Iets meer dan een jaar geleden is de opvolger van het razend populaire Magento uitgebracht. Magento 2, zoals het niet geheel onverwacht genoemd is, is op een rap tempo grondgebied aan het veroveren. Magento heeft tot nog toe zo’n 30 procent van de e-commercemarkt in handen, en de eerste Nederlandse webshops die Magento 2 gebruiken zijn al opgedoken. Aan de hand van de hoeveelheid cases op Dutchento wordt geschat dat Magento 2 in vergelijking met Magento ongeveer 5 tot 10 procent marktaandeel heeft. Dit is natuurlijk in deze snel veranderende tijd een gemiste kans voor veel webshops. Er zijn namelijk tal van voordelen die het overstappen naar Magento 2 de moeite waard maken!
Magento Installeren ebook

1. De snelheid van Magento 2

Logischerwijs levert een snellere webshop meer geld op, en dit wordt ook bevestigd door allerlei onderzoeken. Dit komt omdat veel mensen niet de tijd hebben of willen nemen om op een langzame pagina te wachten. Uit onderzoek is gebleken dat een vertraging van maar één seconde een conversievermindering van 7 procent teweeg brengt. En dan hebben we het nog niet eens over de 11 procent minder pageviews of dat de klant gemiddeld 16 procent minder tevreden is.

Magento 2 legt de focus op snelheid, en dat is goed te merken. De software is vanaf begin af aan opnieuw opgebouwd, en ondersteunt direct PHP7. Ook maakt het gebruik van moderne ontwikkelingstechnieken, die er voor zorgen dat alles nog soepeler verloopt. Full Page Cache wordt standaard ondersteund door Magento 2. Dit was eerder alleen voor Enterprise-leden. Ook ondersteunt het Varnish, wat de pagina’s nog sneller doet laden en zorgt voor minder belasting op de servers.

Hoe snel Magento 2 is in vergelijking met Magento 1 hangt af met name af van je hosting en je website. Gemiddeld genomen kun je echter een versnelling van 25 procent verwachten. Als voorbeeld nemen we webshop X, die een laadttijd van 30 millisecondes kon bewerkstelligen. Zij maakten hiervoor gebruik van de Hypernode-omgeving, Varnish en PHP7.

2. Veiligheid voorop

Er zijn flinke stappen vooruit geboekt wat betaling- en updateveiligheid betreft. Dit komt door enkele aanpassingen in de filestructure van Magento, waardoor de rootmap alleen nog via de ‘pub’-map toegankelijk is, en niet langer via de browser. Hierdoor zijn ontwikkelaars in staat om gemakkelijker en efficiënter hun website te beveiligen tegen lekken.

Daarnaast is het gemakkelijker geworden om updates te installeren. Dit komt doordat de updates niet meer via patches geïnstalleerd worden, maar via systeemupdates. Zo heb je met een up-to-date versie ook altijd de laatste veiligheidsupdates.

3. Modulaire vooruitgang

De meest relevante module-ontwikkelaars (Magestore, Amasty, Mirasvit etc.) hebben nu dik een jaar te tijd gehad om de meest gebruikte extensies aan te passen op Magento 2. Ze hebben de tijd genomen om hun software van Magento 1 over te zetten naar Magento 2. Dit neemt enkele maanden in beslag, omdat het belangrijk is dat alles naar behoren werkt en er goed uitziet.

De technieken die gebruikt worden voor Magento 2 zijn hun tijd vooruit. Een goed voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om PHP7 en jQuery te gebruiken. Ook kun je door LESS preprocessing thema’s en modules op de core uitbreiden. Het is bovendien mogelijk om je gehele website responsive te maken door de ondersteuning van HTML5. Hieraan worden de gigantische hoeveelheid ontwerpmogelijkheden met CCS3 nog toegevoegd. Er zijn op dit moment zo’n 700 extensies te verkrijgen voor Magento 2. Je kunt bijvoorbeeld extensies vinden die de gebruiksvriendelijkheid verbetert, of het conversiepercentage omhoog krikt.

4. Een simpeler dashboard

De snelheid waarmee dingen verouderen is eigenlijk best gek. Als je nu terugkijkt naar de kapsels van een aantal jaren geleden sta je waarschijnlijk perplex. De tijd gaat snel, en dat is ook te merken aan Magento. Als je een tijdje met Magento 2 hebt gewerkt, zul je bij het zien van de oude Magento net zo verbaasd zijn als bij coupe-soleil!

De voornaamste reden van deze vooruitgang is de verbeterde gebruiksvriendelijkheid van het dashboard. Het veranderen of toevoegen van een nieuw product is bijvoorbeeld vergemakkelijkt door de uiterst efficiënte lay-out. Bovendien is er nu een splitsing in het menu tussen het systeem en de shop. De shopkant bestaat bijvoorbeeld uit de opties Producten, Content en Marketing. In het systeembeheer kun je onder andere het configuratiescherm vinden, als ook de belastingregels en de algemene voorwaarden.
magento-plugins

5. Optimale klantervaring

Het belangrijkste uitgangspunt van Magento is natuurlijk altijd het verbeteren van de klantervaring geweest. Met Magento 2 is de klantervaring beter dan ooit tevoren. Dit komt onder andere door een volledig responsive ontwerp, wat Magento 2 toegankelijk maakt voor ieder apparaat. Computers, telefoons en tablets hebben allemaal geen enkele moeite met Magento 2. Ook wordt een front-endbibliotheek toegepast die alle basiselementen bevat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan breadcrumbs, dropdownmenus, pop-ups, formulieren, buttons en een hele boel meer. Al deze opties zorgen uiteindelijk voor een hogere conversionrate voor je webshop.

6.  Magento-ondersteuning tot 2018

Een goede e-ondernemer is nu al bezig met de plannen voor volgend jaar. Als Magento-gebruiker kun je daarom Magento 2 niet vergeten. Al helemaal omdat de ondersteuning van de ontwikkelaar voor Magento 1 per november 2018 stopgezet wordt, en er daarna dus geen veiligheidsupdates meer uitgebracht worden. Het is daarom verstandig om 2017 te gebruiken om je webshop over te zetten naar Magento 2. De tijd vliegt, dus wees er snel bij! Achterlopen in de e-commerce-wereld is een fout die te veel gemaakt wordt!

Waarop moet je letten bij het overstappen naar Magento 2?

De voordelen van Magento 2 zijn gigantisch. Niet alleen is alles sneller en veiliger, het is ook nog eens voorzien van een verbeterde opzet. Op basis hiervan is de keuze om over te stappen natuurlijk snel gemaakt. Maar wat je niet moet vergeten is dat Magento 2 vanaf de basis vernieuwd is. Je gehele webshop moet daarom ook opnieuw opgezet worden, wat nogal een grote opgave kan zijn. En omdat Magento 2 nog niet zo oud is, zijn wellicht nog niet alle extensies waaraan je gewend bent vernieuwd. Check daarom voorafgaand aan de overstap of je alles tot je beschikking hebt.

Beginnende Magento-gebruiker?

Natuurlijk is het voor nieuwe webshops het verstandigst om direct gebruik te maken van Magento 2. Hiermee voorkom je overstapproblemen, en kun je direct wennen aan alle nieuwigheden. Ook zit je met Magento 2 de komende vijf á tien jaar wel snor! Ook als je binnenkort van plan bent een grote investering in je webshop te doen, is het ‘t beste om direct naar Magento 2 over te stappen. Je kunt na november 2018 namelijk fluiten naar iedere euro die je daarbuiten spendeert.

0 CommentsSluit reacties

Laat een reactie achter