Google Ads Optimaliseren voor Webshops

Webwinkelsucces.nl » Google Ads Optimaliseren voor Webshops

De afgelopen jaren heb ik veel webwinkels voorbij zien komen die beginnen aan Ads en er na een tijdje weer mee stoppen. Andere webwinkels adverteren hevig op Ads en zijn voor een groot deel afhankelijk van het verkeer wat hier vanaf komt. In beide gevallen geen goede zaak. Vooral omdat kleine webwinkels vaak werken met een klein advertentiebudget.

adwords webwinkel

Omdat het voor beginnende webwinkels vaak lastig is om gelijk hoog te ranken in de organische resultaten is Ads een goede manier om snel producten te verkopen. Je kunt namelijk precies adverteren op zoektermen die consumenten invoeren in Google.

De kleinste verbeteringen in de Google Ads campagnes kunnen het verschil tussen winst en verlies maken. Ik heb daarom 10 tips op een rijtje gezet waarmee je het maximale uit de  Ads campagne van je webwinkel kan halen!

1. Focus op specifieke zoektermen

Wanneer webwinkeliers zelf de Ads campagne beheren worden de zoekwoorden vaak niet optimaal ingezet. Nog te vaak vertrouwen kleine webwinkels op de brede zoektermen om veel verkeer naar hun webshop te leiden. Daarnaast is het een stuk eenvoudiger en sneller om een Ads campagne met alleen maar brede zoekwoorden op te zetten.

wix banner

Voorbeeld: Je verkoopt ‘voetbalschoenen’

Stel ik verkoop voetbalschoenen en ik adverteer op het zoekwoord ‘schoenen’. Mensen zullen de advertentie vervolgens ook vinden als ze zoeken op ‘dames schoenen’ en ‘nette schoenen’ bijvoorbeeld.
Dit kan je een hoop geld kosten terwijl de bezoekers waarschijnlijk niet op je advertentie klikken en iets kopen. Daarom is het af te raden om te bieden op zulke zoektermen bij Ads.

Daarnaast zoeken mensen niet alleen op schoenen om ze te kopen. Sommige mensen zoeken juist naar de laatste mode, blogs of andere informatie. Mensen die echt voetbalschoenen zoeken zullen ook eerder specifieke termen gebruiken zoals ‘zwarte voetbalschoenen maat 44’ of ‘voetbalschoen Nike aanbieding’.

Er zijn ook specifieke zoektermen waarbij je er van uit kan gaan dat de conversie hoger zal zijn. Voeg daarom ook termen zoals ‘kopen’, ‘bestellen’ en ‘webwinkel’ toe aan je campagne. Als iemand zoekt op ‘voetbalschoenen bestellen’ is de kans natuurlijk een stuk groter dat een klik tot een conversie zal leiden.

De brede zoektermen worden bovendien vaak bezet door grote bedrijven die een groot advertentiebudget hebben. De CPC (kosten per klik) bij deze termen zal daardoor zeer hoog zijn, terwijl de conversie zal tegenvallen. Adverteer daarom vooral op specifieke zoektermen waarvan je zeker weet dat de bezoeker geïnteresseerd in jouw aanbod is.

2. Gebruik negatieve zoekwoorden

Negatieve zoekwoorden zijn super belangrijk om kliks te vermijden die waarschijnlijk toch niets opleveren. Voor de meeste online marketing bureaus is dit een inkoppertje, maar voor webwinkeliers die aan een eigen Ads campagne beginnen is dit vaak een vraagstuk. Wat zijn negatieve zoekwoorden en hoe zet ik ze in?

Met de negatieve zoekwoorden kan je Google informeren dat de advertentie niet zichtbaar moet zijn als er bepaalde zoekwoorden gebruikt worden. In het vorige voorbeeld heb je al kunnen lezen dat het voor de CTR van je advertentie en de conversie een stuk beter is als je de zoektermen die niet relevant zijn filtert.

negatieve zoekwoorden

Er zijn twee soorten negatieve zoekwoorden. Zo kun je negatieve zoekwoorden aangeven op advertentieniveau en op campagne niveau, waarbij de woorden op campagne niveau gelden voor alle advertenties.

Op campagne niveau wil je algemene termen opnemen die mensen zouden kunnen gebruiken. Hierbij kun je denken aan de volgende woorden bijvoorbeeld: Gratis, Forum, Blog, Informatie, Test, Tweedehands, Gebruikt etc. Mensen die deze termen gebruiken zullen waarschijnlijk niet zo snel je product kopen.

Het kan natuurlijk wel zo zijn dat deze mensen indirect een product willen kopen. Om het maximale uit je advertentiebudget te halen kan je je echter beter richten op termen waarbij de kans groter is dat het conversie oplevert.

Op advertentie niveau wil je termen vermijden die geen betrekking hebben op je aanbod. Verkoop je bijvoorbeeld alleen kinderfietsen op je webwinkel? Neem dan woorden zoals oma fiets, 26 inch, weduwe heren, dames etc op. Dit zijn personen die zoeken naar fietsen, maar niet naar jouw kinderfietsen.

3. Gebruik relevante landingspagina’s

Veel beginnende webwinkeliers maken de fout om alle Ads advertenties naar 1 landingspagina te laten gaan, meestal naar de homepage. Zonder hierbij rekening te houden met de specifieke zoektermen en het doel waarmee de bezoekers zoeken in Google.

Voor sommige webwinkels kan dit werken, als je webwinkel gericht is op een kleine specifieke niche of als alle producten op 1 pagina staan bijvoorbeeld (niet aanbevolen trouwens). Ook voor 1 product webwinkels kan dit prima.

De meeste webwinkels hebben echter meerdere productcategorieën die gericht zijn op verschillende zoektermen. Als je kijkt naar een kledingwinkel heb je bijvoorbeeld categorieën zoals jassen, schoenen en t’shirts. Daaronder zijn soms nog specifiekere categorieën zoals winterjassen en zomerjassen.

Als een bezoeker zoekt op ‘winterjas bruin’ dan kun je deze bezoeker naar je homepagina leiden, naar de categorie jassen of direct naar de categorie winterjassen. Wat is het beste denk je?

Als de bezoeker gelijk in de juiste categorie komt zal het minder tijd en moeite kosten om het juiste product te vinden en te bestellen. Hierdoor zal de conversie van je advertentie een stuk hoger zijn. Je biedt namelijk precies aan waar de bezoeker naar zoekt.

Er zijn drie belangrijke redenen om relevante en kwalitatieve landingspagina’s te gebruiken:

CTR van de je advertentie

Bezoekers zien of een advertentie gericht is op een brede of een specifieke zoekterm. Als je zoekt op ‘voetbalschoenen’ zal je minder snel op een advertentie over sportkleding klikken. Je bent specifiek op zoek naar voetbalschoenen en je wilt die zo snel mogelijk vinden.

Als je de advertenties, voornamelijk de tekst, titel en link richt op een specifieke pagina zal de CTR van je advertentie hoger zijn. Hiervoor moet je de advertentie wel richten op specifieke zoektermen!

Ranking van je advertentie

De plek waarop je advertentie verschijnt is niet alleen afhankelijk van de CPC die je bereid bent te betalen. De relevantie en kwaliteit van de advertentie en landingspagina is ook van belang. Zorg er daarom voor dat Google blij wordt van je landingspagina’s. Voeg kwalitatieve content toe, vul de meta in, voeg afbeeldingen toe etc. Hierdoor begrijpt Google beter wat er op de pagina aangeboden wordt.

quality score advertentie

Google heeft hiervoor de zogenaamde ‘Quality score’ in het leven geroepen. De kwaliteit en relevantie van je advertentie en landingspagina wordt hierbij gemeten door Google. De meest kwalitatieve advertenties betalen een lagere kost per klik en worden eerder getoond in de resultaten. Hierdoor kan het voorkomen dat je minder betaalt dan de concurrent, maar toch hoger komt in de advertentie resultaten!

Is de relevantie van je advertentie te laag (zoals in het bovenstaande voorbeeld)? Dan komt dit waarschijnlijk omdat je landingspagina niet precies gericht is op de termen waarop de advertentie gericht is. Dit kan je aanpakken door een aparte pagina te maken voor deze producten en bezoekers direct daar naar toe te leiden.

Conversie op je webwinkel

Dit is een inkoppertje natuurlijk. Landingspagina’s zijn de pagina’s waar bezoekers binnenkomen, producten bekijken en beslissen of ze verder shoppen op je webwinkel. Zorg er daarom voor dat bezoekers de juiste producten, informatie en tips snel kunnen vinden zodat ze niet afhaken.

Ook het design moet in orde zijn voor een goede conversie, de eerste indruk is de belangrijkste.

4. Bied op je eigen merk naam

De laatste jaren zie je steeds meer dat webwinkels op hun eigen merknaam gaan adverteren. Eerst dacht ik, wat voor zin kan dit hebben? Omdat je in de organische resultaten meestal ook wel bovenaan komt op je eigen naam. Veel bedrijven kiezen er toch voor om te adverteren op hun eigen merknaam, domein en gerelateerde termen. Om de concurrentie voor te zijn en omdat de CPC bij deze termen vaak erg laag is.

Ben je bijvoorbeeld Badkamerexpert.nl? Bied dan ook op woorden zoals ‘Sanitair badkamer expert’ of ‘Kranen badkamer expert’. De kans is groot dat je concurrent hier ook op gaat adverteren om klanten bij je weg te kapen.

Merknaam_1 adwords
Merknaam_1 adwords

Het bieden op je eigen merknaam is ook een goede manier om acties aan te kondigen. Dit is ook super goed voor de CTR van je advertentie. Kondig bijvoorbeeld een actie aan of verstrek een kortingscode die op je webwinkel te gebruiken is.

In het onderstaande voorbeeld kan je dit goed zien. De advertentie waarin een actie wordt aangekondigd zal waarschijnlijk een hogere CTR hebben ten opzichte van de andere twee.


Daarnaast kun je hiermee voorkomen dat je concurrenten op jouw (merk)naam gaan adverteren. Dit wordt steeds meer door webwinkels gedaan. In de volgende tip lees je waarom bedrijven dit doen.

5. Bied op de naam van je concurrent

Voorbeeld concurrent adwords
Voorbeeld concurrent adwords
Voorbeeld concurrent adwords

Wat je tegenwoordig ook veel ziet is webwinkels die adverteren op de naam van de concurrent. Zo weten deze winkels in ieder geval zeker dat de zoekopdrachten relevant zijn. De kans is groot dat deze mensen ook in de concurrent geïnteresseerd zijn.

Daarnaast zijn de kosten per klik vaak laag omdat weinig bedrijven concurreren op deze zoektermen. In de toekomst verwacht ik dat de concurrentie hierop heviger gaat worden.

Er zitten een aantal restricties aan het adverteren op iemand anders zijn merknaam. Je mag de naam in de zoektermen opnemen maar niet in de advertenties zelf! Google wil hierdoor voorkomen dat de bezoekers worden misleid om naar jouw webwinkel te gaan. Voor meer informatie lees je het Ads  beleid over handelsmerken.

6. Gebruik extensies voor je advertenties

sitelink extensies

De meest bekende extensies zijn de Sitelinks in Google Ads 2020. Hier zou je dan ook altijd gebruik van moeten maken. Sitelinks zijn extra links die onder je advertentie getoond worden. Het is aanbevolen om hiervoor de belangrijkste en meest relevante pagina’s te gebruiken. Veel webwinkels nemen ook gelijk een link naar de contact pagina op, zo kan een bezoeker razendsnel contact opnemen.

Het gebruik van sitelinks kan de CTR van je advertentie soms wel met 30% verhogen. Het kost geen geld om extra links toe te voegen, maar je betaalt uiteraard wel als er op de links geklikt wordt.
Andere advertentie extensies die er tegenwoordig zijn:

  • Oproep extensie, voeg het telefoonnummer toe.
  • Locatie extensie, geef het adres van je winkel weer.
  • APP extensie, voeg een link naar je mobiele webwinkel toe.
  • Recensie extensie, voeg recensies toe (cijfer).

Je hoeft ze niet allemaal te gebruiken, maar sommige extensies zijn voor webwinkels zeer handig. De dynamische sitelinks zijn haast noodzakelijk om te concurreren in Ads. De locatie extensie is ideaal als je ook een fysieke winkel hebt waar klanten kunnen komen. Verkoop je complexe producten waar klanten vaal vragen over hebben?

call out extensie adwords
call out extensie adwords

Voeg dan gelijk je telefoonnummer toe zodat klanten direct met vragen bij je terecht kunnen.

Bovendien is er net een nieuwe extensie toegevoegd door Google, de zogenaamde call out extensie. Deze extra regel onder de titel van je advertentie is ideaal om de USP’s van je webwinkel aan te geven.

7. Voeg gele sterren toe aan je advertenties

In de bovenstaande afbeelding kan je ook zien dat sommige advertenties gele sterren met een cijfer bevatten. Deze sterren geven een overzicht van de klantbeoordelingen van een webwinkel.

Als je webwinkel meer dan 30 onafhankelijke klantbeoordelingen heeft verzameld dan kun je deze weergeven bij Ads. Heb je een Widget van bijvoorbeeld Kiyoh of de Feedback company op je webwinkel? Dan worden de gele sterren na verloop van tijd vanzelf toegevoegd aan je advertenties.

Het toevoegen van deze sterren is super goed voor de CTR van je advertentie en het onderscheidende vermogen, mits je klantbeoordelingen positief zijn natuurlijk. De advertenties met sterren vallen een stuk meer op waardoor mensen er sneller op klikken. Daarnaast kun je gelijk aantonen dat je een betrouwbare webwinkel bent.

8. Meet de conversie per apparaat

Bij de controle van je Ads campagne kan je nagaan hoe bezoekers binnenkomen op je webwinkel. Komen de bezoekers via een normale computer of vooral via mobiele apparaten zoals smartphones en tablets? En is de conversie via deze kanalen gelijk of zit hier een verschil in?

bodaanpassing mobiel

Merk je bijvoorbeeld dat de conversie via mobiele apparaten een stuk hoger is? Dan kan je er voor kiezen om de biedingen bij mobiele apparaten standaard met 20% te verhogen zoals in het onderstaande voorbeeld. Hierdoor komen je advertenties hoger op mobiele apparaten.

Is je webwinkel nog helemaal niet helemaal geoptimaliseerd voor mobiele bezoekers? Zorg er dan voor dat je advertenties alleen op normale laptops en computers worden weergegeven. Hierdoor bespaar je een hoop kosten die waarschijnlijk toch niets opleveren.

9. Adverteer slechts een deel van de dag

Voor sommige webwinkels kan dit een nuttige tip zijn, maar zorg er wel voor dat je eerst goed meet wanneer je producten verkoopt en waar je conversies vandaan komen. Je moet je klant kennen waardoor je precies weet wanneer er gezocht wordt naar je producten.

advertentieplanning adwords
advertentieplanning adwords

Een onderzoek naar de conversie van je webwinkel kan bijvoorbeeld aantonen dat je voor het grootste deel in de avond tussen 18:00-21:00 producten verkoopt. Dit is goed mogelijk bij een webwinkel die bijvoorbeeld adult artikelen verkoopt. Minder mensen zoeken hier overdag (op hun werk) naar.


Waarom zou je de hele dag adverteren als je alleen in de avond producten verkoopt? Als dit het geval is dan kun je  in Ads een planning aangeven wanneer je advertenties weergegeven moeten worden. Hiermee zorg je er voor dat je advertentiebudget zo veel mogelijk aan kopende klanten wordt uitgegeven.

Als je ook een fysieke winkel hebt en je je voornamelijk richt op lokale klanten kan je er ook voor kiezen om de advertenties niet op zondag weer te geven (als je winkel gesloten is). Zo voorkom je dat bezoekers een dag later nog een keer klikken op je advertentie!

10. Voeg ook de Engelse taal toe

Dit klinkt misschien als een rare tip als je met je webwinkel voornamelijk in Nederland actief bent. Het is echter aangetoond dat Nederlanders steeds meer Engelse termen gebruiken, ook bij het zoeken in Google. Dit komt ook door het feit dat Nederland bestaat uit veel nationaliteiten.

Zorg er wel voor dat je de Ads campagne alleen op Nederland richt, eventueel alleen op je eigen regio als je lokale producten verkoopt. Zo benader je altijd mensen uit Nederland, of ze nu Nederlands of Engels spreken.

Met deze tips moet je in staat zijn om je Ads campagne weer verder te optimaliseren. Het volgen van deze tips kan het verschil zijn tussen een rendabel en verliesgevende campagne. Door de hevige concurrentie en de hoge prijzen van online marketing bureaus kan je enorm veel geld besparen als je zelf een optimale campagne voor je webwinkel kan maken!

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      WebwinkelSucces
      Logo