Een succesvolle webshop begint vaak met een goed idee of product. Daarna is het tijd om een pakkende naam voor je webwinkel te bedenken. Het kiezen van een goede naam is essentieel, omdat je er wellicht jarenlang aan vast zit. Je wilt een naam die mensen makkelijk kunnen onthouden waardoor je steeds bekender wordt. Het bedenken van een goede naam voor je bedrijf en of webwinkel is echter niet eenvoudig, hiervoor moet je creatief en slim zijn. Daarnaast zit je nog met de valkuil dat de meeste goede namen al bezet zijn.

Om je op weg te helpen om die unieke naam te bedenken hebben we een aantal websites, tips en tools je op een rijtje gezet in dit artikel.

Webshopnaam: SEO gericht of een pakkende naam

Voor online winkels zijn er grofweg twee manieren om een naam te kiezen. Of je kiest een SEO gerichte naam en een bijbehorende URL met daarin het belangrijkste keyword. Deze strategie is er voor bedoeld om zo gericht en snel mogelijk gratis bezoekers uit de zoekmachines aan te trekken. Of je kiest juiste voor een creatieve en hippe naam die perfect aansluit op de trends die spelen in de branche. Een goed voorbeeld is Bol.com of Zalando.nl bijvoorbeeld. Een korte pakkende naam is een stuk gemakkelijker om te onthouden.

Onze tip: Ga voor een pakkende naam die blijft hangen, de SEO namen zijn niet echt meer van deze tijd en blijven ook een stuk moeilijker hangen bij de consument. Ook mooi is de combinatie. Een (semi) grappige combinatie blijft goed hangen. Denk aan namen als: SokkenSpecialist.nl, HorlogeGuru.nl of bijvoorbeeld een Hangmatgigant.nl

Bekijk of een domein beschikbaar is voor jouw naam

Als je een goede naam voor je bedrijf en webwinkel gaat kiezen dan gaat dat vaak gepaard met het registreren van een domeinnaam, als deze nog vrij is natuurlijk. Dit is een belangrijke stap omdat je ongetwijfeld zal ondervinden dat de meeste goede namen wel bezet zijn, zeker in een land zoals Nederland waar online shoppen zo belangrijk is geworden. Doe daarom altijd een domein check als je een leuke naam hebt bedacht. (Deze domein check brengt je bij Siteground, onze #1 keuze qua webshop hosting)

Let op bij de keuze voor uw website naam:

 • Bij een pakkende domeinnaam: Is de kans dat deze beschikbaar is nog groot.
 • Bij een SEO naam / generieke naam: Is vrijwel alles op. .nl & .com al bezet.
 • Bij combinaties ( SEO naam + pakkende naam) is de kans groot dat er nog iets te halen is bij het doen van een domeincontrole.

via transip website naam bedenken

Bij Siteground kun je veilig kijken of domeinnamen nog beschikbaar zijn.

Is de domein al bezet, maar staat er nog geen website of webwinkel op? Dan is er wellicht toch nog een manier om deze naam en url te bemachtigen. Je kan via de website van Whois ontdekken wie de eigenaar van de domeinnaam is. Als je beschikt over de contactgegevens van de eigenaar kan je hem of haar een bericht sturen om te vragen naar de vraagprijs voor een eventuele overname.

Tool #1 – Bedrijfsnaam Generator

Deze naam generator is een initiatief van de grootste webshop software spelers: Shopify. Met deze tools kan je keywords met elkaar combineren om een interessante domeinnaam te vinden die nog vrij is. Dit is natuurlijk ideaal als je een SEO gerichte domeinnaam zoekt.

Op dit moment is er geen enkele tool die in de buurt komt van de NEDERLANDSE BEDRIJFSNAAMGENERATOR VAN SHOPIFY

Probeer de tool en het levert je ongetwijfeld inspiratie op voor het kiezen van een pakkende webshop naam.

voorbeeld naamgenerator shopify
De Beste Bedrijfsnaamgenerator van dit moment

Na het vinden van een bedrijfsnaam kan je met enkele clicks via het systeem van Shopify de naam vastleggen, dit is vrij eenvoudig te doen en ook nog 14 dagen gratis.

Tool #2 – Lean Domain Search

Lean is ook een handige website waarbij je een SEO-gerichte domeinnaam kunt zoeken door een keyword in de zoekmachine te plaatsen. Hieruit krijg je dan tientallen suggesties voor interessante domeinnamen. Deze zoekmachine heeft ook een handige filter waarmee je kunt bepalen of een bepaalde naam daadwerkelijk interessant is. Je wil bijvoorbeeld niet een hele lang naam, want dat is lastig om te onthouden. Daarom kan je de gewenste lengte aangeven. Ook wordt de populariteit weergegeven op basis van het zoekvolume in zoekmachines zoals Google. Aan de hand daarvan kan je stellen of een URL groot genoeg is.

Lean is echt een aanrader als je al weet welke naam je op wilt met jouw website naam. 

Tool #3 – Wordoid

Wordoid is er echt op gericht om een pakkende naam te vinden. Ook bijzonder effectief als tool voor een projectnaam of grappige projectnamen. Dit is echt een intelligente tool die grappige, unieke namen voor je bedrijf kan bedenken. Als je op zoek bent naar een creatieve naam voor branding doeleinden is dit de ideale tool. Je kunt ook een heel lijstje van zoekwoorden invoeren, aan de hand hiervan wordt een hele lijst bedacht met interessante bedrijfsnamen. Je ziet gelijk of het domein ook nog vrij is!

Tool #4 – Dot-o-mator

Een tool die net even wat anders werkt is Dot-o-mator, hiermee kun je het begin en/of het eind van de gewenste domeinnaam invoeren. Aan de hand hiervan geeft de tool je suggesties voor interessante domeinnamen. Als je een interessante domeinnaam tegen komt kan je deze eenvoudig opslaan en doorgaan met zoeken, zo kan je een heel lijstje opbouwen met interessante namen. Deze domeinnamen kan je vervolgens registreren bij één van de top domeinregistratie partijen van Nederland.

Overige Tools:

 • NameStation – Een meer uitgebreide tool die zich volledig heeft toegespitst op het vinden van goede bedrijfsnamen en domeinnamen is Namestation. Deze tool geeft je zeer uitgebreide informatie zoals suggesties voor de namen, zoekvolumes en filteren op lengte van de naam. We vergeten vast ook nog wel een paar functies, maar laat het duidelijk zijn dat je deze tool zeker een kans moet geven als je een unieke naam wil vinden.
 •  Domain Hole – Domainhole biedt een compleet scala aan tools die je kunt gebruiken om een interessante domeinnaam te vinden. Deze tools geeft je onder andere de onderstaande mogelijkheden: Expired search: zoeken door een database met beschikbare domeinnamen. / Name Spinner: keywords combineren om interessante domeinnamen te vinden Name Generator: vind leuke, grappige en creatieve namen voor branding doeleinden. Brainstormer: ontdek nieuwe domeinnamen met deze unieke brainstorm tool.
 • Hier een uitlegvideo van Domainhole:

 • Domainr – Omdat de meeste goede domeinnamen helaas al bezet zijn, kan Domainr je wellicht verder helpen. Deze tool kijkt namelijk verder dan de reguliere webwinkel.com en topshop.nl. Hier vind je ook  de minder bekende domeinnamen vinden zoals de .org, .biz of ..webshop bijvoorbeeld. Na verloop van tijd zullen deze domeinen steeds meer geaccepteerd worden is onze verwachting.

Er zijn nog veel meer tools beschikbaar, maar dit  zijn de top tools die wij hebben gevonden. Hopelijk wordt het met deze lijst een stukje gemakkelijker om een pakkende naam te vinden die goed aansluit op je bedrijf en ook nog eens kan zorgen voor veel gratis verkeer naar je webwinkel!

Onlangs kwamen we deze website tegen die je helpt met het vinden van een merk, merknaam, domein en de branding. Namelijk: Brandio. Op deze portal kan je totaalpakketten aanschaffen voor ongeveer € 200,- . De prijzen zijn verschillende per naam. 

Onze gouden ‘pakkende naam' tips:

 1. Praat over pakkende namen met familie en vrienden, open de vraag tijdens een borreltje of wat glaasjes wijn. Dan komen er ineens andere opties naar boven die interessant kunnen zijn voor jouw webshop, project of bedrijf.
 2. Sommige personen zijn hier ‘veel' beter in dan anderen, probeer die personen eens aan te zetten tot een lijstje namen. Het verzinnen van leuke namen is niet een skill die iedereen heeft!
 3. Een kort & krachtige naam is vrijwel altijd goed! Ongeacht wat je gaat doen of verkopen.
 4. Een naam moet vooral blijven hangen, 
 5. Een brainstormsessie kan een goede uitkomst zijn om een naam te vinden.
 6. Een webshop naam bedenken werkt soms beter met een flesje wijn. 😉
 7. Op een landkaart kan je vaak leuke namen vinden!
 8. Ga niet voor ‘3Js, fourpeople of smartbrother'. Wat namelijk als er één iemand stopt of afvalt? Dan is je bedrijfsnaam ineens niet meer relevant!
 9. Maak expres een grammaticale fout! (Ps. dan is het domein ook vaak nog beschikbaar =))
 10. Mix talen, zo kom je tot leuke namen zoals Spielwork of Huiswatcher.
 11. Afkortingen doen het ook altijd goed. (kijk maar naar het bekende Cisco van San Francisco)
 12. Optimaliseer net één stap verder met de bedrijfsnaamgenerator van Shopify, voeg bijvoorbeeld een naam toe, en pak dan een naam die eruit komt en voeg deze weer in bij de tool. Zo kom je steeds dichter in de richting en komen er interessante suggesties uit!
 13. Als je het echt niet meer weet, pak de random word generator!

Heb je zelf nog een tip? Laat hem achter in de reacties!

3 CommentsSluit reacties

3 Comments

 • Shoppy
  Posted 2 maart 2020 at 14:11 0Likes

  Jullie geven aan: Doe een domeincheck. Hoe weet je dat zo’n hosting bedrijf niet met de naam ervandoor gaat als ik deze invul? Wat als dan ineens mijn URL weg is en ik er heel veel voor moet betalen?

  • Posted 21 april 2020 at 14:17 0Likes

   Dit doen de grote webhosting bedrijven niet.. Dat is simpelweg niet de business waar ze in actief zijn en waar ze wat mee zouden kunnen verdienen, bovenal zal dat snel al bekend worden als een partij dat zou doen.

 • batterijen
  Posted 17 april 2021 at 20:27 0Likes

  Wat is een uitstekende post! “Ik kom terug” (om meer van uw inhoud te lezen). Bedankt voor het duwtje!

Laat een reactie achter