Open Source Webshop: Alle Platformen

Webwinkelsucces.nl » Open Source Webshop: Alle Platformen

Open source webwinkel systemen zijn populair onder zowel beginnende als ervaren webshop houders omdat de webwinkel met open source vaak helemaal naar wens kan worden gemaakt. Daarnaast zit je niet vast aan een contract waardoor de kosten minimaal blijven, hierdoor kan je ook als onervaren webshop houder tegen lage kosten een webwinkel experiment beginnen.

Het grootste gevaar van open Source is op dit moment het feit dat ze niet mee ontwikkelen, zoals je hier ook kan zien de helft van de oude top open source pakketten is nu zwaar verouderd. Pas op met systemen die niet keihard doorpakken. 

In tegenstelling tot open source zijn er ook webshops (SaaS) die worden gehost via een webshop partner zoals Shopify bijvoorbeeld. Deze webshop software hebben wel klantenservice en professionele dienstverlening.

Echter kun je bij Open Source wel gebruik maken van de community. Dit kun je doen via een forum bijvoorbeeld, bekende open source platformen zoals Magento en Joomla hebben grote community's waarin je andere webmasters al je vragen kan stellen, ook vind je hier vaak handleidingen voor de installatie.

Open source CMS

Alle webshop CMS open source systemen

Om je op weg te helpen bij het kiezen het juiste platform geven we je graag informatie over 10 open source systemen waar je uit kunt kiezen. De meeste gratis webshop software kost je alleen geld bij upgrades / of custom thema's. Voor de beter software kun je overigens best wat investeren als dit noodzakelijk is, de kosten blijven vaak bij enkele tientjes.

In de meeste gevallen is er een premium optie waarbij je kunt beschikken over alle mogelijkheden. De afgelopen jaren hebben wij van Webwinkelsucces de meeste open source systemen mogen uitproberen waardoor we de voor- en nadelen van elk systeem eenvoudig uit kunnen leggen.

Opencart Open Source CMS

opencart open source

Eén van de oudste en meeste bekende open source software voor het maken van een webwinkel is Opencart. Dit programma is gebaseerd op de webtaal PHP. Opencart heeft een groot aantal gebruikers die zich ook in een community hebben verenigd om elkaar te helpen. Hoewel je Opencart zelf geen vragen kunt stellen zijn er een hoop andere webmasters die je graag helpen, vaak zelfs gratis!

Het installeren van een Opencart webwinkel is werkelijk een fluitje van een cent. Vaak kan je het systeem via je hoster installeren (bijvoorbeeld via Transip of SiteGround). Vervolgens hoef je alleen maar een thema uit te kiezen en je kunt gelijk beginnen met het toevoegen van producten en andere elementen. Een groot voordeel is dat je ook meerdere shops vanuit 1 backoffice kunt beheren, de zogenoemde multishop mogelijkheid.

Ook zijn er een hoop webwinkel en marketing bedrijven die je hierbij kunnen helpen. Opencart is echter vrij eenvoudig, het wijst zicht redelijk vanzelf, je ziet bijvoorbeeld gelijk hoe je producten en pagina's aanmaakt waardoor je gelijk kunt beginnen. Om extra mogelijkheden toe te voegen zijn er talloze extensies waar je uit kunt kiezen.

Een nadeel van Opencart is wel dat alle webwinkel een soortgelijke stijl hebben, je kunt vaak gelijk zien of het een Opencart webwinkel is als je bekend bent met dit systeem. Hoewel er duizenden themes zijn waar je uit kunt kiezen is de basis bij elk theme vaak gelijk. als je voor een unieke webshop gaat is Opencart daarom een minder goede keus. als je tegen lage kosten snel een webwinkel experiment wil uitvoeren dan is dit systeem perfect.

  • Kosten: gratis versie, betalen voor premium opties
  • Installatie: eenvoudig via je eigen hoster
  • Support:  via een grote online community
  • Multishop: ja, meerdere shops in 1 admin
  • Voordelen: alle opties standaard aanwezig, voordelig
  • Nadelen: shops lijken veel op elkaar
  • Website: Opencart.com

Prestashop Webshop Software

Prestashop Open Source

Een open source systeem dat veel lijkt op Opencart is Prestashop, dit eenvoudige systeem is ook gebaseerd op de codetaal PHP. Prestashop is een professioneel systeem waar je ook gratis mee kunt beginnen om het eens uit te proberen! Ook met Prestashop kun je meerdere webwinkels eenvoudig uit één backoffice beheren, je kunt zelf groepen met webwinkels aanmaken om het eenvoudig te managen.

Dit syteem maakt gebruik van de template service van Smarty.net om je meer mogelijkheden qua templates te geven. Prestashop heeft duizenden mogelijkheden en extensies die je extra kunt toevoegen. Net als bij de meeste systemen moet je voor de beter extensies wel een klein bedrag betalen.

Hoewel Prestashop is Nederland misschien minder bekend is wordt het wereldwijd toch door miljoenen webwinkeliers gebruikt. Ook de community bestaat inmiddels uit bijna een miljoen leden. Net als bij Opencart krijg je geen klantenservice maar met een miljoen lotgenoten moet het toch geen probleem zijn om snel antwoord op je vragen te krijgen. Een nadeel is wel dat Prestashop nog niet zo bekend is in Nederland. Heeft het dan ook minder extensies dan Magento.

  • Kosten: gratis versie, betalen voor sommige extensies
  • Installatie: software downloaden,( verschilt per hoster)
  • Support:  via een grote online community
  • Multishop: ja, zelf groepen shops uit 1 backoffice
  • Voordelen: veel unieke themes, grote community
  • Nadelen: nog niet zolang populair in Nederland
  • Website:  Prestashop.com

Woocommerce Ecommerce platform

woocommerce open source

Een mogelijkheid die flink in populariteit stijgt is Woocommerce dat je kunt gebruiken combinatie met het bekende website systeem WordPress. WordPress is wereldwijd het meest bekende en gebruikte systemen voor het maken van allerlei soorten website, er zijn miljoenen themes en extensies te vinden die vaak gratis of tegen een klein bedrag te downloaden zijn.

Omdat WordPress eigenlijk een blogsoftware is heeft het een tijdje geduurd voordat er goede mogelijkheden waren om een webwinkel te maken met het populaire systeem.

Woocommerce is een extensie die is bedacht door de template makers van Woothemes die een gat in de markt zagen om templates voor webwinkels te maken. Inmiddels zijn ook andere bedrijven aan de slag gegaan om extensies te maken om Woocommerce webwinkels nog beter te maken. 

Voor support zijn er ook voldoende mogelijkheden tegenwoordig, je kunt bij Woocommerce terecht, bij WordPress of op één van de vele forums over dit onderwerp. Woocommerce is inmiddels al meer dan 4,5 miljoen keer gedownload! Daardoor is het vinden van hulp vaak geen probleem.

  • Kosten: eenmalig voor de templates en uitbreidingen
  • Installatie: wordpress downloaden en installeren via hosting, vervolgens theme installeren
  • Support:  via handleidingen, forums en klantenservice
  • Multishop: maatwerk, schakel een specialist in
  • Voordelen: voldoende support, eenvoudig en gratis extensies
  • Nadelen: multishop mogelijkheden, minder templates, niet voor beginners
  • Website: Woocommerce.com

Magento Commerce Software

magento commerce open source

Één van de meest professionele open source systemen is Magento, de community edition is de gratis versie van Magento die de meeste webwinkel eigenaren gebruiken.

De Magento community edition heeft circa 1.000.000+ actieve webwinkels waarvan de meeste gebruikers ook actief zijn in de community. In 2011 is Magento overgenomen door de internetgigant Ebay waardoor je er zeker van kunt zijn dat dit systeem de komende jaren goed wordt doorontwikkeld.

Extensies worden gemaakt door gebruikers en kun je vaak gratis downloaden via de Magento Connect marktplaats. Hier worden ook goede betaalde extensies aangeboden waarmee je je webwinkel nog beter kunt maken. Ook voor een Multishop is Magento het meest gebruikte en meest uitgebreide systeem, je kunt eenvoudig meerdere shops uit één backoffice runnen.

Magento wordt geloofd omdat je met dit systeem het beste een webwinkel op maat kunt maken, er zijn werkelijk duizenden templates waar je uit kunt kiezen en je kunt zelfs een template op maat te maken om helemaal uniek te zijn. Net als bij de meeste open source software kunt je geen vragen stellen aan Magento zelf, dit doe je via het online forum waar je andere gebruikers kunt vinden.  Door deze voordelen kiezen de meeste webwinkel bouwers er ook voor om met Magento te werken. Het is eenvoudig te begrijpen en je kunt er een unieke webwinkel mee maken.

Magento is in Nederland veruit het populairste open source webwinkel systeem. Nederlandse toeleveranciers zoals payment providers en vervoerders maken daarom altijd als eerste koppelingen met Magento.

Houdt er wel rekening mee dat Magento een zwaar systeem is, je kunt het vaak via je eigen hoster installeren maar als je een grote webwinkel gaat bouwen dan raden we je aan om dit op een aparte server te doen om de snelheid van je webwinkel op een redelijk pijl te houden. Een vaak gehoord probleem is dat Magento webwinkels langzaam zijn, dit komt door de vele opties en kwaliteit van het systeem. Gelukkig zijn er diverse extensies die je webwinkel weer wat sneller kunnen maken.

  • Kosten: gratis versie, betalen voor sommige extensies
  • Installatie: software downloaden en installeren via hosting
  • Support:  via de Magento community
  • Multishop: ja, zelf groepen shops uit 1 backoffice
  • Voordelen: alle mogelijkheden, veel gespecialiseerde Nederlandse bedrijven
  • Nadelen: Magento heeft snelle hosting nodig
  • Website: Magento.com

Verouderd: Zen Cart

Een ander systeem dat al heel lang wordt gebruikt is Zencart, Wij vinden dit systeem echter verouderd en raden af dit nog te gebruiken voor webshops in Nederland.  Sommige webwinkeliers zweren zelfs bij dit systeem. Net als Opencart is ook Zencart een opensource systeem dat gebaseerd is op PHP-code. Zencart is actief sinds 2003 en afgeleid van het OScommerce systeem. Zen Cart is erg populair omdat het gratis en eenvoudig is. Een webwinkel bouwen kost dan ook niet veel tijd met dit simpele systeem.
Bij de meeste hosting partijen kun je Zen cart eenvoudig installeren, anders hoef je het alleen nog even te downloaden. Vervolgens kun je kiezen uit een groot aantal templates en add-ons. Er zijn circa tweeduizend add-ons in tientallen categorieën. Vrijwel alle noodzakelijk add-ons zijn gratis waardoor je niet onverwacht veel geld kwijt bent.
Zencart heeft ook een Multishop omgeving die je kunt installeren waardoor je eenvoudige meerdere webshops uit 1 admin omgeving kunt beheren. Vanwege de eenvoud van het systeem maakt Zencart ideaal om in korte tijd meerdere webwinkel te bouwen en te beheren.
Een nadeel is wel dat de gebruikerservaring slechter kan worden omdat sommige add-ons niet goed werken of niet ge-update worden, dit komt omdat de add-ons door de gebruikers zelf worden gemaakt.

  • Kosten: gratis versie, betalen voor sommige add-ons
  • Installatie: software downloaden en installeren via hosting
  • Support:  via een online community
  • Voordelen: professioneel platforum, eenvoudige multishop mogelijkheden
  • Nadelen: Add-ons werken niet altijd even soepel
  • Website: Zencart.com

Verouderd: Virtue Mart

Een programma dat afgeleid is van Joomla is Virtuemart, dit professionele webwinkel systeem geeft je de mogelijkheid om snel een gebruiksvriendelijke webwinkel te maken. Net als bij Opencart en Zencart zitten er veel mogelijkheden standaard in je webwinkel zoals een duidelijk bestelproces en de mogelijkheid om de orderhistorie te bekijken. Wij raden dit systeem echter af om te gebruiken voor Nederlandse webshop houders, het is niet goed genoeg in verhouding tot de concurrenten, ook is het afgeleid van Joomla. Joomla is steeds minder populair in Nederland in verhouding tot wordpress. 
Virtuemart is alweer bijna tien jaar actief en heeft inmiddels 2,5 miljoen gebruikers waarvan het grootste deel meer dan tevreden is! Net als bij de bovenstaande open source systemen heeft Virtuemart ook een online forum waarin webmasters elkaar kunnen helpen.

  • Kosten: gratis versie, betalen voor sommige add-ons
  • Installatie: software downloaden en installeren via hosting
  • Support:  via een eigen forum
  • Multishop: ja, zeer goede mogelijkheden
  • Voordelen: snel, eenovudig en voordelig
  • Nadelen: Ook Joomla nodig
  • Website: Virtuemart.net

Verouderd: Drupal commerce

Drupal is een bekend systeem dat voorheen vooral gebruikt werd om websites (op maat) te maken. Drupal commerce is een speciale APP die je op het CMS van Drupal kunt installeren om een webwinkel te maken. Je krijgt direct toegang tot een compleet webwinkel- en ordersysteem wat er zeer overzichtelijk uit ziet.

De designs die wij zien van Drupal vinden wij niet meer op maat voor de Nederlandse markt, deze software zouden wij dan ook niet meer inzetten.  De jongens die de Drupal Commerce app hebben gebouwd hebben niets aan het toeval overgelaten waardoor de meeste noodzakelijk opties snel zijn terug te vinden. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig betaalmethoden toevoegen en het bestelproces optimaliseren, Ideal is ook mogelijk. Drupal is bovendien eenvoudig in je eigen taal te installeren.

Omdat Drupal commerce relatief nieuw is zijn er nog niet super veel gebruikers en ervaringen te vinden. Hoewel het systeem er professioneel uitziet is het nog even afwachten hoe het zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Voor het uitproberen van een webwinkel is het een prima optie, als je een webwinkel voor de lange termijn wil beginnen dan raden we je aan om een systeem te kiezen wat al langer op de markt is.

In tegenstelling tot de meeste open source platformen die we hier uitlichten werkt het verdienmodel van Drupal Commerce iets anders. Je hebt eerst Drupal zelf nodig en vervolgens kun je de app downloaden, dit is allemaal gratis. Ook de extensies die je kunt downloaden om je webwinkel af te maken zijn volledig gratis te downloaden. Drupal verdient haar geld door service abonnementen te verkopen voor wanneer je hulp bij je webwinkel nodig hebt.Een multishop is iet

s lastiger maar wel mogelijk met Drupal commerce, hiervoor moet je vanaf het begin meerdere websites op 1 server runnen, omdat je je hierbij geen fouten kunt veroorloven raden we je aan om een specialist in te schakelen mocht het nodig zijn.

  • Kosten: gratis versie, betalen voor extra service
  • Installatie: software downloaden en installeren via hosting
  • Support:  via de klantenservice of externe bedrijven/forums
  • Multishop: ja, op maat laten maken
  • Nadelen: Onvoorziene kosten, multishop mogelijkheden
  • Voordelen: voordelig, unieke themes
  • Website: Drupalcommerce.org

Verouderd: Oscommerce

Oscommerce vinden wij qua design niet meer passen bij de Nederlandse markt en daarom raden wij deze software af. Oscommerce staat voor ‘Open Source Commerce' en is een systeem dat al meer dan negentien jaar wordt gebruikt. Oscommerce is een open source systeem dat speciaal ontwikkeld is om webwinkels te maken die zowel voor de webwinkelier als de consument gebruiksvriendelijk zijn. Deze software en de meeste extensies zijn compleet gratis waardoor het een prima optie is om je eerste webwinkel te beginnen!

Hoewel Oscommerce zeer populair is en door meer dan 200 duizenden bedrijven gebruikt wordt zijn de mening over dit systeem verdeeld. Het is eenvoudig systeem waarmee je veel templates en extensies snel en gratis kunt installeren. Volgens vele gebruikers lijken de Oscommerce webwinkel echter nog te veel op elkaar waardoor ze minder uniek zijn.

Om de webwinkel uniek te maken moet je vervolgens veel add-ons gebruiken of een CSS expert inschakelen die de standaard templates kunnen aanpassen.

Er zijn een aantal add-ons om een multishop te maken met Oscommerce maar hier zijn nog weinig goede verhalen over te vinden. Oscommerce is wel in je eigen taal te krijgen en biedt verder alle mogelijkheden die op je lijstje zullen staan!

  • Kosten: volledig gratis behalve sommige add-ons
  • Installatie: software downloaden en installeren via hosting
  • Support:  via een online community (ook chat)
  • Multishop: onduidelijk, wel mogelijk maar complex
  • Voordelen: bewezen systeem, veel gespecialiseerde bedrijven
  • Nadelen: multishop mogelijkheden, weinig unieke templates
  • Website: Oscommerce.nl

Verouderd: WP e-commerce (WordPress)

Naast Woocommerce heeft WordPress nog een mogelijkheid om een webwinkel te maken. Dit kan via WP E-commerce. Deze software is echter sterk verouderd en is in een markt als Nederland niet meer aan te raden.

  • Kosten: eenmalig voor de templates en uitbreidingen
  • Installatie: WordPress downloaden en installeren via hosting, vervolgens theme installeren
  • Support:  via handleidingen, de WordPress site en forums
  • Multishop: maatwerk, schakel een specialist in
  • Voordelen: voldoende support, eenvoudig en gratis extensies
  • Nadelen: multishop mogelijkheden, minder templates
  • Website: WordPress.org/plugins/wp-e-commerce/

Open source of een betaalde webshop?

Naast de bovengenoemde open source software kun je ook kiezen voor licentie software, hiermee bedoelen we de vele webshop aanbieders waar je een licentie kunt kopen en support krijgt bij het systeem. Een bekende aanbieder is Shopify bijvoorbeeld, je vind op onze website ook een compleet overzicht van alle webshop aanbieders.

Waarom kiezen voor open source?

Open source heeft een aantal voordelen waardoor serieuze webwinkeliers hier vaak sneller voor kiezen. Je hebt je eigen website in eigen beheer en bent niet afhankelijk van een aanbieders. Je zit bovendien niet vast aan vervelende contracten waardoor de kosten laag blijven. Let er wel op dat je geen directe support krijgt als je niet met een abonnement werkt. Als je zelf geen kennis van code hebt dan kan het voorkomen dat je regelmatig (dure) freelance hulp moet inschakelen om je webwinkel aan te passen of om bugs te verhelpen bijvoorbeeld. Voor beginners is open source eigenlijk dan ook een afrader! Dan kan je beter met een Shopify beginnen!

De voordelen van Open Source:

  • Alles in eigen beheer – Met een open source webwinkel heb je alles in eigen beheer. Je registreert de domeinnaam op je eigen naam en je koopt de open source software en een bijpassend template. Dit is erg handig omdat je niet afhankelijk bent van de mogelijkheden die bij licentie software beperkt kunnen zijn. Ook als je je webwinkel wil verkopen kan dit snel en eenvoudig omdat je niet vast zit aan een contract.
  • Geen contract – De bovenstaande voordelen komen omdat je geen contract hebt bij de meeste open source software. De kosten zijn eenmalig en mocht het niet lopen dan hoef je in ieder geval niet een contract af te maken. Als je je webwinkel wil verkopen dan ben je ook niet afhankelijk van de medewerking van een webshop aanbieder maar kun je het gewoon zelf regelen.
  • Lage kosten –  Doordat je geen contract heb bij open source software blijven de kosten laag en kun je prima experimenteren met het maken van een webwinkel. De meeste kosten zijn eenmalig zoals de aanschaf van de software en een template. De kosten kunnen wel oplopen als je veel maatwerk wil laten aanbrengen en hier zelf niet goed in bent.

Waarom kiezen voor een licentie webwinkel?

Hoewel een open source platform op de lange termijn goedkoper is kiezen de meeste beginnende webwinkel ondernemers toch voor een licentie webwinkel van één van de bekende aanbieders zoals Mijnwebwinkel bijvoorbeeld. De kosten zijn vaak wat hoger en je zit vast aan een contract maar daar krijg je wel weer iets voor terug. Het CMS is vaak wat eenvoudiger gemaakt zodat iedereen het kan begrijpen. Als er bugs of problemen ontstaan dan kan de provider je hier ook gelijk bij helpen. Hierdoor hoef je zelf eigenlijk geen kennis van code te hebben hoewel het wel handig kan zijn natuurlijk.

  • Eenvoudig CMS – Om meer mensen de mogelijkheid te geven om een webwinkel te maken hebben de meeste aanbieders het CMS van een open source platform gebruikt en wat eenvoudiger gemaakt. De meeste systemen werken een beetje zoals Microsoft Word waarbij je een handige balk hebt om tekst toe te voegen en alles aan te passen.
  • Hulp bij problemen – Als je een webwinkel hebt dan kunnen er altijd bugs en problemen ontstaan ook al heb je alles goed ingesteld. Alles wat er fout kan gaan, gaat meestal ook wel een keer fout. Als je geen kennis hebt van codetaal zoals CSS, PHP en HTML is het handig als je een webshop aanbieder hebt om op terug te vallen. Je hebt vaak een service contract waarbij je eenvoudig een bericht kunt sturen als er zich een probleem voordoet.
  • Jaarlijkse (of meer ) updates – Een ander belangrijk voordeel is de automatische updates die de webshop aanbieders voor je verzorgen. Er zijn constant ontwikkelingen op webwinkel gebied en de aanbieders voeren dan ook elk jaar (of vaker soms) verbeteringen door. Als vaste klant kun je vaak gratis upgraden naar de nieuwste versie waardoor je webwinkel weer helemaal up to date is.

Wij raden of wel een webshop builder of WooCommerce aan

Op Webwinkelsucces.nl hebben we eerder een overzicht gemaakt van de meeste webwinkel aanbieders die er zijn. Zo heb je bijvoorbeeld Shopify en MijnWebwinkel. De kosten variëren vaak van een paar tientjes tot een paar honderd euro per maand. Hiervoor krijg je een template waar je mee aan de slag kunt en constante support. Voor extra functies betaal je vaak een klein bedrag extra per maand.

Software waar je voor betaald wordt veelal ook geld uitgegeven aan de toekomst en aan ontwikkeling, dit terwijl open source software vaak niet mee kan gaan met grote / nieuwe ontwikkelingen. 

2 Opmerkingen
  1. Shopify lijkt me wel een mooi systeem maar wij zitten met het volgende; Ons bedrijf heeft 3 fysieke winkels, 2 in NL en 1 in Duitsland. We hebben dus ook 2 websites. We verkopen het meeste via de websites maar dus ook via onze winkels. We hebben totaal 20 collega’s. We zoeken een oplossing waarbij we vanuit 1 systeem dit alles kunnen bedienen. Dus ook onze ordermanagement, inkoop, warehousing, scanners, administratie, voorraad en natuurlijk de websites. Ik zag bij Shopify dat je met extra apps een heel eind komt maar dat je in Shopify gelimiteerd bent aan het aantal gebruikers.
    Ik zou dus eigenlijk (denk ik) een soort admin software moeten hebben waarin ik van alles kan toevoegen zoals Shopify. Maar wat heb ik dan nodig?? Hoop dat iemand me op weg kan helpen!

    • Een limiet aan het aantal gebruikers lijkt me niet echt een probleem? Lightspeed en Shopify zouden denk ik wel jouw probleem kunnen oplossen. Duurdere varianten zijn CCV Shop, maar toch neig ik met het oog op de toekomst naar Shopify.

    Laat een reactie achter

    WebwinkelSucces
    Logo