Vanaf 13 juni 2014 moeten webwinkels aan nieuwe wetgeving voldoen. Eén van de regels in deze nieuwe wetgeving gaat over de verplichte aanpassing van de bestelbutton. Je bent vanaf nu namelijk verplicht om een consument duidelijk te maken dat ze een betaalverplichting aangaan wanneer ze op de bestelbutton klikken.
Hieronder een gedeelte uit de nieuwe regels:
“De handelaar ziet erop toe dat de consument bij het plaatsen van zijn bestelling, uitdrukkelijk erkent dat de bestelling een betalingsverplichting inhoudt. Indien het plaatsen van een bestelling inhoudt dat een knop of een soortgelijke functie moet worden aangeklikt, wordt de knop of soortgelijke functie op een goed leesbare wijze aangemerkt met alleen de woorden “bestel­ling met betalingsverplichting” of eenovereenkomstige ondubbelzinnige formulering waaruit blijkt dat het plaatsen van de bestelling een verplichting inhoudt om de handelaar te betalen. Indien aan de bepalingen van deze alinea niet is voldaan is de consument niet door de overeenkomst of de bestelling gebon­den.”
Button bestelling met betalingsverplichting
Volgens de wet zou de tekst van je bestelbutton dus ‘Bestellen met betalingsverplichting’ moeten zijn. Buiten het feit dat dit wel een hele lange tekst is voor een bestelbutton komt de tekst ook nogal streng en onvriendelijk over. Dit zou ten koste kunnen gaan van de conversie.

Omdat er vanwege de tekst ‘een knop of een soortgelijke functie’ in de nieuwe regels ruimte lijkt te zijn voor een andere tekst, wordt er nu door veel webwinkels naar conversievriendelijkere alternatieven gezocht. Hieronder een aantal opties.

Aanpassen van de tekst van je checkbox

Bij veel webwinkels moeten bezoekers al aanvinken of ze akkoord gaan met de Algemene Voorwaarden voordat ze een bestelling kunnen plaatsen. Je zou in deze tekst ook de betaalplicht kunnen noemen.
Voorbeelden:

  • Ik plaats een bestelling met betaalplicht en ga akkoord met de Algemene Voorwaarden.
  • Als ik op de button ‘Bestellen’ klik, bestel ik een product met betaalplicht en ga ik akkoord met de Algemene Voorwaarden.

Voor onze webwinkels hebben we deze tekst aangepast naar ‘Door op ‘Plaats de bestelling’ te klikken plaats ik de bestelling met betaalplicht en accepteer ik de Algemene voorwaarden’.
tekst checkbox

Andere tekst voor bestelbutton

Aangezien de tekst ‘Bestellen met betalingsverplichting’ nogal lang is en niet echt vriendelijk zou je ook teksten ‘ Bestellen en betalen’, ‘Kopen’ of ‘Afrekenen’ kunnen gebruiken. Deze maken namelijk ook duidelijk aan de klant dat er betaald moet worden wanneer ze op deze button klikken.
Teksten bestelbuttons

Tekst onder de bestelbutton

Zet de tekst ‘met betaalplicht’ onder de bestelbutton. Op deze manier laat je de bezoeker ook weten dat ze overgaan tot een bestelling met betaalplicht.
Tekst onder bestelbutton
Zoals je ziet zijn er meerdere creatieve manieren om je bestelbutton aan te passen zodat deze aan de nieuwe wetgeving voldoet.
Veel succes!

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op