Handleiding Magento Installeren voor je Webwinkel

Het installeren van Magento is nog niet zo simpel als het lijkt. Er zijn veel termen en punten waar je rekening mee moet houden. Met deze installatie handleiding gaat het je waarschijnlijk een stuk beter af!

Ik heb twee handleidingen geschreven:

1. Installeren met een automatische installer (aan te raden!)
2. Zelf installeren.

Ik raad je sterk aan om te kiezen voor de automatische installatie. Dit scheelt je zo'n 60 minuten en je weet 100% zeker dat alles goed is gegaan. Niets is namelijk vervelender om na een installatie erachter te komen dat er toch nog dingen ontbreken.

Magento automatisch installeren

Magento Installeren ebook

De Magento installatie handleiding (PDF) kan je gratis downloaden en makkelijk uitprinten.

Als extra bonus staan er handige snelheid optimalisatie tips in. Ook hoe je plug-ins moet installeren staat uitgebreid doch simpel uitgelegd.

Ik raad sterk aan om de bovenstaande handleiding te kiezen om Magento te installeren en niet om Magento zelf te installeren.

Klik hier om de installatie handleiding te downloaden.

Magento zelf installeren

Goed je bent dus lekker eigenwijs en wilt Magento toch zelf installeren. Geen probleem. 😉

In de volgende stappen wordt tijdens de installatie ook direct de voorbeeld data geïnstalleerd. Ik raad je aan om dit ook te doen. Het is 10 minuten meer werk maar dit geeft je na de installatie een snellere start!

De handleiding voor het installeren van Magento bevat alleen de basis installatie. De gewenste plug-ins en instellingen zul je daarna zelf nog moeten toevoegen/aanpassen. Als je wilt weten hoe je plug-ins kan installeren download je de Magento installatie handleiding.

1. Download Magento


Magento is op magentocommerce.com/download te downloaden. Download de full release versie. Download ook de sample data (staat eronder).

2. Pak Magento Uit

Na de download staat Magento ingepakt op je computer. Je dient Magento eerst nog uit te pakken met bijvoorbeeld WinRar.

3. Database Aanmaken

Je moet nu eerst een database aanmaken.

De meeste hosting bedrijven gebruiken DirectAdmin als controlpanel, dus ik ga daar nu even vanuit. Login op het controlpanel van je hosting. Meestal is deze te bereiken via domeinnaam.nl:2222 of via de website van je hosting. Het kan natuurlijk wezen dat je van je hosting andere instructies hebt gekregen.

Klik op ‘MySQL Management'

Magento installeren database aanmaken

Klik op ‘Create new Database' en vul dan een zelf gekozen naam voor je database in. Schrijf de database naam, de user naam en wachtwoord op. Je hebt deze straks nodig!

magento installatie handleiding

Vergeet niet op Create te klikken. Je hebt nu een database voor je webwinkel aangemaakt!

4. Database Opzetten

De database is aangemaakt nu moet je de database nog opzetten met de sample data. Dit kan je doen de in te loggen op PHPmyAdmin. Meestal is dit te bereiken via domeinnaam.nl/phpmyadmin. Je krijgt direct een pop-up waar je het zojuist aangemaakte  user naam en het wachtwoord in moet vullen.

Klik in in linkerkolom op je database. Je komt dan in het volgende scherm:

phpmyadmin magento handleiding

Klik nu in de tabbladen bovenaan op ‘Importeer'.

Je moet nu de sample data uploaden. Klik op ‘Bladeren' om naar de sample data op jou computer te gaan en klik daarna op start om het importeren te starten. Dit kan een paar minuten duren. Je moet namelijk zo'n 10MB naar de database uploaden.

Als alles gelukt is komt er vanzelf ‘succes' op je scherm te staan.

5. Magento Bestanden Uploaden

Upload de in stap 1 uitgepakte bestanden naar je server. Dit kan via een ftp programma. Het vervelende van deze stap is dat het zo lang duurt. Magento is behoorlijk groot en het uploaden duur soms wel anderhalf uur! Ondertussen kun je WebwinkelSucces checken natuurlijk ;-).

6. Permissies voor mappen en bestanden instellen

Door permissies in te stellen kun je bestanden en mappen beschrijfbaar maken. Standaard is dit niet het geval. Door ze te ‘chmodden' los je dit op.

De volgende mappen moet je chmodden naar 777:

1. app/etc (De map ‘etc' bevind zich in de map ‘app')
2. media
3. var

Dit kan via een ftp programma of via de DirectAdmin. Via DA klik je bovenin op ‘Files' dan op ‘Public_HTML' daarna vink je de map aan die je nieuwe permissies wilt geven. Onderaan vul je 777 in en klik je op ‘set Permission'.

Voorbeeld hieronder laat even een voorbeeld map zien. Bij jou heet de map ipv ‘skin' dus ‘meda', ‘var' of ‘etc'.

chmodden webwinkel starten

7. Magento Installeren

Bezoek het domein waar je Magento naar toe hebt gekopieerd en zet achter de url ‘/downloader: https://www.voorbeeld.nl/downloader

Je zien nu een installatiescherm:

1. Ga akkoord met de algemene voorwaarden (term and conditions).
2. Kies Nederlands als taal, GTM voor de  tijdzone en de euro voor currency.
3. Vul hier jouw databasenaam, gebruikersersnaam en wachtwoord in (dit heb je als het goed is opgeschreven).
4. Vul de gegevens in voor het admin account.
5. Kopieer de encryptie code in een word bestand en bewaar hem op je pc (kan ooit handig zijn).

8. Afbeeldingen van de sample data uploaden

Bij de sample data zitten ook enkele voorbeeld afbeeldingen. Deze moeten nog geüpload worden.

Upload de map ‘catalog' (die op je computer staat) naar de map ‘media' (die op de server staat). Waarschijnlijk krijg je een waarschuwing of je de bestanden mag overschrijven (de map ‘catalog' bestaat namelijk al in de map ‘media') dit kun je gewoon goedkeuren.

De map catalog moet je ook nog even de juiste permissies/rechten geven dit doe je door ook deze map te chmodden naar 777.

Je installatie is nu afgerond!

Reageer

Hulp nodig bij dit onderwerp? Bezoek het Webwinkel Forum waar de WebwinkelSucces Community elkaar graag helpt!
 1. hoi hoi, Ik zit met een ding; ik ben een ‘schone'installatie gestart op een nieuwe server enz. maar ik krijg de producten uit mijn oude winkel niet goed geimporteerd. Kun je me helpen? groetjes femke

  • Joris
  • 8 augustus 2013
  Beantwoorden

  Voor de mensen die dit artikel toevallig lezen. Tegenwoordig kun je heel wat stappen overslaan en alleen een database aanmaken waarna je een downloader van de website van magento kunt halen via de download pagina. Deze upload je naar je server en door het bestand te downloaden en de wizard te doorlopen word alles voor je gedaan:) Vreselijk handig, snel en makkelijk. In 3 stappen klaar:) Gewoon via de download pagina ven Magento. Succes ermee!

 2. Beantwoorden

  Probleem: geen afbeeldingen zichtbaar.

  Beste Kees ik ben een beetje ten einderaad misschien kan jij hier uitkomst bieden. Ik heb een mooi Theme aangeschaft bij themeforest 1 die geschikt is voor de geinstalleerde Magento versie 1.7.0.2 alles keurig geinstalleerd en bijna alles werkend op de afbeeldingen na. Ik krijg met geen mogelijkheid de afbeeldingen te zien. Ik heb de mappen /app/, /app/etc, /media/, /var/ de 777 rechten gegeven cache's geflused en ververst. Paden naar afbeeldingen gecontroleerd, alles zonder succes…. 🙁 PLEH! Kan jij mij misschien helpen?

  • joost
  • 12 november 2012
  Beantwoorden

  Ik krijg stap 1 nog geen eens voor elkaar. Hoe moet dit? Ik klik op downloaden, log dan in en vervolgens wordt er helemaal niets gedownload! Ik klik dan weer op downloaden, de site vraagt dan weer om mijn inlog gegevens en er wordt weer niets gedownload. Wat moet ik doen?

  • Beantwoorden

   Dan zou ik maar niet aan Magento beginnen. 😉 Begrijp me niet verkeerd maar wanneer het je niet lukt om Magento te downloaden dan gaat het installeren en het fine tunen helemaal nooit lukken.

 3. Bedankt voor de tip, dit heeft me heel wat uitzoekwerk gescheeld!

  • Tony
  • 8 augustus 2011
  Beantwoorden

  Als je de browser IE gebruikt, kan het volstaan om CRTL + F5 te gebruiken. Op die manier ververst de pagina en wordt de oude pagina in je cache-geheugen overschreven/gewist. Cache is voor het snelle laden van pagina's waar je eerder bent geweest.

  Ook je hostingprovider kan ervoor zorgen dat nieuwe content niet direct wordt weergegeven aangezien dat ‘werk' is voor de servers. Dat hebben steeds meer providers zo ingesteld. Je kan ook door middel van een htaccess instellen dat er geen cache wordt gebruikt. Heeft nadelen, maar ook voordelen uiteraard…

 4. @Guilaume, wellicht moet je even de cache van Magento legen. 😉

  • Beantwoorden

   Is het ook zo dat wanneer de cache niet goed geleegd is, men de producten toch nog kan bestellen terwijl ze eigenlijk niet meer op voorraad zijn?
   Dat probleem heb ik namelijk af en toe terwijl is 100% zeker weet dat de voorraden goed zijn ingevoerd.

  • guillaume
  • 6 juli 2011
  Beantwoorden

  beste kees
  ik heb pas al een web shop, bij magento onder verkopen heb ik nieuwe voorwaarden bij gevoegd en de oude eruit gegoooid
  maar op de webshop zie ik nog de oude voorwaarden staan hoe kan dat? en wat kan ik doen om de nieuwe voorwaarden te krijgen op de webshop..???

  • Gaby
  • 23 februari 2011
  Beantwoorden

  Beste Kees,

  stap 6. Permissies voor mappen en bestanden instellen.
  De volgende mappen moet je chmodden naar 777:

  1. app/etc (De map ‘etc’ bevind zich in de map ‘app’)
  2. media
  3. var

  Moeten ik hierbij ook de onderliggende mappen en bestanden chmodden?

  Groet,
  Gaby

  • Arno
  • 8 december 2010
  Beantwoorden

  Klinkt misschien stom uploaden naar de server, maar wat bedoel je met server, moet ik geen map naam hebben ofzo?

  • Dirk
  • 1 november 2010
  Beantwoorden

  Beste Kees,

  Ik denk dat ik hem nu wel zo'n 6 keer van 0 tot 100 heb geinstalleerd. Schone database, shone installatie etc. Ik krijg geen afbeeldingen te zien, laat staan dat ik er kan uploaden en eventueel toevoegen.
  Rara wat is hier aan de hand. Ik krijg er helemaal de kriebels van.

  Groetjes,

  Dirk

 5. Beantwoorden

  @Fenna Heb je er wel /downloader achter gezet?

  • fenna
  • 15 oktober 2010
  Beantwoorden

  Hoi Kees,

  Ik heb zojuist alle stappen succesvol doorgelopen, alleen kom ik nu bij punt 7 en lukt het niet. Als ik naar het domein ga waarnaar ik magento heb geupload, dan geeft hij een 404 fout! Wat kan ik fout hebben gedaan?

  • Schans
  • 13 oktober 2010
  Beantwoorden

  de foutmelding die ik krijg is :

  The URL “https://www.wgcversteeg.nl/magento/” is invalid.
  This URL is invalid

  Bij host heb ik : db.wgcversteeg.nl staan
  welke fout maak ik?

 6. Beantwoorden

  @Schans, Kijk even naar de video. Daar staat het ook in. Bij host vul je meestal ‘localhost' in. De database heb je aangemaakt bij stap 3. Die gegevens vul je dus dan in.

  • Schans
  • 13 oktober 2010
  Beantwoorden

  Beste Kees,

  Ik ben bezig met het instaleren van Magento. Bij het puntje configuratie kom ik niet verder.
  Wat moet ik precies invullen bij”
  Host: ftp?
  database naam : de db naam die gegeven is
  user name : naam van de database of gebruikernaam van de internet provider?
  user paswoord: db wachtwoord of wachtwoord voor de provider?

  base url: hptp://www. locatie waar magento geinstaleerd staat.

  Alvast heel erg bedankt.
  WV Schans

 7. Beantwoorden

  @Fenna,

  DirectAdmin kun je niet downloaden. Dit zit bij je hosting pakket in. Wellicht heb jij een ander panel.

  • Fenna
  • 7 oktober 2010
  Beantwoorden

  Hoi Kees,

  Ik ben bezig met het installeren van Magento, maar krijg het niet voor elkaar om Directadmin te downloaden. Ik kan ten eerste al niet vinden waar ik de juiste versie kan krijgen.
  Kan je mij misschien helpen, waar heb jij directadmin vandaan en zou je mijn dan misschien met stappen erdoorheen kunnen helpen?

  Alvast heel erg bedankt!

  • Kees van Dijk
  • 27 september 2010
  Beantwoorden

  @Ronald
  Ik ben niet van plan om een uitgebreide handleiding te maken. Via de officiële Magento sites kun je een uitgebreide handleiding en tutorials vinden. Ook de community kan je daar verder helpen met specifieke Mangeto vragen.

  Je kunt je via RSS op de hoogte worden gehouden van nieuwe reacties op Webwinkel Succes.

  • Ronald
  • 27 september 2010
  Beantwoorden

  Hoi Kees,

  Een handleiding als deze vind je natuurlijk overal, maar dan…
  Ik ben zo nieuwsgierig hoe anderen dan verder gaan, als “leek” valt het nog niet me met magento.
  Denk alleen al aan de callouts, blocks en meer van dat soort dingen.
  Komt er een vervolg op de installatie handleiding? Een soort opstapje zeg maar.

  Succes verder!

  PS: waarom is het lijstje met de laatste reacties niet meer zichtbaar? Was altijd handig om bij te lezen…

Elke week nieuwe blogberichten!

Blijf open na sluitingstijd met een webshop naast je fysieke winkel

Ook al loopt je fysieke winkel nog zo goed, webshops lijken niet alleen populairder te worden onder de consumenten maar ook bij de…
Lees verder

Hoe waardevol zijn kortingscodes en cadeaubonnen voor je webshop?

Naast het goed onderhouden van je webshop, is ook de promotie zeer belangrijk. Een van de manieren om je online winkel aantrekkelijk te…
Lees verder

Het belang van goede metatitels voor SEO

Tegenwoordig gaan mensen vrijwel altijd online op zoek naar nieuwe producten. En dan wil jij natuurlijk dat je webshop opvalt in de zoekresultaten.…
Lees verder

Eigen producten produceren in het buitenland

Als eigenaar van een webshop zijn er een aantal manieren waarop jij aan je producten kunt komen. Zo kan je alle artikelen van…
Lees verder

Voldoet jouw webshop aan de AVG?

Het is al even weer een paar maanden geleden, maar op 25 mei 2018 is de AVG (afkorting voor Algemene Verordening Persoonsgegevens) van…
Lees verder

Het succes van Amazon onder de loep

In de wereld van webshops zijn er een aantal grote spelers die algemeen bekend zijn. Zo staan in Nederland Bol.com en Coolblue aan…
Lees verder

Automatische follow-up e-mails inzetten voor je webshop

Klanten zie je graag terugkeren naar je webshop. Maar dan moet je wel zorgen dat je onder de aandacht blijft. Een manier om…
Lees verder

Je eigen kledinglijn verkopen

De producten die je verkoopt in je webshop kan je inkopen bij een leverancieren, of laten versturen via dropshipping. Maar dan is er…
Lees verder