Buitenlandse Webshops, moeten we er bang voor zijn?


Er zijn al langer nieuwsberichten te lezen over de concurrentie die Nederlandse webwinkels vanuit het buitenland ervaren. De brancheorganisatie detailhandel Nederland heeft dat bijvoorbeeld meerdere keren bevestigd. Ook vinden veel Nederlandse ondernemers de wet en regelgeving omtrent dit onderwerp nogal onduidelijk. Als Nederlandse webwinkel mag je niet zomaar in ieder land over de grens, je producten aanbieden. Het lijkt echter soms alsof dat voor buitenlandse bedrijven wel mogelijk is. En deels is dat ook zo. Chinese webwinkels hebben bijvoorbeeld niet te kampen met deze wet- en regelgeving en kunnen daarom eenvoudig online hun producten aanbieden in Nederland. Aan de ene kant is dit mooi, omdat wij als Nederlanders goedkoop onze producten uit andere landen zoals China kunnen kopen, feit is wel dat Nederlandse bedrijven hier behoorlijk veel concurrentie van ervaren.
Vooral Chinese webwinkels zijn in trek bij Nederlanders

Dat internationaal ondernemen de afgelopen jaren belangrijker is geworden, hoeven we je vast niet te vertellen. Vooral de bekendheid van Chinese webwinkels, zoals Aliexpress.com en Dealextreme.com, is ontzettend gegroeid in ons land. De verwachting is dan ook dat het percentage van Nederlandse bestellingen in het buitenland, voor meer dan de helft naar de Chinese webshops gaat.
Het succes van de Chinese webwinkels is te danken aan een aantal factoren. Het belangrijkste is uiteraard dat de prijzen in China ontzettend laag zijn. De Chinese retailers hebben bovendien minder te maken met invoerrechten, belastingen en logistieke kosten omdat de producten in eigen land gemaakt worden. Een ander groot voordeel is de levertijd, een paar jaar geleden was die bijvoorbeeld nog 3-4 weken, tegenwoordig vindt de levering vanuit China vaak al binnen een of twee weken plaats. Door de samenwerking met het Nederlandse PostNL, heeft de Chinese webwinkel Ali Express zelfs producten die binnen een week worden bezorgd in ons land. Het Amerikaanse Amazon speelt hier ook op in, dit bedrijf heeft een distributiepunt in Duitsland overgenomen om Europese landen, waaronder ook Nederland, sneller van dienst te kunnen zijn.
Voor de webwinkels in het buitenland is Nederland bovendien een attractieve markt. Niet alleen om dat de gemiddelde Nederlander redelijk welvarend is. Nederlanders hebben ook ervaring met online shoppen, kopen op afstand is bij ons goed geïntegreerd. De meeste Nederlanders doen er daarom ook niet heel moeilijk over om online een bestelling te plaatsen bij een buitenlands bedrijf, al scheelt het natuurlijk behoorlijk dat deze bedrijven inmiddels ook bij ons bekend zijn.
Naast de Chinese webshops, zijn omringende landen ook populair onder Nederlanders, Britse en Duitse webshops kunnen bijvoorbeeld ook vaak op bestellingen van Nederlanders rekenen. Daarnaast zijn ook Franse en Scandinavische webshops op komst, vooral kledingmerken komen vaak uit Scandinavië.
Betrouwbare buitenlandse webshops
Het is natuurlijk ontzettend aantrekkelijk om in het buitenland te shoppen als de prijzen daar veel gunstiger zijn. Er zit echter ook een keerzijde aan de medaille. Vooral het bestellen bij Chinese webshops kan de nodige problemen opleveren. Hoewel de levertijden steeds beter worden, is dit nogal een drempel voor veel Nederlanders. Als we iets in eigen land bestellen, zijn we eigenlijk gewend dat het de volgende dag in huis is. Als het uit China komt, moet je vaak eerder een paar weken wachten.
De grootste ergernis zit hem er wel in dat de Chinese webwinkels nauwelijks service weten te bieden. Om producten zo goedkoop mogelijk aan te kunnen bieden hebben deze webshops hun klantenservice vaak op een laag pitje gezet. Vragen over je aankoop, of een pakket retour sturen, zit er vaak niet in.
Dit is ook de voornaamste reden dat onze Nederlandse consumentenbond een aantal kanttekeningen stelt bij het bestellen in China. Er wordt bijvoorbeeld afgeraden om producten van meer dan € 20 aan te schaffen. Bij duurdere producten is het namelijk wel handig om garantie te hebben op je aankoop.

Achteraf betalen is bovendien meestal niet mogelijk bij buitenlandse webshops, terwijl dit in Nederland al meer dan gebruikelijk is geworden. Bestel je bij een buitenlandse webwinkel? Reken er dan op dat je vooruit moet betalen. Betalen via PayPal is dan aan te raden, dan heb je nog enige bescherming op je aankoop en kan je een claim maken als je het product niet ontvangt, PayPal zal dan bemiddelen.
Daarnaast waarschuwt de consumentenbond ook regelmatig voor misleiding van buitenlandse webshops. Hoewel er natuurlijk genoeg betrouwbare webshop zijn, en Nederlandse webshops ook niet altijd betrouwbaar zijn, neem je toch een extra risico als je bestelt in het buitenland.
De opkomst van buitenlandse webwinkels kan Nederlandse banen kosten
Buitenlandse bedrijven hoeven er niet veel voor te doen om ook in Nederland online te kunnen verkopen. Het openen van een Nederlandse versie, van hun al bestaande webshop, is vaak voldoende. Webwinkelgiganten zoals Amazon en Zalando hebben bovendien door heel Europa distributiepunten waardoor ze snel kunnen bezorgen. Jammer genoeg zijn deze distributiepunten tot op heden vooral in Duitsland en Frankrijk gevestigd. De concurrentie van buitenlandse webwinkels, die ook in ons land verkopen, lijkt daarom tot nu toe meer Nederlandse banen te kosten dan op te leveren. Dat is een slechte ontwikkeling. Nederlanders geven hun geld namelijk meer uit in het buitenland, dit geld komt dus niet binnen bij Nederlandse ondernemers en er wordt ook geen belasting in Nederland over afgedragen. De opkomst van buitenlandse webwinkels kan de Nederlandse schatkist daarom wel eens miljoenen gaan kosten de komende jaren.
Nu denk je misschien, mijn webwinkel heeft niet zoveel last van concurrentie uit het buitenland. Het gaat echter ook om fysieke winkels. Retailers die bepaalde goederen verkopen, producten die ook eenvoudig in het buitenland gekocht kunnen worden, gaan hier zeker last van krijgen. Een winkelconcept zoals de Blokker heeft dit al ervaren (al krijgen die ook veel concurrentie van andere winkels zoals Action).
Waarom is het makkelijk voor buitenlandse bedrijven om ook in Nederland te gaan verkopen?

Buitenlandse markten zijn vaak veel groter. Voordat de buitenlandse webshops de stap naar een land zoals Nederland maken, is de thuismarkt vaak ook al veroverd. Omdat deze grote thuismarkt al veroverd is, is het weinig risico om ook in Nederland actief te worden. Nederland is een relatief klein land, mocht het niet helemaal goed gaan, dan zou het nog niet eens een ramp zijn voor deze grote buitenlandse bedrijven. Iedere uitbreiding die de bedrijven doen, levert bovendien weer schaalvergroting op. Hierdoor kunnen de bedrijven bijvoorbeeld weer scherper inkopen en de producten voor een lagere prijs aanbieden.
Gelukkig zijn er ook Nederlandse bedrijven actief in het buitenland
Er zijn een aantal grote webwinkels die in Nederland begonnen zijn en over de hele wereld actief zijn. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld wel het kledingmerk Ballr, omdat de Nederlandse eigenaren ook in het buitenland bekend zijn, was dit ongetwijfeld een stukje eenvoudiger. Gelukkig zijn er wel andere grote online bedrijven uit Nederland die ook de buitenlandse markten veroveren, denk aan Mollie, Booking.com en betaalprovider Adyen bijvoorbeeld. Al met al wordt de wereld dus een stuk internationaler kunnen we stellen.
Wat vind jij, moeten we bang zijn voor de concurrentie van webshops uit het buitenland?