Is een zakelijke rekening verplicht voor een eenmanszaak?

Webwinkelsucces.nl » Is een zakelijke rekening verplicht voor een eenmanszaak?

Als je een bedrijf begint en een webwinkel start dan komt er ontzettend veel op je af. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe ga je goed van start als je als kleine ondernemer voor het eerst een webwinkel begint?

Een van de onderdelen die daarbij aan bod komt is het openen van een bankrekening. Maar is het verplicht om een zakelijke rekening te openen voor je eenmanszaak?

Het korte antwoord is nee. Een aparte zakelijke rekening is niet verplicht voor ondernemers. Een beginnende ondernemer kan prima uit de voeten met de privé rekening die hij of zij altijd al gebruikt heeft. Toch is het verstandig om een zakelijke rekening voor je eenmanszaak te openen. In dit artikel leggen we uit waarom.

Privé en zakelijk gescheiden houden

Om de stabiliteit van je bedrijf te waarborgen en een goed overzicht te houden is het verstandig om je zakelijke inkomsten en uitgaven op een aparte rekening te beheren. Op die manier kan je makkelijker zien welke inkomsten en uitgaven gerelateerd zijn aan je bedrijf en hoeveel geld je daarmee overhoudt.

Eén van de belangrijkste redenen om een zakelijke rekening te openen voor je eenmanszaak is om je privé en zakelijke uitgaven gescheiden te houden.

Je administratie op orde houden

Hoewel het niet verplicht is hamert ook de belastingdienst erop om je zakelijke en privé inkomsten gescheiden te houden. Dit kun je dus eenvoudig goed door middel van een zakelijke rekening. Dit zorgt ervoor dat je administratie ook gemakkelijker te beheren is. Je hebt dan namelijk direct een overzicht van al je zakelijke inkomsten en uitgaven. Ook kun je daarvan eenvoudig een export uitdraaien waarin alle transacties direct op een rijtje staan.

Het is dus niet alleen goed om zelf het overzicht te bewaren tussen je privé financiën en zakelijke financiën, ook voor je boekhouder en de belastingdienst is dit een stuk praktischer.

Je mag de privé rekening niet gebruiken voor zakelijke doeleinden

Hoewel de overheid hier geen wettelijke voorwaarden stelt, hebben de meeste grote banken wel in hun algemene voorwaarden opgenomen dat je de particuliere rekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken. Hoewel je hier in de praktijk waarschijnlijk geen problemen van zou ondervinden is het wel verstandig om hier vooraf al rekening mee te houden.

Er zijn ook maximumbedragen waar je binnen moet blijven met een particuliere rekening, met een zakelijke rekening heb je daar geen last van. Banken houden steekproeven om te kijken of een rekening gebruikt worden voor zakelijke doeleinden en zullen bij ontdekking daarvan contact opnemen of zelfs de rekening opschorten.

Goed voor je uitstraling

Als webwinkel ondernemer is een professionele uitstraling van groot belang. Potentiële klanten kennen jou waarschijnlijk niet en komen waarschijnlijk ook niet bij je op bezoek om te kijken of jij een betrouwbaar persoon bent. Een bekende bedrijfsnaam, veel volgers en goede reviews kan bij een professionele uitstraling helpen. Maar ook een zakelijke rekening op naam van jouw bedrijf draagt bij aan een professionele uitstraling. Hierbij geldt hetzelfde als een professioneel telefoonnummer. Dit komt toch wat serieuzer over dan een privé 06-nummer.

Kosten van een zakelijke rekening aftrekbaar

Een ander klein voordeel is dat de kosten van een zakelijke rekening aftrekbaar zijn bij de belasting, in tegenstelling tot de kosten van een particuliere rekening.

Wanneer je dus wel besluit om je privérekening te gebruiken voor je eenmanszaak, houd er dan rekening mee dat je de kosten van de rekening zelf niet kunt aftrekken bij de belasting. Als je ervoor kiest om een zakelijke rekening te openen, dan kan dat wel.

Je webwinkel koppelen aan je rekening

Als webwinkeleigenaar ben je natuurlijk vooral benieuwd naar de mogelijkheden om je rekening te koppelen aan je webshop. Dit is nog een goede reden om een zakelijke rekening te hebben. Wanneer alle orders van je webshop op je privé rekening komen dan wordt het lastig om het overzicht te bewaren.

Om je bankrekening te koppelen aan je webshop maakt gebruik van een programma die de opleiding verzorgd, een zogenaamde betaalprovider. De meest bekende in Nederland is Mollie. Een betaalprovider zorgt ervoor dat klanten op jouw webwinkel kunnen betalen met de bekende betaalmethoden zoals iDEAL en PayPal. En zorgt er aan de andere kant voordat deze betalingen weer terechtkomen op jouw bankrekening.

Welke bank voor eenmanszaken?

Nu je er achter bent gekomen dat het niet verplicht maar wel verstandig is om een zakelijke rekening te openen voor je eenmanszaak, kan je op zoek gaan naar de juiste bank die past bij jouw wensen en mogelijkheden.

Je kan bijna bij elke grote bank in Nederland terecht om een zakelijke rekening te openen. De meeste ondernemers hebben een zakelijke rekening bij een van de grote banken zoals ING, Rabobank en ABN AMRO. De afgelopen jaren komen de online banken zoals KNAB en BUNQ meer op. Vooral veel internetondernemers stappen over op deze nieuwe online banken vanwege de lage kosten en de gebruiksvriendelijkheid van de online applicaties die deze nieuwe banken bieden.

Mocht je nog twijfelen, ook op de website van de Kamer van Koophandel en Rabobank kan je terugvinden dat een zakelijke rekening niet verplicht is voor je eenmanszaak maar wel aanbevolen.

Geraadpleegd:

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      WebwinkelSucces
      Logo