16 tips voor gratis (of goedkope) stock foto’s

Webwinkelsucces.nl » 16 tips voor gratis (of goedkope) stock foto’s

Foto's en afbeeldingen zijn natuurlijk erg belangrijk voor je webwinkel. Niet alleen de productfoto's bepalen je conversie maar ook de foto's die je ter ondersteuning gebruikt. Door de juiste stock foto's op de homepagina of in de sidebar te gebruiken kan je een bepaalde sfeer creëren of iets (bijv. professionaliteit) uitstralen. Maar hoe kom je nu aan goede stock foto's voor weinig geld?

Wat zijn stock foto’s?

Stock foto's zijn foto's die te verkrijgen zijn via websites waar je vaak een bedrag moet betalen voor gebruik. Deze foto's kunnen daarna veilig gebruikt worden op je website. Maar ook voor een bedrijfspresentatie of bedrijfsfilm kan je gebruik maken van deze afbeeldingen.

Degene die deze foto of afbeelding heeft gemaakt, heeft van tevoren aangegeven dat de foto overgenomen mag worden voor commercieel gebruik door derden. En tegen welke prijs dit mag gebeuren.

Waarom moet ik rechtenvrije stock foto’s gebruiken?

Bij gebruik van rechtenvrije foto's, hoef je er niet bang voor te zijn dat de auteur achteraf geld wilt hebben of een advocaat op je afstuurt, omdat je zijn foto onrechtmatig hebt gebruikt. Dit risico loop je als je zomaar een foto gebruikt. Op elke afbeelding op het internet berust een eigendomsrecht van degenen die de foto gemaakt heeft of geplaatst heeft op het internet.

Bij een rechtenvrije foto heeft de auteur van tevoren al aangegeven dat het beeldmateriaal gebruikt mag worden voor commerciële doeleinden. Controleer voor de zekerheid wel even de rechten op de fotosite, waar je foto's vandaan wilt halen.

16 websites met gratis of hele goedkope rechtenvrije stock foto’s

Set of monitors with static colourful and bright images

Er bestaan veel stock photo websites waar je behoorlijk oplopende prijzen betaald voor het gebruik van een rechtenvrije afbeelding. Hier maken ook veel grote reclame bedrijven gebruik van. Maar die hebben dan ook een heel ander budget dan de kleinere ondernemers. Gelukkig zijn er ook een hoop websites waar je terecht kan voor de mooiste rechtenvrije foto's voor niets of heel weinig!

Hieronder worden zestien websites uitgelicht, waar rechtenvrije foto's te verkrijgen zijn. Bij sommige websites moet eenmalig een bedrag worden betaald of je moet jezelf registreren.

Pixabay

Pixabay (www.pixabay.com) is een website waar je foto's van hoogwaardige kwaliteit kunt vinden. Op deze websites kunnen afbeeldingen worden gedownload zonder te betalen of je te registreren.

Freeimages

Freeimages website (www.freeimages.com)
Deze website kent heel veel verschillende foto's van diverse fotografen. Op deze website kun je zoeken op zoektermen. Zowel op naam van fotograaf of op onderwerp. Gebruikers kunnen afbeeldingen zoeken op diverse categorieën.

EveryStockPhoto

stockphotos

EveryStockPhoto website (www.everystockphoto.com)
EveryStockPhoto is een zoekmachine voor foto's. Alle foto's kunnen worden bekeken, verzameld en er kan commentaar op worden gegeven. Deze website beschikt over een zeer uitgebreide database met beeldmateriaal, die rechtstreeks in je website geplakt kunnen worden.

Unsplash
Unsplash website (www.unsplash.com)
Unsplash biedt elke 10 dagen, 10 nieuwe foto's in hoge resolutie. Ook in het archief staan honderden foto's. Ook van deze website kunnen de foto's gratis gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

RGBStock
RGBStock website (www.rgbstock.com)
Deze website beschikt over ongeveer 100.000 afbeeldingen, die gratis gebruikt mogen worden, wel moet er een account worden aangemaakt. Ook op deze website kan gezocht worden op diverse zoektermen.

Flickr Creative Commons
Flickr Creative Commons website (www.flickr.com/creativecommons)
Veel beeldmateriaal van deze website mag worden gebruikt, mits de naam van de auteur vermeld wordt. Ook hier zijn vele soorten foto's te vinden.

New Old Stock
New Old Stock website (https://nos.twnsnd.co/)
Deze website is erg leuk als je houdt van oude beelden. Ook dit beeldmateriaal mag vrij gebruikt worden. Mocht je op zoek zijn naar historische beelden? Kijk dan op deze website.

Gratisography
Gratisography website (www.gratisography.com)
Op deze site zijn foto's in hoge resolutie te vinden, die vrij gebruikt mogen worden voor persoonlijke doeleinden. Er bevindt zich geen zoekmachine op de website, maar er zijn wekelijks prachtige nieuwe afbeeldingen te vinden.

Pixel Perfect Digital
Pixel Perfect Digital website (www.pixelperfectdigital.com)
Deze website biedt vrij beeldmateriaal, maar ook achtergronden en andere graphics die je kunt gebruiken voor je website, weblog of presentatie. Voor deze website heb je een creative common naamsvermelding licentie nodig.

IM Gratis
IM Gratis website (www.imcreator.com/free)
Ook deze website biedt weer veel beeldmateriaal aan gesorteerd op categorieën. Ook zijn er diverse onderdelen en voorbeelden te vinden om inspiratie op te doen voor je eigen website, presentaties of weblogs. Ook hier kan gratis beeldmateriaal vanaf worden gehaald.

MorgueFile
MorgueFile website (www.morguefile.com)
de afbeeldingen op deze website zijn gratis en je hoeft je ook niet te registreren. De site is eenvoudig in gebruik, zonder zoekmachine.

De Pattern Library
De Pattern Library website (www.thepatternlibrary.com)
Via https://thepatternlibrary.com/ kun je patronen downloaden om je website op te vullen. Je kunt veel nieuwe ideeën opdoen en ontwerpen van designers downloaden en gebruiken voor eigen projecten.

Creative Commons Search
Creative Commons website (https://search.creativecommons.org)
Via deze website kun je gemakkelijk op verschillende rechtenvrije fotowebsites zoeken naar afbeeldingen. Tevens zijn Flickr en Google afbeeldingen via deze website te vinden.

Ookaboo
Ookaboo website. Via deze rechtenvrije fotowebsite kunnen gemakkelijk plaatjes worden overgenomen voor eigen gebruik. Je hoeft je niet te registeren en je kunt afbeeldingen makkelijk zoeken.

Freephotosbank
Freephotosbank website (www.freephotosbank.com)
Op deze website kan gemakkelijk gezocht worden naar de mooiste afbeeldingen en foto's. Ook voor deze website hoeft geen bijdrage te worden betaald of te worden geregistreerd.
Er zijn dus genoeg leuke en makkelijke websites te vinden als je beeldmateriaal nodig hebt voor je webshop of voor andere commerciële doeleinden.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      WebwinkelSucces
      Logo