Webshop Templates, Alles over Templates!

Webwinkelsucces.nl » Webshop Templates, Alles over Templates!

De uitstraling van je webshop is in veel gevallen de eerste indruk, dit is eigenlijk de eerste factor waar bezoekers kunnen afhaken of doorklikken. Daarnaast moet je webwinkel er natuurlijk gelikt uit zien zodat je bedrijf professionaliteit uitstraalt. Ook al staat er slechts op een aantal pagina's een klein foutje, bezoekers kunnen de indruk krijgen dat andere pagina's ook fouten bevatten waardoor ze gaan twijfelen over de aankoop.

Het logo van Themeforest staat in de illustratie van dit artikel omdat wij de template marktplaats themeforest zelf vrijwel altijd gebruiken voor onze webshops.

template webshop responsive

Om dit te voorkomen zorg je er ten eerste voor dat je webwinkel een unieke uitstraling heeft die de interesse van de bezoeker wekt.

Je kiest natuurlijk voor een huisstijl die past bij de producten die je verkoopt maar denk er om dat concurrenten dit vaak ook zullen doen. Je wil natuurlijk voorkomen dat je webshop er uit ziet ‘zoals alle andere' en daarom is het vaak nodig om unieke elementen toe te voegen of de webshop helemaal op maat te maken.

Direct naar meer info voor de templates van Jouw Webshop pakket? Navigeer dan direct naar jouw webshop software:

Om deze redenen moet je een goed webshop template hebben

Vooraf opgezette themes en templates zijn zeer populair voor websites en ook webwinkel en daar zijn vele redenen voor. Hieronder vind je enkele redenen om voor een template te kiezen die vooraf al is ingericht.

 • Webshop Templates worden vaak geupdate en zijn daardoor actueel.
 • Je kunt de webwinkel naar wens afmaken, het grote werk is al gedaan.
 • Je kunt vragen stellen aan de makers of je webwinkel provider.
 • Je hebt de mogelijkheid om uit te breiden met extensies.
 • Voordelig, meestal kost een template niet meer dan 100 euro. Bij de meeste templates zit er ook een apart paneel ingebouwen (mini CMS) waarin je de template naar je eigen wensen kunt aanpassen. Hier kun je bijvoorbeeld de kleuren van de achtergrond veranderen of een afbeelding instellen.

Wanneer moet je een template kiezen?

Als beginnende webshop eigenaar heb je vaak nog geen duizenden euro's om te investeren in het design van je webwinkel, het inschakelen van een dure designer kan dan vaak nog niet uit.

Meestal zal je daarom beginnen met een voordelige template die je aan je eigen wensen kan aanpassen. als je meerdere webshops beheert dan is het werken met een template ook ideaal.

Hiermee kun je de verschillende webwinkels in dezelfde stijl maken en overal een ander logo op plaatsen bijvoorbeeld. Als je met een vast template werkt dan bespaar je bovendien veel tijd omdat je precies weet waar alles staat en aangepast kan worden.

Webshop Template keuze van Lightspeed:

lightspeed templates

Hier voldoet een goede webshop template aan

Om de juiste keuze te maken voor een webwinkel template raden we je aan om een template te selecteren op de onderstaande punten. Het belangrijkste is dat er een duidelijke navigatie aanwezig is en dat je webwinkel uitnodigt om verder te klikken. Met deze twee elementen ben je al een eind op weg naar online succes met je webwinkel.

 • Uitnodigend Design: Zoals hierboven al is genoemd, is het design van je webshop super belangrijk omdat het de eerste indruk betreft. Als je de interesse op de juiste manier weet te wekken dan zullen bezoekers zich welkom voelen en verder klikken om te navigeren door je webwinkel. Naast een mooi design kan het ook helpen om gelijk enkele USP's of tijdelijke acties uit te lichten zodat je bezoekers altijd de neiging hebben om verder te kijken. Hoe langer je de aandacht van de bezoeker weet te behouden, des te groter is de kans dat er ook daadwerkelijk een aankoop plaats vindt.

De meest uitdagende en vernieuwende designs vind je vaak bij de bestsellers van de afgelopen maand op Themeforest:

bestsellers themeforest templates
 • Duidelijke layout en navigatie: Naast een mooi design dat uitnodigt om verder te kijken is de navigatie op je webwinkel ook van groot belang als je wil dat de bezoeker uiteindelijk een aankoop gaat doen. Wellicht is dit nog belangrijker dan een mooi design van je webwinkel. Met een duidelijke lay out en navigatie zorg je er voor dat een bezoeker snel de juiste categorie en het juiste product kan selecteren zodat de kans groter wordt dat het product gekocht wordt. Als het te lang duurt om te zoeker kan een bezoeker gefrustreerd raken en afhaken.

Volgende voorbeeld is het meest gebruikte Shopify Template: Wokiee

wookie webshop demo shopify
 • Simpel en minimalistisch: Als je een webshop begint dan schieten waarschijnlijk veel ideeën naar  binnen van elementen die je kan toevoegen aan het design van je webwinkel. Toch moet je goed overwegen of al die dingen die je toe wil voegen niet afdoen aan het duidelijke design van je webwinkel. Het kan al snel een kermis worden met al die afbeeldingen, banners en pop ups en dat is natuurlijk
minimalistisch

Houdt het daarom simpel als het op design aankomt, voeg alleen elementen toe die passen binnen de huisstijl en niet afdoen aan de duidelijke lay out van je webwinkel. Een mooi design is leuk maar het blijft het belangrijkste dat bezoekers snel een producten kunnen vinden en bestellen.

 • Responsive Design: Sinds een aantal jaar is er een ware revolutie gaande of webdesign gebied, alle webwinkels en ook websites moeten ‘mobile responsive' gemaakt worden zodat de pagina's ook goed te bereiken zijn via mobiele apparaten zoals tablets en smartphones.

Vrijwel alle nieuwe templates zijn mobiel responsive. Dus op dit vlak zijn er nauwelijks nog slechter webshop template keuzes.

responsive webshops
 • Social: Als laatst moet je natuurlijk niet vergeten om enkele sociale elementen rechtstreeks te integreren in het design van je webwinkel. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een twitter feed in de footer weer te geven of in de linker of rechter kolom het aantal likes van je webwinkel. Je kunt ook op elke productpagina social buttons toevoegen waaraan men kan zien hoe populair een bepaald product is! In veel templates is dit gelukkig al goed geregeld.

Voor elke Webshop Software hebben wij Tips & Tricks

Voordat je een template gaat kiezen moet je vaak de keuze maken uit webshop software. Hierbij heb je bijvoorbeeld de keuze uit Shopify, Lightspeed of Mijnwebwinkel. Omdat je bij elke software weer op een andere manier de juiste template moet vinden geven we je hier de ideale tips per software pakket / partij.

Shopify Webshop Templates

Shopify Templates kunnen eenvoudig via ThemeForest bekeken worden. Belangrijke tips voor het selecteren van een Thema van Shopify:

 • Ga voor een Thema wat veel downloads heeft, dit soort thema's hebben veel meer updates / optimalisatie en onderhoud. Maak niet de fout om voor een super uniek thema te gaan, deze thema's hebben vaak veel minder ontwikkel uren doorgemaakt. Bijvoorbeeld de populairste van dit moment: Wokiee.
 • Wees niet bang om hier 30 of 80  Euro ( Eenmalig ) aan uit te geven, dit zijn geen abonnementen en de extended support heb je veelal niet nodig. Dit zijn eenmalige kosten die je bijna wel moet maken, gratis thema's wegen absoluut NIET op tegen deze betaalde versies.

Gratis Shopify Thema's en Templates wegen absoluut niet op tegen de betaalde varianten. Dit moet je echt niet gratis proberen te doen, daarmee loop je met jouw webshop direct al achter de feiten aan. Je kan beter voorop lopen en de kosten zijn eenmalig.

 • Ook op de Shopify portal zelf zijn thema's te vinden, eigenlijk zijn deze duur of gratis. Dus vandaar ook dat wij themeforest aanraden. De gratis thema's zijn niet voldoende om echt een goed rankende / unieke webshop te realiseren. De betaalde versies vinden wij hier wat duur. In onderstaande plaatje kan je dat ook zien, betaalde thema's zijn al snel€ 150+.
  thema's van shopify

Mijnwebwinkel Templates & Thema's

Op het gebied van Templates is Mijnwebwinkel geen voorloper. Het standaard template is strak en goed customizable en als je MijnWebwinkel Pro hent kun je uit een aantal design templates kiezen. Maar Mijnwebwinkel kenmerkt zich vooral door die aanpassingen die je kan maken en het goede design van de standaard templates.

 • Voordelen van Mijnwebwinkel Design: Weinig tot geen extra kosten. De standaard is hoog doordat deze zeer veel gebruikt wordt.
 • Nadelen van Mijnwebwinkel Templates: Weinig keuze voor gehele andere templates. Er is geen marktplaats omgeving.

Er is bij Mijnwebwinkel wel een veel gebruikte optie voor een Ontwerp op maat: 

WordPress (Woocommerce) Webshop Templates

Als je begint met een WordPress webwinkel dan heb je meer dan voldoende templates om uit te kiezen. Omdat WordPress open source source software is kunnen gebruikers zelf extensies en templates maken. Hier wordt dan ook dankbaar gebruik van gemaakt, goede templates voor je WordPress webwinkel kun je bijvoorbeeld vinden op Themeforest.

Als je via Themeforest goede Woocommerce / WordPress thema's wilt vinden gebruik de volgende tips:

 • Recente thema's met veel ratings / gebruikers zijn vaak de beste keuzes. Bekijk deze hier. (even naar beneden scrollen)
 • Als je alleen maar selecteert op aantal gebruikers / downloads: Kun je ook op verouderde thema's terecht komen.
 • Nieuwere templates worden nog niet vaak gebruikt en maken jouw webshop meer uniek.

Magento Webshop Templates

Magento is ook open source software waardoor er voor Magento ook constant nieuwe templates gemaakt worden. In tegenstelling tot de meeste WordPress themes zijn de templates voor Magento vaak echt geoptimaliseerd voor zowel conversie als zoekmachines. Templates kan je ook weer via Themeforest vinden. Meer dan 600 thema's zijn hier te vinden, Ge gemiddelde prijs ligt op de € 85,-.

magento bestsellers templates

Conclusie Webshop Templates

Bij zowel betaalde Webshop software pakketten als bij Open Source Webshop pakketten zijn de designs de afgelopen jaren stukken beter geworden. De standaard templates van de webshops zijn veelal al goed om te beginnen. Wil je overgaan tot een professionelere look & feel of beheer je meerdere webshops, dan moet je wel overgaan tot een betaald template.

Op Themeforest zijn deze templates simpelweg het makkelijkste te verkrijgen en ook nog eens voor een goede prijs. Voor sommige webshop software partijen kun je hier echter geen gebruik van maken. Voor Woocommerce en Shopify en vele andere open source systemen (Prestashop, Virtuemart, Opencart en Magento)  echter wel.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   WebwinkelSucces
   Logo