Zo voeg je iDeal toe aan WooCommerce webshops

Webwinkelsucces.nl » Zo voeg je iDeal toe aan WooCommerce webshops

In 4 snelle stappen iDeal aan je WordPress webshop gekoppeld.

In Nederland is iDeal gemeengoed geworden en de standaard bij het afrekenen van bestellingen in webshops. Maar als jij je webshop aan het opzetten bent (in WooCommerce) is er een moment dat je aankomt bij de vraag; hoe krijg ik iDeal in mijn webshop?

Dit is ook meteen één van de belangrijkste stappen na het opzetten van je webshop: het integreren van betaalopties. Dit klinkt allemaal vanzelfsprekender dan het is… Want hoe krijg je nou concreet een betalingssysteem als iDeal in de checkout van je webshop? Als je bij WooCommerce instellingen bij betalingen kijkt staat er namelijk nergens iDeal als optie.

In het standaardoverzicht bij betalingen van WooCommerce vind je nog geen iDeal mogelijkheden.

Hoe los je dit probleem op? Daar gaan we in dit artikel wat dieper op in, en we geven verschillende alternatieven die je zou kunnen gebruiken.

Zo installeer je iDeal als betalingsmethode in je webshop in 4 simpele stappen.

Om iDeal als betalingsmethode in je WooCommerce webshop zijn er verschillende gidsen (zoals deze), plugins en extensies die je kunnen helpen om dit proces te vergemakkelijken. Voorbeelden van plugins die betalingsverkeer (voor MKB bedrijven) versimpelen zijn o.a. Buckaroo, Stripe en Mollie.

Voor grotere bedrijven heb je bijvoorbeeld ook nog Adyen als optie. En voor België heb je BanContant, daar over later meer, nu eerst over naar het stappenplan!

1. Kies een Payment Provider

Een Payment Provider kiezen is een handige eerste stap in het opzetten van de betalingen voor je webshop. Je hebt een Payment Provider nodig om de betalingen voor je webshop af te handelen, dit kan bijvoorbeeld PayPal zijn of een partij als Mollie of Buckaroo die je helpen met iDeal integraties. Afhankelijk van hoe veel je verkoopt kan je kiezen wat het beste aansluit bij jouw webshop.

Je kan bijvoorbeeld een gratis abonnement nemen waar je wat extra transactiekosten per verkoop betaalt, of je kiest voor een betaald abonnement waar je meer abonnementskosten betaalt maar minder transactiekosten.

Op webwinkelsucces.nl hebben we ook deze gids waar je iets uitgebreider payment service providers kan vergelijken.

Waar je ook op kan letten is hoe makkelijk het betalingssysteem is te koppelen aan je webshop. Bijvoorbeeld het al eerder genoemde Mollie heeft hier een plugin[1]Mollie Payments voor WooCommerce, WordPress.org voor die het wel heel erg makkelijk maakt om iDeal voor je webshop op te zetten.

In dit specifieke voorbeeld kiezen wij voor Mollie als Payment Provider, maar de integratie van bijvoorbeeld Buckaroo en Stripe is een soortgelijk stappenplan, dus in grote lijnen kan je ook deze installatie hulp gewoon aanhouden voor Buckaroo en Stripe voor WooCommerce.

De Mollie WooCommerce plugin download je onder meer hier.

Kies je voor bijvoorbeeld Buckaroo? Dan kun je die software voor WooCommerce hier downloaden.

2. Koppel de Payment Provider aan je Webshop

Het koppelen kan op 2 verschillende manieren: via de WooCommerce betaalinstellingen kun je zelf één en ander configureren, maar je kan er ook voor kiezen om een extra payment provider plugin zoals die van Mollie te installeren, zodat veel meer betaalopties mogelijk worden.

Je kan de payment plugins ook al downloaden zonder dat je een account hebt, dan moet je wel wat gegevens achterlaten maar dan kan je al vrij snel bij de plugin.

Goed we gaan door met ons voorbeeld installatie proces van in dit geval Mollie. Na het downloaden van de plugin naar je computer ga je naar je webshop. Log hier in op de backend van je webshop en ga je naar plugins waar je kiest voor ‘plugin uploaden'. Je selecteert het bestand van Mollie, Buckaroo of Stripe wat je eerder hebt gedownload en upload deze weer naar je eigen webshop.

Na het installeren van de plugin (in ons geval Mollie voor WooCommerce) ga je weer naar WooCommerce >> Instellingen >> Betalingen. Daar vind je nu veel meer betalingsmogelijkheden die je kan configureren. Je kan hier de betaalmethodes die jij wil gaan gebruiken naar boven slepen en instellen.

Zo kun je besluiten naast iDeal meteen ook bijvoorbeeld Klarna en Bancontact voor bv België[2]betaal strategieën voor België en Duitsland, Marketingfacts.nl te activeren via Mollie. Mits dit voor jouw webshop en klanten ook nuttige toevoegingen zijn.

Het instellen van integratie zelf. Nu is de volgende stap om daadwerkelijk een account aan te maken bij de Payment Provider naar keuze en daar de API Key[3]Wat is een API Key en waarom heb ik deze nodig, Mollie op te halen waarmee je webshop kan communiceren met je betaalprovider. Maak dus een account aan bij Mollie of één van de andere payment providers.

3. Test of het werkt

Voordat je e.e.a. live zet is het is het goed om het van te voren te testen met behulp van een test API. Werkt alles naar behoren? Dan kun je switchen naar de Live API en alles live zetten.

Eenmaal ingelogd bij de Payment Provider van jouw keuze zoek je naar het tabje met API / Developers / API Key – iets dergelijks wat daar op lijkt.

Dat ziet er zo uit:

Dashboard van Mollie waar je de API keys kan vinden.

Kopieer de test API en vink aan dat je de test modus wil gebruiken bij de instellingen van WooCommerce:

Nu de testmodus aan staat kun je aan de frontend van je webshop gaan kijken of het werkt. Navigeer naar 1 van je producten en plaats deze in je winkelmand. Vervolgens klik je door naar afrekenen.

Dan kom je bij de Checkout terecht waar je je gegevens in kan vullen en voor een betaalmethode kan kiezen.

Vervolgens klik je op bestelling plaatsen en kom je in een scherm terecht dat bevestigd dat je in de test modus zit en waar je kan kiezen wat er door gegeven moet worden. Hier kan je kiezen wat er gecommuniceerd moet worden. Vervolgens klik je weer door en krijg je de bevestiging dat de bestelling is geplaatst of geannuleerd en er al dan niet betaald is, afhankelijk van wat je hebt gekozen.

Je eigen bankrekening gegevens vul je in bij Mollie, Buckaroo, Stripe of welke Payment Provider je hebt gekozen. Vanuit daar worden de betalingen naar jou toe verder geregeld.

Stap 4 – live zetten van iDeal voor WooCommere na het testen

Nu je hebt getest dat het ook daadwerkelijk werkt kun je de de test API weer uitvinken en de live api key er in zetten. Je weet nu dat de betaling werkt. Je kunt voor de zekerheid ook nog proberen live iets bij jezelf te bestellen om het nogmaals te verifiëren.

Vergeet niet na het testen onder de betaalinstellingen de betaalmethodes die je wilt gaan gebruiken te activeren met behulp van de ‘activeren' knop.

Je kunt bij de instellingen per betaalmethode nog teksten aanpassen, kiezen aan welke landen je verkoopt en of er een betalingstoeslag berekend wordt.

Dit kan bij CreditCards of PayPal handig zijn omdat jij ook per transactie een klein bedrag afdraagt. We raden dit echter af, dit kun je beter in de prijs van het product berekenen dan het op het laatste moment bij je klant op het bord gooien. Ook qua vormgeving heb je per plugin nog wel wat opties.

Succes met het instellen van iDeal voor je webshop. Kom je er niet uit? Laat je vraag dan hier onder achter en we proberen er op terug te komen..

Of lees onze posts over Payment Providers vergelijken.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      WebwinkelSucces
      Logo