Webshop Verkopen: Zo krijg je de Hoogste Prijs

Webwinkelsucces.nl » Webshop Verkopen: Zo krijg je de Hoogste Prijs

Je hebt een goed lopende webshop maar nu wil je toch iets anders beginnen, of je krijgt een andere mooie baan aangeboden. Het verkopen van een webshop is alleen niet zo eenvoudig als men denkt. In het volgende artikel hebben wij alle informatie verzameld voor een goede verkoop van jouw webshop.

De redenen om een webshop te verkopen

De reden om een webwinkel te verkopen is natuurlijk voor iedereen anders, maar er zijn wel een paar algemene redenen te herkennen waarom men tot het verkopen van een webshop overgaat.

  • start jobVeel kleine webshops worden bijvoorbeeld overgenomen door een concurrent in dezelfde branche. Vaak een grotere partij die op zoek is naar meer volume.
  • Een andere reden kan een carrière switch zijn of een mooie baan die je gewoon niet kan laten liggen. Een webshop runnen is een leuk bestaan maar je moet er wel echt van houden als je het voor de lange termijn kan doen.
  • Sommige ondernemers irriteren zich aan het lage niveau van concurrentie en ook zijn er in sommige niches simpelweg te lage marges om al het werk de moeite waard te maken. Dit is een veel gehoorde reden in de praktijk.
  • Sommige ondernemers willen ook gewoon even kijken ‘wat de gek ervoor geeft' en zetten de webshop dan gewoon op Webshop Overname.nl om te kijken naar eventuele biedingen en waarderingen.
  • Voor de meeste eigenaren is een webshop een full time onderneming waar je constant aandacht aan moet besteden, zeker als je succes hebt. Dit kan echter ook veel stress veroorzaken en daarom kan je ook weer even wat anders willen. Het komt ook voor dat ondernemers niet goed voorbereid zijn op het succes dat je met een webwinkel kan hebben waardoor het niet meer zelf te doen is. Je bereikt in één keer heel Nederland. Als het lukt en je werkt niet met een partij als Sendcloud voor alle verzendingen ben je bijvoorbeeld de hele dag pakketjes aan het inpakken.
  • Natuurlijk worden ook veel webshops verkocht om het geld: Het verkopen van je webwinkel is ook een manier om in een korte periode een grote return op je investering te krijgen. In veel gevallen levert het op de korte termijn meer op dan de winst die je met de webwinkel zelf maakt.

Webshop Overname

Het is het bedrijf Webshopovername.nl in Nederland gelukt om op dit vlak een leidende rol in te nemen. Als je dus jouw webshop wilt gaan verkopen dan is dit een ideaal platform om de verkoop op te realiseren.

webshop overname

Wat is mijn webshop waard?

Dit is een vraag waar eigenlijk niemand zijn vingers aan wil branden maar we gaan het toch proberen. Er zijn verschillende methoden om de waarde van je webwinkel te berekenen maar je kan eigenlijk geen één als maatstaf nemen.

avg banner

Over het algemeen is het maar net ‘wat een gek er voor geeft'. Natuurlijk zijn er wel kerncijfers die investeerders analyseren om de waarde van een bedrijf te berekenen. De prijs kan echter hoger zijn als de webwinkel veel potentie heeft, dit wordt ook wel goodwill genoemd. Voor een investeert is het de grote vraag, hoe snel verdien ik de investering weer terug en hoeveel winst kan ik maken op mijn investering?

Als je je webwinkel wil verkopen zal je deze vraag dus moeten beantwoorden met een duidelijke onderbouwing.

Omdat we enig onderzoek hebben gedaan naar de verkoop van webwinkels hebben zijn we wel een paar formules tegen gekomen. Deze moet je dus wel met een korreltje zout nemen.

  • Als je bedrijf minder dan 2 miljoen omzet doet dan kan je 2-3 keer de jaarlijkse winst nemen bijvoorbeeld. Dit is een handig hulpmiddel maar het verschil tussen 2 en 3 keer kan al heel groot zijn natuurlijk. Ook is een rare regel: Hoe meer winst je maakt hoe hoger de waarde. Als je winstmarge bijvoorbeeld aan de hoge kant is dan is een overname minder risico en kan je dus de webshop voor meer verkopen.
  • De meest eenvoudige manier om de waarde te berekenen is om te kijken naar vergelijkbare bedrijven in de branche, dit is helemaal handig als er al eerder vergelijkbare webwinkels verkocht zijn. Dit kan je checken op veilingsites en ook op Marktplaats vindt je een hele afdeling voor bedrijfsovernames.
  • Je kan de waarde ook omgekeerd berekenen. Voor een investeerder is circa 3 jaar vaak een redelijke termijn om de investering weer terug te verdienen. Aan de hand van de winst van je bedrijf kan je berekenen hoe snel de investering weer terug verdiend kan worden.
  • De branche waar je in actief bent is ook van belang natuurlijk. Je kan het best in een markt zitten die alleen maar groter wordt de komende jaren. Als de markt kleiner wordt dat is het voor de investeert ook al weer minder interessant.
  • Vraag ook eens andere ondernemers hoe zij de waarde van je onderneming inschatten, mensen uit de praktijk hebben hier vaak een goed beeld van. Er zijn ook professionele makelaars in te schakelen die gespecialiseerd zijn in bedrijfsovernames. dit is wel alleen interessant voor de grotere webwinkels omdat de makelaars natuurlijk ook een commissie vragen. hou er ook rekening mee dat deze makelaars een veel hogere prijs vragen om meer te verdienen, het verkopen van je webwinkel kan daardoor meer tijd in beslag nemen.

Hoe kan ik de waarde van mij webwinkel berekenen?

waarde berekenen

De waarde van een webwinkel is niet volgens een vaste formule vast te stellen zoals je inmiddels weet. Toch kun je alle cijfers van je webwinkel verzamelen zodat een investeerder een goed beeld krijgt van de potentiële ROI (return on investment).

Waar kijkt een investeerder als eerst naar?

  • De omzet en winst van je onderneming

Cijfers liegen niet en daarom is de omzet en winst van je webwinkel het allerbelangrijkst. Aan de hand van de huidige en potentiële winst kan een investeerder eenvoudig uitrekenen hoe snel de investering weer terug verdiend kan worden.

  • De groei sinds de start of de continuïteit

Een gezonder onderneming maakt eigenlijk ieder jaar groei door. Webwinkels die niet groeien hebben waarschijnlijk issues of zijn nog niet volledig geoptimaliseerd. Een investeerder ziet het liefst omzetcijfers die ieder jaar hoger worden zonder dat de kosten veel stijgen.

  • De balans van je bedrijf

Op de balans van je bedrijf is ook terug te vinden welke middelen er nog meer in de onderneming zijn. als je voorraad hebt, een pand, een auto etc. dan zal het hierop staan. Aan de andere kant zijn eventuele schulden ook terug te vinden op de balans. Door een duidelijke balans op te stellen weet een investeerder precies wat er gekocht wordt.

  • Het aantal klanten

Hoe groter je klantenbestand, des te groter de waarde van je webwinkel, dat is een inkoppertje natuurlijk. Het gaat echter niet altijd om het aantal klanten. De klantwaarde is ook van belang, hoeveel besteed de gemiddelde klant? Als je honderden klanten hebt die enkele tientallen euro's uitgeven dan is dat prima maar als je enkele tientallen klanten hebt die honderden euro's uitgeven dan is dat wellicht nog veel interessanter.

  • De potentiële (groei) markt

Aan het aantal klanten kan je ook ruwweg aflezen hoe groot je marktaandeel is. Een groot aandeel is natuurlijk mooi maar als je dat niet hebt is er waarschijnlijk nog veel potentie. Het is aan jouw om de potentiële overnemer in te laten zien dat er nog veel klanten in de markt zijn die nog niet bereikt zijn.

  • De winstmarges

De gemiddelde marge op een product is een belangrijk kerncijfers om toekomstige winsten te voorspellen. Zorg voor een duidelijk inzicht in de bruto- en nettomarges van je producten. Bereken ook gemiddelde marges, winst na belasting etc.

  • De concurrentie

Je bent als verkoper natuurlijk niet verplicht om hier iets over te vermelden maar de concurrentie is ongetwijfeld van belang voor de overname kandidaat. Om het plaatje compleet te maken kan je daarom ook een overzicht van de belangrijkste concurrenten opnemen en aangeven hoe groot deze bedrijven ongeveer zijn.

  • Hoe komen bezoekers en klanten binnen?

Een belangrijke factor in het succes van je webwinkel is de manier waarop je acquisitie doet, met andere woorden, hoe kom je aan je klanten en welke kosten komen hierbij kijken? Als je veel klanten hebt maar hier ook hoge marketingkosten mee gepaard gaan dan wordt het natuurlijk al weer iets minder interessant.

Omdat je met programma's zoals Google Analytics tegenwoordig alle statistieken kan meten, kan je werkelijk tot op de bodem uitrekenen hoeveel je kwijt bent om een klant binnen te halen. Ook kan je hier eenvoudig terug vinden welke kanalen de meeste bezoekers en omzet opleveren.

  • Welk werk is er al gedaan en wat moet er nog gebeuren?

Wanneer je je webwinkel verkoopt dan wil je goed betaald krijgen voor het werk dat je er al die in hebt gestopt. Zet daarom duidelijk op papier welke werkzaamheden al uitgevoerd zijn en welke kosten al gemaakt zijn. Dit is voor de investeerder een handig hulpmiddel om te kijken welke investeringen er nog meer nodig zijn om de onderneming naar een hoger niveau te brengen.

Welke factoren zijn  nog meer van invloed op de waarde?

  • De leeftijd van je website

De leeftijd van je domein is al een belangrijke factor om hoger te scoren in Google. De leeftijd van je webwinkel zegt ook iets over de stabiliteit. Een webwinkel die slechts een jaar oud is heeft een nadeel ten opzichte van een webshop die al meerdere jaren actief is. Vaak is het klantenbestand dan natuurlijk ook groter.

  • De bezoekersaantallen

De bezoekersaantallen van een webwinkel zeggen veel over de interesse die er er bestaat voor je producten. De stabiliteit van de bezoekersaantallen is ook van belang. Als je slechts een korte tijd hoge bezoekersaantallen hebt dan is dat wellicht toe te schrijven aan een tijdelijke marketingcampagne. Om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt zou je als investeerder daarom ook de bezoekersaantallen goed moeten analyseren.

  • De rankings in Google

De posities in de zoekresultaten zijn een andere manier om de continuïteit van de bezoekersstroom te voorspellen. Als je in de top van de zoekresultaten staat dan is de kans groot dan je ook in de toekomst veel gratis bezoekers kunt verwachten.

  • De conversie

De conversie van je webwinkel zegt vooral iets over het gebruikersgemak en de kwaliteit van je propositie. Als je aanbod goed is en de werking van je webwinkel ook dan zal dit leiden tot een goede conversie. Als het aanbod bij de concurrent beter is dan zal dit ten koste gaan van de verkopen en dan zal je minder verkopen. Een webwinkel die niet duidelijk is of niet goed werkt heeft waarschijnlijk ook geen optimale conversie. Zorg er voor dat je conversie optimaal is op het moment dat je het te koop zet.

  • Merkrechten en patenten

Als je de unieke rechten hebt over een bepaald merk of product dan kan dit ook een hoop waarde toevoegen aan je bedrijven. Ook als je de exclusieve rechten hebt om een bepaald product te verkopen. Ben je de enige distributeur van een bepaald product? Probeer dan een overeenkomst met je leverancier te bereiken om de exclusieve distributeur te worden.

  • E-mail lijst

Als je slim bent dan ben je al vroeg begonnen met het opbouwen van een email lijst en het sturen van een nieuwsbrief. Hoe groter je email bestand is, des te meer verkopen zal je in de toekomst hebben. e-mail marketing is nog altijd een belangrijke manier om direct in contact te staan met je doelgroep en daarom wordt hier veel waarde aan gehecht.

  • Aantal terugkerende bezoekers

Het aantal terugkerende bezoekers wordt ook wel het retentiepercentage genoemd. Als je een retentie van 10% hebt dan komt 1 op de 10 klanten terug om nog een bestelling te plaatsen. De retentie geeft ook een indicatie van de kwaliteit van je producten, als deze goed is, is de kans groter dat bezoekers nog een keer terug komen.

  • Omloopsnelheid

We moeten ook niet vergeten dat de meeste webwinkels met voorraad te kampen hebben. Als je veel voorraad nodig hebt dan vergt dat nog een grote investering. De snelheid waarmee je producten verkoopt is van belang omdat je niet te lang wil blijven zitten met voorraad, hoe sneller het loopt, des te slimmer kan je inkopen. Hiermee kan je bovendien voorkomen dat je lang blijft zitten met voorraad wat ook weer geld bespaart.

  • Benodigde werkkapitaal

De bovenstaande factoren geven eigenlijk allemaal een indicatie voor het benodigde kapitaal dat je als investeerder nodig hebt om een webwinkel over te nemen en te runnen. Als je dit zelf inzichtelijk kan maken dan help je de overname kandidaat op weg om te bepalen of het een goede investering is.

  • Bestaand leverproces

Als webwinkel heb je vaak een leveringsproces en dat is voor jou als eigenaar natuurlijk gesneden koek. Om zo transparant mogelijk te zijn kan je het leverproces uitschrijven in verschillende stappen.

  • Duidelijke werkprocessen

Grote webwinkels hebben voor veel werkzaamheden duidelijke processen die er voor zorgen dat werkzaamheden snel en effectief uitgevoerd kunnen worden. Schrijf ook deze uit zodat een potentiële investeerder gelijk kan zien hoe het werk overgenomen kan worden.

  • Medewerkers

Als je medewerkers hebt dan zijn die een belangrijk onderdeel van je bedrijf. Een overname kandidaat zal het personeel waarschijnlijk aan willen houden maar wel willen screenen. als je goed personeel hebt met een bewezen staat van dienst dan kan dat zeker een positief effect hebben op de waardering.

  • Software

De software waar je webwinkel op draait is ook van belang bij het bepalen van de waarde. De meeste internetondernemers geven de voorkeur aan een open source systeem zoals Magento. Met een open source webwinkel is er bovendien geen contract dat je hoeft over te nemen. Voor de kleinere webwinkels kan een licentie webshop ook goed werken omdat je hier ook nog eens support bij krijgt.

Wat is goodwill?

Goodwill is een verzamelnaam voor de goede naam en de potentie die je webwinkel heeft bij een eventuele verkoop. Als je bijvoorbeeld geconstateerd hebt dat 2 op de 10 klanten terug komen om nog een bestelling te plaatsen dan is dat een positieve indicatie voor de toekomstige omzet.

Het imago van je webwinkel is ook van invloed op de waarde van je webwinkel. Beoordelingen zijn bijvoorbeeld de sleutel tot succes tegenwoordig. Als er super veel klachten op internet over je webwinkel staan dan gaat natuurlijk niemand hem overnemen. Als je veel goede beoordelingen hebt dan geldt het tegenovergestelde, dit voegt waarde toe aan je webwinkel omdat dit ook in de toekomst klanten aan zal trekken.

Goodwill is ook uit te drukken in producten en methodes die uniek zijn. Als je een nieuwe manier hebt gevonden om een bestaand product te verkopen dan kan je hiervoor extra waarde rekenen.

Ga dus niet jouw webshop te koop aanbieden als jouw laatste recensies zeer negatief zijn, ga eerst alle problemen oplossen om jouw waarde te verhogen.

communicatie

Een andere manier om naar goodwill te kijken is de relatie met leveranciers en klanten, dit is helaas niet direct in cijfers om te rekenen. Als je goede relaties met leveranciers hebt opgebouwd dan is dat bijvoorbeeld een goede indicatie dat deze relatie ook in de toekomst voortgezet kan worden. Heb je slechts één of enkele leveranciers? Dan is het verstandig om deze van te voren op de hoogte te stellen zodat een eventuele overname soepel verloopt. De relatie met klanten is af te lezen aan het aantal herhaalbestellingen, de populariteit op social media en de e-mail lijst bijvoorbeeld. hoe beter de relatie met je klanten, des te hoger zal de goodwill gewaardeerd worden.

Waar kan ik mijn webshop te koop zetten?

  • sleutelTip: WebshopOvername.nl Op dit moment moment is Webshop Overname de bekendste partij in Nederland om webshops op aan te bieden. Hier is zeer veel activiteit en de heren achter Webshop Overname kennen alle grote partijen die eventueel wel interesse zouden kunnen hebben.

Als je ervoor kiest om jouw overname via WEBSHOP OVERNAME te realiseren is het wel een aanrader om ook contact te zoeken met jouw concurrenten en bij hen aan te geven dat dit wellicht voor hen een interessante mogelijkheid zou kunnen zijn.

  • Forums

In Nederland zijn er ook veel forums waar je terecht kunt om een website of webwinkel ter overname aan te bieden. Je kan bijvoorbeeld kijken op Sitedeals.nl. Andere internetondernemers zijn een goede doelgroep als het gaat om webwinkel overnames.

  • Veilingen

Als je enige haast hebt met de verkoop van je webwinkel kan je er ook voor kiezen om de overname op een veiling te zetten. Je werkt meestal met eeen vanaf prijs waardoor je nooit akkoord hoeft te gaan met een haal laag bod. Als je een beetje geluk hebt krijg je ook nog meer dan wat je voor ogen had met een veiling.

  • Branche gerelateerde bedrijven

De beste kandidaten voor de overname van je webwinkel zijn misschien wel geel dicht bij huis. De concurrenten hebben bijvoorbeeld veel het overnemen van je klantenbestand en verkoopkanaal. Je kan bijvoorbeeld zelf een aantal goede kandidaten kiezen en deze persoonlijk benaderen.

  • Investeerders

Als je webwinkel veel potentie heeft, dan zal de overname ongetwijfeld ook investeerders aantrekken. Deze zijn echter niet eenvoudig te vinden en daarom kan je soms beter een bedrijfsmakelaar inschakelen.

  • Investeringsmaatschappijen

Er zijn ook investeerders die zich verenigen in een zogenaamde investeringsmaatschappij. deze partijen hebben nog meer budget voor investeringen beschikbaar en zijn bovendien wel eenvoudig te vinden.

  • Bedrijfsmakelaars

Als je zelf niet al te veel tijd hebt om de overname van je bedrijf te regelen dan kan je ook een bedrijfsmakelaar inschakelen om er bij te helpen. Deze makelaar hebben het vaker gedaan en weten daarom precies hoe je je webwinkel kan verkopen voor het maximale bedrag.

Wanneer is het de beste tijd om te verkopen?

Je weet natuurlijk nooit precies wat het beste moment is om te verkopen maar er zijn wel een aantal belangrijke regels die je hierbij kan aanhouden. Zo moet je bedrijf in ieder geval winst maken. Verliesgevende bedrijven worden in sommige gevallen ook wel verkocht maar dan is de waardering natuurlijk minimaal. Wat de beste tijd is hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke doelstellingen en eventueel andere werkzaamheden.

Timing is wel essentieel om de maximale waarde voor je webwinkel te krijgen. Als je webwinkel nog niet helemaal geoptimaliseerd is kan je daarom beter nog even wachten. Als je alles uit de kast hebt gehaald en de webwinkel maakt voor een langere periode een stabiele winst dan kan je een verkoop overwegen.

Webwinkels die voor een hoog bedrag verkocht worden moeten eigenlijk voldoen aan alle voorwaarden die we hier boven besproken hebben. Dit bereik je dus meestal niet in een korte periode maar vaak gaat er wel een paar jaar overheen. Je moet dus zeker niet denken dat je snel rijk kan worden met het verkopen van webwinkels!

timing

Neem ook eens contact op met een bedrijfsmakelaar al is het alleen om te vragen hoe je de maximale waarde voor je bedrijf kan krijgen. Deze ervaren makelaars hebben ongetwijfeld nog meer bruikbare tips.

Hoe lang duurt een overname proces?

Het overnemen van een bedrijf is een grote beslissing die je natuurlijk niet overnacht maakt. Vaak gaat hier een paar maanden overheen, eerst zal je echter een overname kandidaat moeten vinden. Hoe lang dat duurt is moeilijk aan te geven omdat je er natuurlijk ook een beetje geluk mee moet hebben. Hou er rekening mee dat een daadwerkelijke overname dus zo maar een jaar of nog langer kan duren.

Meer info? Bezoek de webshop makelaars van webshop overname.nl

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      WebwinkelSucces
      Logo