Nu bijna alle feestdagen weer achter de rug zijn, is het een goed moment om te kijken naar de marketingkanalen die het meeste effect hebben opgeleverd. Dit levert je informatie op over de uitgevoerde marketingactiviteiten en hiermee kun je natuurlijk goede beslissingen nemen voor de toekomst. Voor veel webshops geldt dat de wintermaanden, met feestdagen zoals Sinterklaas, kerst en oud en nieuw, voor een groot deel van de jaaromzet zorgen.
Omdat we al veel artikelen hebben geschreven over het succesvol inzetten van marketing voor je webshop tijdens de feestdagen, gaan we vandaag specifiek in op het gebruik van video, omdat we zelf hebben ervaren dat video marketing steeds meer effect kan opleveren voor je webshop.
cadeau

Video is vooral belangrijk voor mobiele consumenten

Waarschijnlijk heb je het al vaker voorbij zien komen, het mobiele gebruik van mensen die shoppen op internet stijgt ieder jaar weer. Tegenwoordig vinden bijna de helft van alle bestellingen online plaats via een mobiel apparaat zoals een smartphone of een tablet. Mensen die zich oriënteren via een mobiele telefoon of een tablet hebben vaak minder zin om hele teksten te lezen, visuele middelen zijn daarom extra belangrijk. Met foto en video kan je bovendien veel meer vertellen in een kortere tijd. Het kost een consument veel minder moeite om een video over het bestelproces te bekijken dan om al je klantenservice pagina’s door te lezen.
Mobiele gebruikers zijn natuurlijk ook regelmatig te vinden op sociale media, zoals Instagram en Facebook. Dit zijn perfecte kanalen om je webwinkel meer bekendheid te geven, ook door middel van videomarketing. Mensen die zich begeven op sociale media websites zijn niet per se op zoek naar producten om te kopen, toch kan het tijdens de feestdagen erg goed werken om mensen via deze kanalen te bereiken, vooral om je lastminute aanbiedingen te promoten.

Foto en video om beter te kunnen vergelijken

Online consumenten bekijken niet alleen video’s om meer te weten te komen over je bedrijf en bestelproces. Het is vooral belangrijk om producten met elkaar te vergelijken. Het is daarom raadzaam om zoveel mogelijk uitleg te bieden over het product zelf en de mogelijke toepassingen. Webwinkels die dit erg goed doen zijn bijvoorbeeld Coolblue en IKEA. Hieronder vind je een voorbeeld van dergelijke productvideo’s die je kunt bekijken om te vergelijken en om te kijken of een product een geschikt cadeau is om te geven aan iemand tijdens de feestdagen.

Creatief blijven, ook al is het moeilijk

Niet alleen grote maar ook kleinere bedrijven doen er alles aan om een creatieve actie te verzinnen tijdens de feestdagen, dit kan je niet alleen een hoop positieve reacties opleveren van je huidige klanten. Creatieve en spraakmakende acties en aanbiedingen kunnen ook in het nieuws belanden waardoor je een hoop gratis commotie krijgt. Het is hierbij wel belangrijk om goed na te denken over wat het beste past bij het bedrijf. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een speciale kerstboodschap te verzinnen of een speciale actie voor Sinterklaas. Hieronder geven we een paar voorbeelden van bedrijven die leuke reclamecampagnes bedacht hebben voor de afgelopen feestdagen.
Plus blijft dicht bij het eigen merk en probeert in hun reclames echt het gevoel van samen komen te creëren, in beeld en woord.

De reclame van boekenwinkel Bruna vonden wij dit jaar ook erg sterk, vooral omdat deze reclame meerdere doelgroepen aanspreekt, daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een speciale actie voor de kerstdagen.

Een persoonlijke kerst- en nieuwjaarswens via video

2017 mag ook gerust het jaar van de vloggers worden genoemd, vloggers waren dit jaar populairder dan ooit tevoren. Een flow waarin YouTube-ster Enzo Knol het uitmaakte met zijn vriendin werd zelfs meer dan 3 miljoen keer bekeken! Dit betekent niet alleen dat deze mensen erg populair zijn, het betekent ook dat video een snelle en efficiënte manier is om een boodschap te verkondigen aan een grote doelgroep. Het is tegenwoordig daarom een uitstekend kanaal om bijvoorbeeld ook je kerst- en nieuwjaarswensen te versturen, dit is bovendien veel efficiënter en voordeliger dan het schrijven van talloze kerstkaarten. Sommige mensen zullen ervaren dat het bekijken van een video zelfs persoonlijker is, al kunnen de meningen daarover verschillen. 
Video

Breng je doelgroep in beweging

Het voorbereiden en succesvol uitvoeren van alle creatieve campagnes die je hebt bedacht voor de feestdagen kost natuurlijk wel een hoop tijd en geld, het is daarom belangrijk dat je er wel voor zorgt dat het ook iets oplevert, maar hoe breng je de doelgroep dan precies in beweging, hoe zorg je ervoor dat het actie oplevert waar jij ook wat aan hebt?
Het is daarom altijd belangrijk om de interactie met je doelgroep op gang te brengen. Zorg dat mensen in beweging komen zodat je campagne nog meer aandacht krijgen. Een bedrijf dat dit afgelopen jaar erg goed heeft gedaan is Intertoys, voor de sinterklaasperiode werd een speciale actie bedacht. Er verschenen regelmatig video’s van hun zogenaamde “testpiet”. Deze assistent van Sinterklaas is verantwoordelijk voor het vinden en vergelijken van het beste speelgoed voor kinderen. Uiteraard kunnen kinderen reageren op de video’s en ook andere verzoeken insturen. Met de daarop volgende video’s kan er dan weer op deze verzoeken ingespeeld worden waardoor het interactie oplevert.

Retargeting via sociale media

Zoals we al eerder genoemd hebben, is de periode van feestdagen een van de drukste periodes voor webshops in Nederland. Vooral omdat de feestdagen ook allemaal achter elkaar komen. Dit betekent echter niet dat consumenten zomaar iets aanschaffen tijdens Sinterklaas en kerst. Er wordt tegenwoordig veel vergeleken op prijs en kwaliteit voordat er een beslissing wordt genomen. Vooral omdat er vaak meerdere producten tegelijk besteld moeten worden, is de prijs erg belangrijk. Het kan daarom voorkomen dat consumenten vaker op je webshop terugkomen om opnieuw te vergelijken.
Een uitstekende manier om je aanbod constant zichtbaar te houden onder je doelgroep, is het inzetten van retargeting. Misschien ken je dit al van Google AdWords, daarmee kun je ook mensen opnieuw benaderen, mensen die al eens op je webshop zijn geweest maar nog geen aankoop hebben gedaan bijvoorbeeld.
promotie
Het is ook mogelijk om dit te doen via sociale media. Voorbeeld; een bezoeker komt op je webshop, bekijkt een aantal producten maar besluit de aankoop toch uit te stellen of daar een andere winkel te gaan om het aanbod te vergelijken. Als de consument gaat gelijk naar Facebook of bezoekt de social media later, Vervolgens krijgt diegene een gesponsord bericht op zijn of haar tijdlijn te zien waarin het productaanbod nogmaals wordt gepromoot. De kans op verkoop is hierbij groter omdat de potentiële klant al bekend is met het productaanbod en waarschijnlijk verder is in het aankoopproces. Een programma waarmee u dit kunt inzetten is Adcrowd.

Gratis tips zijn altijd welkom

Omdat je weet dat de periode met feestdagen waarschijnlijk de drukste periode van het jaar is een webshop, kan je het extra goed voorbereiden voor je (potentiële) klanten ook te voorzien van gratis tips en informatie. Bijvoorbeeld over het toepassen van bepaalde producten of over het inpakken van producten met cadeaupapier. Je kunt er natuurlijk vanuit gaan dat veel mensen in deze periode een product aanschaffen om te geven als cadeau, help deze mensen daarom om het beste cadeau uit te kiezen en ook nog eens leuk in te pakken. Hieronder een aantal voorbeelden van bedrijven die hier creatief op in gespeeld hebben.

Intratuin

Ikea:

Hema:

Vergeet ook je medewerkers en zakelijke relaties niet

Er gaat waarschijnlijk ongelofelijk veel tijd zitten en het succesvol voorbereiden en uitvoeren van marketingcampagnes tijdens de feestdagen. Het is echter belangrijk om niemand te vergeten tijdens deze periode. Vooral de mensen die je het hele jaar door geholpen hebben om succes te bereiken. Vergeet daarom ook niet om je medewerkers en zakelijke relaties een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar te wensen, mocht je weinig tijd hiervoor hebben, dan is het maken van een kerst-en nieuwjaarsgroet via een video een uitstekende methode!

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op