Kleurenschema webshop kiezen

Webwinkelsucces.nl » Kleurenschema webshop kiezen

Als je een website of een webshop aan het bouwen bent loop je tegen de keuze voor een kleur aan.

Het kleurgebruik is een belangrijke keuze voor de look & feel van de shop. Je zult merken dat het ook best moeilijk is om tot een mooi kleurenpalet te komen.

Omdat veel mensen niet zo goed weten hoe je een goed kleurenschema voor je webshop kan kiezen, hebben wij een paar tools voor je opgesomd waarmee we het je wat makkelijker maken.

Daarnaast heb je misschien al wat inspiratie opgedaan door te kijken naar andere webshops. Daarom hebben we nog een handige manier hoe je kan achterhalen wat voor een kleurenpalet zij gebruiken.

Welk kleurenschema is voor mijn webshop geschikt?

Als eerste zal je een keuze moeten maken over welke primaire kleur je wilt gaan gebruiken.

De beste manier om een primaire kleur te kiezen, is door na te denken over de sfeer van jouw product of dienst en vervolgens naar de kleuren te kijken die bij deze sfeer passen. Hier zijn enkele voorbeelden wat een kleur kan zeggen over jouw product of dienst:

 • Rood: Coca-Cola of Nintendo -> Impliceert spannend en geluk
 • Oranje: Fanta of Nickelodeon -> Impliceert een leuke vriendelijke tijd
 • Geel: McDonalds -> Impliceert optimisme en geluk
 • Groen: Greenpeace of Olvarit -> Impliceert frisheid en natuur
 • Blauw: NASA of Dell -> Impliceert betrouwbaarheid en geruststelling
 • Paars: Yahoo! of T-Mobile -> Impliceert een merk met een geschiedenis van kwaliteit
 • Bruin: Nespresso of UPS -> Impliceert een betrouwbaar product dat iedereen kan gebruiken
 • Zwart: Adidas -> Impliceert luxe of elegantie
 • Wit: Apple of Nike -> Impliceert strakke, gebruiksvriendelijke producten

Tools voor het bepalen van je kleurenschema

Coolors

Met Coolors kun je gemakkelijk door kleurenschema's bladeren en net zo lang door blijven gaan tot je iets ziet wat je aanspreekt.

Het handige van Coolors is dat je deze kleurenschema's ook nog aan kan passen naar jouw smaak. Daarnaast kan je ook, wanneer je één kleur ziet die je mooi vindt, deze laten staan en daar weer andere kleuren bij laten komen.

Al met al een super handige tool die wij zeker aan zouden raden bij het kiezen van een kleurenpalet. Hieronder zie je een afbeelding waarop je een beter beeld kan krijgen van hoe Coolors eruit ziet.

Design Seeds

Met Design Seeds kan je kleurenschema's kiezen gebaseerd op foto's van de website. Super handig als je bepaalde afbeeldingen op je site goed wilt laten passen bij de rest van de kleuren van je website.

Je kan bijvoorbeeld een foto opzoeken van gele bloemen. Als je op deze afbeelding klikt, krijg je hierbij een kleurenschema die er goed bij past.

Colordot

Met Colordot begin je helemaal vanaf het begin. Je kan met de muis van boven (de donkere kleuren) naar onder gaan (de lichte/pastel kleuren) en van links naar rechts gaan. Als je een kleur gevonden hebt die je bevalt, dan selecteer je deze en ga je naar de volgende kleur.

colordot

Kleuren van een bestaande webshop of website achterhalen

Als je aan het denken bent over een mooi kleurenschema voor je webshop, is de kans groot dat je naar andere websites hebt gekeken ter inspiratie.

Als je op een website een kleur gevonden hebt die jij zelf ook graag zou willen gebruiken, dan wil je natuurlijk wel weten wat precies de code van deze kleur is.

Om hierachter te komen kan je gebruik maken van het volgende programma: Image Color Picker.

Image Color Picker is een Chrome extensie die kleuren achterhalen erg gemakkelijk maakt, het werkt als volgt:

 1. Download de Image Color Picker extensie met de link.
 2. Wanneer je het icoontje van de extensie in je scherm ziet, klik hier dan op.
 3. Een webpagina wordt nu geopend. Hier kan je foto's uploaden of een url intypen.
 4. Je kunt nu op de foto klikken waar je de kleur ziet waarvan jij de html-code wilt weten.
 5. De code verschijnt nu in beeld.

Conclusie: Een kleurenpalet kiezen voor jouw webshop

Er zijn dus tal van manieren om te kiezen voor een mooie kleur voor jouw webshop. Steek er vooral genoeg tijd in om een mooie te kiezen. Je kan dit natuurlijk altijd nog veranderen maar veel bezoekers vinden het niet altijd even fijn wanneer je vaak de look van een website veranderd.

Gebruik dus vooral een aanbevolen tool, of zelfs meerderen. Kies een aantal kleurenschema's uit die jou aanspreken en vraag feedback van anderen.

Neem dus vooral je tijd met kiezen, gebruik de verschillende tools en dan heb jij binnenkort de perfecte kleuren voor je website gevonden.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   WebwinkelSucces
   Logo