Magento

Alles over Magento en Magento Webwinkel Software

Magento is een veel gebruikt open source webwinkel platform in Nederland. Er zijn honderden Nederlandse koppelingen voor gemaakt en alles is instelbaar om jou de juiste ervaring te bieden.

Magento staat bekend om de goede conversie en zoekmachine optimalisatie. Dit is ook de reden waarom veel grote bedrijven kiezen voor Magento als CMS systeem.

Magento voordelen

Magento voordelen in het kort:

 • open-source e-commerce software die schaalbaar is
 • Snel en zoekmachine vriendelijk
 • veel functionaliteiten en integratie mogelijkheden

Wat is open source software?

Bij open source software is de code openbaar. Je kan dus zelf zonder restricties aanpassingen maken aan je webshop. Doordat het open source is zijn er voor de software duizenden extensies gemaakt door bedrijven. Doordat er zoveel webwinkels gebruik maken van Magento kan je de verschillende extensies aanschaffen voor een eenmalige bijdrage van een paar tientjes.

Het opzetten van een webwinkel met open source is voor een beginner vele malen moeilijker dan een kant en klaar webshop pakket. Dit komt omdat er bij Open Source pakketten geen Support is als bij de andere webshop leveranciers. Bij het Magento Commerce pakket is deze support er wel. Maar dan moet je wel denken aan prijzen van boven de € 1.800 per maand.

Magento is makkelijk in het gebruik en heeft een zeer actieve community. Voor elk probleem is er wel een antwoord. Nog belangrijker zijn de duizenden gratis en betaalde extensies voor Magento. Voor elk probleem is er dus wel een oplossing.

De oorspronkelijke maker van Webwinkelsucces (Kees van Dijk) maakte al zijn webwinkels met Magento en was dan ook een behoorlijke supporter van deze software.

Magento bevindt zich wel in een moeilijke fase: Nu is Magento 2 vanzelfsprekend in opmars, dit omdat deze software zich nu al in fase 2.3.2. bevind en alle kinderziektes er nu wel uit zijn. Echter zijn er veel shops op Magento 1 opgestart. Het is behoorlijk ingrijpend om een shop van Magento 1 naar 2 om te zetten. Dit heeft als reden dat Magento een verbeterde structuur heeft neergezet en van oudere elementen geen gebruik meer maakt. Het is daarom ook zeer verstandig om de software op korte termijn te upgraden,

Voordelen van Magento 2

Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste voordelen van de migratie naar Magento 2

 1. Snellere laadtijd
 2. Verbeterde admin-interface
 3. Verbeteringen aan de klantervaring
 4. Betere mobiele weergave
 5. Verbeterde technische architectuur en nieuwe functies
 6. Betere testmogelijkheden
 7. Een online community die met je meedenkt

1) Snellere laadtijd
De originele versie Magento 1 ondersteunt geen paginagrote caching en kan geen groot aantal transacties in korte tijd verwerken. Het aantal pagina's dat het kan verwerken in een uur is slechts 200.000 waarbij Magento 2 10 miljoen pageviews in een uur aan kan.

2) Verbeterde admin interface
Terwijl Magento 1 een breed scala aan tools biedt waarmee website-eigenaren hun winkel kunnen aanpassen, vinden een groot aantal mensen de admin-interface van de originele versie verwarrend. Vooral als je het voor de eerste keer gebruikt, kun je het intimiderend vinden. Bovendien is het geen evenement gebouwd voor mobiel. Met Magento 2 is de admin-gebruikersinterface aanzienlijk verbeterd.

3) Verbeteringen van de klantervaring
Zelfs de klantervaring is aanzienlijk verbeterd met Magento 2 om de “pijnpunten” te verminderen die verantwoordelijk zijn voor klanten om de webwinkel te verlaten. Met behulp van deze verbeteringen is het winkelen nu makkelijker en sneller voor de klanten.

5) Verbeterde technische architectuur en nieuwe functies
De technische architectuur van Magento 2 is veel beter dan die van Magento 1. De
bestandsstructuur is vereenvoudigd voor thema's, extensies en verschillende andere toepassingen. Met Magento 1 moest u de code van een thema of extensie op veel verschillende plaatsen in de bestandsstructuur hebben. Met de nieuwe release is er nu één enkele map met alle benodigde codes voor extensies. Dit maakt het voor een gebruiker zeer eenvoudig om extensies aan te passen of te verwijderen.

Conclusie: overstappen naar Magento 2 is een goed idee

Alle online winkels die Magento 1 gebruiken zouden profiteren van de nieuwe functionaliteit en prestatieverbeteringen als ze overstappen naar Magento 2 open-source of commerce editie. Hoewel het migratieproces moeilijk kan zijn, zijn er bureau's die hierin gespecialiseerd zijn.

proud nerds shop voorbeelden

Zitten er ook nadelen aan Magento?

Ook aan Magento zitten nadelen, het grootste nadeel is misschien wel het toekomstige afscheid van Magento 1 (Als de support ophoud gaat de veiligheid zeer snel achteruit). Stel je hebt in de afgelopen jaren een grote webshop laten bouwen in Magento 1, dan moet je in de komende jaren wel over naar Magento 2. Dit kan veel complexiteit en kosten met zich meebrengen.

Support op afroep

Een groot nadeel is dat je geen support krijgt van het bedrijf Magento zelf. (in de Open Source versie bij Magento 1 en 2, de Commerce versie is zeer duur) Wel is er een groot forum waar duizenden gebruikers elkaar vragen kunnen stellen en elkaar ook veelal helpen. Als je een webwinkel hebt laten maken dan is het misschien ook handig om een support contract met een erkende Magento partner af te sluiten zodat je snel support krijgt bij eventuele problemen.

Webwinkel op maat (laten) maken

Hoewel er voldoende bedrijven zijn die een webwinkel voor je kunnen maken vragen deze bedrijven vaak flinke bedragen voor hun diensten. Als je een mooie Magento webwinkel op maat wil laten maken dan ben je al gauw een grote investering verder. Als je net begint met online verkopen kan je daarom beter kiezen voor een licentie aanbieder. We hebben een speciale pagina met meer informatie voor mensen die een webshop willen laten maken.

Installatie van Magento

Het installeren neemt behoorlijk wat tijd in beslag. De basis heb je binnen een middag wel staan, maar dan begint het pas. Je moet veel verschillende dingen instellen en diverse tweaks toepassen.

Doordat Magento wereldwijd wordt gebruikt dien je hem eerst volledig te tunen naar de Nederlandse markt. Je hebt behoorlijk wat kennis nodig om dit voor elkaar te krijgen. Ik raad dan ook aan aan om de installatie uit te besteden. Via Google kun je diverse bedrijven vinden die dit voor je kunnen doen.

Wat kost Magento?

Magento 1 & 2 zijn gratis te downloaden echter komen er veel meer kosten bij kijken. Als je niet oppast ben je al snel meer dan € 1.500 per jaar kwijt voor de Open Source variant. Deze kosten zitten hem dan in Plugins / Hosting & Uitbreidingen.

Mocht je zelf de installatie van Magento gaan doen dan hier wat handige tips:

Magento Templates

Nadat je Magento geïnstalleerd hebt moet je nog een template installeren. Of je moet de standaard templates willen gebruiken maar die raad ik je af. Je kan het beste een professionele template kopen via ThemeForest of TemplateMaster. Dit kost zo rond de € 100,-.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een Magento Template?

Het kiezen van de juiste template is erg moeilijk. Je moet namelijk al rekening houden met mogelijke aanpassingen / uitbreidingen van je webwinkel.

Waar kies je de template niet op:

 • Kies je template niet uit op kleur. Kleuren kan je altijd makkelijk (via CSS) wijzigen.
 • Kies je template niet uit op de afbeeldingen. De afbeeldingen moet je namelijk toch altijd wijzigen.
 • Kijk niet te veel naar de prijs. Ik betaal liever € 150,- extra voor de perfecte template dan dat ik zelf uren moet knutselen om alles perfect te krijgen.
 • Beslis niet binnen één dag. Maak een schifting van de mooiste templates en bekijk deze een paar dagen later nog eens. Vaak vallen er dan weer veel templates af.

Magento 2 Templates die wij op dit moment aanraden:

Porto | Ultimate Responsive Magento Theme

 • Volledig bruikbaar voor Magento 1.9.4.x & 2.3.x
 • Al beschikbaar voor +/- € 99 !
 • 15.000+ Gebruikers
 • #1 Best Verkochte Magento Thema (Daardoor ook veel doorontwikkeling)

Ultimo – Fluid Responsive Magento Theme

 • Ondersteuning van alle Magento varianten
 • 190+ Pagina's met hulp & uitleg!
 • Bizar veel design functionaliteiten
 • Responsive & SEO ge-optimaliseerd
 • Zeer strak en veel gebruikt them

Waar kies je jouw Magento template wel op:

 • Let op het menu. Kan je alle (toekomstige) menu items erin kwijt.
 • Hoe zijn de functies (bij “Verlanglijst”, “E-mail naar vriend” en “Social buttons”) verwerkt in de template en wil je deze wel gebruiken? Als ze onderdeel uitmaken van de template kan het lastig zijn deze uit te schakelen.
 • Is het design responsive? Ga met de tijd mee en kies een responsive theme zodat je ook op tables en smartphone goed wordt weergegeven.
 • Let goed op de grid van de template. Een Magento template is altijd opgebouwd via een grid (header, footer, sidebar links, sidebar recht, enz). Je kan alle kleuren, lettertypes en afbeeldingen vaak eenvoudig veranderen maar de grid wijzigen is vaak erg lastig.
 • Controleer de documentatie van de template om te weten of het voldoende gedocumenteerd is. Neem eventueel contact op zodat je ook weet hoe snel ze reageren op vragen.

Magento Plug-ins

Het grote voordeel van Magento (t.o.v. andere open source software ) is de grote verscheidenheid aan plug-ins die je kan gebruiken. Je kan via Magento Connect eindeloos veel plug-ins installeren om jouw webwinkel helemaal naar wens in te richten. Wel is het grote nadeel dat een Shopify (grootste webshop leverancier) bijvoorbeeld echt een zeer groot bedrijf aan het worden is met 1000'en ontwikkelaars in dienst. Daar is lastig tegen op te vechten voor een systeem als Magento.

Pas er wel op dat je niet alles wat je maar interessant lijkt installeert. Hoe meer plug-ins je gebruikt hoe zwaarder Magento wordt en hoe meer kans je hebt op fouten. Iedereen kan namelijk plug-ins maken een aanbieden waardoor, wanneer je een verkeerde plug-ins installeert, je hele Magento installatie om zeep kan helpen. 😉

Wij maken zelf zoveel mogelijk gebruik van de plug-ins van AheadWorks, Amasty, Aitoc en BoostmyShop. Ik weet dan zeker dat de plug-in goed gemaakt is met een groot team erachter en dat ze support leveren wanneer er problemen ontstaan.

Succes met Magento! Vragen of opmerkingen? Laat ze achter in de reactie!

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   WebwinkelSucces
   Logo
   Enable registration in settings - general