Wat is bootstrapping?

Webwinkelsucces.nl » Wat is bootstrapping?

Bootstrapping is de kunst om een business op te bouwen zonder externe financierders, zoals een bank of private investors.

Laat je niet voor de gek houden dat je bij de start van een webshop direct tonnen aan kapitaal moet inbrengen. Bij een webshop (of andere internet business) al helemaal niet. Door met eigen geld te werken en de opbrengsten direct te herinvesteren kan je een zeer succesvolle webwinkel-business bouwen!

Mijn webwinkels run ik volledig via mijn betaal- en spaarrekening en ik zal het zeker niet anders doen.

Door alles zelf te financieren (bootstrapping) heb je 100% controle over je bedrijf en hoef je aan niemand verantwoording af te leggen behalve aan jezelf. Het nadeel is je soms minder hard kan groeien. Door extern geld op te halen kan je bijvoorbeeld veel meer investeren in voorraad of personeel.

Laat je niet weerhouden om te bootstrappen door de verhalen in de media: grote webwinkels als Zalando hebben hele andere doelstellingen. Winst is voor hun de eerste jaren totaal niet belangrijk en ze smijten met miljoenen om maar marktaandeel te winnen. Wanneer ze een markt veroverd hebben starten ze met het uitmelken van die markt. Ook een strategie maar geen strategie voor de kleine webwinkelondernemer. Dan is vrijheid toch belangrijker!

Probeer dus alles eerst zelf te betalen en ga pas daarna op zoek naar extern kapitaal.

Bootstrappping met eigen geld

Nogmaals, maak altijd eerst je eigen geld op voordat je met andermans geld dingen gaat doen!

Mocht je niet helemaal uitkomen dan kan je een creditcard inzetten. Betalingen met je creditcard worden aan het eind van de maand op je creditcardafschrift gezet en vaak pas één of twee weken later afgeschreven. Pak je het een beetje slim aan dan heb je dus meer dan een maand de tijd om het geld terug te verdienen.

Zolang je je creditcard schuld elke maand aflost hoef je geen rente te betalen. Mocht je een keertje niet voldoende geld op je betaalrekening hebben dan betaal je wel een fors bedrag rente over je creditcardschuld. Deze rente is trouwens vaak net zo hoog als je rente op betaalrekening bij je bank (±15%).

Beter is het natuurlijk om van tevoren geld opzij te zetten om een webshop te beginnen.

Let op: Af en toe een keertje (per ongeluk) 15% rente betalen is niet zo erg. Maar als dit maandelijks terugkomt dan heb je wel een probleem! Met 15% rente in het onmogelijk om een levensvatbaar bedrijf op te zetten. Mocht je dus nog steeds geld tekort hebben ga dan opzoek naar andere mogelijkheden!

Definitie Bootstrapping

  • Bootstrapping is jouw eigen bedrijf op gang brengen door gaandeweg, terwijl je aan het werk bent, jouw bedrijf gefinancierd te krijgen.

Tip: Herinvesteer de winst

Als je een webwinkel begint dan heb je verschillende mogelijkheden. Je kan veel geld investeren en bepaalde dingen uitbesteden. Je kan ook veel tijd investeren zodat je minder geld hoeft uit te geven. Als beginnende webwinkelier is het budget vaak beperkt waardoor je creatief moet zijn om groei te realiseren.

Als het even kan dan zou je eigenlijk de eerste jaren alle winst die je maakt moeten herinvesteren. Op deze manier kan je bijvoorbeeld al met een eenmalige investering van een paar honderd euro een webwinkel opbouwen. Alle winst die je maakt kan je investeren in factoren om de webwinkel te laten groeien, denk hierbij aan de vormgeving of de marketing bijvoorbeeld. Dit is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk omdat je ook nog moet rondkomen.

Heb je inspiratie nodig of wil je meer weten over bootstrapping? In de onderstaande video wordt haarfijn uitgelegd waarom bootstrapping beter is dan het aantrekken van externe financiering.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      WebwinkelSucces
      Logo