Meer conversie dankzij een verbeterde zoekfunctie op je webshop

Webwinkelsucces.nl » Meer conversie dankzij een verbeterde zoekfunctie op je webshop

Het belang van een goede zoekfunctie op webwinkels kan wat ons betreft niet vaak genoeg benadrukt worden. Het is alweer een tijdje geleden dat we hier een blog over hebben geschreven maar om je geheugen nog eens even op te frissen lijkt het ons een goed idee om opnieuw te kijken naar de mogelijkheden voor het optimaliseren van de zoekfunctie.

Er zijn talloze onderzoeken te vinden op internet waarbij online consumenten aangeven dat een slechte zoekfunctie en van de belangrijkste redenen is voor ergernis bij online shoppen. Wanneer consumenten een product online willen aanschaffen dan willen ze dit vaak doen zonder al te veel gedoe en binnen een normaal tijdsbestek.

Met andere woorden, je bestelproces moet soepel en efficiënt verlopen. Natuurlijk zijn er nog veel meer aspecten van belang maar het begint allemaal met een goede navigatie. Hoe zorg je ervoor dat een bezoeker het gewenste product of de gewenste informatie zo snel mogelijk, in ieder geval binnen een aantal klikken, kan vinden?

Omdat de meeste potentiële klanten is waarschijnlijk met hun zoektocht beginnen op deze manier, gaan we vandaag dieper in op de on-site zoekfunctie.

Laat geen kansen liggen met de zoekfunctie op je webshop

avg banner

Helaas zijn we nog te vaak webwinkels met een zoekfunctie die onvoldoende werkt. Onderzoeken wijzen echter uit dat webwinkels hier direct kansen mee laten liggen.

Wanneer die bezoekers niet snel genoeg kunnen vinden wat ze zoeken dan dus een klik naar de concurrent bovendien niet ver weg. Om bezoekers op je website te houden en snel van dienst te kunnen zijn is een geoptimaliseerde zoekfunctie daarom van groot belang.

Daarnaast kan je ervan uitgaan dat iemand die een zoekopdracht intypt, sneller geneigd is om ook een aankoop te plaatsen wanneer er een geschikt product wordt gevonden. Sommige mensen zijn alleen op je website om zich te oriënteren of om informatie te verzamelen. De mensen die een zoekopdracht intypen zijn echter vaak verder gevorderd in het aankoopproces.

Waar plaats je de zoekbalk?

Zoals genoemd willen consumenten doorgaans niet al te veel tijd besteden en snelheid juiste product kunnen vinden. Daarom is het ook van belang dat je de zoekbalk plaats op een logische plek bent meestal wordt deze rechtsboven geplaatst maar tegenwoordig ook steeds vaker bovenaan de header.

Dit laatste wordt vooral steeds vaker gedaan omdat het beter naar voren komt op mobiele websites. Mobiele schermen zijn een stuk smaller waardoor de zoekbalk soms kan verdwijnen. Dat wil je natuurlijk niet en daarom wordt de zoekbox vaak in het midden en bovenaan geplaatst, de belangrijkste plek eigenlijk.

Natuurlijk verschilt de locatie wel er type website, bij websites met slechts een aantal producten is het wellicht minder van belang en wordt het op een minder prominente plek geplaatst.

Voor de meeste webwinkels is de zoekbox echter zo belangrijk dat het een belangrijke plek krijgt die snel te vinden is voor bezoekers, het liefst letterlijk binnen een ogenblik.

Een opvallende weergave van de zoekbalk helpt ook

seo

Soms is het plaatsen op een opvallende plek nog niet voldoende voor iedereen. Zorg er daarom ook voor dat de uitstraling van de zoekknop opvallend is zodat deze direct zichtbaar is voor bezoekers.

Je kan de zoekbalk bijvoorbeeld een andere kleur geven dan de andere kleuren op je webwinkel. Het klinkt misschien wat overdreven, maar zorg er ook voor dat je letterlijk het woord “zoeken” vermeld bij de zoekbalk, om de laatste onduidelijkheid weg te nemen!
Vergeet ook de zoekknop niet, vaak wordt hier een vergrootglasje voor gebruikt.

Naast letterlijk het woord zoeken gebruiken is dit nog een toevoeging die onduidelijkheid kan wegnemen over de zoekfunctie. Als je deze elementen hebt toegepast dan kan er geen twijfel over bestaan waar de bezoeker zijn of haar zoekopdracht moet intypen.

Een veelgemaakte fout, een te kort zoekveld

Een fout die ik zelf vaak tegenkom op webwinkels is een zoekveld welke eigenlijk te kort is. Zeker bij webwinkels met veel producten is dit een grote fout. Omdat consumenten steeds specifieker zoeken worden er ook steeds langere zoekopdrachten ingetypt.

Mensen zoeken tegenwoordig niet meer op “grasmaaier” maar juist direct op “groene automatische grasmaaier met afstandbediening”. Wanneer deze producten daadwerkelijk verkoopt wil je natuurlijk ook dat consumenten deze zijn wel weten te vinden op je webshop.

Uit onderzoek is ook gebleken dat de meeste invulvelden bij zoekfuncties slechts 27 karakters aankunnen Jakob Nielsen (in Prioritizing Web Usability), dit terwijl de zoekopdrachten juist steeds langer worden. Als het mogelijk is dan zou je het aantal karakters dus zeker moeten verlengen.

Plaats een voorbeeldtekst in het invulveld van de zoekbalk

Om bezoekers op weg te helpen kan het handig zijn om een voorbeeld van een zoekopdracht in te vullen in de zoekbalk, vaak wordt dit in licht grijs weergegeven zodat men begrijpt dat het om een voorbeeld gaat.

Je kan bijvoorbeeld een aantal suggesties geven voor een zoekopdracht. Op deze manier benut je de voorbeeld tekst als een hint voor de bezoeker. Als dit visueel niet mooi genoeg wordt dan kan je er ook voor kiezen om alleen het woord “zoeken” of “vinden” in te vullen.

Het gebruik van een verbeterde zoekfunctie

Voor de meeste webwinkelsystemen zijn er tegenwoordig extensies op de markt die bezoekers kunnen helpen om sneller te zoeken. Het enige wat jij hoeft te doen is het toevoegen van een bepaald stukje code aan je website waarmee de zoekfunctie slimmer wordt.

Vaak wordt de zoekfunctie dan gecombineerd met een productfeed waardoor bezoekers beter kunnen zoeken tussen alle producten in het assortiment.

Beter zoeken op een WordPress webshop

Net als WordPress website beschikken ook webwinkels met dit CMS-systeem over een zoekfunctie. Deze biedt bezoekers standaard de mogelijkheid om in alle pagina’s te zoeken waaronder ook producten.

De standaard zoekfunctie is echter beperkt waardoor het ook veel ergernis kan opleveren. Er is gelukkig een login op de markt die claimt dit te kunnen verbeteren. SearchWP is gratis toe te voegen aan je webwinkel om te testen.

Beter zoeken op een Magento webshop

Omdat veel grote webwinkels gemaakt zijn in Magento, zijn er voor dit CMS-systeem al meerdere mogelijkheden op de markt gekomen om een verbeterde zoekfunctie in de website te krijgen. Een bedrijf die dit doet is bijvoorbeeld het Nederlandse Sooqr.

Behoud je sitestructuur (categorieën) bij het verbeteren van de zoekbalk

Een andere fout die meer dan eens wordt gemaakt is het toevoegen van een zoekfunctie die totaal verschillend is aan de navigatie op de website zelf. Ook de uitstraling moet natuurlijk eenduidig zijn zodat de bezoeker je webshop weet te herkennen.

Een manier om dit te verbeteren is het behouden van de categorieën in je zoekfunctie. Wanneer de producten als zoekresultaten worden weergegeven dan kan je er achter vermelden in welke categorie dit product valt bijvoorbeeld.

Zorg dat mensen ook nog kunnen filteren binnen de zoekresultaten

zoeken

Ook deze tip is voornamelijk van belang voor webshops met een groot assortiment. Wanneer een consument een zoekopdracht intypt en alsnog onder de resultaten krijgt dan wordt het zoeken niet veel gemakkelijker.

Om dit proces te verbeteren kan je naast de zoekresultaten een filter plaatsen. Waarmee klanten op bijvoorbeeld prijs, uitvoering en kleur kunnen filteren. Hiermee help je de consument weer een stukje op weg om sneller een product aan te schaffen.

Test de zoekfunctie op alle mogelijke manieren uit

Wanneer gevorderd bent met het optimaliseren van de zoekfunctie dan is het zaak om deze wel goed uit te testen. Bij voorkeur op verschillende apparaten zoals ook op laptops, tablets en smartphones.

Daarnaast kan je de zoekfunctie proberen in verschillende browsers om te testen of dat allemaal ook goed werkt. Vergeet ook niet te testen op spelfouten. Wanneer een consument een zoekopdracht intypt met een spelfout dan zou het mooi zijn als er toch goede suggesties of resultaten weergegeven worden.

Zoekmachines worden nog slimmer in de toekomst

Als je de ontwikkelingen op zoekmachinegebied ook bijhoudt dan weet je misschien al dat zoekmachinegiganten zoals Google ook bezig zijn met verbeterde zoekfuncties. Deze zoekmachine robots worden bovendien steeds slimmer en kunnen in de toekomst ook leren van zoekopdrachten.

De verwachting is dat deze mogelijkheid ook bij webshops wordt toegevoegd in de toekomst. Zo kan de zoekfunctie leren van zoekopdrachten die eerder ingetypt zijn door bezoekers. Op deze manier kan je zoekfunctie beter meegaan met verandering. Als bezoekers veel zoeken naar een nieuwe zoekopdracht dan leert de zoekfunctie dit na een tijdje begrijpen en kunnen er betere resultaten weergegeven worden.

Je kan zelf ook leren van de ingetypte zoekopdrachten

Als webwinkeleigenaar moet je natuurlijk constant op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van webwinkels zelf, dit moet je echter ook doen voor de markt waarin je je begeeft. Verkoop je kleding? Dan kijk je bijvoorbeeld regelmatig blogs op het gebied van mode om op de hoogte te blijven van de laatste trends.

Je kan echter ook leren van de ingetypte zoekopdrachten op je webshop zelf. We nemen nog een keer het voorbeeld van de webshop in grasmaaiers. Voorheen verkochten wellicht alleen normale handmatige grasmaaiers maar aan de hand van de ingetypte zoekopdrachten merk je dat er ook steeds vaker wordt gezocht naar automatische grasmaaiers.

Dit duidt naar alle waarschijnlijkheid aan dat steeds meer potentiële klanten op zoek zijn naar deze producten. Omdat je nu beschikt over deze informatie en bijbehorende statistieken kan je hier op je inkoop aanpassen.

Als je merkt dat bepaalde zoekopdrachten erg vaak worden ingetypt, en bij elkaar passen, dan kan je er ook voor kiezen om voor deze producten een aparte categorie aan te maken zodat je consumenten nog sneller op weg helpt om de juiste producten te vinden.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      WebwinkelSucces
      Logo