Het kan je bijna niet zijn ontgaan: Google heeft een miljardenboete gekregen van de Europese Unie, omdat de shoppingmodule oneerlijke concurrentie oplevert. Volgens de grote nieuwswebsite was het bedrag van de boete rond de 2,42 miljard euro. Een gigantisch bedrag dat maar weinig bedrijven zouden kunnen ophoesten.
Het siert een bedrijf als Google, naar mijn mening, dat er gelijk actie wordt ondernomen. De boete wordt betaald en er worden wijzigingen aangebracht om dit probleem in de toekomst te voorkomen. De strategie die Google hanteerde om prijsvergelijkingen aan consumenten te tonen in de zoekmachine waren volgens de Europese wetgeving te dominant en dat is verboden. Voor ons is het belangrijk om te weten, wat gaat er nu veranderen? En wat gaat dit voor ons als webwinkeleigenaren betekenen?

Even voor de duidelijkheid, wat is de oorzaak van de boete?

Het is niet de eerste keer dat zoekmachine Google een boete krijgt, maar deze keer is het bedrag wel heel hoog. Daarom zou je misschien denken dat er iets heel ergs aan de hand is. Toch valt dat wel mee. Volgens de Europese commissie heeft de zoekmachine haar machtspositie misbruikt. Google gaf de eigen shoppingresultaten veel meer aandacht, en een betere positie, dan de organische resultaten. Daarnaast maakt Google het moeilijk om als prijsvergelijking op de eerste pagina’s van de zoekmachine te komen. Andere prijsvergelijkers hadden daardoor weinig kans meer. Toch blijft het vreemd dat een bedrijf een boete krijgt voor activiteiten die op een eigen site staan. Daarom zijn de meningen over de gigantische boete verdeeld. Het is duidelijk dat de zoekmachine een bedrijf van ons allemaal is geworden.
betalen via smartphone

De hoogte van de boete

Het bedrag van de boete lijkt misschien uit de lucht gegrepen maar ook dat is niet zo. De Europese Commissie heeft gekeken naar de omzet die boel de afgelopen jaren heeft gemaakt met de shoppingmodule. Er is gebleken dat Google dit misbruik in 13 landen heeft gemaakt vanaf 2008. Daarom is de boete zo gigantisch opgelopen. Hoewel de grote bazen bij de zoekmachine al rekening hielden met een dergelijke boete, is het bedrag wel een stuk hoger uitgevallen dan ver van tevoren gedacht werd. De analisten van Google dachten dat het bedrag net boven de 1 miljard euro zou uitvallen, op zich al een gigantisch bedrag maar het uiteindelijke bedrag van 2,42 miljard euro wijkt er toch wel heel erg veel vanaf. De oorzaak is een verschil in berekening van de wegingsfactor in de formule. De Europese Commissie heeft extra zwaar meegewogen dat andere prijsvergelijkers pas vanaf de vierde pagina op Google getoond werden.
Het klinkt misschien gek, maar toch had de boete nog hoger kunnen uitvallen. Dit, omdat de boete nog lang niet komt aan de grens van het maximale bedrag. Dat mag maximaal 10 procent van de omzet zijn, als Google dat moest betalen dan zou de boete wel boven de 8 miljard euro uitkomen. Wat dat betreft mag het zoekmachinebedrijf nog van geluk spreken.
Dit verhaal is echter nog niet ten einde, de maximale boete kan dus nog hoger worden en de kans bestaat ook dat de Europese Commissie deze ruimte gaat benutten. Zeker als Google niet in hoger beroep zou gaan dan zou het bedrag flink op kunnen lopen, al gaan we daar niet vanuit. Ook als Google er toch voor kiest om de illegale activiteiten te heropenen dan kan het bedrag nog veel hoger worden. De extra boete die Google dan per dag zou krijgen zou maar liefst 5 procent van de dagelijkse omzetbedragen.

Wat doet het doel om extra boetes te voorkomen?

Om te beginnen gaat Google in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Dat betekent niet dat er geen veranderingen plaatsvinden. Google zal toch iets moeten doen om te voorkomen dat het in de toekomst dergelijke boetes moet betalen. Vooral de oneerlijke positie ten opzichte van andere prijsvergelijkers zal opgelost moeten worden.
Het is dus mogelijk dat je binnenkort andere prijsvergelijking te zien krijgt naast de shoppingmodule van Google zelf. In ieder geval, als Google aan de wensen van de Europese Commissie gaat voldoen. Als dit niet gebeurt dan wordt Google gedwongen om de dagelijkse boete af te dragen of om aanpassingen te maken in de zoekmachine.

Gaat Google deze boete echt betalen?

De meningen zijn er nog over verdeeld, maar verschillende bronnen van Bulls zelf hebben al aangegeven dat de boete gewoon betaald gaat worden. Officieel heeft Google echter aangegeven in beroep te gaan tegen het besluit en daarmee wordt ervoor gekozen om de boete in eerste instantie niet te voldoen. Als dit nog even voortduurt dan hoeft boel de boete in ieder geval pas te betalen als er bij het hoger beroep alsnog besloten wordt dat de zoekmachine ongelijk heeft.
Wat vinden jullie van deze boete? Wordt Google hiermee onnodig lastigvallen of is de boete meer dan terecht? Laat ons weten wat je denkt!

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op