Wat is dropshipping en hoe werkt dropshipping in Nederland?

Webwinkelsucces.nl » Wat is dropshipping en hoe werkt dropshipping in Nederland?

Met dropshipping kun je producten via je eigen webwinkel verkopen zonder dat je deze zelf in voorraad hoeft te hebben. De producten worden direct uitgeleverd door de dropshipping groothandel die zich in Nederland of zelfs in het buitenland bevindt.

Dropshipping is voor veel startende webwinkel ondernemers interessant omdat je veel minder hoeft te investeren. Je hebt immers geen voorraad en opslagruimte nodig. Daarbij wordt het gehele (arbeidsintensieve) bezorgproces uit handen genomen door een specialist waardoor je daar geen omkijken meer naar hebt.

Starten met dropshipping

🚀 Denk je al lang na over je eigen webwinkel? Ondernemen is gewoon beginnen! Een snelle start kun je maken met de webwinkelsoftware van Shopify, software die goed aansluit bij Dropshipping. Hier gratis aanmelden en vervolgens via GOGETTERS aan de slag!

In Nederland is CCV Shop ook een goed alternatieve software keuze, een software bedrijf waar veel dropshippers van hogere kwaliteit Nederlandse webshops starten. (Hier gaat GoGetters binnenkort ook starten)

Als Nederland je doelmarkt is, is een samenwerking met GOGETTERS op dit moment de beste optie: Een dropship leverancier tussen partij die aansluiting heeft met vrijwel alle mogelijke software systemen en ook met veel bekende leveranciers. (VidaXL, TWM, Intervisser, etc)

Meer informatie over Dropshipping

Als je toch eerst meer informatie wil, dan nemen we je graag mee in verdere uitleg en de te nemen stappen. We beginnen met de voor- en nadelen van Dropshipping en leggen vervolgens uit waar je precies moet beginnen. We eindigen het artikel met een aantal handige tips.

Dropshipping voordelen
 • Er is geen voorraad en geen opslag nodig.
 • Je hoeft niks in te kopen en hoeft dus geen grote investering te doen.
 • Als je webwinkel eenmaal staat, is het eenvoudig om veel producten toe te voegen.
 • Specialistische dropship groothandels kunnen snel leveren.
 • Vanwege de goede software heb je geen technische kennis nodig.
 • Je kunt als dropshipper een grote webwinkel runnen zonder personeel
 • Niet locatie gebonden: het kan vanaf jouw strandbed op Curacao!
 • Er is weinig risico. Je investeert voornamelijk je eigen tijd en dat is nog leerzaam ook.
 • Ook de bezorging hoef je je niet druk om te maken, dat wordt gedaan door de leveranciers
Dropshipping nadelen
 • Je bent verantwoordelijk voor de klantenservice en problemen die ontstaan met leveringen.
 • Retouren zijn lastiger af te handelen, zeker als je iets uit China laat verzenden.
 • Er zijn meer dropshippers dus je moet je unieke voorraad en prijsstelling zien te vinden.
 • Doordat het orderproces is uitbesteedt en dit ook wat kost, zul je automatisch ook wat moeten inleveren op de marge per verkocht product.
 • Veel YouTubers verkopen Dropshipping als ‘passief' inkomen. Dit is niet waar: Het kost allemaal echt wel tijd en moeite.

Zo. Je hebt nu als het goed is al een eerste indruk. Dropshipping betekent dus een snelle start, een iets complexere klantenservice en misschien wat minder marge per product.

Maar bovenal houd je dankzij dropshipping zeeën van tijd over voor het optimaliseren en laten groeien van je webshop, de marketing en het inrichten van de klantenservice.

Starten met Dropshipping

wat is dropshipping en hoe werkt het

Beginnen is vaak het moeilijkst. Kan ik het wel? Zijn anderen niet veel beter? Is nu het juiste moment wel? Eigenlijk zijn het allemaal verkapte excuses om het nog even uit te stellen, toch?😉

Dus ga gewoon van start en neem horde voor horde. Rome is ook niet op één dag gebouwd.

Dropshipping regelgeving

Als je niks geks doet zul je ook niet in de problemen komen door wet- en regelgeving. Toch is het nuttig om je even in te lezen over de rechten van klanten en de – in 2021 veranderde – regels voor internationale dropshippers omtrent btw en invoerrechten.

Vind dropshipping leveranciers of groothandels

Dit is een beetje een kip en het ei verhaal: kies je eerst de webshop software? Of eerst de groothandels en kijk je daarna welke koppelingen met webshop software ze hebben?

Hoewel de keuze voor de juiste webshop software mega belangrijk is, zouden we toch eerst inventariseren welke goede dropship leveranciers er zijn. We hebben er een aantal op een rij gezet.

Je kunt ze – net als de webshop software – gelukkig allemaal gewoon proberen en van te voren bekijken. Dat zouden we zeker doen, want er zitten nog wel wat verschillen in productaanbod.


GOGETTERS

Het lijkt wel een reclame campagne vanuit onze kant, maar het heeft lang geduurd voordat er een goede Nederlandse ondernemer deze markt in stapte en met een echt Nederlands dropship product kwam. Vandaar ook ons enthousiasme.

Als je met GOGETTERS in zee gaat dan zit je simpelweg op het juiste schip met de juiste koers: Deze ondernemers doen niets anders dan het aantal leveranciers vergroten en het product verbeteren. De Europese en Amerikaanse partijen zijn op dit vlak gewoonweg minder bezig met NL.

✔️ Veel top NL leveranciers
✔️ Veel Positieve reviews, geen enkele NL klant is tot zover negatief
🔗 Integraties met oa: Shopify, WooCommerce, Magento, Prestashop


BigBuy

DSers is op dit moment geen waardig alternatief in verhouding tot een GOGETTERS.

✔️ Duizenden producten op voorraad in de EU
🔗 Integraties met oa: Shopify, WooCommerce, Magento, Prestashop


DSers op Shopify

DSers is op dit moment geen waardig alternatief in verhouding tot een GOGETTERS.

DSers is een dropshipping app op het meest gebruikte e-commerce platform (Shopify).[1]Dropshipping in Shopify, Shopgram.io

✔️ Het startersplan is volledig gratis te gebruiken
🔗 Integraties met: Shopify


Spocket

Een populaire keuze van bezoekers aan Webwinkelsucces.nl is Spocket. Hoewel erg groot in de V.S. wordt ook vanuit Europa en specifiek Nederland geshipped. We raden aan om eerst via deze pagina 5 minuten gratis door de producten heen te gaan om te kijken of het iets voor je kan zijn.

✔️ Dropship retailers: 60.000+
💶 Kosten: vanaf €24,- per maand.
🔗 Integraties met oa: Wix, Shopify, WooCommerce


printful

Printful

Dit vinden we ook wel echt een gaaf en onderscheidend concept! En daarin zijn we niet alleen, want deze dropshipper is zeer populair. Via Printful kun je zelf geprinte producten verkopen. Dat gaat van mokken tot kleding. Hierdoor kun je je eigen producten maken en verkopen.

✔️ Het startersplan is volledig gratis te gebruiken
🔗 Integraties met oa: Shopify, Wix, Woocommerce


We hebben 4 partijen geselecteerd waarmee je zeer goed uit de voeten kunt als startende dropshipper. Maar ben je nou op zoek naar specifieke producten of meer groothandels dan kun je door onze lijsten met dropship leveranciers gaan.

Hoe bepaal je welke producten je gaat verkopen?

Op Webwinkelsucces hebben wij hier al goed onderzoek gedaan, lees onze blogs goed door als je op zoek bent naar ideeën en of winstgevende producten zoekt.

Of je doet het andersom; en kiest welk product je graag wil gaan verkopen en gaat er een leverancier bij zoeken.

Hoe selecteer je de juiste leverancier?

Bij de grote namen die we hier behandelen kun je zonder problemen terecht. Die hebben alles goed op orde. Ga je opereren in een niche? Kijk dan aan de hand van deze checklist of de dropshipping partner wel voldoende te bieden heeft.

Als je begint kun je het beste gewoon werken via standaard plugings. Je hoeft niet aan te kloppen bij dropship groothandels en leveranciers voor direct contact als je nog geen omzet doet. Pas bij grote volumes wordt dit interessant voor beide partijen.

Webshop Software kiezen voor dropshipping

Het is belangrijk om de juiste webshop software te kiezen omdat je de dropshipping dan zoveel mogelijk kunt automatiseren. De genoemde dropshipping leveranciers hebben daarom stuk voor stuk koppelingen met populairste webshop software. Dit geldt in het bijzonder voor Shopify. (in Combinatie met GOGETTERS)

Een populair alternatief voor Nederland is CCV shop vanwege de integraties met diverse pure Nederlandse groothandels.

Ook Magento en Prestashop kennen wel wat koppelingen, maar we zijn zelf meer gecharmeerd van Shopify of Woocommerce.


beste webshop software internationaal shopify

Shopify dropshipping

Met welke dropshipping leverancier je ook in zee gaat, Shopify komt altijd naar voren als e-commerce platform waarmee je dropshipping goed kunt inrichten.

✔️ Wereldwijd het populairste e-commerce platform
💶 Kosten: vanaf $24,- per maand.
🔗 Integraties met oa: Bigbuy, Spocket, Gogetters en 200+ meer


woocommerce

WooCommerce dropshipping

WooCommerce is de webshop plugin gebaseerd op het populaire WordPress CMS. Met Woocommerce heb je zelf veel meer werk dan bij een platform als Shopify, maar je houdt het wel meer in eigen beheer.

✔️ Flexibel open-source & selfhosted webshop
💶 Kosten: afhankelijk van templates, domeinregistratie en hosting
🔗 Integraties met oa: Bigbuy, Spocket en Gogetters


De app koppelen aan de software

Als je een keuze hebt gemaakt voor de dropshipping leverancier en voor de webshop software, dan kun je je gewoon aanmelden voor zover je dat nog niet hebt gedaan. Vervolgens kun je inloggen op de website van de dropshipping leverancier of bij de gekoppelde plugin en producten selecteren die je wilt gaan verkopen.

Volg de handleiding van de betreffende leverancier om de koppeling naar je webwinkel te maken. Dit gaat tegenwoordig bijvoorbeeld via het installeren van een app in het e-commmerce platform dat je hebt geselecteerd, of via een plugin als je voor WordPress/WooCommerce bent gegaan.

Tuig de administratie op

Als het ontwerp van je webshop staat, en je de producten die je wilt gaan verkopen hebt ingeladen, dan kun je de administratieve delen in gang gaan zetten.

KVK inschrijving

Hiervoor is het belangrijk om langs de Kamer van Koophandel te gaan en je in te schrijven. Dat moet zowel voor de belastingdienst, als voor het gebruik van iDeal. Dus daar kun je eigenlijk niet omheen. Geen paniek! Inschrijven is heel eenvoudig.

Een Payment provider met iDeal uitkiezen

Binnen sommige software (Shopify bijvoorbeeld) kun je al gebruik maken van de geïntegreerde betaalmodule. Bij andere zul je misschien een payment provider moeten kiezen die ervoor zorgt dat je iDeal betalingen kunt verwerken. Mollie is op dit vlak een goede keuze.

Boekhouding koppelen

Omdat je met dropshipping alles zoveel mogelijk automatiseert, mag de boekhouding natuurlijk niet ontbreken. We gebruiken zelf Exact voor onze boekhouding, maar als je net begint is e-boekhouden een veel betere keuze. Mede vanwege de webshop koppelingen.

E-boekhouden (als je starter bent kun je 15 maanden lang gratis boekhouden)

In deze post vind je meer informatie over de verschillende boekhoud apps.

Nu ben je klaar voor omzet met jouw dropshipping webshop 💰

Als je de webshop software en de koppelingen draaiende hebt, begint het eeuwig durende proces van het in de markt zetten en optimaliseren van jouw webshop! Iets waar de meer dan 200 artikelen van Webwinkelsucces.nl een grote rol kunnen spelen.

Dropshipping tips

We hebben hier nog wat nuttige tips (die we regelmatig zullen aanvullen):

Denk aan de nieuwe BTW regels

De snelle Youtube filmpjes over dropshipping met AliExpress stammen nog uit de tijd van vóór de nieuwe BTW-regels. In die tijd waren de marges veel beter doordat er geen BTW hoefde te worden afgerekend. Dropchipping vanuit China is dus alweer een klein beetje lastiger geworden.

Vermeld langere levertijden op de site

Je moet de langere levertijden communiceren op jouw site als je producten verkoopt: dit zal veel klanten doen afhaken. Als je dit niet eerlijk goed ben je klanten aan het oplichten. Ook zul je jezelf veel werk op de hals halen doordat klanten gaan klagen en negatieve reviews gaan achterlaten.

Jammer genoeg worden er in de praktijk best vaak webshops uit de grond gestampt die vervolgens weer offline worden gehaald.[2]Dropshipping: Check goed waar je bestelt, Consuwijzer.nl.

Retouren naar jezelf laten verzenden

Om complexiteit uit het proces te halen, kun je ervoor kiezen om de retouren naar jouw eigen adres te laten verzenden. Deze producten kun je vervolgens als aanbieding op de site zetten zodat ze weer snel weg zijn uit jouw ‘privé' voorraad.

Conclusie Dropshipping in Nederland

Uiteindelijk is het een kwestie van hard werken en gewoon proberen. Als je start met een webwinkel is het handig om te beginnen met kant en klare webshop software die dropshopping mogelijkheden aanbiedt. Dat kan vaak gratis en op die manier kun je kijken of de software bij jou past.

Dropshipping is daarbij een volwassen medium geworden wat zeer veel webshops op dit moment in Nederland gebruiken. Ook jij kan hier eenvoudig mee aan de slag!

De meest interessante partijen van dit moment: Gogetters, Shopify, Bigbuy of Spocket

Bekijk ook onze uitgebreide lijst met dropshipping leveranciers. Wij hebben de meest up to date dropshipping lijst van Nederland. Inclusief alle groothandels!

Dropshipping F.A.Q – veelgestelde vragen

Wat is Dropshipping?

Dropshipping is wanneer je als webwinkelier bestellingen ontvangt en een leverancier de bestellingen uitvoert en naar de klant verzendt. De verkoper of webshop heeft het product dus niet fysiek in huis, en daarmee dus geen voorraad.

Hoe werkt Dropshipping?

Wanneer je een webshop hebt of wilt beginnen kan je voor dropshipping als model kiezen. Je stuurt dan in feite de bestelling van een klant door direct naar de leverancier. Veel webwinkel software programma’s hebben al koppelingen met dropship leveranciers. Bijvoorbeeld Shopify, Lightspeed en CCV Shop hebben zo’n koppeling. Wanneer de dropship leverancier de bestelling heeft ontvangen, verstuurd deze ook de bestelling direct naar de klant. De klant plaatst dus een bestelling bij jouw webshop, alleen de fysieke levering en afhandeling vind direct door de leverancier, bijvoorbeeld Amazon of AliExpress, plaats. Per periode – bijvoorbeeld maandelijks – krijg jij een factuur voor de inkoop die je hebt gedaan.

Wat zijn de voordelen van Dropshipping?

Groot voordeel aan Dropshipping is dat je zelf geen fysieke voorraad hebt of hoeft aan te houden, en dus ook geen magazijn, dit neemt veel risico’s en obstakels weg, helemaal als je net wilt beginnen. Je marges zijn zo wat kleiner, althans die kun je ook zelf bepalen, maar het risico is ook wat kleiner.

Wat is het grootste nadeel van Dropshipping?

Onder meer dat je logistiek dus niet zelf in eigen handen hebt en geen controle over de verzending van orders hebt, en je dus wel je klantenservice en contact met leveranciers goed op orde moet hebben.

Hoe begin je met Dropshipping?

Allereerst door je eens goed in te lezen en dan te oriënteren met welke webshop software er goede dropship koppelingen te maken zijn, en met welke leveranciers je zou willen werken. Je kan zowel reviews over webshop software vinden op deze website, als een lijst met dropshipleverancier.

Is het duur om te starten met dropshipping?

Nee, starten met dropshipping is niet duur, dit is juist het voordeel, je hebt geen voorraden, opslagruimtes en inkoopteams nodig. Je moet alleen je webshop en klantenservice goed op orde hebben, zo kun je relatief voordelig starten met je eigen webwinkel.
We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   WebwinkelSucces
   Logo