Gratis Webshop Beginnen

Webwinkelsucces.nl » Gratis Webshop Beginnen

Ben je op zoek naar hoe je een webwinkel kan beginnen, zonder een cent uit te geven? Dan ben je op de goede plek belandt. Een gratis webshop? Daar horen wel wat kanttekeningen bij! Je webshop software kan namelijk gratis, maar je bent altijd wat kosten aan bijbehorende zaken kwijt. Ook daarover in dit artikel meer.

Wellicht ben je al wat verder op het gebied van webshop software, maar er zijn verschillende varianten. Dat proberen we eerst kort toe te lichten.

Je hebt écht gratis open source webshop software zoals WooCommerce.

En daarnaast heb je webshop software die we op webwinkelsucces.nl ook wel typeren als webshop builders zoals Shopify, Jouwweb en Wix etc. Hierbij krijg je in feite een kant en klare webshop die je nog wat kan aanpassen. Dit zijn abonnementsvormen die starten vanaf zo'n €9,- per maand. Niet gratis dus, maar wel hele goede alternatieven.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je in dit artikel bent belandt omdat je één van de webshop builders gratis wil testen. Dat kan wél; maar zodra je je webshop live zet ga je – bijna overal – betalen voor de webshop software.

Wel zijn er voor de webshop builders gratis trials, zodat je in ieder geval kan gaan bouwen en als het bevalt, dat je er alsnog voor kan kiezen op een abonnement af te sluiten.

Gratis trials voor webshop builders vind je onder meer bij:

 • JouwWeb, de eerste 3 maanden zijn gratis. Als je later besluit van de webshop software gebruik te willen maken betaal je minimaal €8,- per maand. Je leest hier onze JouwWeb review.
 • Shopify, bij Shopify kan je na je trial voor €25,- per maand aan de slag. Je leest hier onze Shopify review;
 • Wix Stores, waar Wix ooit begon als primair een sitebuilder zijn ze actief aan de slag met het uitbouwen van de webshop software. Bij Wix heb je al een webshop vanaf €17,- per maand.

Het voordeel aan de webshop builders is dat je echt snel een webshop live kan hebben. Terwijl bijvoorbeeld WooCommerce flink wat meer voeten in de aarde heeft.

Helemaal gratis je webshop beginnen?

Goed we hebben wat alternatieven benoemd om je webshop te starten tegen abonnementsprijzen. Maar kan het beginnen van een webshop ook helemaal gratis? Ja, dat kan. Althans de webshop zelf. Dit kan bijvoorbeeld met de WooCommerce en Magento webshop software die open source zijn en dus gratis. Een extra alternatief dat we ook willen benomen is Square Online.

Je zal wel altijd een klein bedrag kwijt zijn aan de hosting van je webshop. Als je een klein hosting pakketje afneemt kan je aan de slag met je webshop voor zo'n €1,95 per maand. Voor dat geld heb je een prima pakket, maar verwacht niet de wereld voor zo'n minimaal bedrag.

Gratis webshop software – deze keuzes heb je

Als je aan de slag wil met je eigen webshop dan kan je dus onder meer WooCommerce, Mijnwebwinkel, Magento en Square Online overwegen. We gaan ze stuk voor stuk kort langs.

Update: het webshop pakket van MijnWebwinkel is niet meer gratis.

1. MijnWebwinkel – voorheen een gratis webshop builder tot 10 producten

Voorheen kon je bij MijnWebwinkel supersnel gratis een webwinkel beginnen waar je tot 10 producten in je webshop kan opnemen.

Dit is helaas verleden tijd, sinds dit jaar is het gratis pakket komen te vervallen, sterker nog de prijzen zijn flink verhoogd.

MijnWebwinkel is de enige relevante partij die écht een gratis webshop builder aanbiedt. Bijkomend voordeel is dat het een Nederlands bedrijf is en dus met Nederlandse support. In hoeverre deze ook strekt tot de gratis variant hebben we het antwoord even niet op.

In dit artikel lees je meer over de webshop builder van MijnWebwinkel.

2. Onze voorkeur voor gratis Open Source webshop software: WooCommerce

WooCommerce is samen met Magento de bekendste gratis oplossing voor webwinkels. Heb je al ervaring met WordPress als website software, dan is dit een mooie volgende stap. WooCommerce is in feite een plugin waarmee je van je WordPress website een heuse webshop kan maken. Voor het werken in WooCommerce is het wel van belang dat je zelf al wat van websites weet, of de intentie hebt om er zelf behoorlijk wat tijd in te steken.

Je hoeft (nog) niet te kunnen programmeren het is alleen uitgebreider, flexibeler en meer diepgaand dan bijvoorbeeld de webshop software. Dat betekent dat het iets moeilijker is dan bijvoorbeeld Shopify, maar je kan er ook een stuk meer mee qua flexibiliteit en inrichting.

Wij zijn zelf ook enthousiast over WooCommerce, en als je een beetje een autodidact bent of bereid bent tijd te investeren in je eigen webshop is dit een goede keuze.

Voor WordPress websites en webshops heb je ook een groot aanbod aan thema's / templates. Daar betaal je dan éénmalig bijvoorbeeld €50,– voor. Het grote voordeel daaraan is dat je dan een complete demo kan installeren. Als je een thema koopt en demo installeert betekent dat, dat er al een nette lay-out staat met wat voorbeeld producten en categorieën waardoor je snel aan de slag kan met het aanpassen en vullen van je webshop.

Dit lijkt in eerste optiek misschien veel geld als je net begint, maar het scheelt je veel tijd en hoofdbrekens.

Met een geïmporteerde demo kun je namelijk makkelijk ‘afkijken' hoe je bijvoorbeeld je webshop vult, producten, tags en eigenschappen koppelt etc.

Alles over de gratis webshop software van WooCommerce lees je in dit uitgebreide artikel.

3. Serieuze optie voor grotere projecten met duurdere hosting Magento (2) Open Source

Met Magento zelf zijn wij wat minder bekend maar hier was de vorige eigenaar van Webwinkelsucces dan weer erg enthousiast over. En ook hij had meerdere webwinkels dus weet er wel het één en ander van. In dit artikel over Magento lees je daarover veel terug.

De basis van Magento is in grote lijnen hetzelfde als WooCommerce. Open Source webshop software die een stuk flexibeler is dan de webshop builders. Ook Magento vraagt, net als WooCommerce wel wat van jou. En bij Magento vraagt dit nog een stuk meer technische kennis en daarmee gepaard met name de bereidheid om tijd en moeite in je webshop en dus de software van Magento te stoppen.

Magento kun je ook gratis downloaden. Het grote nadeel van Magento is dat het bijna niet aangeboden wordt voor Shared Hosting. Dus als je kiest voor Magento als Webshop Software zul je moeten kiezen voor een VPS of een dedicated server. En dan betaal je dus direct flink wat meer voor je hosting. Het installeren van Magento van WooCommerce is vrij simpel.[1]Hoe installeer ik Magento 2, realhosting.nl

Andere alternatieven / varianten voor gratis webshop software.

Er zijn nog een aantal andere open source platformen die je kan gebruiken voor het gratis starten van een webshop. De meeste die varianten vergen ofwel veel kennis, zijn verouderd, of zijn relatief klein t.o.v. van WooCommerce en Magento.

Je kan hierbij denken aan Open Cart, Drupal Commerce, OScommerce, die kunnen we hier gaan bespreken maar deze zijn vinden we simpelweg niet goed genoeg (meer) en we willen je helpen met het maken van een keuze, niet de keuze moeilijker maken.

Leuk extra alternatief: Square Online

Square Online is ook nog een optie: hier krijg je eigenlijk een webshop builder, dus een kant en klare webshop, maar dan zonder te betalen voor een abonnement. Het grote verschil met Square Online t.o.v. de traditionele builders is dat Square Online draait op basis van commissie + transactiekosten.

Per sale die jij draait binnen je Square Online webwinkel draag je bij het gratis model 2,9% af aan Square en daarboven op betaal je nog een 30 cent per verkoop. Wanneer je veel verkoopt, of dit een groot deel van je marge is, valt het gratis model van Square Online al snel af. Dit zou wel eens het model kunnen zijn waar de traditionele webshop builders ook op den duur heen gaan.

Bekijk hier zelf Square Online van SquareUp.

Conclusie gratis webshop beginnen

Bottom line; er is dus gratis webshop software, en het is dus mogelijk om gratis een webshop te beeginnen. In dit artikel benoemden we ook wanneer, en waarom je hier voor zou kunnen kiezen, wat verder verstandig is als extra's, en welke alternatieven je hebt..

Webshop voor beginners – kant en klare webshop

We raden je in ieder geval aan ook de webshop builders te proberen. Bijvoorbeeld Wix kan je gratis uitproberen, maar ook JouwWeb kan de eerste 3 maanden gratis en is daarna ook nog steeds verkrijgbaar voor een nette prijs (€7,50 per maand). Beide oplossingen waar je een kant en klare webwinkel krijgt zijn hele mooie oplossingen voor mensen die starten met een webwinkel en nog niet zoveel ervaring hebben met websites of webshops.

WooCommerce als gratis Open Source optie

WooCommerce is wat ons betreft de meest relevante en beste optie voor gratis open source webshop software, dit komt ook het dichtst in de buurt van écht een gratis webshop. Je hebt hier geen beperkingen, alleen jouw tijd. Je maakt wel wat kleine kosten zoals kosten voor je hosten en transactiekosten. Wil je bijvoorbeeld iDeal integreren in je gratis WooCommerce webshop? Dan kan dit onder meer via Mollie, maar dan betaal je wel over elke transactie – een kleine – bijdrage.

Serieuzere webshop – kant en klare webshop

Zeker niet gratis maar wel erg goed zijn de oplossingen van Shopify. Hele goede webshop software, als je serieuze stappen wilt zetten. En dus de webshop software van Wix Stores – verkrijgbaar vanaf €17,- per maand.

Dit zijn de kosten die je standaard hebt bij een ‘gratis' webshop

 • Kosten voor de hosting van je webwinkel – standaard vanaf zo'n €5,- gemiddeld per maand.
 • Kosten voor je payment provider – hier betaal je of een abonnement of een vergoeding per transactie (bv €0,29 per sale)
 • Wanneer je een template of thema koopt die je op weg helpt: éénmalig zo'n €50,- euro bij ThemeForest.

Benieuwd naar alle kosten van een webshop? In dit artikel lees je meer over de kosten van een webshop.

Bronnen

Bronnen
1Hoe installeer ik Magento 2, realhosting.nl
2 Opmerkingen
 1. ik ben een kind van 10 jaar en ik wil een webshob maken maar bij wix ben ik daar te jong voor kunnen jullie mij helpen groetjes jill 10 jaar

 2. Ik verkoop allerlei meiden spullen kom zeker kijken

  Laat een reactie achter

  WebwinkelSucces
  Logo