Webshop Programmeren: Cursussen en Tips

Webwinkelsucces.nl » Webshop Programmeren: Cursussen en Tips

Eén van mijn grootste voordelen t.o.v. de concurrentie is dat ik programmeertaal kan begrijpen en lezen. Ik kan zelf kleine aanpassingen in HTML, CSS en PHP maken om een perfecte webwinkel te bouwen. Wanneer ik blanco moet beginnen kan ik nog geen simpel contactformulier bouwen, maar ik begrijp wel wat zo'n formulier doet en welke ‘checks' er bijvoorbeeld ingebouwd zitten. Goed wil ik mijzelf daarom zeker niet noemen, maar er over mee praten kan ik wel.

Deze ‘skill' heb ik mijzelf aangeleerd. Gewoon doen. Iets aanpassen, uploaden en kijken of het werkt. Ook voor het contact tussen mij en mijn UpWork programmeurs in India is het handig dat ik hun 'taal' begrijp. Ze kunnen mij niet met een kluitje het riet in sturen! Dit blogbericht zal dieper ingaan op het leren van programmeren.

Leren Programmeren: Cursus Webshop Bouwen

Als je een unieke webwinkel op maat wil laten maken, of aanpassingen wil doen aan je huidige webwinkel kan het voorkomen dat je veranderingen moet aanbrengen in de code waaruit de webwinkel is opgebouwd. Dit wordt ook wel programmeren genoemd!

Programmeren is niet eenvoudig, maar toch zie je een groeiende groep personen die het zichzelf aanleert. Als je een hoop vrije tijd en motivatie hebt kun je met het behulp van internet vrijwel alles vinden over hoe te programmeren. Er zijn ook diverse forums waar je terecht kunt met je vragen over programmeren en coderen. In Nederland zijn er ook een aantal opleidingen op MBO en HBO niveau waar je kunt leren programmeren. Dit zijn normale opleidingen die minimaal twee jaar duren, dat zegt voldoende over de moeilijkheidsgraad van het zelf leren programmeren.

avg banner

Eerst gaan we wat dieper in op het waarom van programmeren. Bij de meeste webwinkel software heb je er geen kennis van nodig, dus waarom zou je het jezelf toch aanleren? Hier vind je diverse tips voor cursussen en opleidingen waar je kunt leren programmeren, we raden je echter aan om het eerst zelf even te proberen door HTML onder de loep te nemen bijvoorbeeld.

programmeren

Wat is programmeren precies?

In principe kan een computer en ook een website niets uit zichzelf bedenken. Voor iedere handeling die nodig is moet er een code ingevoerd worden die is bedacht door een mens. De code bepaalt hoe de teksten en visuele middelen worden weergegeven op een website. Door hier veranderingen in aan te brengen gaat je website er dus anders uitzien. Als je gaat programmeren stel je eigenlijk stap voor stap een code op die past bij het website systeem.

Hiermee geef je per stap aan hoe de website er uit moet zien en welke elementen deze moet bevatten, zo kan je ook een video of een afbeeldingen toevoegen bijvoorbeeld. Als het gaat om tekst dan kan je aanpassingen aanbrengen zoals een link plaatsen of een tekst in een andere kleur of lettertype weergeven. Het invoeren van deze codetaal wordt programmeren genoemd.

Welke programmeertalen kan je leren?

Het feit dat programmeren niet eenvoudig te leren is komt doordat er verschillende codetalen zijn die je kunt leren, zo heb je vast wel eens gehoord van CSS, PHP en HTML. Dit zijn allemaal verschillende codetalen die net weer even iets anders werken. Als je een opleiding programmeren volgt leer je vaak van alles wel wat, maar als je jezelf het programmeren aan wil leren kan je het best met het meest gebruikte platform beginnen, namelijk HTML.

Een programmeertaal bestaat vaak uit tekst en tekens, dit wordt ook wel code genoemd. Omdat het er zeer ingewikkeld uit kan zien is het in eerste instantie voor de meeste mensen maar moeilijk te begrijpen. Vooral complexere codetalen zoals PHP en JAVA kan je niet zomaar aanpassen zonder er voor geleerd te hebben.

Javascript

Is het nodig om zelf te kunnen programmeren?

Veel mensen die een webwinkel beginnen vragen zich af of het per sé nodig is om deze codetalen zelf te leren. In de meeste gevallen kan er echter prima begonnen worden zonder ook maar een greintje kennis van code. De meeste webwinkel software maakt gebruik van zogenoemde CMS systemen. CMS staat voor Content Management Systeem. Deze term geeft eigenlijk aan dat je de website kunt aanpassen in een systeem waarmee je de tekst en visuele inhoud in een soort tekstverwerker kunt aanpassen.

Het aanpassen van een pagina in een CMS systeem lijkt veel op het werken in het bekende MS WORD waar iedereen wel ervaring mee heeft. Je kunt op dezelfde manier de tekst aanpassen en afbeeldingen tussen de tekst plaatsen. Uiteraard kan je in eens CMS systeem ook het lettertype aanpassen. Een CMS systeem heeft echter niet altijd alle mogelijkheden die je wellicht nodig hebt. Zo heeft een CMS systeem zoals WordPress niet standaard de mogelijkheid om de grootte van het lettertype aan te passen waardoor je alsnog in de HTML code moet duiken, mocht je dit nodig hebben.

Er zijn echter ook webwinkel makers die de voorkeur geven aan het opbouwen van een webwinkel via code, dit kost echter een stuk meer tijd en is gevoelig voor fouten.Het grote voordeel is dat je hiermee de webwinkel helemaal aan je wensen kan aanpassen. Er zijn nog meer redenen waarom het handig kan zijn om kennis van code te hebben zoals je in het volgende onderwerp zult ontdekken.

Daarnaast kan je natuurlijk iemand inschakelen die wel veel kennis van code heeft. Tenzij je buurman of kennis er goed in is zal je een dure freelancer of een webdesign bureau moeten inschakelen. Laat het duidelijk zijn dat goede programmeurs niet voor een lage prijs komen.

Waarom is het toch handig?

Hoewel het niet noodzakelijk is om zelf kennis te hebben van programmeren kan je er toch een aantal voordelen mee behalen. Als je een webwinkel hebt zal het namelijk een keer voorkomen dat de code aangepast moet worden. En als je dat niet kan zal je er hulp voor moeten inschakelen, wat natuurlijk geld kost. Als je zelf het één en ander kan zal je in ieder geval zelf de kleine aanpassingen doen zodat alles in je webwinkel er overzichtelijk uitziet. Als je erg goed bent in programmeren kan je zelfs je eigen webwinkel helemaal op maat maken!

Kleine aanpassingen zelf doen

Als je een webwinkel-eigenaar bent zal je je zelf waarschijnlijk storen aan de vele kleine foutjes in het design waardoor je webwinkel er nog niet helemaal professioneel uit ziet. Als je deze kleine aanpassingen zelf door wil voeren zal je kennis van CSS moeten hebben, deze code bepaalt voornamelijk de opbouw van een pagina. Als je bepaalde elementen scheef, te laag of te hoog ziet staan dan kan je dit aanpassen met CSS.

Helemaal op maat maken
Als je verder wil gaan met aanpassingen doorvoeren in de code is het echt nodig om je verder te verdiepen in codetalen zoals CSS en HTML. Als je hier eenmaal in gevorderd bent heb je een groot voordeel ten opzichte van andere webwinkels, omdat jij zelf het design van de webwinkel kunt bepalen. Hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger om een unieke webwinkel op maat te maken waarmee je je onderscheidt van de standaard webshops van concurrenten.

Een freelancer of bureau is duur

Wanneer je zelf kennis hebt van programmeren hoef je er geen hulp meer voor in te schakelen. Als je dit toch liever uitbesteedt moet je rekening houden met een tarief rond de 50 tot 100 euro per uur bij een goede programmeur, professionele bureaus zullen nog iets meer vragen. Dit kan flink oplopen als je een perfectionist bent en veel aanpassingen aan je webwinkel wil doorvoeren.

Ook als je er voor kiest om een freelancer of een webdesign bureau in te schakelen is het handig om zelf nog enige kennis van code te hebben, dan kan je in ieder geval controleren of het werk goed is uitgevoerd en of er voldoende tijd aan is besteed!

it programmer

De voorbereiding om te leren programmeren

Als je wil leren programmeren kan je je inschrijven voor een opleiding of een cursus. Het is verstandig om je enigszins voor te bereiden. Als je er nog helemaal geen ervaring mee hebt kan het even moeilijk zijn als het leren van de Chinese taal! Bereid je daarom zo goed mogelijk voor door de onderstaande tips toe te passen, dit is ook een goed begin als je jezelf het programmeren wil aanleren.

Werk aan je Engelse taal!

Het eerste dat je onder de knie moet hebben is een gevorderde kennis van de Engelse taal. Als je goed in Engels bent zal je de vele vaktermen van het programmeren sneller herkennen en onder de knie krijgen. Ben je niet goed in Engels? Zorg dan dat je dit eerst aanleert door bijvoorbeeld een online cursus te volgen.

Verdiep je in de vaktermen!

Het volgende dat je kan doen is een lijstje opstellen van de vele vaktermen die je moet kennen om goed te kunnen programmeren. Wanneer je op zoek gaat naar informatie over hoe te programmeren vliegen de vaktermen je tegen het lijf. Dit werkt net zoals het leren van een vreemde taal, alle woorden die je niet kent zoek je op en schrijf je eventueel op zodat je het beter kan onthouden!

Lees een boek!

Naast een hoop online bronnen zijn er ook voldoende boeken en handleidingen waarin je informatie kunt vinden over hoe te programmeren, op Bol.com kan je bijvoorbeeld ook beginnershandleidingen kopen. Het voordeel van een fysiek boek is dat het fijn leest en dat je het erbij kunt houden als je met je computer aan het experimenteren bent. Het nadeel is wel dat fysieke boeken snel achterlopen op de actualiteit.

Experimenteren is profiteren!

Net als met de meeste aspecten van het bouwen en beheren van een webwinkel geldt voor programmeren ook dat experimenteren vaak profiteren is. Als je experimenteert met het design van je webwinkel word je er steeds slimmer mee en voor je het weet kan je eigenhandig een webwinkel op maat maken.

Volg een opleiding / cursus

Nu je volledig voorbereid bent op het leren programmeren wordt het tijd om je er echt verder in te verdiepen. Hoewel veel programmeurs het zichzelf hebben aangeleerd is het toch verstandig om een hele opleiding of een kortere cursus te volgen. Vaak leer je hier in duidelijke stappen verschillende codetalen en word je hierdoor een complete programmeur. Als je wens is om enkel wat kleine aanpassingen door te voeren is het wellicht verstandiger om het eerst eens zelf te proberen, naast boeken en websites kan je ook veel informatie en handleidingen op YouTube vinden.

Enkele bronnen om te leren programmeren

Als je voor het ‘echie' wil leren programmeren is het aanbevolen dat je een cursus volgt of zelfs een volledige opleiding. Hieronder vind je enkele bekende bronnen waar je informatie kan vinden om gelijk een cursus programmeren te vinden.

1. Codecademy

De meest bekende online methode om te leren programmeren is de Codeacademy, een gratis en automatisch programma waarmee je leert hoe je websites moet maken vanaf een template en ook hoe je een website kan maken uit code. Alle talen komen werkelijk langs, zodra je de code academy hebt afgerond kan je jezelf dan ook zeker een programmeur noemen.

Support is er niet, maar er zijn voldoende beginnende en ook ervaren programmeurs te vinden die dezelfde weg volgen. Op diverse forums kan je er daarom vragen over stellen en snel antwoord krijgen waardoor je weer een stapje verder komt.

2. Code school

Een andere leuke manier om online te leren programmeren is Code School. Door een stapsgewijze methode te hanteren leer je bij Code School misschien wel het snelste programmeren. Als je een opdracht goed hebt afgerond krijg je namelijk punten en ga je naar een volgend level met een moeilijkere opdracht, dit gaat door tot je de hele school goed hebt afgerond! Voor deze online leermethode moet je wel een bijdrage van 29 dollar per maand af staan.

3. Webmaker

Een aantal jaar geleden is het programma Webmaker van Mozilla er bij gekomen. Met Webmaker is het net als bij Code School mogelijk om opdrachten uit te voeren en daarvoor punten te verdienen. Bij Webmaker kan je zelf kiezen welke codetalen je wil leren, maar je kan ze natuurlijk ook allemaal langs gaan! Naast code kun je ook nog experimenteren met andere tools van Mozilla om je project af te maken.

4. Treehouse

Met Treehouse kan je ook prima leren programmeren, al gaat het iets langzamer met dit programma. Dat komt omdat Treehouse in duidelijke stappen in gaat op de belangrijkste aspecten van programmeren. Met Treehouse kan je echter nog veel meer dan alleen leren programmeren. Zo kan je ook leren hoe je een webwinkel moet maken en een marketing strategie moet opzetten, een complete leermethode! Treehouse heeft bovendien ook een zeer uitgebreide kennisbank met meer dan 100 cursussen en vele video tutorials.

5. Open universiteit

Naast een hoop online methoden om het programmeren onder de knie te krijgen zijn er natuurlijk ook manieren om op een fysieke locatie te leren. Helaas zijn de mogelijkheden in Nederland beperkt als je op een hoger niveau wil leren coderen. Je kan bijvoorbeeld terecht bij de Open Universiteit. Het begint met een korte introductiecursus om feeling te krijgen met code, vijf avonden in de week waarbij je de basis van Java kan leren.

6. Bento

Bento is een ander programma dat de laatste jaren erg populair is geworden onder beginnende programmeurs. Met Bento kan je zelf kiezen welke taal je wil leren. Voor iedere codetaal is er een apart programma boordevol informatie, handleidingen en ook video's. Ook voor andere aspecten van programmeren kun je hier terecht, zo kun je er bijvoorbeeld leren hoe je een website kunt beveiligen.

7. HTML Dog

Een website waar je gratis veel informatie kan vinden over code is HTML Dog. Op deze website kan je op een eenvoudige manier alles over HTML leren en de basis zelf alvast leren schrijven. Hoewel het een prima introductie is in de wereld van code raden we je toch aan om snel verder te kijken naar een meer compleet programma waar je ook gelijk andere code talen kunt leren.

8. Mozilla developer network

Als je echt je werk wil maken van programmeren is het aansluiten bij het Mozilla developer network eigenlijk een must. Hier vind je reuze veel informatie en veel andere developers die je maar al te graag helpen als er een probleem is. Het doel van Mozilla is om zoveel mogelijk goede informatie te geven waardoor webmasters hun website beter kunnen inrichten voor bezoekers en zoekmachines. Het grote voordeel is dat deze kennisbank regelmatig geüpdatet wordt waardoor het altijd actueel is.

9. Tuts+

Tuts is een leerplatform dat het net even iets anders aanpakt dan de meesten. Hier vind je namelijk enkel en alleen geschreven handleidingen en video tutorials, aangevuld met veel visueel materiaal. Door de vele visuele materialen is dit platform ideaal voor beginners, omdat de code zo erg duidelijk wordt gemaakt. Tuts+ bestaat uit meer dan 400 cursussen met elk minimaal twee uur aan video materiaal.

10. Codepen

Een leuk programma om eens mee te experimenteren is Codepen. Met dit platform kan je op een sociale manier alle design en content zaken van een website aanpassen. Door te experimenteren word je snel wijzer met Codepen, maar als je een complete programmeur wil worden is het programma te beperkt.

11. By people

By people doet precies waar de naam voor staat. Op dit platform kan je tips en stukjes code vinden die door andere programmeurs zijn gemaakt. Het grote voordeel van dit open source systeem is dat je eenvoudig andere developers kan vinden die je kunnen helpen als je er even niet uit komt. By people is bovendien helemaal gratis!

12. Course report

Een hele andere manier om te leren programmeren is het volgen van een bootcamp. Net als met een fitness bootcamp gaat dit razendsnel en moet je eigenlijk binnen enkele weken kunnen programmeren. Doordat je les krijgt van echte specialisten zijn de kosten niet gering. Voor een developer bootcamp met Course report moet je toch al gauw aan tienduizend dollar denken.

Let op: Leren programmeren kost geld en tijd

Een goede programmeur inhuren is niet goedkoop en dat is natuurlijk niet voor niets. Deze mensen hebben vaak veel tijd en ook geld geïnvesteerd om zelf zo goed te worden in het programmeren. Als je zelf wil leren programmeren moet je hier ook rekening mee houden.

Met een cursus van een half jaar ben je er vaak nog niet. Ook kunnen cursussen vrij prijzig zijn. Als je er echt goed in wil worden ben je vaak een paar jaar verder, afhankelijk van de tijd die je er per week in investeert natuurlijk.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      WebwinkelSucces
      Logo