Overstappen naar andere webshop software

Webwinkelsucces.nl » Overstappen naar andere webshop software

Veel webshop starters beginnen bij aanbieders die zeer goede pakketten hebben die aansluiten bij starters. Dit zijn bijvoorbeeld JouwWeb of Mijnwebwinkel. Deze software is wat laagdrempeliger om mee te beginnen, en op die manier kun je relatief snel en eenvoudig een webshop live krijgen. De eenvoud van dit soort webshop software is het sterke punt, maar heeft soms als keerzijde dat er vaak minder uitgebreide opties zijn. Dit is bij deze partijen overigens niet het geval: Ook deze partijen zijn goed in staat om grotere klanten te faciliteren.Je moet wel altijd in de gaten houden dat als je webshop groeit de webshop software ook mee kan groeien met jouw webshop. Zo niet? Dan moet je overstappen.

Populair om naar over te stappen is momenteel:  overstappen op shopify

Redenen om te wisselen van webshop software

 • Meer bewegingsvrijheid in o.a. design
 • Meer producten nodig
 • Minder kosten per product
 • Verder professionaliseren
 • Internationale ambities
 • Meer functionaliteiten nodig
 • Betere snelheid gewenst
 • Je hebt betere marketing apps nodig

Met webshop software van Shopify kun je veel meer kanten op dan met standaard software voor beginners. Het vraagt wat meer kennis maar als je al een tijdje webshop ondernemer bent, dan zal je al veel hebben opgestoken. Het loont overigens ook om je kennis op dit vlak uit te breiden. Je kunt dan een geavanceerdere webshop maken waarvan je uiteindelijk zult profiteren.

Als je gaat overstappen moet je aan een hoop dingen denken. De belangrijkste dingen zijn dat je de downtime beperkt en rankings in Google behoudt. Daarnaast zul je ook een flink karwei hebben aan het overzetten van apps zoals bijvoorbeeld de gekoppelde administratie software.

Overstappen lijkt misschien eenvoudig maar dat is het niet

Net als bij energieleveranciers of telecomproviders, maken ook de aanbieders van webshop software het eenvoudig voor je om over te stappen. Zo kun je hele sites exporteren en importeren. Maar ga voorzichtig en doordacht te werk. Je zult in onze ervaring namelijk altijd tegen kleine dingen aanlopen die het overstapproces frustreren.

Voorbeelden van problemen die je tegen kunt komen zijn:

 • Het domein is niet overdraagbaar
 • e-mailhosting moet worden overgezet naar een externe partij
 • URL structuren kunnen niet 1 op 1 hetzelfde blijven

Voor al dit soort problemen is een oplossing, maar als je beperkte ervaring hebt zal de downtime kunnen toenemen of kun je rankings verliezen. En dat wil je natuurlijk niet.

Hoe ga je te werk?

Als je met je huidige software tegen bepaalde dingen aanloopt, dan moet je natuurlijk op zoek gaan naar software die hier een goed oplossing voor biedt. Ook Woocommerce zou heel goed voor je kunnen werken als je de flexibiliteit van WordPress prettig vindt.

Verdiep je van tevoren goed in hoe je kunt overstappen.

Functionaliteiten die handig zijn als je wil overstappen

Als je wilt overstappen naar andere webshop software dan bieden de volgende aanbieders o.a. deze functionaliteiten

Shopify
www.shopify.nl

Apps die je kunnen helpen bij het overstappen (bijv. deze)

 • Problemen posten in de Shopify Community
 • Wereldwijd veel gebruikers, dus ook veel te vinden in Google
 • import functie


WooCommerce
themeforest.net (WordPress installeren en via themeforrest een WooCommerce thema zoeken)

 • Alles in eigen hand
 • Wereldwijd veel gebruikers, dus ook veel te vinden in Google

Domein behouden of nieuw domein

Het is vaak eenvoudiger om alles naar een nieuw domein over te zetten omdat je dan beide sites (nieuw en oud) naast elkaar kunt laten draaien. Mocht je niet geheel tevreden zijn met je eerdere domeinkeuze, dan is het wijzigen daarvoor een geschikt moment. Zorg er dan wel voor dat je nieuwe site er kwalitatief erg goed bij staat voordat je de oude urls ernaartoe redirect.

Wat Google met de rankings doet is altijd afwachten. In onze ervaring, kan het even duren voordat Google alles verwerkt heeft. Een (tijdelijke) daling in verkeer is mogelijk, maar als het geheel goed in elkaar steekt, trekt dit na verloop van tijd vaak bij en kun je zelfs flinke groei realiseren.

Het is handig om een backup te hebben van alle urls van je site. Mochten er dingen mis gaan en je oude site is offline, dan kun je altijd nog handmatig de url’s verwijzen naar de nieuwe url’s. Screaming frog is een programmaatje dat dit gratis voor je kan doen.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   WebwinkelSucces
   Logo