uit één gezamenlijke pot. Voor grote investeringen dan 500 duizend euro bijvoorbeeld . Zoals je zult begrijpen moet je wel moet een heel goed plan komen om deze professionals te investeren om deze bedragen te investeren.
9. Benader de marktleider!
De beste oplossing ligt vaak dichterbij huis dan je zou denken. het benaderen van de marktleider in jouw branche kan diverse positieve uitkomsten tot gevolg hebben. Je krijgt bovendien gelijk goede feedback, ook als het bedrijf niet geïnteresseerd is kun je er achter komen waarom je webwinkel nog niet aanslaat.
Verkoop je een nieuw type zeep of schoonmaakmiddel? Benader de marktleiders in deze branche of ze willen investeren in jouw webwinkel in ruil voor een aandeel. Deze bedrijven kennen de markt en kunnen je daarom als best helpen om fouten te voorkomen. Daarnaast kunnen beide bedrijven elkaar wellicht aanvullen wat voor een win win situatie zorgt!
10. Crowdfunding

Een relatief nieuwe maar steeds populairdere manier om aan financiering te komen is crowdfunding. De naam zegt het eigenlijk al. Hierbij investeren een grote groep particulieren (crowd) elk een klein bedrag om de totale financiering rond te krijgen. In ruil voor de mini investering wordt er een lening verstrekt of worden de investeerders aandeelhouders voor een klein percentage.
Crowdfunding is ideaal voor webwinkels omdat het vrijwel allemaal online gaat. Je zet als het ware een soort advertentie waarin je beschrijft wat je webwinkel is en wat je verkoopt. Daarnaast vertel je natuurlijk hoeveel geld je nodig hebt, waarvoor je dit gaat gebruiken en waarom de investering een goed rendement gaat opleveren. Aan de hand hiervan kunnen zowel bedrijven als particulieren een klein bedrag investeren. Vaak varieert dit van enkele honderden tot enkele duizenden euro's.
Enkele websites waarbij je via crowdfunding een investering kan vinden:
Ben je klaar om externe financiering te zoeken?
Financiering zoeken is niet altijd een verstand idee, je moet er ook rekening mee houden dat geld lenen geld kost. Aandelen verkopen is ook een optie maar dat kan je weer veel geld kosten op de lange termijn.
Financiering zoeken is een kwestie van timing, je moet het juiste moment bepalen waarop je bedrijf klaar is om extern kapitaal in te brengen. Als je te vroeg bent moet je misschien te veel aandelen weg geven omdat je nog geen gevestigde naam bent en het risico groter is. Als je te laat bent is de kans groot dat de benodigde investering te groot is voor de meeste partijen.
Kan ik het terug betalen?
Het eerste wat je jezelf moet afvragen is de potentie van de webwinkel zonder en met financiering. Hoe groot is de kans dat je de investering kan terug betalen en op welke termijn zou dit kunnen, deze punten wil iedere bank en investeerder natuurlijk terug vinden in een financieel plan.
Als je nog niet zeker weet of je een mogelijke investering of lening kan terug betalen dan ben je er zeker van dat je nog niet klaar bent voor een investering. Ook je eigen geld investeer je natuurlijk alleen als er een hoge kans op rendement is!
Een uniek idee
Het eerste waar je naar moet kijken als je geld wil investering is het onderscheidende vermogen van de webwinkel, hoe uniek is mijn webwinkel en de producten die ik verkoop? Hierbij is de investering natuurlijk verstandiger als de webwinkel zeer uniek is en er weinig concurrenten zijn die er aan kunnen tippen.
Je kunt de producten ook op een andere manier verkopen bijvoorbeeld om je te onderscheiden. Verkoop bijvoorbeeld op maat gemaakte producten of alleen bulk hoeveelheden tegen bodemprijzen.
Een unieke webwinkel
Naast het idee van je webwinkel moet de uitstraling en het proces van je webwinkel ook zo uniek mogelijk zijn. Een klant is minder geneigd te kopen bij de zoveelste webwinkel die hetzelfde aanbod en dezelfde look en feel heeft als alle anderen. Net als bij kleding winkels koop je ook het liefst bij een webwinkel die er uniek, hip en betrouwbaar uit ziet. Hiermee wil je geassocieerd worden. Denk er daarom goed over na hoe je het design en het proces van je webwinkel zo uniek mogelijk kunt maken.
ROI = Return on investment!
Het allerbelangrijkste bij iedere investering is de verwachte ROI. Dit is het rendement wat je verwacht te maken op de investering. Als je 100 euro investeert en je verwacht er 120 voor terug te krijgen dan is je ROI 1,2 en het rendement 20%. Elke verstandige investeerder laat hier zijn berekeningen op los om te bepalen of een investering rendabel kan zijn.
Welke financiering past het beste bij jouw en je webwinkel?

Als je financiering gaat zoeken dan moet je je goed beseffen dat hier wel geld voor betaald moet worden voor dit geleende kapitaal. Laat het dan ook duidelijk zijn dat je altijd beter af bent door het zelf te financieren. Als je toch naar financiering zoekt dan vind je hieronder de beste keus voor jouw situatie.
Idee fase:
Als je een ‘million dollar idea' hebt dan kan je het best een business angel zoeken. Hiermee blijft het risico laag en krijg je advies van een ervaren ondernemer.
Snelle groei:
Als je snelle groei doormaakt kan je het best een stille partner zoeken die alleen geld inbrengt a=of een particuliere investeerder. Gezien het al erg goed gaat heb je buiten geld waarschijnlijk weinig nodig.
MKB investeringen:
Voor middelgrote en kleine financieringen kan je het best terecht bij de eigen bank of een kredietverstrekker. Ook voor een lange termijn lening kun je bij je eigen bank terecht die je financiën vaak al kent.
Grote investeringen:
Voor de grotere investering, van bijvoorbeeld meer dan 100 duizend euro kun je het best terecht bij een investeringsmaatschappij of een bank. Ook particuliere investeerders en durfkapitalisten zijn hiervoor zeer geschikt.
Maak een financieel plan!
Er zijn verschillende factoren waar je naar moet kijken om te bepalen of een investering het waard is. Is het een goed product, heeft de ondernemer de juiste kwaliteiten en groeit het bedrijf.
Het allerbelangrijkste blijft toch het resultaat. Hoeveel rendement gaat de investering opleveren? Hiervoor stel je een balans op van de kosten en de verwachte opbrengst en wat voor effect dit zal hebben op de ‘cashflow' van je onderneming. Zonder een goed onderbouwd financieel plan kom je er zeker niet!
Let op! Geld lenen kost geld!
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Hoewel het voor sommige webwinkels onvermijdelijk en vaak ook heel goed is om een investering te zoeken moet je niet vergeten dat geld lenen geld kost. Ook het weggeven van aandelen kan je op de lange termijn geld kosten. Denk daarom twee keer na en ga na of je het niet beter zelf kunt financieren!
Bedenk een uitstap (exit) strategie!
Het klinkt misschien raar als je met volle moed aan een nieuwe webwinkel begint maar toch is het verstandig om er over na te denken als het niet zo loopt als je verwacht of gepland hebt.
Het is simpelweg onrealistisch om niet na te denken over de dingen die fout kunnen gaan met je webwinkel. Om er voor te zorgen dat je ook in het ‘worst case scenario' ongeschonden uit de strijd komt moet je nadenken over een exit strategie.
Ook een investeerder zal hiernaar vragen als je extern kapitaal komt zoeken. hiermee geef je aan dat je realistisch bent en je cijfers goed kent!
Meer over webwinkels en financieren?
Hoewel het misschien niet het leukste onderdeel van webwinkel marketing is, is de financiële kan natuurlijk wel super belangrijk. Een goede ondernemer kan alsnog de fout in gaan als hij of de cijfers van het bedrijf niet goed genoeg kent. Bezoek ook eens de onderstaande pagina's om meer te leren over de kosten en het financieren van een webwinkel!