Een website beginnen is iets anders dan een webshop beginnen. Bij het beginnen van een website spelen zaken als hosting en de keuze voor het content platform een belangrijkere rol. Bij een webshop draait het voornamelijk om de webshop software keuze en de productpagina's. In dit artikel duiken we dieper in het beginnen van een website. We willen dit artikel anders insteken dan de vele artikelen die er te vinden zijn, we willen alleen maar de kern omschrijven en niet teveel onderbouwen. Voor de onderbouwingen zijn er tientallen kleine sites met meer info.

Een website beginnen

Allereerst willen we informeren over de kosten voor het beginnen van een website. Het kan niet geheel gratis, want je moet wel een eigen domein en hosting hebben. Je moet uitgaan van de minimale kosten voor het beginnen van een website:

 • Domeinnaam – Ongeveer 10 Euro per jaar.
 • Hosting – Ongeveer 4 Euro per maand.Lees meer: Domeinnaam & Hosting kiezen.
 • De portal zelf (HTML Editor of CMS keuze bijvoorbeeld) – De achterkant van de website kan gratis. (Bijv. WordPress)
 • Template – Kan Gratis, wij raden wel altijd aan hierin ( het template design) te investeren. Ongeveer € 70,-

Voor deze kosten heb je al een prima basis of bedrijfswebsite. Veel meer kosten hoef je niet te maken, jaren geleden waren deze prijzen wel anders. Als je kijkt naar de volgorde van het beginnen van een website moet je aan het volgende denken:

Stappenplan Eigen Website Beginnen ( 6 stappen)

 1. Zoek een domeinnaam uit.
 2. Kies een hosting & domeinnaam registratie partij. Dit is overigens vaak dezelfde partij.
 3. Zet op het hostingpakket dat je krijgt WordPress of een andere website builder. Bij veel hosting bedrijven, waaronder onze favoriet Transip, kan dit installeren via één klik. Na deze klik moet je soms wel wat gegevens invoeren en wachtwoorden aanmaken.
 4. Zoek een template uit voor de website, anders heb je een standaard design. Ga in deze fase niet voor de gratis templates om problemen te voorkomen, voor een lage prijs heb je al een mooi thema te pakken. Wij kopen al onze thema's en templates ( ook van deze site) altijd op Envato. De grootste markt van Templates. Zorg dat je thema aansluit bij jouw website software.
 5. Installeer de juiste (gratis, kan ook betaald maar dat zijn premium opties) plugins in jouw website om het begin van jouw website goed voort te zetten. Verschillende goede plugins zijn:
  • Contact Form 7. ( Daarmee maak je een contact formulier voor jouw site )
  • Klassieke Editor. ( De oude editor is beter dan de nieuwe variant )
  • Yoast SEO. ( Een plugin die helpt met het vindbaar maken van jouw site )
 6. Bouw op jouw nieuwe site op basis van de uitleg bij het template van jouw site: Een goede frontpage, een goede contact pagina, privacy pagina en zorg voor enkele goede artikelen en pagina's met inhoud en je bent klaar.

Wil je verder gaan dan alleen maar een website beginnen, installeer dan zeker ook Google Analytics en Google Search Console

Is je website dan klaar?

Deze zag je misschien al aankomen, als je website begonnen is en live staat begint het spel pas. Je moet de website voortdurend gaan optimaliseren. De optimalisatie stappen van een website of een webshop zijn redelijk hetzelfde. Je kan alle artikelen op deze site over optimalisatie en voornamelijk: zoekmachine optimalisatie vinden. Dus goed doorlezen. Als je deze zaken goed op orde hebt dan komt er ook bezoek naar de website en dan begint een nog veel moeilijkere fase: Bezoekers tevreden houden en optimaliseren.

 

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op