Ben je eruit op welke markt je je gaat richten en welke producten je gaat aanbieden via je webshop? Doe dan goed onderzoek naar de kosten van het verzenden van je producten.
Idealiter houd je de verzendingskosten zo laag mogelijk, want hoe lager de tarieven hoe aantrekkelijker voor de consument. De keerzijde hiervan is dat deze lage bezorgkosten je wellicht meer verkopen oplevert, maar tevens zorgen voor een lagere (winst) marge. Kortom de kosten voor de verzending van je producten hebben een grote invloed op het succes van je webshop.

Gemiddeld genomen betaal je als webshop €4,40 aan verzendkosten voor een brievenbuspakket, maar wat de bezorgkosten precies zijn, hangt af van een aantal zaken waaronder het soort pakket Het is natuurlijk logisch dat hoe groter product, hoe duurder de verzendkosten. Daarnaast zijn er vele andere factoren waarmee je rekening moet houden en dit maakt het bepalen van het juiste bedrag een lastige kwestie. Wij hebben de belangrijkste factoren voor het bepalen van de verzendkosten voor je op een rij gezet.

Wil je zelf als consument een pakket naar iemand thuis versturen? Dan moet je denken aan €4,- voor een brievenbuspakket, wil je een pakket versturen dat niet door de brievenbus kan? Dan kost dit gemiddeld €6,-.

De pakketdienst / leverancier

PostNL is het grootste en bekendste postbedrijf in Nederland. De pakketdienst heeft een snelle bezorgtermijn, een groot netwerk en een goed werkend track&trace systeem. Deze goede service wordt echter wel doorberekend in het verzendtarief, want het versturen van een pakket kost gemiddeld €7. Daarnaast gelden er strenge voorwaarden met betrekking tot het gewicht en de grootte van je pakket. Het loont daarom om te kijken naar wat de alternatieven zijn. Hierbij kun je denken aan DHL, DPD of UPS. (wellicht de verschillen per pakketdienst in een tabel zetten?)

Wanneer je webshop groeit en je steeds meer pakketten verstuurt, is het mogelijk om met pakketbezorgers afspraken te maken middels speciale verzendcontracten. Vervoerders als DHL en PostNL hebben dergelijke contracten waarin de verzendkosten bij het versturen van pakketten in grote aantallen voordeliger is.
Ook is het mogelijk om via andere methodes waaronder dropshipping (link artikel dropshipping op website )de verzendkosten te drukken.

Post NL Heeft bijvoorbeeld de volgende verzendkosten voor pakketjes:

PostNL pakket tarieven

Pakketten binnen Nederland
Maximumformaat: 1000 x 500 x 500 mm (10-23 kg: 1760 x 780 x 580 mm)
Type pakkettot 10 kgtot 23 kgtot 2 kg
Brievenbuspakje+
  • Track & trace
binnen Nederland (Maximumformaat: 380 x 265 x 32 mm)
€4,50
Pakket - bezorgd op huisadres
  • Track & trace
€7,25€13,50
Pakket - bezorgd op PostNL-locatie
  • Track & trace
€6,25€12,50
Aangetekend
  • Handtekening voor ontvangst
  • Track & trace
  • Tot € 500 verzekerd
€8,95€15,25
Verzekerservice
  • Handtekening voor ontvangst
  • Track & trace
  • Tot € 5.500 verzekerd
€14,90€21,10

Sendcloud voor verzendingen

Sendcloud is op dit moment een populaire partij voor het verzenden van pakketjes voor webshops. Dit omdat je bij Sendcloud via alle partijen kan verzenden en hier ook nog kortingen op kan krijgen. Wil je meer weten over verzendkosten? Bekijk dan zelf hier alle Sendcloud tarieven. Bekijk ook hier naar ons artikel waarin we alle pakketdiensten vergelijken.

Gratis verzenden niet altijd een goede oplossing

Door de hoge mate van concurrentie legt de wat kleinere webshop het vaak af tegen de grote spelers op de markt. Door de grote volumes kunnen grote webshops namelijk makkelijker gratis verzending aanbieden. Het aanbieden van gratis verzendkosten is voor de wat kleinere webshop vaak niet rendabel, maar er zijn anderen manieren om het bestellen toch aantrekkelijk te maken. Steeds meer webshops bieden gratis verzending aan bij het bereiken van een bepaalde drempel. Je kunt bijvoorbeeld bij de besteding van minimaal €30 aan producten gratis verzending aanbieden.
De bezorgkosten zijn voor de consument van groot belang dus het is belangrijk dat je webshop een aantrekkelijk verzendbeleid hanteert.

Kosten voor het retourneren

Naast de verzendkosten zijn er ook kosten verbonden aan het retourneren van producten. Bij wet is geregeld dat de consument 14 dagen de tijd heeft om een product retour te sturen en de verkoper is verplicht het artikel terug te nemen. Retourkosten zijn vervelende kosten, omdat je naast de omzet van de order ook verzendkosten kwijt bent. Je dient dan ook te bepalen wie deze kosten betaalt. Leg je de kosten bij de consument neer of neem je zelf de kosten voor je rekening?

BTW over de verzendkosten

Het is belangrijk om te weten hoe het zit met de BTW (omzetbelasting) die moet worden berekend over de verzendkosten. Bij de pakketverzending via PostNL geldt namelijk een vrijstelling van BTW. Dit betekent dat de pakketdienst geen btw hoeft af te dragen en dit dus ook niet wordt doorberekend aan de klant.

Jij als webshophouder bent echter niet vrijgesteld van BTW dus ben je verplicht BTW af te dragen bij de berekening van je verzendkosten.

Voorbeeld
Je hebt een artikel verkocht en betaalt hiervoor €6,95 aan verzendkosten. Nu dien je €1,21 af te dragen aan btw (21%) en houd je €5,74 over.
Aangezien je €6,95 aan PostNL betaalt en geen btw kunt terugvragen, zij zijn echter vrijgesteld van btw, betekent dit een verlies van €1,21. Mocht je dit willen voorkomen dan moet dit worden doorberekend aan de klant. Dit betekent dat de klant €8,41 (6,95 x 1,21) aan verzendkosten moet betalen. Je kunt je echter afvragen of dit verstandig is om dit te doen, aangezien veel consumenten afhaken wanneer de bezorgkosten te hoog zijn.

Tip: Kom niet voor verrassingen te staan en ga goed na wat de regels zijn bij de overige pakketdiensten in Nederland m.b.t de BTW en de verzendkosten.

Tarief BTW voor verzendkosten

Welk tarief BTW er gehanteerd wordt hangt af van het productsoort. In het algemeen geldt dat de regel dat op alle artikelen die niet essentieel zijn 21% BTW van toepassing is. Op de overige producten geldt een tarief van 9%. Hetzelfde geldt voor BTW op de verzendkosten.

Conclusie pakket versturen kosten

Over het algemeen zullen de verzendkosten van een pakketje of je nou een consument of een webshop bent van € 4 tot € 7 liggen. Is het pakket zeer groot en moet het pakket verzekerd ed. worden dan stijgen die prijzen heel hard. Je kan als webshop alleen onder die gemiddelde verzendkosten duiken als je heel veel brievenbus pakketjes verstuurd. Dan kan je gemiddelde kosten per verzending onder die € 4 krijgen. Anders wordt dit een onmogelijke opgave.

0 CommentsSluit reacties

Laat een reactie achter