Je wilt je eigen (huis)stijl bewaken en mooie eigen kenmerken toevoegen aan de beelden die je met de buitenwereld deelt, maar vindt een fotobewerkingsprogramma zoals Adobe Photoshop eigenlijk te duur. Je gebruikt het niet iedere dag en zóveel functionaliteiten als Photoshop, Indesign of Illustrator bieden hoef je eigenlijk ook weer niet, of je wil het juist makkelijker in gebruik omdat je zelf geen echte designer bent?

We zetten in dit artikel de 5 beste Photoshop alternatieven voor je op de rij: GIMP, Canva, Pixlr, Inkscape en BeFunky.

GIMP, GNU image manipulation program

GIMP is een gratis en open source programma waarvan de eerste publieke bètaversie in 1996 uitkwam en de eerste stabiele versie in 1998. Het is open source, wat betekent dat de code openbaar beschikbaar is. Ook kun je als ontwikkelaar zaken toevoegen of optimaliseren. Het is intussen dusdanig uitgebreid dat het door velen een-op-een met Photoshop vergeleken wordt. Een nadeel van GIMP is dat het niet over de CMYK-functionaliteit beschikt.

Canva

Canva is een handige tool waar je eenvoudige graphics mee kunt maken, maar waar je ook flyers en folders mee op kunt maken. Superhandig als je een eigen stijl wilt bewaken op social media of op je site, maar ook als je offline middelen wilt opmaken. De tool is erg intuïtief in gebruik. Canva is eigenlijk een betere en completere tool voor niet designers dan Photoshop zelf is.

canva backend

Een klein nadeel is dat je geen eigen lettertypes kunt gebruiken in de gratis versie, maar dat kan in de betaalde versie weer wel. Ga je voor het betaalde Canva account dan gaat er pas echt een wereld voor je open.

Mockups, infographics en designs maken was nog nooit zo makkelijk. Canva is wat ons betreft echt de grote aanrader voor design, al helemaal als je tijd wil besparen en zelf geen groots designer bent dan kan je met Canva gebruik maken van heel veel standaard designs, stockphoto's en andere handige tools. Deze software gebruiken we zelf ook en zoals je ziet zijn we erg enthousiast 🙂

Bekijk hier wat Canva kan.

Pixlr

pixlr photoshop alternatief

Over Pixlr heb je misschien al weleens vaker wat gehoord. Het is een populaire tool en met name Pixlr editor lijkt heel erg op Photoshop qua functionaliteiten en gebruik. De mogelijkheden die deze online tool biedt, variëren van eenvoudige tot meer geavanceerde fotobewerking. Pixlr werkt net als Photoshop ook met lagen.

Befunky

befunky-photoshop alternatief

Befunky is laagdrempelig en biedt zowel een gratis versie (met beperkingen) als een betaalde versie. Je doet alles online en kunt bijvoorbeeld effecten aan je afbeeldingen toevoegen. Ook bij deze tool kun je geen eigen lettertypes gebruiken. Befunky bestaat in principe uit drie tools: de Photo Editor, de Collage Maker en de Design Tool. De namen zeggen feitelijk al waarvoor ze bedoeld zijn.

Zeker voor mensen die geen Photoshop-kennis of -ervaring hebben is BeFunky en prima alternatief.

Inkscape

Inkscape is open source en moet je downloaden (is dus niet online te gebruiken zoals Pixlr). Je zou ‘m kunnen beschouwen als alternatief voor Illustrator en het is een super goed tekenvectorprogramma. Het is wel wat lastiger te gebruiken dan de hierboven genoemde alternatieven. Als je alleen voor fotobewerking gaat, zou een van de andere tools genoeg kunnen zijn.

De alternatieven nog eens samengevat

Wat je bij het een moet laten, kun je bij de ander weer wel. Canva, GIMP en Pixlr springen er uit qua mogelijkheden en functionaliteiten, terwijl Canva en Befunky beiden heel gemakkelijk en intuïtief in gebruik zijn. Wil je echt aan de slag met vectorbestanden, dan is Inkscape de meest voor de hand liggende keuze.

0 CommentsSluit reacties

Laat een reactie achter