Eigen kleding ontwerpen en verkopen? Maak je droom werkelijkheid!

Wil je zelf kleding ontwerpen en verkopen? Het helpt als je een achtergrond in de mode hebt maar het is tegenwoordig geen must!
Als je creatief bent en je weet je weg online te vinden, dan kun je tegenwoordig eenvoudig van start. Je kunt je eigen kleding ontwerpen en maken of ervoor kiezen om de kleding te laten maken.
Online eigen kleding ontwerpen en verkopen raakt tegenwoordig steeds meer geautomatiseerd waardoor de stap om je eigen kledinglijn te starten, steeds kleiner wordt.
Twijfel niet langer, hak de knoop door en ga hier lekker mee aan de slag. In dit artikel geven we je een uitgebreid stappenplan voor het starten van jouw eigen kledinglijn.
💡Uitgelicht: zelf ontwerpen en verkopen zonder het gedoe van de distributie
Om groot te worden zal je eerst klein moeten beginnen. Doorloop de volgende stappen om te achterhalen hoe je zelf aan de slag kunt:
1) Eigen kledinglijn starten: jouw businessplan
Het is belangrijk om stil te staan bij je eigen kennis en de markt. Maak hiervoor een beknopt businessplan. Het hoeft niet erg uitgebreid te zijn, maar zet wel wat op papier. Het helpt je alle ideeën te stroomlijnen en een goede start te maken. Op het internet staan verschillende voorbeelden van een plan.
Als je geen zin hebt om te schrijven en visueel bent ingesteld kijk dan eens naar Google Presentaties en bouw daar wat slides mee. Op een groot vel alles uittekenen kan natuurlijk ook.
Bespreek het plan ook met familie, vrienden en een ondernemer als je die kent. Schaaf aan het plan op basis van de feedback die zij je geven.
2) Start de webshop om je eigen kleding online te verkopen
Hoewel je natuurlijk een leuke winkel kunt openen, denken we dat online beginnen veel eenvoudiger en voordeliger is. Begin dus eerst met de webshop (of doe dit gelijktijdig).

“Waarom zou je beginnen met de website?”… horen we je denken. Dat heeft er mee te maken dat je feeling ontwikkelt met alle mogelijkheden en grenzen. Zo is het misschien handiger om de ‘look & feel' van je merk te laten afhangen van de beschikbare webshop templates, i.p.v. dit andersom te doen.
Een andere reden om al te starten is met een website is dat je het domein alvast kunt vastleggen als je met Shopify aan de slag gaat. Dat kan overigens ook met andere webshop software of direct bij een hostingprovider. Daar kun je ook checken of het domein nog vrij is.
3) Waar en hoe kun je eigen kleding ontwerpen?
Er zijn verschillende manieren om je eigen kledinglijn te beginnen. Welke keuze je maakt zal waarschijnlijk erg afhangen van je ervaring. Misschien maak je zelf wel kleding achter de naaimachine, of bedruk je T-shirts met gave prints. Je kunt dit ook allemaal uitbesteden of bij een groothandel inkopen.
Begin niet breed en maar juist met een beperkt aantal artikelen. Focus is de enige manier om ergens heel goed in te worden. Of je nu kiest voor jassen, truien, broeken, leggings of jurken, elk kledingstuk biedt genoeg kansen voor het oprichten van je eigen kledinglijn. Denk in ieder geval goed na welke stijl het beste bij jou past. Wat je wilt uitdragen met je merk, en hoe je dit gaat verwerken in de kleding.
Mocht jouw product een succes worden, dan kan jij je kledinglijn altijd nog gaan uitbreiden.
Dankzij de volgende methodes kun je een eigen kleding ontwerpen:
Printing on demand
Bij printing on demand kun je kleding ontwerpen die pas wordt geproduceerd als de bestelling geplaatst wordt.
Dit kan je laten doen bij een copyshop maar tegenwoordig zijn er ook online services die dit aanbieden.
Het eerder benoemde Printful heef dit proces online geoptimaliseerd en is volledig te koppelen met de webwinkel software van Shopify.




Je ontwerpt bij Printful je kleding online en als iemand vervolgens een bestelling in jouw webshop plaatst, wordt het maakproces automatisch gestart en wordt de kleding ook voor je verzonden.
Dit is een mooie manier om tegen lage kosten te kunnen beginnen.
Private Label kledinglijn
Het opzetten van een private label kledinglijn heeft veel weg van het bedrijfsmodel printing on demand. Alleen koop je in dit geval onbedrukte kleding op in een bulk.
Hierdoor kan je voor een bepaalde stijl kiezen en bijvoorbeeld leukere T-shirts selecteren voor onder de opdruk. Vervolgens voeg je zelf je opdruk toe door middel van een zeefdruk. Hierna maak je het kledingstuk geheel eigen door een label met je eigen logo toe te voegen.
Het bovenstaande filmpje is een leuk voorbeeld van een meisje dat haar eigen kleding bedrukt.
Zelf kleding bedrukken vraagt dus meer tijd en aandacht dan printing on demand, maar kan je wel betere producten leveren doordat je ze zelf kunt selecteren.
Zelf kleding maken
Naast bestaande kleding laten bedrukken, is het ook nog een optie om zelf de handen uit de mouwen te steken. Oftewel, je kledinglijn helemaal zelf ontwerpen en maken vanaf de eerste schets.
Hiervoor heb je de juiste naaiapparatuur nodig en je moet dan bijvoorbeeld stoffen inkopen voor je eigen kledinglijn. Google is hierbij handig, maar je kunt hiervoor ook naar een winkel in de buurt.
Dit zal niet voor iedereen zijn weggelegd maar iemand van de mode-opleiding zal hier zijn of haar hand niet voor omdraaien.
Schaalvergroting kan dan wel lastig zijn, maar dat is een probleem dat je later kunt oplossen! Je kunt uiteindelijk de kleding laten maken door een producent.
Kleding laten maken in samenwerking met een producent
De langste weg naar een eigen kledingmerk bewandel je door een samenwerking te zoeken met een (buitenlandse) producent.
Voor mensen met ervaring in de modewereld zal dit misschien een logische stap zijn, voor beginners is dit vaak wat hoog te gegrepen. Je dient namelijk een hoop tijd en geld te investeren om dit op gang te krijgen. En dan is het nog maar de vraag of je zult slagen.
Het complete maakproces uitbesteden is natuurlijk wel een heel erg mooi doel waar je naartoe kunt werken.
Houd bij het uitkiezen van de fabrikant altijd rekening met de reputatie, welke service en voorwaarden zij hanteren, wat er mogelijk is op het gebied van product en wat hun reputatie is. Je kunt via de e-mail contact zoeken met de fabrikant en vertrouwen op eerdere ervaringen, maar veel eigenaren van webshops kiezen ervoor om een bezoekje te brengen aan de fabrikant voor een persoonlijke kennismaking.
Houd er in de communicatie met de fabrikant altijd rekening mee dat dit eigenlijk een collega is. En daar wil je een goede band mee houden. Zeker omdat deze collega je heel veel werk kan besparen met het oog op de productie.
Dus hoor je een week niets, of duurt het hele productieproces langer dan je had gewild? Blijf geduldig in je communicatie en stuur gerust nog een mail als je geen antwoord hebt gekregen op je vorige bericht. Zo weet de fabrikant ook dat je het hele proces zeer serieus neemt.
4) Bepaal de productprijzen
Je gaat er natuurlijk voor om zoveel geld te verdienen met je eigen kledinglijn, dat je hier je fulltime baan van kunt maken. Wat ook meespeelt is de marge die je overhoudt zodat je geld kunt besten aan marketing / promotie of mooier materiaal. Hierin speelt het bepalen van de productprijzen een grote rol.
Kijk eerst naar wat je kwijt bent voor de materialen en de ontwikkeling van je kleding en eventuele personeelskosten. Over elk product komt ook nog een bepaald percentage btw. Kijk naar wat de concurrenten doen en gebruik deze prijs als richtlijn. Nu heb je een duidelijker beeld van welke marge je kunt hanteren.
5) De promotie van je kledinglijn
Naast de zaken rondom je assortiment en de verzending van je bestellingen, moet jij je ook gaan focussen op de presentatie van je website en je promotie. Want hoe zorg je nou dat je opvalt bij je doelgroep?
Ook hier zijn weer een aantal verschillende opties die je toe kunt passen:
Maak het persoonlijk
Als je kleding er fantastisch uitziet ben je al voor een groot deel binnen bij je doelgroep. Maar om te zorgen dat je ook betrouwbaar overkomt, is het goed om ook het geheel persoonlijk te maken. Laat het grote publiek zien welk gezicht achter de kleding zit. Deel via social media filmpjes of beeldmateriaal van achter de schermen waarbij je zelf ook in beeld komt. Maak ook een ‘Over mij’ pagina aan op de website.
Hierin vertel je wie je bent, hoe je op het idee gekomen bent voor deze kledinglijn en waarom je juist gekozen hebt voor een eigen kledinglijn. Zorg ook voor contactinformatie op deze pagina, zodat bedrijven en (andere) influencers direct contact met je op kunnen nemen voor samenwerkingen.
Focus op de inhoud van je content
Als aanvulling op bovenstaande; niet alleen door je content persoonlijk te maken kom je betrouwbaarder over, maar ook door goede teksten. Zorg daarom voor informatieve teksten op je website zonder spelfouten. Voorzie daarnaast je website het liefst wekelijks van een nieuwe blog. Dit helpt je om een band op te bouwen met je doelgroep en kennis te delen. Dit draagt ook weer bij aan je professionaliteit.
De genoemde content is overigens ook de kans om SEO (zoekmachine optimalisatie) toe te passen, zodat je beter gevonden wordt door de zoekmachines. Ben je geen ster in teksten schrijven? En weet je niet hoe je SEO moet toepassen in teksten en de rest van je website? Ga dan op zoek naar een goede tekstschrijver met SEO ervaring.
Zet Social Media in
Social media is de ideale manier om je kledinglijn te promoten. Zet adverteren via Facebook in om de gewenste doelgroep te targetten op basis van plaats, geslacht, leeftijd en interesses. Instagram leent zich weer uitstekend voor promotie van je producten.
Deel mooie foto’s van je kleding en voorzie de afbeelding van een link die direct naar de betreffende pagina van je webshop leidt. Lees hier meer over in onze blog over Instagram shopping en bij onder meer de KvK vind je een stappenplan voor influencer marketing [1]Zet influencermarketing in voor je bedrijf, KvK.nl
Maak gebruik van e-mailmarketing
Wanneer je een actie deelt op social media hoop je dat dit gezien wordt door zoveel mogelijk klanten. Maar zeker weten doe je dat niet. Zet daarom e-mailmarketing in voor een directe benadering. Verstuur bijvoorbeeld wekelijks nieuwsbrieven met nieuwtjes en aantrekkelijke aanbiedingen via bijvoorbeeld de plugin Mailchimp.
Veel webshop software heeft overigens geïntegreerde e-mail functionaliteiten. Hierbij is het mogelijk om een overzicht te krijgen van het aantal geopende mailtjes en om te zien of ze allemaal goed bezorgd zijn bij het aangegeven mailadres. Zorg in dit geval wel voor originele titels en vlotte inhoud om te voorkomen dat je bericht als spam gezien wordt.
6) De valkuilen bij het starten van een kledinglijn
Jaarlijks komen er genoeg nieuwe kledingmerken bij, maar er zijn ook genoeg merken die het niet gered hebben. En van deze valkuilen kan jij eigenlijk alleen maar leren.
- Gehaaste ontwerpfase – De ontwerpfase wordt vaak onderschat, bijvoorbeeld omdat er geen of zeer weinig feedback gevraagd is. Veel ontwerpers zien dit als een tijdrovende klus en vragen alleen de mening van een aantal vrienden en wat familie. Maar deze feedback zal zeer subjectief zijn. In dit geval is het dus een idee om je te richten tot het grote publiek en bijvoorbeeld via social media feedback te vragen voor je ontwerpen. Dit eventueel in ruil voor een kortingscode.
- Verkoop via traditionele winkels – Veel eigenaren van een kledinglijn zien de verkoop van hun kleding in een winkelketen als een droom die uitkomt. Maar dit is absoluut niet de meest winstgevende manier om een kledinglijn te runnen. De winst gaat in dit geval juist fors omlaag, omdat de winkeliers alleen een lage inkoopprijs bieden. Dus ook al wordt er een grote hoeveelheid kleding bij je afgenomen door winkeliers, je zult zeker niet meer winst maken dan wanneer je de kleding zelf verkoopt.
- Weinig kennis van de feiten – Op dit gebied is een beslissing maken vanuit je gevoel niet voldoende. Doe altijd voldoende marktonderzoek voordat jij je eigen kledinglijn start. Het is de enige manier om erachter te komen waar mensen het liefst hun geld aan uitgeven.
- Geen prioriteit geven aan kwaliteit – Kiezen voor de goedkoopste basic kledingstukken en zeefdrukken zal je eerst wat kosten besparen, maar dit doet het eindresultaat niet veel goeds. Toch maken veel ontwikkelaars van een eigen kledinglijn deze fout. Hier hebben ze uiteindelijk veel last van. Producten slijten snel en dit resulteert in veel klachten en retouren. Sluit compromissen op het gebied van kwaliteit en zorg voor een goede klantervaring. Op de lange termijn zal dit je verkopen positief beïnvloeden.
- Een professionele verpakking – De verpakking van de bestelling is iets dat vaak vergeten wordt, maar kan een essentieel onderdeel worden voor het versterken van je merk. Wanneer je dit goed doet, kan de verpakking bijdragen aan de waarde van je kledinglijn. Dus pak dit altijd goed aan.
Ben je er klaar voor om je eigen kleding te ontwerpen?
Je hebt het helemaal tot het einde gebracht, 10 pagina's in Word 👏
Dat is een eerste signaal dat je tijd wil investeren om hier serieus mee aan de slag te gaan. Goedzo! Daarmee laat je misschien al 90% van de concurrentie achter je.
Nu is het een kwestie van je plannen uitwerken en daadwerkelijk aan de slag te gaan. En bedenk: klein beginnen is niet erg, als je maar passie en doorzettingsvermogen mee brengt.
Succes! En plug je site hieronder als het je is gelukt.
Veelgestelde vragen
Als je aan de slag wil met je eigen kledinglijn kan het zijn dat je het laten maken van de kleding wil laten doen. Dit kan op verschillende manieren bijvoorbeeld via Printing on Demand of Private Label. In het geval van Printing on Demand kun je aan bedrijven als Printful denken.
In dit artikel gaan we uitgebreid in op het opzetten van je eigen kledinglijn. Daarbij moet je dus onder meer denken aan een businessplan, een webshop, het ontwerp van je kleding, de promotie van je kledinglijn en productprijzen en winstmarges.
Bronnen
↑1 | Zet influencermarketing in voor je bedrijf, KvK.nl |
---|
Leuk artikel! Wij zijn bezig met onze eigen kledinglijn en er staan wel wat goeie tips in die we gaan gebruiken. We bedrukken de kleding ook zelf door middel van zeefdruk, ook nog eens super leuk.
Als je je online kledingwinkel in nederland geregistreerd hebt, maar je gebruikt een print on demand bedrijf uit het buitenland, hoe zit het dan met de btw die je moet rekenen en afdragen op je kleding?