Je hebt een prachtidee, een concept waar je heilig in gelooft en deze webwinkel moet en zal er komen. Maar dan stuit je gelijk tegen een groot probleem: De financiering. Hoe graag je ook wilt, al wil je ook gewoon klein beginnen, er is wel een investering nodig. En dit is niet zomaar te vinden. Met de huidige markt zijn banken ook veel strenger geworden en is een lening niet zo gemakkelijk te krijgen. Wat dan? Dan hebben we tien manieren om alsnog aan je financiering te kunnen komen!
business plan

Begin met een ondernemingsplan

Natuurlijk is het als eerste van belang om heel duidelijk je concept uit te werken. Wat wil je precies doen en wat heb je ervoor nodig? Maak een gedetailleerd plan en stel de begroting op. Wat zijn je kosten en hoe kun je deze kosten eventueel nog lager krijgen? Je ondernemingsplan is de grote start van je webwinkel.

Een webwinkel beginnen

Het is lastig om aan een investering ontkomen als je een succesvolle webshop wil oprichten. Een webwinkel is nu eenmaal niet zomaar te beginnen. Een goedwerkende website met alle benodigde functies, jouw producten met verpakkingsmaterialen en eventuele promotiematerialen zijn hiervoor de beginselen.
add ons

Gebruik je spaargeld

Om dit te financieren zou je als eerste naar je eigen situatie kunnen kijken. Heb je een baan en eventueel nog een spaarcentje? De beste manier om aan een investering te komen, is om je eigen geld (vanuit je bedrijf) te gebruiken. Dit wordt ook wel bootstrapping genoemd. Het grote voordeel is dat er geen rente betaald hoeft te worden, dat je geen aandelen hoeft weg te geven en dat er geen ingewikkelde en dure aanvragen voor hoeven ingediend te worden.
data analyse

Vraag vrienden en familie

Maar niet iedereen heeft zo even een bedrag klaar liggen, dus moeten er naar alternatieven gezocht worden. Probeer het eens bij vrienden en familie en vraag hen om geld te mogen lenen. Dit is gemakkelijker te vragen dan bij een bank, maar ook is het voordeel dat er dan geen of weinig rente gevraagd zal worden. Het is natuurlijk wel belangrijk om zeker te zijn dat je hen kunt terug betalen, om de relatie goed te houden. Maar het kan wel zijn dat ze zich daarmee geroepen voelen om zich te bemoeien met het runnen van jouw webwinkel.
focus group

Creditcards

Een heel gemakkelijke manier om aan geld te komen is met een creditcard, of zelfs meerdere. Echter is het wel een gevaarlijke manier, want uiteindelijk zal het aardig wat kosten vanwege de rente en het zal toch ook weer terugbetaald moeten worden. Een creditcard zou je eigenlijk alleen moeten gebruiken voor het kopen van goederen die je daarna direct weer kan verkopen. Een creditcard zou je nooit moeten gebruiken voor het oprichten van je webwinkel. Het kan namelijk voorkomen dat je maanden of zelfs jaren verder bent voordat je winst gaat maken. Als je in die tijd een creditcard schuld hebt kan de rente hoog oplopen.

Peer-to-peer platform

Online ontstaan inmiddels ook verschillende manieren om investeringen op te halen. Een manier hiervan is peer-to-peer lenen. Hierbij kunnen investeerders hun geld inleggen tegen rente om een project te ondersteunen. Als initiatiefnemer kan je een krediet opvragen met een goed rendement. Een voorbeeld van een peer-to-peer netwerk in Nederland is Lendico.nl.
200px-P2P-network.svg

Crowdfunding

Een vergelijkbaar iets is het crowdfunding systeem. Dit zijn platformen waar je jouw project op kunt zetten en waar je anderen kunt vragen om een investering, maar hier zet je natuurlijk wel iets tegenover. Een heel bekend crowdfund platform is Kickstarter, dit is een internationaal netwerk. Geldvoorelkaar.nl is enkel voor Nederland, maar ook hier wordt flink geïnvesteerd om dromen waar te maken.
crowdfunding

Lening van de bank

Het is tegenwoordig best wel lastig, maar het is altijd een overweging waard om een lening van de bank te vragen. Hier gelden meestal wel strikte voorwaarden en vrij hoge rentes. Meestal heb je een ijzersterk ondernemingsplan en eventueel een eigen vermogen nodig, zodat de bank zeker weet dat je de lening weer kunt terugbetalen.

Online lening

Online zijn tal van leningen te krijgen en hier wordt ook flink gebruik van gemaakt. Postkrediet is bijvoorbeeld een instantie waar je gemakkelijk een aanvraag kunt indienen. Deze mogelijkheden zijn snel naar voren gekomen sinds de banken iets minder makkelijk een lening verstrekken. Met het gemak van een lening aanvragen, zou je wel bijna vergeten dat het om een echte lening gaat. De reclamespotjes van ‘geld lenen kost geld’ benadrukken dat het wel een serieuze stap is.

Sponsors

Natuurlijk kan je ook zelf op zoek gaan naar sponsors. Presenteer je ondernemersplan en overtuig anderen van de doelstellingen. Maak een aantrekkelijk sponsorcontract of kijk naar mogelijke samenwerkingen. Creativiteit en inzet kunnen best wel eens worden beloond! Heb je een investering nodig om de webshop te maken? Begin met netwerken en zoek een specialist die het kan doen. Bespreek de mogelijkheden om een webwinkel te laten maken, in ruil voor reclame of voor andere compensatiemogelijkheden.
investeerder

Dropshipping

Stel je voor: Je hebt een webshop online en je bent helemaal klaar om te beginnen. Alleen er ontbreekt nog een laatste investering: De producten zelf. Het leek zo gemakkelijk om het voor elkaar te krijgen, maar toch lukt het niet helemaal. Misschien omdat je de juiste leveranciers niet kunt vinden, of misschien omdat je de inkoop van producten een beetje hebt overschat. Vaak heb je te maken met een minimaal orderbedrag om de leuke producten voor het goede prijsje te kunnen krijgen en tel het totaal maar op, dat wordt een flink bedrag. Een manier om dan toch je webwinkel draaiend te maken, is door dropshipping. Zodra jij een bestelling ontvangt op de webshop, geef je dit door aan de groothandel en zij maken de bestelling klaar en verzenden het naar jouw klant. Hierdoor hoef je geen grote voorraad aan te schaffen: Leuk voor de portemonnee en de ruimte!
dropshipping

De webwinkel financieren

Een webwinkel beginnen is ontzettend leuk, maar helemaal als het met de financiering ook lukt. Soms is het niet heel gemakkelijk, maar er is altijd wel iets mogelijk. Wie niet rijk is moet slim zijn! Gebruik je netwerk, of begin direct met netwerken en bedenk creatieve oplossingen.

Waar een wil is, is een weg

Zolang je zelf helemaal achter jouw concept staat, zal je het doorzettingsvermogen en de overtuigingskracht hebben om het daadwerkelijk te realiseren. Het zal echt niet allemaal van een leien dakje gaan, maar waar een wil is, is een weg!

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op