De Nadelen van Dropshipping

Webwinkelsucces.nl » De Nadelen van Dropshipping

Op Webwinkelsucces zijn we vrij positief over dropshipping terwijl er ook vaak wordt gesproken over de gevaren van dropshipping. Bij deze gevaren gaat het in onze ogen meer over de belofte dat je er snel rijk mee gaat worden. Iets wat Vloggers nogal eens in de wereld slingeren.

Snel rijk ga je niet worden van het Dropshippen zelf, snel rijk wordt je alleen als goed kan communiceren, zin hebt om filmpjes op Youtube te slingeren en tegelijkertijd 100en onwetende mensen belachelijk veel laat betalen voor onzinnige cursussen.

En dat terwijl al die informatie voor die dure cursussen hier gratis te lezen is! Zoals bijvoorbeeld diepere info over de betekenis van Dropshipping!

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan dropshippen?

Door de opkomst van deze methode om de logistiek te vervullen zal je voornamelijk positieve ervaringen op dropshipping tegenkomen op internet. Laat het duidelijk zijn dat er ook een paar belangrijke nadelen aan het dropshippen vastkleven. Je zult daarom een goede overweging moeten maken en kijken of je toch niet het budget voor het aanleggen van een voorraad kan krijgen. Uiteraard is het wel eigenlijk altijd een goede manier om met een verminderd risico te beginnen met je webwinkel. Hierbij enkele belangrijke nadelen van het dropshippen waar je zeker over na zou moeten denken als je er mee wil starten.

1) Beperkte kennis van producten

Wanneer je begint met dropshipping in Nederland dan raden we je aan om producten te gaan verkopen waar je al wat kennis van hebt, dit kan ook een groot voordeel zijn al je met je niche webwinkel wil aantonen dat jij een expert op dit gebied bent.

wix banner

Als je een goede leverancier hebt gevonden maar nog niet erg veel kennis van de producten hebt dan zal je snel bij moeten gaan spijkeren. Je kan dit ook doen door zelf de algemene vragen te maken en eventueel een kennisbank te schrijven. Google is wat dit betreft gewoon je vriend natuurlijk.

Het is bij dropshipping dus wel een groot gevaar dat je gebruik gaat maken van producten waar je soms zelf geen ervaring mee hebt. Je wil niet verantwoordelijk zijn voor dopjes die loskomen en/of schade veroorzaken bij jouw klanten. Let hier goed op!

2) Beperkt inzicht in voorraad

Als je uit een ander bedrijf haar voorraad verkoopt dan weer je niet altijd precies hoeveel producten er op voorraad zijn. Zelfs als je leverancier de aantallen weergeeft kan je natuurlijk tegelijk iets verkopen waardoor het alsnog niet leverbaar is! Zorg er voor dat je leverancier je in ieder geval even een berichtje stuurt als een product niet meer beschikbaar is. Check daarnaast bijvoorbeeld elke week even de voorraden en pas dit aan op je eigen webwinkel.

3) het beperkte onderscheidende vermogen

Het grote struikelblok bij dropshipping is toch wel het vermogen om je te onderscheiden van je eigen leverancier en alle andere winkels die dezelfde producten verkopen. Ook op prijs kan je niet bepaald concurreren als je dropshipper bent, vaak worden de prijzen ook nog eens door de leveranciers vastgesteld.

Ook zul je goed moeten nadenken over hoe je de productbeschrijvingen uniek weer gaat geven. Om enigszins te maskeren dat je producten verkoopt die overal te koop zijn zal je unieke productomschrijvingen moeten maken, bij voorkeur zijn deze uitgebreider dan bij de concurrent. Als je een product beter beschrijft is de kans groot dat de klant voor jouw webwinkel zal kiezen.

Echt één van de bekendere nadelen en gevaren van Dropshippen: Het niet onderscheidend genoeg kunnen zijn.

Mr. Webwinkelsucces

Maar hoe kan je je dan wel onderscheiden? Gelukkig blijven er voldoende manieren over om je te onderscheiden van andere webwinkels. Zo kan je creatief zijn met het design. Ook kan je er voor kiezen om dezelfde producten in combinaties of in bulk te verkopen bijvoorbeeld. Probeer het net even iets anders en dan vooral net even iets beter te doen dan je concurrent:) Een goede navigatie is ook belangrijk, zorg er in ieder geval voor dat je klant het product eenvoudig kan vinden en bestellen.

4) Vermogen om aan te passen

Ook als je een dropshipping webwinkel hebt zal je nog altijd veel werk aan je webwinkel hebben. Ondanks dat je geen producten hoeft in te pakken en op te sturen zal je wel altijd de bestellingen moeten doorvoeren, klantenservice bijhouden, promotie maken, social media etc. Dropshipping betekent eigenlijk alleen dat je het logistieke proces anders inricht, de overige werkzaamheden zijn gelijk dus onderschat het werk hieraan niet!

5) Het is moeilijk om betrouwbare leveranciers te vinden

Wij mogen dan wel mooie lijstjes hebben met dropshipping leveranciers, maar jij moet de relatie opbouwen met deze partijen. Zijn ze wel betrouwbaar? Wat als jouw contactpersoon net weggaat? Wat als ze ineens stoppen met Dropshippen? Je zal altijd afhankelijk zijn van jouw leverancier.

Conclusie: Nadelen van Dropshipping

Het is geen business waar je snel even rijk van wordt. Je moet je onderscheiden, je moet relaties opbouwen met leveranciers en je moet leren door jouw fouten. Die fouten kunnen zeer duur uitpakken als je niet weet wat je aan het doen bent. Het helpt om een ‘coach' te helpen of iemand die al veel ervaring heeft. En dan niet een streamer met een cursus van € 1K. Maar iemand die je echt goed kent en in deze business al lang actief is. Dan pas kom je verder en krijg je Dropshipping in Nederland goed van de grond.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      WebwinkelSucces
      Logo