Een website beginnen is iets anders dan een webshop beginnen. Bij het beginnen van een website spelen zaken als hosting en de keuze voor het content platform een belangrijkere rol. Bij een webshop draait het voornamelijk om de webshop software keuze en de productpagina's. In dit artikel duiken we dieper in het beginnen van een website.

Het is eenvoudiger dan ooit om een website te beginnen via een programma als bijvoorbeeld Wix. (uitleg) , Jimdo of Siteground.

Ben je geïnteresseerd over het starten van een webshop? Dan kan je beter naar dit artikel over hoe je een webshop start en waar je aan moet denken.

We willen dit artikel anders insteken dan de vele artikelen die er te vinden zijn over dit onderwerp: alleen de kern, niet teveel onderbouwingen. Voor de onderbouwingen zijn er tientallen andere sites met meer info.

Stap 0: Een website beginnen

Allereerst moet je kijken naar de kosten voor het beginnen van een website. Het kan niet geheel gratis, dan krijg je namelijk met allerlei rotzooi pakketten te maken waar je niets mee kan. Bovendien moet je wel een eigen domein en hostingpakket hebben. Je moet uitgaan van de volgende minimale kosten voor het beginnen van een website:

 • Domeinnaam – Ongeveer 5 euro per jaar. Dit zijn de kosten voor een Nederlands .nl domein.
 • Hosting – Ongeveer 4 euro per maand. Lees meer: Domeinnaam & Hosting kiezen. (voor hosting zouden we zelf SiteGround aanraden)
 • De portal zelf (HTML Editor of CMS keuze bijvoorbeeld) – De achterkant van de website kan gratis. (Bijvoorbeeld door WordPress te installeren of voor Wix te kiezen)
 • Template – Deze stap kan gratis, wij raden wel altijd aan hierin te investeren. Dit kost ongeveer € 70,-

Voor deze kosten heb je al een prima basis of bedrijfswebsite. Veel meer kosten hoef je niet te maken, jaren geleden waren deze prijzen wel anders. Als je kijkt naar de volgorde van het beginnen van een website moet je aan het volgende denken:

Stappenplan Eigen Website Beginnen (6 stappen)

Wil je echt super makkelijk een eigen site starten? Dan kan je ook Stap #1 en #2 overslaan en bij stap #3 voor Wix kiezen. Dit maakt het nog makkelijker. omdat je dan alles via één partij doet. (Via Wix kan je namelijk ook een domeinnaam en hosting realiseren ) 

 1. Indien je niet voor Wix kiest, zoek dan een domeinnaam uit en registreer dit domein. Het is aan te raden dit domein te registreren bij een hosting partij waar je ook de website wilt hosten. Wij raden veelal Siteground aan, gewoon een goedkope / moderne partij met ook een goede WordPress hosting mogelijkheid.

  Tip: Kies voor een .nl of .com  domeinnaam en hoe korter / algemener hoe beter!

 2. Kies een hosting pakket bij dit domein. Dit is in 9 van de 10 gevallen een hosting pakket bij dezelfde partij waar je het domein hebt geregistreerd. In dit geval dus Siteground. Al kan dit soms ook dus zelf bij de web bouw software zelf.
 3. Kies jouw website builder uit. Je kan kiezen uit 100en website builders maar er zijn er maar een paar zeer goed en veel gebruikt op dit moment echt goed. Zie hieronder onze keuze:

  Website Beginnen: Software Keuze

  Niveau*Software Keuze #1Software Keuze #2Domein & Hosting
  Eerste Keer [ Gratis ]WixJimdoVia Wix
  BeginnerWixJimdoVia Wix
  GemiddeldWixWordpressVia Wix
  GeavanceerdWordpressWixVia Siteground

  * Je zal op Internet veel lezen dat WordPress de ideale keuze is,  vaak zie je projecten die met WordPress gestart zijn stranden omdat het toch te complex blijkt te ziijn, vandaar deze niveau keuzes. 

  Bij veel hosting bedrijven, waaronder onze favoriet Siteground, kan je wordpress installeren via één click. Na deze klik moet je soms wel wat gegevens invoeren en wachtwoorden aanmaken. Als je voor Wix kiest kan je dus stap #1 en #2 overslaan en gaat het allemaal een stuk makkelijker.

 4. Wij hebben op deze pagina ook een volledige Wix installatie uitleg geschreven. Althans: “Volledig”, Wix heb je al volledig gratis up in running in 4 mini stapjes
 5. Kies bij de start altijd voor een klein pakket, je moet minimaal wel één database hebben. Als je nu een hosting pakket hebt komt de volgende fase. Je moet er nu een website op gaan zetten. Dat kan dus via WordPress met één druk op de knop samen met SiteGround. Je moet dan enkel wat gegevens invullen.
 6. Zoek een template uit voor de website, anders heb je een standaard design. Ga in deze fase niet voor de gratis templates om problemen te voorkomen, voor een lage prijs heb je al een mooi thema te pakken. Wij kopen al onze thema's en templates ( ook van deze site) altijd op Envato. De grootste markt voor Templates. Zorg dat je thema aansluit bij jouw website software. Je kan binnen WordPress vrij eenvoudig en overzichtelijk jouw thema beheren.
 7. Installeer de juiste (gratis, kan ook betaald maar dat is niet benodigd) plugins in jouw website om het begin van jouw website goed voort te zetten. Verschillende goede plugins zijn:
  • Contact Form 7. (Daarmee maak je een contact formulier voor jouw site)
  • Klassieke Editor. (De oude editor is beter dan de nieuwe variant)
  • Yoast SEO. (Een plugin die helpt met het vindbaar maken van jouw site)
 8. Bouw op jouw nieuwe site op basis van de uitleg bij het template van jouw site: Een goede frontpage, een goede contact pagina, privacy pagina en zorg voor enkele goede artikelen en pagina's met inhoud en je bent klaar.

Wil je verder gaan dan alleen maar een website beginnen, installeer dan zeker ook Google Analytics en Google Search Console

Een (gratis) Website beginnen via Wix.

Als je voor Wix kiest kan het echt op dit moment niet eenvoudiger, mede doordat dit bedrijf zeer groot is is de software goed doorontwikkeld en is alles zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt. Er zijn maar 4 baby stapjes voor nodig en deze stapjes zijn ook nog eens zeer goed te begrijpen.

wix stap 1

 • Registreren is een makkelijke stap, je hoeft niet eens jouw email te bevestigen na deze stap, je kan namelijk direct door met de eerste setup.

stap 2 wix registratie

 • De stap na het registreren is echt briljant: Je moet wat mini vragen op een leuke manier beantwoorden en er vormt zich een zin waarna je precies advies krijgt over de vervolgstap. Je kan bijpassend een thema kiezen en deze vervolgens gaan invullen met de content die jij op jouw site wilt zetten. In het onderstaande voorbeeld kozen wij voor een persoonlijk blog. Als je een site wilt beginnen is dit een aanrader: begin met een blog. Dat is heel eenvoudig. 

wix stap 3

 • Vervolgens is het stoeien met de website builder en vakjes en tekstjes veranderen om jouw uiteindelijke site vorm te geven. Vaak zit je dan nog met de vraag: hoe krijg ik dit op mijn eigen domein? Vanzelfsprekend moet je daar wel iets voor betalen. Deze optie volgt bij het opslaan van jouw site. Je moet dan kiezen voor ‘neem een nieuwe domeinnaam' en registreer vervolgens jouw domein en klaar is keer! Zonder complexe hosting bedrijven ed. een site beginnen via Wix =).
  wix stap 4

Is je website dan klaar?

Deze zag je misschien al aankomen, als je website begonnen is en live staat begint het spel pas. Je moet de website voortdurend gaan optimaliseren. De optimalisatie stappen van een website of een webshop zijn redelijk hetzelfde. Je kan alle artikelen over optimalisatie en zoekmachine optimalisatie op Webwinkelsucces terug vinden. Dus goed doorlezen. Als je deze zaken goed op orde hebt, dan komt er ook bezoek naar de website en dan begint een nog veel moeilijkere fase: Bezoekers tevreden houden en optimaliseren =).

 

 

1 ReactieSluit reacties

1 Reactie

 • Wijnand
  Posted 5 augustus 2020 at 12:52 0Likes

  Via jullie gids heb ik voor Wix gekozen en kan niet anders zeggen dat ik er zeer tevreden mee ben. De site was up en running in een dik uurtje. Zat wel wat te stoeien met het contact formulier van Wix overigens maar ook dat heb ik uiteindelijk gevonden.

Laat een reactie achter