Veel webwinkels hebben tegenwoordig al een beveiligde verbinding om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de toekomst. Als webwinkel kan je er niet veel aan doen om het shoppen veiliger te maken maar als de kans zich voordoet zou je die zeker moeten grijpen. Je zorgt er hiermee voor dat je webwinkel veiliger wordt voor bezoekers en ook voor je zelf, je bent bijvoorbeeld ook beter beveiligd tegen hackers. Als je webwinkel nog geen beveiligde verbinding heeft dan raden we je aan om dit zo snel mogelijk te doen.
Het overstappen op een beveiligde https verbinding gaat echter niet zomaar. Je moet een aantal stappen doorlopen om je website er zo goed mogelijk op voor te bereiden. Hiermee zorg je dat je website geen bugs heeft en dat de beveiligde verbinding helemaal goed is ingesteld.
16404139 - button ssl

Waarom overstappen op https?

De opkomst van de beveiligde verbinding heeft meerdere oorzaken en is de afgelopen jaren ook door zoekmachines en overheden gestimuleerd. Allemaal om het internet weer een stukje veiliger te maken voor website eigenaren en consumenten. Google heeft er ook aan bijgedragen door het afgelopen jaar aan te kondigen dat het beveiligde websites en webwinkels de voorkeur gaat geven in de zoekmachine resultaten.

Een beveiligde verbinding aanvragen

Het aanvragen van een beveiligde verbinding kan je via je hosting partij doen. Als je een licentie webwinkel hebt dan moet je bij de provider zijn. De prijzen verschillen van honderd tot een paar honderd euro per jaar. Er zijn ook enkele partijen waar je per maand kunt bepalen. In ruil hiervoor heb je een website die veiliger is en beter bestand tegen hackers.
ssl verbinding

Doorverwijzen

Als je een beveiligde verbinding aangevraagd dan krijg je in plaats van een http verbinden een https verbinding waardoor automatisch al je url's veranderen. Een eenvoudige manier om al je url's weer goed te zetten na het aanvragen van een beveiligde verbinding is de 301 doorverwijzing. Vraag wederom je hostingpartij naar de mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Bij licentie webshops zit er veel vak een mogelijkheid ingebouwd om de url's door te verwijzen naar de nieuwe.

XML sitemap

De XML sitemap bevat verwijzing naar alle pagina's en is eigenlijk een soort inhoudsopgave van je website.

Robots.txt

Met de robots.txt kan je aangevenw elke pagina's zoekmachines wel en niet mogen bezoeken. Om te voorkomen dat dit gewijzigd is kan je een controleren uitvoeren en de links weer goed zetten.
spider robot

Canonical URL

Ook de canonical urls moet je even controleren. Zorg er voor dat er goed aangegeven wordt welke pagina's uniek zijn.

Interne links

De interne links zijn belangrijk en zou je eigenlijk als eerste moeten controleren door simpelweg je website bij langs te gaan en de links aan te klikken om te kijken of ze nog wel werken. Als je een Magento of WordPress webwinkel heb dan kan je ook een zogenaamde ‘broken link checker' instellen waarmee niet werkende links automatisch herkend worden. Dit is erg belangrijk omdat bezoeker kunnen vertrekken als de links op je website niet goed werken.
linkbuilding_google

Backlinks

Hetzelfde geld natuurlijk voor de backlinks van externe website maar vaak zijn die wat lastiger om aan te passen. Als je slim bent heb je de verkregen backlinks bijgehouden, anders is het ook niet erg want er zijn voldoende tools voor te vinden. Je kunt de links aanpassen of de eigenaar van de website vragen om dit te doen. Het zou natuurlijk zonde zijn als je deze verkregen backlinks weer zou verliezen.

Social media

Ook op social media zal je waarschijnlijk links hebben staan. Hierbij geldt natuurlijk weer precies hetzelfde, deze kun je aanpassen en het werkt weer zoals voorheen!

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op