Een Product Ontwikkelen, Laten Maken en Produceren

Webwinkelsucces.nl » Een Product Ontwikkelen, Laten Maken en Produceren

Als eigenaar van een webshop zijn er een aantal manieren waarop jij aan je producten kunt komen. Zo kan je alle artikelen van je assortiment eerst zelf inkopen en deze opslaan in je eigen magazijn. Wanneer je hier geen ruimte voor hebt, is dropshipping een goede oplossing. Bij deze constructie laat je de bestelling door de leverancier versturen.

Maar wil je een compleet nieuw product verkopen, of een nieuwe lijn lanceren? Dan verloopt dit proces anders. Want in dit geval zal jij je eigen producten nog moeten produceren. Wij gaan dieper in op de uitdagingen 

Stappenplan Productontwerp en Productrealisatie

 1. Voorbereiding en een product ontwerpen of laten ontwerpen. ( Product Concept)
 2. Het ontwikkelen of laten ontwikkelen van een prototype. ( Productverschijning / 3D )
 3. Een product laten maken  of produceren. ( En dus direct via de webshop )

Randzaken die ook in dit proces meespelen

 • Productfotografie: Het goed laten fotograferen van het product voor opname in jouw webshop of in webshops van anderen.
 • Productomschrijving maken: Het maken van een goede productomschrijving of productbeschrijving.
 • Idee & Productbescherming: Het beschermen van een goed idee via patenten en adviesbureaus. ( in onze ogen in deze tijd steeds voor veel producten steeds minder relevant, ga dit pad alleen in als je zeer zeker van je zaak bent en het product zeer uniek is en bescherming ook écht nodig zal zijn. Bij twijfel simpelweg niet doen. )
 • Investeringen voor Product ontwikkelingen: Dit proces kost in de praktijk veel en daarom moeten er vaak investeringen gevonden worden.
 • Het vinden van de juiste partners: Op alle gebieden zijn er goede partners benodigd of kun je zelf zaken in handen nemen.

Voorbereiding, Product Ontwerp

ontwerpen

Besef je goed dat wanneer je een eigen product wilt laten produceren, wel een spaarpotje achter de hand moet hebben. Voordat je het product daadwerkelijk kunt verkopen, gaat er nog een heel proces aan vooraf. Na de ontwerpfase moet je op zoek naar een producent die een aantal prototypes voor je maakt. En deze moet je vervolgens weer laten testen door een aantal proefpersonen. Vervolgens pas je het prototype aan, aan de hand van de ontvangen feedback. Een betrouwbare producent speelt dus een belangrijke rol in dit proces. Zeker omdat het in veel gevallen minstens een jaar duurt om een product te ontwikkelen.

Partners in productontwikkeling

In deze fase zijn er veel professionele bedrijven die kunnen helpen met het ontwikkelen van een mooi product. Als je in Google zoekt naar ‘product ontwerp webshop' krijg je vele advertenties te zien van bedrijven die hulp bieden in de ontwikkelingsfase en de fase naar het prototype. Voornamelijk door de technische kennis is het wel aan te raden dit met partners met ervaring te doen. Ook is het mogelijk om een freelancer te zoeken op dit vlak. Deze zijn vaak wel weer wat duur.

De kosten voor productontwikkeling

 • Octrooigemachtigden hebben een uurtarief van € 120,- tot € 180,- per uur, wilt u bijvoorbeeld weten of er al een soortgelijk onderzoek is en wat de kansen zijn dat jouw product een goede bescherming krijgt?
 • Een octrooi aanvraag in Nederland kost € 80,-. Verplicht is daarbij het onderzoek naar de stand van techniek. Dit onderzoek kost in Nederland nog eens € 100,-. Een internationaal onderzoek kost al gauw meer dan de € 800,-.
 • Het ontwikkelen en komen tot het eerste prototype kost € 0 indien u zelf veel kunt en het product eenvoudig is tot wel € 100.000+ voor complexere producten. Kortom: Hier is weinig over te zegge, alles staat of valt bij de complexiteit van het product.
 • Indien je gebruik wilt maken van een buitenlandse producent denk dan ook aan reis en verblijfskosten en kosten voor een tussenpersoon die helpt met de communicatie.
 • Uiteindelijk moet je bij een buitenlandse producten de producten nog importeren, de verzendkosten hiervan zijn een stuk hoger dan wanneer het gaat om een pakket binnen Nederland. Over deze verzendkosten komen ook nog de invoerrechten. Deze hoef je niet te betalen als het afkomstig is van een producent binnen de Europese Unie of een land waar de Europese Unie een vrijhandelsakkoord mee heeft afgesloten (maar dan betaal je nog wel btw). Dit zijn landen als Mexico, Turkije en Noorwegen

Op zoek naar de juiste producent

Maar hoe vind je nou de juiste producent? Veel ondernemers kiezen ervoor om op zoek te gaan naar een producent in het buitenland. Dit is voornamelijk om financiële redenen; in landen als China, Polen en de Filipijnen betaal je aanzienlijk minder personeelskosten. Om in contact te komen met deze producenten, kan je een aantal dingen doen:

 • Vakbeurzen bezoeken voor internationale ondernemers. (welke, kan je bijvoorbeeld vinden via AUMA)
 • Zoek online naar producenten in jouw branche. Kijk hierbij ook kritisch naar de reviews. Wanneer er veel negatieve reacties achter zijn gelaten, kan je beter verder zoeken. 
 • Kijk in het register van de buitenlandse Kamer van Koophandel.
 • Zoek naar Nederlandse vertegenwoordigers van deze buitenlandse producenten.
 • raag rond in je eigen netwerk en durf bedrijven gewoon veel op te bellen en vuur allerlei vragen op ze af. Zo kom je zelf snel tot de kern bij wie je zijn moet. 

Een potentiële producent gevonden? Doe dan vooraf de nodige research om een aantal risico’s uit te sluiten. Kijk hoe lang het betreffende bedrijf al actief is, hoeveel personeel er in dienst is, welke opdrachten er al zijn uitgevoerd en uit welke landen de opdrachtgevers komen. Ook is het goed om te weten welke talen de betreffende producent spreekt.

Ken jouw ontwikkelaars & producenten goed

Ik raad je dan ook aan om tijdens dit proces niet alleen contact te hebben via de e-mail, maar de leverancier ook echt op te zoeken. Dit is toch de beste manier om een indruk te krijgen van de producent zelf en de kwaliteit van de producten. Zoek ook altijd naar een producent die een taal spreekt die jij ook beheerst, anders wordt het wel heel lastig. Dit zal het grootste probleem zijn bij het laten producten van artikelen in bijvoorbeeld China. Van tevoren is het ook goed om te weten of degene met wie je contact hebt de producent zelf is, of de tussenpersoon. Aan direct contact met de producent of tussenpersoon zitten voor- en nadelen. Een tussenpersoon (vaak ook wel bekend onder de noemer tussenleverancier) is de bemiddelende partij tussen jou en de leverancier zelf. Deze specialist is op de hoogte van allerlei juridische zaken en de regelgeving, zodat je meer op safe speelt. Echter moet je de tussenpersoon wel betalen voor zijn diensten, dus houd er rekening mee dat dit extra geld kost.

De hulp van deze specialist inschakelen is dan ook het meest aantrekkelijk wanneer het gaat om een bestelling van een groot aantal producten.

mobiel

Direct contact met de producent zelf is voordeliger, echter moet je dan wel zelf het nodige uitzoekwerk doen op het gebied van juridische regelgeving. Ook zal je de nodige tijd moeten investeren in de contactmomenten.

Maak goede afspraken met producenten

Aan het laten produceren van je eigen producten zijn ook een aantal risico’s verbonden. Heb je een iets compleets nieuws bedacht en is er gevaar dat het makkelijk te kopiëren is? Vraag dan een ( duur ) patent aan. Zo voorkom je dat een andere partij er vandoor gaat met jouw idee. Laat ook bij de leverancier vastleggen dat de rechten van het product bij jou liggen. Wanneer de samenwerking stopt, mag de producent dus niet op eigen houtje verder gaan met het maken van deze producten.

Daarnaast moet je altijd helder hebben wie verantwoordelijk is in het geval van schade die kan ontstaan door jouw producten. Gaat het om artikelen van jouw eigen merk? Dan ben jij de verantwoordelijke. Sluit dus altijd een aansprakelijkheidsverzekering voor ondernemers af.  Wanneer jij producten laat maken in het buitenland, ben je dus een importeur. Ook in dit geval ben jij de verantwoordelijke. Over het juridische gedeelte gesproken, dek jezelf tevens in voor het geval dat je een juridisch conflict krijgt met de producent. In deze constructie is dat een stuk lastiger en kan weer verschillen per branche weer verschillen.
Al ben je relatief weinig kwijt bij productie van je goederen in de offshore landen, de hoogte van het loon kan veranderen. 

Wil je jouw producten uiteindelijk verkopen via een webshop? Probeer dan SHOPIFY -> 14 DAGEN GRATIS.

Productie in het buitenland: Ja of Nee?

Is het verstandig om je eigen producten in het buitenland te laten produceren, ja of nee? Over beide kanten valt iets te zeggen. Maak voor jezelf een goede afweging wat de beste optie is.

Voordelen:

 • De loonkosten voor het laten produceren van je producten liggen aanzienlijk lager dan wanneer je dit in Nederland zou laten doen
 • Je werkt vanaf het begin samen met de producent aan je eigen product
 • Het product wordt voor jou gemaakt, je hebt er verder geen omkijken naar
 • Producten in het buitenland worden vaker benaderd voor dit soort klussen en hebben dus de nodige ervaring op dit gebied

Nadelen:

 • Er kan sprake zijn van een taalbarrière, waardoor de communicatie stroever verloopt
 • Juridische bijstand wordt wat ingewikkelder wanneer er sprake is van een conflict tussen jou en de producent
 • De fabriek is niet naast de deur, je moet een flink reis maken om de producent te bezoeken
 • Er kan sprake zijn van veel bijkomende kosten, zoals hoge verzendkosten voor de producten en invoerrechten (dit hangt wel af van het land waar jij je producten laat maken)
3 Opmerkingen
 1. Vergeet ook niet dat wanneer je besluit niet zelf te produceren maar je producten wel via een verkoper van buiten de EU (bijvoorbeeld Alibaba) koopt, jij als importeur gezien wordt en daarom ook verantwoordelijk bent voor een deugdelijk product.

 2. Antwoord
  Ontwerpbureau DutchMen 31 mei 2022 op 12:16

  Mooi uitgebreid stappenplan voor productontwikkeling. Maar het is inderdaad aantrekkelijk om een specialist in te schakelen! Kennis en ervaring in het product ontwikkelingsproces en een uitgebreid netwerk van nationale- en internationale producenten maakt het mogelijk om het product(idee) efficiënt en in een kort tijdsbestek te ontwikkelen en te realiseren, tegen minimale kosten.

 3. Waar kan ik het beste mijn eigen haar care producten laten maken ?

  Laat een reactie achter

  WebwinkelSucces
  Logo