Saas Webshop – wat, hoe en waarom?

Webwinkelsucces.nl » Saas Webshop – wat, hoe en waarom?

Steeds meer ondernemers, vooral in het MKB, maken gebruik van SaaS webshop software om hun webshop vorm te geven en te beheren. Er zijn voor webwinkeleigenaren een aantal voordelen aan SaaS. Als je net begint met een webwinkel dan wil je de kosten laag houden. Dan is SaaS ideaal. Je kan binnen no-time een professionele webwinkel laten maken of zelf een online winkel op maat maken.

Wat is een SaaS webshop?

SaaS is de afkorting voor ‘Software as a Service’. Het is flexibele software die je als service huurt. SaaS is dus niet een product wat je aanschaft en waaraan je verder geen kosten meer hebt. Je opent de software in je webbrowser en hoeft er niets voor te downloaden. Dat is veilig en snel. Het belangrijkste is dat de software wordt beheerd en ontwikkeld door de partij waarbij je het huurt. Deze ontwikkelaar onderhoudt SaaS en voegt nieuwe elementen toe waar een webwinkel van kan meeprofiteren.

Bekendste Saas Webshops:

Lees alles over Saas Webshop Software op ons artikel over Webshop Software

Wat huur je precies?

Je betaalt een maandelijkse fee voor het gebruikmaken van de software. Het is een soort huur van de software. De webwinkel is uiteraard van jezelf. Je kan gebruikmaken van de software zolang je netjes de huur betaalt. Eigenlijk huur je een stukje serverruimte en een stukje van het systeem dat door het softwarebedrijf is gebouwd en wordt onderhouden. SaaS is voordelig, omdat de software voor veel bedrijven tegelijk wordt gemaakt.
Een voordeel aan SaaS is het huren. Door het huren is de huurder van de software niet verantwoordelijk voor eventuele problemen. Een softwarebouwer buigt zich over zijn werk als er iets niet meer goed werkt. Zo wordt een huurder snel geholpen. De praktijk wijst uit dat professionele software stabiel is, omdat een probleem snel wordt opgemerkt en verholpen. Wie een webwinkel volledig in eigen beheer heeft, moet op zoek naar een specialist wat extra tijd kost.

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

SaaS-webwinkelsoftware kent een paar interessante voordelen. Hieronder staan ze op een rij.

  • Hulp bij technische problemen

Het grootste voordeel van het huren van webwinkelsoftware is dat de klant niet verantwoordelijk is voor technische problemen. De softwarebouwer buigt zich over zijn werk als een webwinkeleigenaar een probleem tegenkomt. De ondernemer stuurt een berichtje naar het computerbedrijf en dan is het wachten op hulp. Die hulp volgt meestal snel, omdat de softwarebouwer zijn werk goed kent.

  • Lage opstartkosten en maandelijkse kosten

Hoewel de meningen erover verdeeld zijn, kan je met SaaS-software, met een beperkt budget, een succesvolle webwinkel oprichten. Er zijn vaak geen opstartkosten, al hanteren sommige software-aanbieders wel een eenmalig tarief. Daarna betaal je een vast bedrag per maand, maar dit hoeft niet veel te zijn. Het varieert van een paar tientjes tot zo’n 100 euro in de maand.

  • Gebruiksvriendelijke software

SaaS-software wordt vaak voor duizenden mensen gemaakt en daarom is het volledig geoptimaliseerd voor mensen die weinig weten over het maken en beheren van webwinkels. Daardoor is SaaS erg gebruiksvriendelijk en zijn aanpassingen gemakkelijk door te voeren. Ook het beheren van bestellingen gaat met gemak.

  • Gemaakt in het Nederlands

De meeste webwinkelsoftware die je in ons land kan huren, is natuurlijk in het Nederlands. Een cliché, maar dat is bij buitenlandse webshopsystemen anders. Voor veel mensen is de Nederlandse taal een groot voordeel, omdat je sneller en efficiënter kan werken. Daarnaast zijn complexe zaken sneller duidelijk als het in Nederlands is geschreven.

Zijn er ook nadelen?

Hoewel SaaS-software voor de meeste beginnende webwinkels een uitstekende oplossing is, zijn er ook een aantal nadelen. Die nadelen zijn belangrijk voor het nemen van een weloverwogen keuze.

  • Minder maatwerkmogelijkheden

Je kan met SaaS-software een webwinkel maken, maar het wordt geen maatwerk. Wie alles in zijn webwinkel wil aanpassen naar eigen smaak heeft pech: dat kan niet met SaaS. Wat wel kan, is het aanpassen van kleuren en onderdelen, in een template. Een aanpassing doorvoeren op een onderdeel dat niet in het systeem staat kan soms wel, maar dan moet er een programmeur aan te pas komen.

  • Vaste kosten waarop je niet kunt besparen

Het huurbedrag per maand is weliswaar laag, maar er zijn wel vaste kosten vanaf het moment dat een webwinkel is opgericht. Dit betekent dat je kosten maakt, terwijl je in het begin nog niet zoveel verdient. Besparen op vaste maandelijkse kosten is lastig. Een besparing op extra mogelijkheden voor de webshop kan nadelig uitpakken voor de werking van de webwinkel.

Al zijn er ook gratis webshop pakketten, zie bijvoorbeeld een jouwweb.

Waarom is SaaS webshop Software interessant voor kleine bedrijven?

inventory-stock-software

Veel MKB-bedrijven gebruiken SaaS-software om een webwinkel op te zetten en te beheren. Wie in Magento of WordPress een degelijke webshop wil maken, is veel opstartkosten kwijt. Die zijn voor kleine en middelgrote bedrijven nauwelijks te behappen. SaaS is dan een betere optie. Dat komt, omdat de webwinkelsoftware niet op maat is gemaakt en daardoor goedkoop in aanschaf is. Het drukt ook de kosten, omdat de webshopeigenaar een vast bedrag per maand betaalt. Wie meer verkoopt, kan investeren in extra modules voor de webwinkel. Andersom kan ook: terugschalen als dat nodig blijkt. Zo is SaaS een flexibel product.

Minder omkijken met een webwinkel van SaaS

Over het algemeen kunnen we stellen dat je veel minder zorgen hebt als je gebruikmaakt van SaaS webwinkelsoftware. Bij problemen staat de software-aanbieder snel klaar, omdat de ondernemer een contract heeft. Zo is het computerbedrijf ook gebaat om een bedrijf als klant te hebben en te houden. Hoewel je dus een bedrag per maand betaalt, kan het je op de lange termijn een hoop tijd en geld schelen.

Welke kosten heb je bij een SaaS-webshop?

Het huren van een webwinkel via SaaS kost tussen de 10 en 100 euro per maand. Het verschil in prijs zit in de mogelijkheden voor de webshop, zoals aanpassingen en uitbreidingen met nieuwe functies. Naast het vaste bedrag per maand, voor het gebruik van de software, betaalt een ondernemer ook een vast jaarbedrag voor het registreren van zijn domeinnaam.
Veel eigenaren van een webwinkel vinden het vaste maandbedrag voor de software een nadeel. Het is een terugkerende kostenpost, maar verlagen kan eigenlijk niet, omdat het de mogelijkheden van de webshop vermindert. Anderzijds: het vaste maandbedrag biedt zekerheid en er zijn nooit extra kosten.
Focussen op een lage prijs is geen goed idee. Een paar extra tientjes investeren betekent vaak al een betere omzet. De goedkoopste pakketten beginnen rond de 15 euro. Met 15 euro zijn er wel minder mogelijkheden dan met een pakket van rond de 75 euro. Meer mogelijkheden kosten wat meer, maar leveren uiteindelijk ook weer meer op.

Maak een goede keuze door SaaS-webwinkelsoftware te vergelijken

Er zijn in ons land veel aanbieders van SaaS-webwinkelsoftware. Omdat een groot deel van alle webwinkeleigenaren gebruikmaakt van dit soort software hebben we een handig overzicht gemaakt in het menu hierboven. Via de onderstaande pagina’s kunt u meer over de specifieke software vinden. Elke aanbieder heeft een ander pakket en een andere prijs. Om goede software te kiezen, die perfect aansluit bij de manier waarop je online wilt verkopen, is het verstandig om de verschillende mogelijkheden van tevoren goed te vergelijken.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      WebwinkelSucces
      Logo