Offline marketing methodes en tips

Webwinkelsucces.nl » Offline marketing methodes en tips

Ook offline kan moet je bezig zijn om je webwinkel te promoten. En dat is vaak goedkoper dan je denkt! Je moet alleen even weten waar je moet beginnen. Daarom hebben we in dit artikel alle vormen van offline marketing verzameld en een aantal tips gegeven over hoe je goedkoop extra aandacht op jouw merk kunt vestigen.

Meer bekendheid voor jouw webwinkel en de producten die je verkoopt gaat niet vanzelf. Het is een continu proces en het blijft hard werken om aandacht te krijgen. Maar ieder klein stapje is er eentje! En zeker met de start van een webwinkel kan ieder beetje extra aandacht de nodige tractie opleveren.

Welke vormen van offline marketing zijn er eigenlijk? We hebben het voor je samengevat en handige tips gegeven over hoe je ze slim in kunt zetten. 

1. Mond-tot-mond reclame

Zeker in de beginfase van een webwinkel is dit een hele belangrijke vorm . Vooral je webwinkel verspreiden onder je familie en vrienden is erg lucratief. Vertel eens enthousiast over je webwinkel tijdens een verjaardag en je zult verrast zijn hoe de mensen reageren. Hoe enthousiaster je kan vertellen over je webwinkel hoe liever de mensen je willen helpen. Veel mensen willen je graag ‘helpen' en zullen de producten waarschijnlijk vanaf nu bij jouw webwinkel kopen i.p.v. bij een andere webshop of winkel.

Ik heb ‘helpen' in de bovenste alinea niet voor niets tussen haakjes gezet. Je vrienden en familie willen je graag helpen, maar liever nog willen ze bij het succes aansluiten. Als jij honderduit vertelt over je (kleine) successen hebben ze een diep gevoel dat door producten bij jou te kopen ze een klein beetje van jouw succes meegenieten. Yup, het is psychologisch en ze zullen het altijd ontkennen. Maar jij weet beter!

Daarnaast heb je dikke kans dat ze ambassadeur worden voor je webwinkel. Ze zullen het ook weer verder vertellen en nieuwe mensen enthousiast maken!

In een latere fase zullen goede ervaringen kunnen leiden tot goede reviews en verwijzingen. Als iemand tevreden is, zal iemand jouw webshop zeker aan iemand tippen als iemand op zoek is naar de producten die je verkoopt. Zeker als je bepaalde niche producten verkoopt die wat moeilijker te vinden zijn is deze kant groot.

2. Out of home marketing / reclame

Out of home media zijn reclame-uitingen die je op openbare plaatsen tegenkomt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: billboards, busreclame, fietsreclame, taxireclame en  guerilla-marketing.

Net als bij Radio en televisie is Out of Home reclame erg ongericht en daardoor relatief duur. Guerillamarketing is een vlak waar je met jouw webwinkel wél erg goed kunt scoren. Dit is namelijk een marketingtechniek waarmee je met erg beperkte middelen een groot resultaat kunt bereiken. Dit vergt wel de nodige creativiteit, want het is een vorm van reclame waarmee het meestal gaat om het originele of ludieke aspect. Een voordeel van deze reclame vorm is dat je er ook online de vruchten van kunt plukken. Bij een geslaagde campagne kun je backlinks scoren, omdat mensen het gaan delen. Op die manier kun je jouw webshop ook hoger in Google laten ranken.

creatief-adverteren-aircreatief-adverteren-weed

creatief-adverteren-barbecue

Bekijk meer voorbeelden van leuke marketing acties.

3. Indoor reclame

Voorbeelden van indoor media zijn: Boomerang kaarten, toiletreclame, bioscoopreclame.

Dit format is interessant als je een relatief brede doelgroep hebt onder een bepaald bezoekerstype. Zo kun je bijvoorbeeld studenten in een studentencafé bereiken met toiletreclame. Daar zie je dan ook vaak reclames van studenten uitzendbureaus of van telefoonaanbieders. Voor een webwinkel vinden we deze vorm van reclame iets te breed. (tenzij je al een flinke naam hebt opgebouwd).

4. Radio & Televisie

Dit is een kostbare vorm van reclame die het meeste effect heeft bij gevestigde namen. Wij zouden hier pas in investeren als je naam voorkomt in het rijtje: Coolblue of Bol.com (of als dat je ambitie is en je hebt nog wat vermogen op de plank).

5. Evenementen

Offline promotie kan je ook inzetten op leuke evenementen in jouw branche. Heb jij bijvoorbeeld een webwinkel in bruidsmode dan is het een slimme zet om je eens te verdiepen in de bruidsbeurzen. Je zal verbaasd zijn hoeveel er hiervan worden georganiseerd in ons land. Neem eens contact op met de organisatie, vaak zijn er low budget mogelijkheden om een folder of visitekaartje in een goodiebag te doen of een vermelding in het beurskrantje. Of je kan er natuurlijk gewoon zelf heen gaan. Hetzij als bezoeker met een stapel visitekaartjes in je zak of je huurt er een stand en promoot je webshop op die manier. Vergeet dan niet je laptop mee te nemen om je shop daadwerkelijk te laten zien!

6. Print

Kranten, dagbladen, huis aan huis bladen en tijdschriften.

Mits goed ingezet, kan dit een effectieve manier zijn. Op deze pagina vind je meer informatie over het opzetten van een offline media campagne in print.

Tot slot nog 3 tips:

1) Wees origineel, vooral offline!

Iedereen kan reclame waarderen wanneer deze origineel en goed uitgevoerd is. Klinkt makkelijk, maar dat is het vaak niet. Voor elke webwinkel en voor elk product is het weer anders. Creativiteit is de sleutel! Een visitekaartje maken kan iedereen, maar om op te vallen moet je met wat origineels komen.

2) Leef als je webwinkel

Marketing begint natuurlijk bij jezelf. De oprichter van deze site verkoopt hangmatten en hanteert daarbij ‘hangmat filosofie'. Stijgt het kwik boven de 20 graden dan loopt het hele kantoor in een korte broek en op flipflops. Op één van de drukste momenten van het jaar gaat hij op vakantie: “Ik zou natuurlijk kunnen wachten tot het najaar maar hé als ik een webwinkel heb volgens de hangmat filosofie dan moet ik dat ook waarmaken”.

vrienden-van-je-webwinkel
Heb jij een tech-webwinkel? Zorg dat je altijd de laatste gadgets hebt zodat je kan laten zien dat jij goed op de hoogte bent van de laatste trends. Oké, zulke dingen zullen niet direct de verkopen doen stijgen, maar zullen er wel voor zorgen dat jij in een bepaalde levensstijl / manier van doen terecht komt waar anderen zich graag bij aansluiten.

3) Just do it

Laat je auto bedrukken, deel pennen uit, ga eens flyeren, neem eens deel aan een beurs, enz, enz, enz.

creatief-adverteren-palmbomen

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      WebwinkelSucces
      Logo