Oplichting door nep webshops

Eens in de zoveel maanden is het in het nieuws: consumenten worden opgelicht door malafide webshops. Dit soort webshops bieden producten véél te goedkoop aan of ze richten zich op producten die zeer lastig te verkrijgen zijn. Dit laatste speelt momenteel rondom de nieuwe Playstation 5 spelcomputer van Sony.
Consumenten worden verleid en kopen vervolgens een product dat ze nooit ontvangen. Niet lang daarna verdwijnt de webwinkel net zo snel als deze online is gezet en mensen blijven berooid achter. Je kunt namelijk nergens meer terecht om je geld terug te claimen.
Boos maakte een goede aflevering over deze webshops
In deze aflevering zie je zowel consumenten als (ietwat oenige) influencers de mist in gaan met webwinkels die zijn opgezet door oplichters. Wat ons opvalt is dat de KVK een soort van vertrouwen opwerkt en dat dit deels de oorzaak is dat personen de fout in gaan.
Misbruik van KVK nummers die nep zijn
In onze ogen is de KVK medeplichtig aan deze oplichting. Als er nepadressen en – telefoonnummers zijn toe te voegen, dan geeft dit een soort van schuilmogelijkheid aan oplichters. Wat is dan nog de rol van het handelsregister bij de Kamer van Koophandel?
- Waarom koppelt de KvK niet net als Google controles een bankrekening aan het KVK account (via confirmatie) om zo te kunnen optreden bij oplichting? Follow the money!
- Wat is de rol van de KVK eigenlijk bij dit soort oplichting? Wat is het beleid?
- Hoe controleert de KVK nu de adressen die gekoppeld zijn aan nieuwe KVK nummers?
De KVK zou een actieve rol moeten innemen tegen dit misbruik
De KVK zou proactief op jacht moeten gaan naar malafide webshops en misbruik van KVK nummers moeten aanpakken op grote schaal. Dit is best eenvoudig voor de KVK om te scannen bij nieuwe domeinregistraties of nieuw startende webshops.
Hier kun je als consument op letten
Malafide webshops zijn voor een expert makkelijk te herkennen maar ook deze webshops gaan beter worden en dit gaat het elk jaar weer moeilijker maken voor consumenten. Hier moet je op letten om ze te herkennen:
- Het is vaak te mooi om waar te zijn
- De websites zijn vaak eendagsvliegen
- Ze zijn vaak heel nieuw (Je kan bij SIDN naar de registratie kijken)
- Soms geen .nl domein omdat de eigenaar dan lastiger te achterhalen is
- Vage uitingen / te scherpe kortingen
- Geen keurmerken of nep keurmerken
- Productnaam of merk in de domeinnaam van de webshop
- Geen contactgegevens op de site
- Taalfouten
- Betaling via maar één methodiek (vaak credit card)
- Weinig of slechte reviews in Google van mensen die al eerder geen producten hebben ontvangen.
Zelfs de politie heeft de oplichtingstool niet op orde
Er valt ook nog wat te verbeteren bij de politie. Die hebben de boel ook niet op orde zoals te zien is op de afbeeldingen. Dus ook hier zijn de oplichters mee geholpen.



…en dan geven ze deze tip er ook nog eens bij zodat je 100% zeker de fout in gaat met de controle door juist aan te geven de URL met www. in te vullen:

Dus moet de consument opletten?
JA! Als consument moet je in deze tijd scherp blijven. Echter vinden wij dat er ook een gigantische rol ligt bij de organisaties en personen die hier invloed op zouden kunnen uitoefenen.
- De KVK is in de huidige vorm een ‘enabler' van oplichting. Er moet meer budget richting fraude bestrijding.
- De Politie heeft de belangrijkste fraude tool waar iedereen naar verwijst niet op orde.
- Influencers moeten de achterban beschermen tegen fraude en moeten verantwoordelijkheid nemen bij fouten (Milan Knol is een voorbeeld van hoe het niet moet, laffer dan dit kan niet).
- Bedrijven die op grote schaal nepprofielen gebruiken om producten aan te raden moeten door de ACM als case eens aangepakt worden. Eén grote publieke zaak kan al positieve gevolgen hebben.
- Bedrijven die keurmerken aanbieden moeten jagen op misbruik van diezelfde keurmerken. Een proactieve aanpak op dit vlak kan zelfs geld opleveren voor die keurmerken als ze dit slim inrichten.
Consumenten moeten simpelweg beschermd worden door de diverse instanties die verdienen door hun keurmerken. De keurmerken brengen namelijk ook schade met zich mee door misbruik van oplichters. Dit is voor hen relatief makkelijk na te jagen, scannen en te controleren.
En wat gaan jullie doen aan die malafide drop shipping bedrijven, wel makkelijk van jullie om te wijzen naar de KvK en de Politie, maar de leveranciers (dus ook jullie) zijn ook een beetje schuldig hieraan. vermeld bv dat ze een duidelijke retour en terug zending moeten vermelden op hun website, maak dit bv een verplicht veld of het vermelden van KvK nr . Nu is het zo dat sommige vermelden dat KvK op aanvraag is, met een verzonnen naam is het dan lastig om te achterhalen wie er achter zit. Het blijkt nu dat er een heel spinnenweb van bedrijven aan dropshipping doet
Wij zijn zelf geen leverancier, wij praten alleen over leveranciers. Dropshipping blijft een beladen term, maar staat absoluut niet gelijk aan ‘foute activiteiten’. Veel bedrijven die aan dropshipping doen zijn gewone / goede webshops die de eigen klanten tegemoet komen bij problemen.
Hier kan je uitgebreid lezen hoe we tegen dropshipping aan kijken:
https://www.webwinkelsucces.nl/dropshipping/