Affiliate Marketing

Webwinkelsucces.nl » Affiliate Marketing

Affiliate Marketing voor webshops

Als je meer bezoekers naar je webwinkel wil krijgen dan zijn er veel manieren om dat voor elkaar te krijgen. Affiliate marketing is één van de beste manieren om in een korte tijd veel bezoekers naar je webwinkel te krijgen.

Naast de mogelijkheid om snel een groot publiek te bereiken biedt affiliate marketing nog veel meer voordelen, zo ben je alleen een vergoeding kwijt als je daadwerkelijk iets verkoopt.

affiliate-campaign

Zodra de affiliate campagne goed is ingesteld gaat het vrijwel allemaal automatisch en hoef je er nauwelijks naar om te kijken. Op deze pagina vertellen we je graag hoe affiliate marketing werkt en hoe je het in kunt zetten voor je eigen webwinkel.

Korte introductie in affiliate marketing

Affiliate marketing is een manier van online marketing waarbij de webwinkel (adverteerder) de affiliate (webmaster) betaalt voor elke lead of sale die hij genereert via zijn website. Het affiliate programma is voor de adverteerder een manier om de verkoop te verhogen door gericht verkeer naar zijn website te krijgen.

Affiliate marketing is efficiënt, omdat het de mogelijkheid geeft te adverteren op basis van het “No cure no pay”-principe. Alleen als er verkoop uit het affiliate programma op een website voortkomt, betaalt de webwinkel een vergoeding aan de webmaster. Let er wel op dat ook een vaste vergoeding van een paar tientjes aan het affiliate netwerk moet afdragen.

Een affiliateadvertentie kan in vele vormen opduiken. Je kent vast wel de vervelende pop-ups en de in het oog springende banners. Maar ook een subtiele link onderaan een stuk tekst kan een van een affiliate zijn.

Er zijn in 3 partijen betrokken bij affiliate marketing

1. De adverteerder
2. De affiliate (jij)
3. Een affiliatenetwerk

1. Bezoeker bezoekt de affiliate website.
2. Bezoeker klikt op de link naar jouw webwinkel
3. Bezoeker koopt een product.
4. Het netwerk zorgt dat de affiliate zijn vergoeding krijgt.

Verdienen via CPC, CPM, CPS, Lead en Sale

CPC: Cost Per Click. Je betaalt voor elke bezoeker. 0.01 tot 0.50 euro

CPM: Cost Per Mille. 1.000 vertoningen van een banner. 0.20 tot 4.00 euro

Lead: Inschrijving voor een nieuwsbrief of website. 0.50 tot 3.00 euro

Sale: Elke verkoop levert jou geld op. 3.00 tot 50.00 euro

CPS: De meeste affiliate netwerken werken via een CPS (cost per sale). Je mag als webwinkel zelf een percentage bepalen wat je per sale kunt af staan, meestal is dit 5 tot 10 procent van het verkoop bedrag. Je kunt ook voor een bonus systeem kiezen waarbij het percentage hoger wordt naarmate de website eigenaar voor meer verkoper zorgt.

Tegenwoordig geven webwinkels bijna alleen nog CPS, lead of sale vergoedingen. Ik raad je aan om dit ook te doen!

Hoe kom ik aan affiliates?

affiliate-netwerken-nederland

Nederland kent een aantal affiliatenetwerken waar veel affiliates zijn aangesloten. Je hoeft je webwinkel alleen nog aan te sluiten en affiliates kunnen jouw producten promoten.

Betrouwbare netwerken zijn:

Daisycon
Tradedoubler
Tradetracker
Zanox (nu Awin)

Het netwerk zit dus eigenlijk tussen jou en de affiliate in het zorgt voor o.a. de tracking en de uitbetalingen. Dit is erg handig omdat je dan geen affiliates hoeft te zoeken en ook geen contact hoeft te onderhouden.

Hoe begin je met affiliate marketing?

Je kunt beginnen met affiliate marketing door je bij één van de bovenstaande netwerken aan te melden. Vervolgens kun je tekst en beeld advertenties aanmaken. De website eigenaren zien deze advertenties en kunnen het gelijk downloaden en op de website plaatsen. Naast het instellen van de advertenties stel je in hoeveel de vergoeding is voor het aanbrengen van sales.

schema-affiliate-marketing

Wat heb je nodig voor affiliate marketing?

In principe heb je niet nodig voor affiliate marketing dan een webwinkel en een account bij één van de bovenstaande netwerken. Om zo veel mogelijk bezoekers naar je webwinkel te krijgen kun je verschillende banners maken. Bewegende banners met een duidelijke aanbieding werken meestal het best. Een bannerset kan je eenvoudig laten maken voor een paar tientjes.

Wat zijn de voordelen van affiliate marketing?

Tegenwoordig is affiliate marketing werkelijk een must voor webwinkels. Affiliate marketing is de beste methode om in een korte tijd een groot publiek te bereiken. Het gaat volledig automatisch waardoor je een hoop tijd kunt besparen!

voordelen
Het bereik is eindeloos

Het grootste voordeel is dat je in een korte tijd een groot publiek kunt bereiken met affiliate marketing. Als je een beetje geluk hebt (en je de campagne goed promoot) melden de website eigenaren zich snel aan om je webwinkel te promoten. Je kunt de affiliates ook keuren op kwaliteit en relevantie zodat je webwinkel alleen op gerelateerde websites terecht komt. Hetzelfde geldt voor de vergoedingen voor affiliates, je kunt deze handmatig maar ook automatisch laten keuren.

Je betaalt alleen bij resultaat

Het grootste voordeel van affiliate marketing is de mogelijkheid om alleen bij resultaat een vergoeding te betalen. Hierbij kies je voor CPS waarbij je alleen kosten per sale maakt. Je bepaald bovendien zelf het percentage dat je als vergoeding geeft. Hierdoor is affiliate marketing ook voor beginnende webwinkel een eenvoudige en risicoloze manier om meer klanten en naamsbekendheid te krijgen.

kosten
Het gaat automatisch

Een ander groot voordeel van affiliate marketing is dat het zo veel mogelijk automatisch gaat. De affiliates melden zich zelf aan en kunnen je advertenties downloaden, je merkt hier zelf helemaal niets van. Naast het keuren op kwaliteit kun je nieuwe affiliate ook automatisch accepteren zodat je er eigenlijk helemaal niet meer naar om hoeft te kijken.

Het kost weinig tijd

Doordat een affiliate campagne zoveel mogelijk automatisch gaat bespaar je een hoop tijd. Als je de affiliate campagne eenmaal goed hebt ingesteld kun je er bij wijze van wel een jaar lang van genieten. We raden je wel aan om de campagne regelmatig te stimuleren en de minder relevante affiliate website eruit te halen bijvoorbeeld.

Hoe kan ik de affiliate campagne stimuleren?

Als je de affiliate campagne eenmaal goed ingesteld hebt hoef je er in principe niet meer naar om te kijken, enkel om de sales en/of de affiliates te keuren bijvoorbeeld. De campagne kan zo prima lopen maar om het maximale eruit te halen zijn er verschillende manieren om affiliates te stimuleren om jouw campagne te promoten in plaats van die van je concurrent. Stel je affiliates daarom op de hoogte bij acties en kortingscodes. Maak ook regelmatig nieuwe banners naarmate je webwinkel veranderd.

Exclusieve kortingscodes

Affiliates houden van kortingscodes en helemaal als die exclusief zijn. Deze exclusieve code kunnen de affiliates vervolgens verspreiden om verkopen te stimuleren. Een kortingscode zorgt er voor dat de bezoeker veel sneller geneigd is om een aankoop te doen. Maak de kortingscode wel tijdelijk zodat er binnen een bepaalde termijn bestelt moet worden. Als je begint met een affiliate campagne dan zal je ook merken dat veel kortingscode website zicht aanmelden en die zijn dol op exclusieve codes.

kortingscode

Consumentenacties

Naast kortingscodes kun je ook werken met consumentenacties, deze kun je ook exclusief maken. Als je al gebruik maakt van aanbiedingen op je webwinkel kun je deze ook aanmelden bij je affiliate campagne of alle affiliates even mailen dat je weer nieuwe aanbiedingen hebt.

Regelmatig nieuwe banners

Net als het design van je webwinkel updaten kun je ook regelmatig nieuwe banners aanmaken. Het kan altijd beter en na een tijdje kom je er ongetwijfeld achter welke banners wel en niet goed werken. Ook voor speciale acties kunt je bijvoorbeeld een aparte banner aanmaken.

Een bonus programma

Meestal wordt er bij affiliate campagne gekozen voor een vergoeding in percentages en dat is ook een goede manier om risicoloos affiliate marketing toe te passen. Om de website eigenaren nog meer te stimuleren kun je met een bonus systeem werken, hierbij krijgen de beste affiliates een extra beloning in de vorm van een geldbedrag of een hoger commissie percentage.

Zelf doen of uitbesteden?

Ondanks dat affiliate marketing niet veel tijd kost vergt het wel enige kennis en ervaring om alles goed in te stellen. Ook goede banners zelf maken is niet zo eenvoudig. Je kunt er daarom ook voor kiezen om affiliate marketing uit te besteden aan een marketing bureau. Hiermee hoef je helemaal niets meer te doen. Omdat dit niet een extreem moeilijke marketing methode is raden we je wel aan om het in ieder geval eerst zelf te proberen!

← Terug naar Webwinkel Marketing

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      WebwinkelSucces
      Logo