De beste domeinnaam en de hosting van je domeinnaam

Een webwinkel begint vaak bij een goed idee voor bepaalde producten die je wilt verkopen. Dan volgt de brainstorm voor een goede shopnaam, die je vervolgens gaat registreren als domein.
Vaak is de partij waar je een domeinnaamnaam koopt ook de partij waar je jouw website of webshop host. Dit hoeft niet, maar het is wel zo makkelijk om op zoek te gaan naar domeinnamen bij een partij waar je daarna ook jouw website goed kunt gaan hosten
Op deze pagina lichten we toe hoe je het beste een domein kunt registreren en waar je rekening mee dient te houden. Tegenwoordig is het eigenlijk best eenvoudig!
Het belang van een goede domeinnaam
Een goede domeinnaam is van groot belang voor je webwinkel. Deze draagt niet alleen bij aan de herkenbaarheid van je winkel (de naam van je webshop verwerk je in de URL), maar ook aan de online vindbaarheid. Controleren of een domein beschikbaar is kan bijvoorbeeld bij SiteGround.
Je zult echter merken dat je niet zomaar elk domein kunt registeren dat je zou willen. Vaak zijn goede domeinnamen al bezet, of krijg je te maken met auteursrecht. In dit geval is er altijd een oplossing te vinden door een niche domein te gebruiken, of de bestaande domeinnaam over te kopen van de huidige eigenaar. We leggen allemaal uit hoe je dit kunt doen, maar eerst geven we tips over het kiezen van de juiste naam.
De werking van een domeinnaam
Een domeinnaam staat, in tegenstelling wat veel mensen denken, los van de hosting. De hosting is een plek op het internet waar je webwinkel te vinden is. De domeinnaam verwijst hiernaartoe. De domeinnaam kan ook gemakkelijk naar een andere website verwijzen.
Je hebt voor bijvoorbeeld een Magento of WooCommerce webwinkel een hosting nodig en een domeinnaam. Meestal worden deze twee in één pakket aangeboden: eerst registreer je het domein (bijvoorbeeld via mijndomein of Siteground) en vervolgens kies je het juiste hosting pakket.
Als je besluit een webwinkel te beginnen via een webshop builder, verloopt het proces vaak iets anders. Bij JouwWeb zit het domein bij het pakket in. Voor webwinkels via Shopify, Lightspeed of andere aanbieders heb je vaak enkel een losse domeinnaam nodig die je vervolgens verwijst naar de hosting van deze aanbieder.
Voor een webwinkel via Lightspeed of andere aanbieders heb je meestal alleen een domeinnaam nodig. De webwinkel wordt al gehost op hun servers. In dit geval moet je dus op zoek gaan naar een registrar. Dit is een ander woord voor het bedrijf dat jouw domeinnaam claimt voor een bepaalde periode. Let er op dat je zelf wel eigenaar blijft van de domein! Je sluit namelijk een abonnement af voor een bepaalde periode, vaak voor een jaar. Wil je dat het domein naar jouw webwinkel blijft verwijzen, verleng deze dan tijdig. Vaak krijg je ook bericht wanneer de periode bijna eindigt.
De kosten van een domeinnaam
Tegenwoordig is het kopen van een domeinnaam niet zo duur meer. Voor enkele euro`s per jaar kun je de al een domeinnaam registreren.
- Een grote aanrader qua webhosting en domeinregistratie is wat ons betreft SiteGround.
Wat is een goed domein?
Webwinkels zien we voorbijkomen met allerlei namen en extensies (.nl, .com, .be, .frl). Maar wat is nou eigenlijk een goede domein als je een webwinkel wil beginnen? Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee kan houden, zoals de relevantie van de domeinnaam en het gebruik van keywords. Een goede domein is kort en krachtig waardoor de naam blijft hangen bij de consument.
1. Relevant aan je markt
Wanneer je op zoek gaat naar een goede domeinnaam, dan is de kans groot dat je al verder in de ideefase bent met je webwinkel. Als je een webwinkel naast een fysieke winkel begint dan heb je de keuze voor een markt waarschijnlijk ook al gemaakt. Om duidelijkheid naar de consument te verschaffen is het handig om een domein te registreren die enigszins relevant is aan je markt. Fashionchick.nl is een prachtig voorbeeld. De domein geeft direct aan wat er verkocht wordt en wie de doelgroep is.
2. Keywords in de domeinnaam
Je kunt kiezen voor een domein als ‘brand' zoals Coolblue of Zalando. Voor een beginnende webwinkel is dit tegenwoordig een wat riskantere keuze (tenzij je over enorme reclame budgetten beschikt). Mensen zijn waarschijnlijk eerder geneigd om te klikken op ‘Hangmatgigant' dan op ‘Wapoeio' als ze op zoek zijn naar een hangmat. Dit resulteert uiteindelijk ook in betere Google posities, Google snapt goed wat je verkoopt, en bezoekers hebben interactie met jouw webwinkel inde zoekresultaten. Deze elementen dragen bij aan een betere vindbaarheid.
Heb je een webwinkel met schoenen? Neem dan een naam met het woord schoenen erin (bijvoorbeeld ‘damesschoenen' of ‘sportschoenen'). Je bakent hiermee ook direct je niche af, een potentiële bezoeker snapt meteen wat je wel en niet verkoopt.
Een voorbeeld:
Deze strategie werd vroeger ook gehanteerd door Coolblue en Fonq. Voor ieder type product was er een apart domein. Pas toen de shops dusdanig groot werden, werd alles gebundeld in 1 domein.
Denk wel na over de toekomst. Vandaag verkoop je schoenen, maar wat verkoop je volgend jaar? Nog steeds schoenen, of heb je nu ook kleding e.d. in je assortiment? Een domeinnaam die alleen gericht is op schoenen geeft dan een verkeerd beeld. Wanneer je tot nu toe alleen sportschoenen verkoopt, maar in de toekomst ook andere sportaccessoires wilt toevoegen is het dus verstandig om een domeinnaam te registeren in de vorm van ‘sportwinkel'. Zo dek je altijd de lading van, in dit geval, een uitgebreid assortiment van sportartikelen.
Ditzelfde geldt ook voor merknamen in je domeinnaam. Een nieuw merk toevoegen past niet echt bij de domeinnaam. Je moet ook goed opletten of een merknaam in je domeinnaam wel mag. Veel merken staan namelijk niet te springen om het gebruik van hun naam op deze manier. Dit kan weleens tot vervelende juridische situaties leiden.
Daarnaast is er het probleem dat de meeste goede domeinen met deze keywords allemaal geclaimd zijn door slimme internetondernemers. In dat geval kun je de eigenaar benaderen met het verzoek om de domeinnaam over te nemen.
3. Kort en krachtig heeft de voorkeur
Bij voorkeur is je domeinnaam kort en krachtig. Een korte domein is natuurlijk een stuk eenvoudiger om te onthouden. Bol.com is hier natuurlijk het beste voorbeeld van, wie kent deze webwinkel niet?
Hoewel het gebruik van keywords handig is om hoog te scoren wil je de domein dus niet te lang maken. Meer dan twee woorden in de domeinnaam wordt eigenlijk al erg lang.
4. Herkenbaar voor je klanten
Begin je een webwinkel naast een fysieke winkel? Dan wil je natuurlijk niet een totaal andere domeinnaam als de naam van je winkel hebben? Heet je bijvoorbeeld ‘Henry Bloemenzaak'? Dan registreer je deze naam ook als domein voor je webwinkel. Hierdoor blijft het duidelijk en herkenbaar voor de klant!
5. Tips voor een makkelijk te onthouden domeinnaam:
Het is verstandig om een domeinnaam te kiezen die mensen kunnen onthouden. Je moet makkelijk je domeinnaam kunnen doorgeven op verjaardagen, netwerkborrels e.d..
Probeer er voor te zorgen dat de domeinnaam;
- Een .nl is
- Niet te lang is
- Geen streepjes bevat*
- Sleutelwoorden van jouw business bevat
- Geen cijfers heeft, dit kan namelijk veel verwarring veroorzaken (0 of o? Uitgeschreven, of alleen het getal?)
* Streepjes zien we best vaak. Soms is de variant zonder streepjes er zelfs niet extra bij geregistreerd. Dat kan echt niet! Stel je concurrent registreert de domeinnaam, dan loop je honderden sales mis.
5. Altijd de juiste extensie
De extensie van een domeinnaam is de ‘code’ er achter. Bijvoorbeeld .nl, .com, .eu. Als je in Nederland actief bent, zorg dan dat je altijd een .nl domeinnaam hebt.
Ga geen rare extensies achter je naam zetten omdat die domeinnaam toevallig nog wel vrij was. De kans is vrij klein dat dit onthouden wordt door je doelgroep. Voor een Nederlandse webwinkel heb je een .nl domeinnaam nodig.
Heb je echt een goed domein gevonden met een .net of een .eu extensie? Kijk dan eerst of de .nl variant nog niet actief is.
Wel is het verstandig om ook direct de .com te registreren. Denk ook goed na over een eventueel buitenlands avontuur. Misschien wil je over vijf jaar wel de stap naar het buitenland wagen. Registreer nu dan alvast de domeinnamen met de buitenlandse extensies (.de, .be, .fr, co.uk) zodat je dat niet tegen het probleem aanloopt dat ze weg zijn!

6. Rechten op domeinnamen
Let er ook op dat er rechten op bepaalde domeinen kunnen zitten ook al is deze domein nog vrij misschien. Veel handelsnamen en merknamen mogen bijvoorbeeld niet gebruikt worden voor een domein tenzij de eigenaar van de rechten hier toestemming voor geeft. Je kunt dus niet zomaar nikeshop.nl beginnen want dan heb je snel een claim aan je broek!
7. Gemakkelijk uit te spreken en te schrijven
Een goede naam is natuurlijk ook gemakkelijk uit te spreken en te schrijven. Dit is tevens de reden dat domeinen met een streepje niet de voorkeur hebben. Ook woorden met trema's en streepjes erin kun je beter vermijden. Hoe simpeler, hoe beter.
8. Maak gebruik van rijm?
Als je een goede domein wil vinden dan moet je soms wel even creatief zijn. Het gebruik van rijm kan daarbij goed helpen. Hierdoor is de domeinnaam vaak ook nog beter te onthouden. Voorbeelden zijn Laptopaccushop.nl en Wijnisfijn.nl.
Kies de perfecte domeinnaam voor je webwinkel
Je moet geen concessies doen bij het kiezen van een goede domeinnaam. Beter is om nog een paar dagen extra te brainstormen op je domeinnaam dan om een slechtere domeinnaam te registreren. Ook als de eigenaar van een domeinnaam een paar honderd euro vraagt dan zou je het moeten overwegen.
Waar registreer je de domeinnaam?
Zoals hierboven al vermeld is dit domein geregistreerd bij Transiop. Ze zijn goedkoop en het registreren van domeinnamen gaat geautomatiseerd. Ook hebben ze een handig beheerpanel zodat je de geregistreerde domeinnamen makkelijk kan beheren.
Er zijn veel bedrijfjes die het (nog) goedkoper doen. Maar voor die 2 of 3 euro die je per jaar bespaart kan je beter een systeem hebben wat lekker werkt en waarvan je weet dat ze betrouwbaar zijn.
Is de domein al bezet?
Als je een domein wil registreren dan zie je gelijk of deze vrij is of niet. Vaak zul je ervaren dat de beste domeinen als bezet zijn. Staak je zoektocht niet gelijk want wellicht kun je de eigenaar benaderen om de domein over te nemen. De perfecte domeinnaam is goud waard en zou je er zeker niet op moeten besparen.
Benader de eigenaar
Als je de perfecte domein hebt gevonden en deze al bezet is kun je het volgende doen. Uiteraard controleer je eerst of er nog geen website of webwinkel actief is onder de domeinnaam. Om er achter te komen wie de eigenaar is kun je de domein invoeren bij Sidn.nl. Hier kun je gelijk de contactgegevens van de eigenaar vinden.

Domeinnaam veilingen
Naast het benaderen van eigenaren van de domeinen die je wil kopen kun je ook regelmatig veilingen bij langs gaan. Er zijn in Nederland diverse domein veilingen waar je elke week terecht kunt om te speuren tussen domeinen die vrij komen. Domainorder.nl is een voorbeeld van zo`n partij.
Een andere domeinnaam
Ben je na verloop van tijd toch niet zo tevreden over je domeinnaam? Of geef je een andere naam aan je webwinkel? Dan is het belangrijk dat je het domein aanpast. Het is niet nodig om helemaal weer opnieuw te beginnen (tenzij je een compleet ander assortiment aan gaat bieden natuurlijk). Het is namelijk mogelijk om je webshop aan meerdere domeinen te verbinden. Claim de betreffende domeinnaam en verzoek je registrar om je website ook naar deze URL te laten linken. Zo kunnen klanten die je zoeken via je oude domeinnaam je webwinkel nog steeds vinden, maar komen bezoekers die het nieuwe adres intypen ook op de juiste pagina terecht.
Onthoud: Een goede domeinnaam is goud waard
Een domeinnaam is erg belangrijk voor je webwinkel. Het is niet voor niets dat domeinnamen soms voor duizenden euro’s worden overgenomen. Al je een markt wil domineren dan is het vaak noodzakelijk om bestaande eigenaren te benaderen om domeinen over te nemen. Houd ook vrijkomende domeinen regelmatig in de gaten om de krenten uit de pap te vissen!