Hoe start je een Kleding Webshop? 5 Tips om te beginnen

Dankzij al die mooie webshop software is een kleding webshop beginnen niet zo moeilijk, toch?
In de realiteit is het echter niet zo makkelijk als het lijkt. Er zijn namelijk duizenden webshops en het is belangrijk dat jij je onderscheidt van je concurrenten.
Hieronder delen wij vijf handige tips van professionals die je kunt gebruiken bij het starten van een succesvolle kleding webshop.
1: Begin bij het begin: een ondernemingsplan maken

We beginnen bij het begin: een ondernemings-/businessplan maken. Je hoofd zit waarschijnlijk vol met allerlei creatieve ideeën. Allereerst is het belangrijk dat je deze ideeën op papier zet en een brainstormsessie houdt. Of je dit nu alleen doet, met je ouders, vrienden of een groep ondernemers; je zet hiermee de eerste stap voor je onderneming.
Om je alvast een eindje op weg te helpen, zetten we een aantal belangrijke vragen (die je echt niet mag overslaan) op een rij.
Waarom wil je een kleding webshop beginnen?
We adviseren om dicht bij jezelf te beginnen: waarom wil je eigenlijk een kleding webshop beginnen?
Zie je een gat in de markt met jouw nieuwe producten? Of is dit omdat je vindt dat er te weinig stijlvolle grote maten kleding wordt aangeboden? Je moet namelijk 100% zeker zijn van jouw onderneming voordat je deze daadwerkelijk inschrijft bij de Kamer van Koophandel.
Wat maakt jouw webwinkel uniek? Waarom zouden consumenten voor jou kiezen en niet voor een andere kleding webshop? Dit zijn een aantal voorbeelden van vragen die je aan jezelf kunt stellen.
Wie is je doelgroep?
Het is belangrijk dat je de doelgroep van jouw kleding webshop bepaalt. Op deze manier kom je erachter op wie je je specifiek kunt richten. Het bepalen van de doelgroep wordt ook wel marktsegmentatie genoemd. Je deelt de markt namelijk op in een aantal herkenbare en aanspreekbare groepen.[1]Marktsegmentatie en doelgroep opdelen, Marketingscriptie.nl
Je wil natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen jouw producten aanschaffen, maar richten op een specifieke doelgroep kan rendabeler zijn.
Door jezelf de volgende vragen te stellen, bepaal je snel en eenvoudig je doelgroep.
- Kies je voor mannen, vrouwen of allebei?
- Ouderen of jongeren?
- Inwoners van alle provincies of regio’s of het hele land?
- Wat zijn belangrijke behoeften van de doelgroep?
- Hoe ziet het dagelijks leven van je doelgroep eruit?
Als je een aantal vragen hebt beantwoord, heb je een goed beeld van je doelgroep gecreëerd.
Nu je weet welke mensen geïnteresseerd zijn in jouw producten kun je hier je strategie op aanpassen. Maar andersom werkt het ook: als je weet waar je klanten behoefte aan hebben, kun je hier jouw kleding op aanpassen.
Let op: houd je doelgroep groot genoeg.
Hoe wil je de doelgroep bereiken?
Nu je weet welke mensen geïnteresseerd zijn in jouw producten, moet je ze alleen nog zien te bereiken. Maar hoe doe je dit?
Om je klant te bereiken, zet je verschillende kanalen in. Zet alleen de kanalen in waar jouw doelgroep aanwezig is. Richt je je vooral op jonge mensen? Dan is Instagram waarschijnlijk een interessant kanaal voor jou. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je de juiste boodschap overbrengt. Je boodschap moet de doelgroep niet alleen aanspreken, maar ook triggeren om een bepaalde actie te ondernemen.
2: Welke producten ga je verkopen in je kleding webshop?
Naast brainstormen over de doelgroep van de kleding webshop is het natuurlijk ook belangrijk om na te denken over de producten die je gaat verkopen.
Moet er voor ieder wat wils zijn in jouw webwinkel? Of wil je een aantal specifieke merken uitlichten? Kies of je op een specifiek kledingstuk of merk wilt focussen, of juist meerdere verschillende producten wilt aanbieden. Het verkopen van items zal waarschijnlijk makkelijker gaan als je je op meerdere kledingstukken tegelijk richt, maar dit betekent niet dat je geen niche kunt starten.
Een tip van ons: er zijn heel veel verschillende kleding webshops; het is daarom erg belangrijk om unieke producten aan te bieden. Kijk bijvoorbeeld naar stijlen of outfits die nu helemaal hot en happening zijn of haal je inspiratie uit de bekende fashion-shows. Probeer jezelf te onderscheiden van alle anderen met jouw producten.
3: Het financiële plaatje
Als beginnende ondernemer is het ontzettend belangrijk om een goede budgetering te maken. Misschien heb je in het begin nog niet zo’n groot budget en wil je liever geen grote investeringen doen.
Het is mogelijk om het succes van je webshop een tijdje aan te kijken, maar we adviseren altijd om van tevoren een financieel plan op te stellen. Deze kun je later altijd nog aanpassen als je meer winst gaat genereren.
Hoeveel wil je bijvoorbeeld uitgeven aan het inkopen van kleding? En welke prijzen ga je hanteren? Je wilt natuurlijk winst maken en daarom is het belangrijk om je in het begin te focussen op het volledige kostenplaatje.
We snappen dat dit misschien niet het leukste gedeelte is van het starten van een webshop, maar het hoort er nou eenmaal bij. Ben je niet zo’n held in het bijhouden van de administratie? De boekhouding van een webshop zou je ook heel goed kunnen uitbesteden aan een professional.
4: Een kleding webshop bouwen
Nu je een ondernemingsplan hebt gemaakt en goed hebt nagedacht over de producten en het financiële plaatje kan het echte werk beginnen. Het is tijd om een webshop te bouwen. je kunt zelf een webshop maken en alles in eigen beheer houden, of gebruik maken van kant-en-klare webshop software.
Het is het allerbelangrijkst dat jouw kleding webshop goed werkt en gebruiksvriendelijk is, maar ook de uitstraling is enorm belangrijk. Bovendien moet je bij het creëren van alle pagina’s altijd rekening houden met Search Engine Optimization (SEO).
Gebruikerservaring
Er is niks vervelender dan een webshop die lang moet laden voordat je de volgende pagina kunt bekijken. Als we langer dan een aantal seconden moeten wachten, zijn we al snel geneigd om de site te verlaten. En dit wil je natuurlijk niet als kersverse webshopeigenaar. Je webshop moet gemakkelijk in gebruik zijn en een korte laadtijd hebben, anders vinden je klanten binnen no-time de weg naar je concurrent. Een aantal aspecten waar je op moet letten bij het verbeteren van de gebruikerservaring zijn:
- Het design van de webshop
- De gebruiksvriendelijkheid (usability)
- De vindbaarheid van categorieën of producten
- Navigatie
- Mobielvriendelijk
- Leesbaarheid
- Passende content
De stijl van de webshop
Een professioneel ogende webshop zorgt voor vertrouwen bij de klant (zie ook: webshop vertrouwen verhogen). Het creëert niet alleen een positieve verwachting van de producten en service, maar het bepaalt ook of iemand bij jou shopt of toch liever naar de concurrent gaat.
Creëer dus een mooie huisstijl die bij jouw bedrijf past, maar ook de doelgroep aanspreekt. Je huisstijl is een cruciaal onderdeel bij het bouwen van een webshop. Deze stijl wordt namelijk doorgevoerd over de hele site. Kies een tijdloos logo en plaats mooie afbeeldingen op de webwinkel, zodat je een goede eerste indruk maakt.
Kies de juiste betaalmethoden
Als je een kleding webshop start, zul je moeten kiezen uit een aantal betaalmethoden. Het is namelijk belangrijk dat je klanten op hun oude vertrouwde manier kunnen betalen. Welke methoden geschikt zijn voor jouw webshop hangt af van het land waarin de klanten zich bevinden, wie de doelgroep is, en de producten die je verkoopt.
In Nederland is iDeal natuurlijk essentieel. Maar alle payment providers en e-commerce platforms (zo worden webshop builders ook vaak genoemd) bieden dit vanzelfsprekend aan.
Wil je je richten op zowel Nederlandse als Belgische klanten? Dan zul je bijvoorbeeld ook Bancontact moeten toevoegen. Verkoop je iets duurdere kleding? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om PayPal of AfterPay toe te voegen.
SEO
SEO wordt ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd en is een van de belangrijkste aspecten van je webshop. Het is belangrijk om zo hoog mogelijk in de ranking van Google en andere zoekmachines te scoren met relevante zoekwoorden. Dus verkoop je bijvoorbeeld feestjurkjes? Dan wil je met deze term hoog ranken in de zoekmachine.
De content van je webshop is hierbij niet alleen van belang, ook moet je rekening houden met de gebruikerservaring en de responsiviteit van je webshop op de mobiele telefoon. Daarbij is het belangrijk dat je marketing eromheen op orde is en dat websites naar jouw webwinkel linken. Als deze aspecten goed zijn, zul je op de lange termijn hoger gaan scoren in Google of Bing. En dit betekent meer bezoekers én uiteindelijk misschien ook meer klanten!
Zoals je kunt zien komt er heel wat kijken bij het bouwen van een kleding webshop. Het kan dan ook een tijdrovende klus zijn, vooral als je geen verstand hebt van technische zaken. Het is daarom mogelijk om de webshop te laten maken door een professional. Bovendien is het ook mogelijk om alleen de basis te laten creëren door een websitebouwer en deze vervolgens zelf verder vorm te geven.
5: De marketingstrategie bepalen
Last, but not least: de marketingstrategie bepalen. Je wilt natuurlijk dat potentiële klanten jouw kleding webshop gemakkelijk kunnen vinden, maar op welke kanalen moet je dan aanwezig zijn? En hoe zorg je ervoor dat je de aandacht trekt van potentiële klanten? Om een goede marketingstrategie te creëren, volg je dit stappenplan:
- Stel duidelijke en realistische doelstellingen op
- Kijk naar waar jouw doelgroep aanwezig is en waar zij behoefte aan hebben
- Breng je concurrenten in kaart
- Kies een passende positionering
- Bepaal welke middelen/kanalen je in zet
Zo, dit waren alle tips die we graag met je wilden delen. Bovendien vind je ook een uitgebreide sectie met diverse artikelen over hoe je een webshop kunt beginnen. Van het bedenken tot een naam, tot de inschrijving bij de Kamer van Koophandel: je vindt er alles wat je moet weten.
We horen graag of de tips jou hebben geholpen met het starten van je eigen kleding webshop! Of misschien heb je zelf nog goede tips een aanvullingen? Laat het dan zeker even weten.
Geraadpleegde artikelen
- How to start a clothing business?
- 8 tips om succesvol een kleding webshop te beginnen
- 7 stappen om je eigen online kledingwinkel te starten
Bronnen
↑1 | Marktsegmentatie en doelgroep opdelen, Marketingscriptie.nl |
---|