Magento

Alles over Magento en Magento webwinkel software

Magento is een hosted en self-hosted CMS voor webshops en tegenwoordig valt dit onder Adobe.

Het Magento CMS heeft de laatste jaren behoorlijke transformaties doorgemaakt. Het gratis open source platform Magento 2 heeft Magento 1 vervangen en na de overname door Adobe is er een commerciëlere (lees: duurdere) SaaS variant ontstaan: Magento Commerce.

magento
ad.
ZOEK JE HULP BIJ DE ONTWIKKELING VAN EEN WEBSHOP?

Voor een Magento webwinkel kan het verstandig zijn om samenwerking te zoeken met een specialist. Een goede Magento ontwikkelaar neemt niet alleen alle development op zich, maar denkt ook mee in bijvoorbeeld conversie optimalisatie. De Magento specialisten van Proud Nerds bieden dit aan.

Magento Open source versus Magento Commerce

Bij Magento open source software is de code openbaar. Je kan dus zelf ook zonder restricties aanpassingen maken aan je webshop. Doordat het open source is, zijn er voor de software duizenden extensies gemaakt door bedrijven. Doordat er zoveel webwinkels gebruik maken van Magento kan je de verschillende extensies aanschaffen en gebruiken voor een eenmalige bijdrage van een paar tientjes.

In de praktijk wordt Magento vaak gebruikt door bureau's die webshops ontwikkelen. Het biedt namelijk eindeloze mogelijkheden om de meest omvangrijke e-commerce platforms te maken. En er is veel maatwerk mogelijk vanwege het modulaire karakter van Magento.

Hierdoor zie je vaak dat ook wat grotere en professionelere e-commerce organisaties Magento gebruiken omdat specifieke wensen door de ontwikkelaar ingevuld kunnen worden.

Het opzetten van een webwinkel met open source software is vaak voor een beginner vele malen moeilijker dan een kant en klaar webshop pakket. Dit komt omdat er bij Open Source pakketten geen Support is zoals bij de andere webshop leveranciers zoals bv. Shopify.

Bij het Magento Commerce pakket is deze support er wel. Maar dan moet je wel denken aan prijzen van boven de € 1.800 per maand.

Kort gezegd is Magento Open Source dus de gratis versie, en Magento Commerce de duurdere builder die vanuit Adobe wordt aangeboden.

Er zijn veel shops in Nederland met Magento gebouwd. Hieronder vind je enkele Magento shops:

Waarom kiezen bedrijven voor Magento?

Magento staat vooral bekend om de goede schaalbaarheid, conversie en zoekmachine optimalisatie. Dit is ook de reden waarom veel (grote) bedrijven kiezen voor Magento als CMS systeem.

Magento is makkelijk in het gebruik en heeft een zeer actieve community. Voor elk probleem is er wel een antwoord. Nog belangrijker zijn de duizenden gratis- en betaalde extensies voor Magento. Voor elk probleem is er dus wel een oplossing te vinden, al ben je soms wel even aan het zoeken.

De Magento 2 voordelen op een rij
 • Zoekmachine geoptimaliseerd
 • De webshop is erg goed schaalbaar in Magento
 • Veel extra functionaliteiten en integratie mogelijkheden beschikbaar
 • Snelle laadtijden en speciaal voor e-commerce geoptimaliseerd
 • Magento 2 heeft een goede gebruikersinterface

De oorspronkelijke oprichter van Webwinkelsucces (Kees van Dijk) maakte al zijn webwinkels met Magento en was dan ook een behoorlijke supporter van deze software.

Zitten er ook nadelen aan Magento?

Ook aan Magento zitten nadelen. Een groot nadeel is dat je geen support krijgt van het bedrijf Magento zelf als je kiest voor de open-source variant. Wel is er een groot forum waar duizenden gebruikers elkaar vragen kunnen stellen en elkaar ook veelal helpen.

Als je een webwinkel hebt laten maken, dan is het misschien ook handig om een support contract met een erkende Magento partner af te sluiten zodat je snel support krijgt bij eventuele problemen.

Een ander nadeel zijn mogelijk hoge kosten. Hoewel er voldoende bedrijven zijn die een webwinkel voor je kunnen maken vragen deze bedrijven vaak flinke bedragen voor hun diensten. Als je een mooie Magento webwinkel op maat wil laten maken dan ben je dan ook al snel een flinke investering verder. Als je net begint met online verkopen kan je daarom beter kiezen voor een webshop builder.

Aan welke kosten moet je denken?

Magento 2 is gratis te downloaden[1]Magento releases, patches, and tools, Magento.com echter komen er veel meer kosten bij kijken. Als je niet oppast ben je al snel meer dan € 1.500 per jaar kwijt voor de Open Source variant. Deze kosten zitten hem dan in Plugins / Hosting & Uitbreidingen. Magento Commerce is met €1800,- per maand (en meer) een flink stuk duurder.

De installatie van Magento

Het installeren neemt behoorlijk wat tijd in beslag. De basis heb je binnen een middag wel staan, maar dan begint het pas. Je moet veel verschillende dingen instellen en diverse tweaks toepassen.

Doordat Magento wereldwijd wordt gebruikt dien je hem eerst volledig te tunen naar de Nederlandse markt. Je hebt behoorlijk wat kennis nodig om dit voor elkaar te krijgen. Ik raad dan ook aan aan om de installatie uit te besteden. Via Google kun je diverse bedrijven vinden die dit voor je kunnen doen.

Mocht je zelf de installatie van Magento gaan doen dan hier wat handige tips:

Magento Templates

Nadat je Magento geïnstalleerd hebt moet je nog een template installeren. Of je moet de standaard templates willen gebruiken maar die raad ik je af. Je kan het beste een professionele template kopen via ThemeForest of TemplateMaster. Dit kost zo rond de € 100,-.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een Magento Template?

Het kiezen van het juiste template is erg moeilijk. Je moet namelijk al rekening houden met mogelijke aanpassingen / uitbreidingen van je webwinkel die je op het eind doet.

Waar kies je de template niet op:

 • Kies je template niet uit op kleur. Kleuren kan je altijd makkelijk (via CSS) wijzigen.
 • Kies je template niet uit op de afbeeldingen. De afbeeldingen moet je namelijk toch altijd wijzigen.
 • Kijk niet te veel naar de prijs. Betaal liever € 150,- extra voor de perfecte template dan dat ik zelf uren moet knutselen om alles perfect te krijgen.
 • Beslis niet binnen één dag. Maak een schifting van de mooiste templates en bekijk deze een paar dagen later nog eens. Vaak vallen er dan weer veel templates af.

Templates die wij op dit moment aanraden:

Porto | Ultimate Responsive Magento Theme

 • Volledig bruikbaar voor Magento 1.9.4.x & 2.3.x
 • Al beschikbaar voor +/- € 99 !
 • 15.000+ Gebruikers
 • #1 Best Verkochte Magento Thema (Daardoor ook veel doorontwikkeling)

Market | All-in-One eCommerce Magento Theme

 • Veel pagina's met hulp & uitleg!
 • Veel designs en functionaliteiten
 • Responsive & SEO ge-optimaliseerd
 • Zeer strak en veel gebruikt them

Waar moet je op letten bij het kiezen van een thema?

 • Let op het menu. Kan je alle (toekomstige) menu items erin kwijt.
 • Hoe zijn de functies (bij “Verlanglijst”, “E-mail naar vriend” en “Social buttons”) verwerkt in het template en wil je deze wel gebruiken? Als ze onderdeel uitmaken van het template kan het lastig zijn deze uit te schakelen.
 • Is het design responsive? Ga met de tijd mee en kies een responsive theme zodat je ook op tables en smartphone goed wordt weergegeven.
 • Let goed op de grid van de template. Een Magento template is altijd opgebouwd via een grid (header, footer, sidebar links, sidebar recht, enz). Je kan alle kleuren, lettertypes en afbeeldingen vaak eenvoudig veranderen maar de grid wijzigen is vaak erg lastig.
 • Controleer de documentatie van de template om te weten of het voldoende gedocumenteerd is. Neem eventueel contact op zodat je ook weet hoe snel ze reageren op vragen.

Plug-ins

Het grote voordeel van Magento (t.o.v. andere open source software ) is de grote verscheidenheid aan plug-ins die je kan gebruiken. Je kan via Magento Connect eindeloos veel plug-ins installeren om jouw webwinkel helemaal naar wens in te richten.

Wel is het grote nadeel dat Shopify (grootste webshop leverancier) een geduchte concurrent aan het worden is en echt een groot bedrijf met duizenden ontwikkelaars in dienst. Daar heeft Magento een lastige kluif aan.

Pas er wel op dat je niet alles wat je maar interessant lijkt installeert. Hoe meer plug-ins je gebruikt hoe zwaarder Magento wordt en hoe meer kans je hebt op fouten. Iedereen kan namelijk plug-ins maken en aanbieden, waardoor dat wanneer je een verkeerde plug-ins installeert, je hele Magento installatie om zeep kan helpen. 😉

Wij maken zelf zoveel mogelijk gebruik van de plug-ins van AheadWorks, Amasty, Aitoc en BoostmyShop. Ik weet dan zeker dat de plug-in goed gemaakt is met een groot team erachter en dat ze support leveren wanneer er problemen ontstaan.

Succes met Magento! Vragen of opmerkingen? Laat ze achter in de reactie!

Magento 1 wordt sinds afgelopen jaar niet meer ondersteund. Draait Jouw webshop nog in Magento 1 dan is het belangrijk om over te stappen op Magento 2. Hoewel het migratieproces moeilijk kan zijn, zijn er bureau's die hierin gespecialiseerd zijn.

Bronnen

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   WebwinkelSucces
   Logo