Pakket versturen: de kosten op een rij

Webwinkelsucces.nl » Pakket versturen: de kosten op een rij

Gemiddeld betaal je als webshop €4,40 aan verzendkosten voor een brievenbuspakket.

…maar dat wil natuurlijk niet direct zeggen dat jij hier met jouw webwinkel ook op uitkomt.

Wat de bezorgkosten precies zijn hangt af van een aantal zaken zoals het formaat en het gewicht. Wij hebben de belangrijkste factoren voor het bepalen van de verzendkosten voor je op een rij gezet.

Wil je zelf als consument een pakket naar iemand thuis versturen? Dan moet je denken aan €4,- voor een brievenbuspakket, wil je een pakket versturen dat niet door de brievenbus kan? Dan kost dit gemiddeld €6,-.

De kosten die de pakketdienst / leverancier rekent

PostNL is het grootste en bekendste postbedrijf in Nederland. De pakketdienst heeft een snelle bezorgtermijn, een groot netwerk en een goed werkend track&trace systeem.

Deze goede service wordt echter wel doorberekend in het verzendtarief, want het versturen van een pakket kost gemiddeld €7.

Daarnaast gelden er strenge voorwaarden met betrekking tot het gewicht en de grootte van je pakket. Het loont daarom om te kijken naar wat de alternatieven zijn. Hierbij kun je denken aan DHL, DPD of UPS.

Wanneer je webshop groeit en je steeds meer pakketten verstuurt, is het mogelijk om met pakketbezorgers afspraken te maken middels speciale verzendcontracten. Vervoerders als DHL en PostNL hebben dergelijke contracten waarin de verzendkosten bij het versturen van pakketten in grote aantallen voordeliger is.

Ook is het mogelijk om via andere methodes waaronder dropshipping de verzendkosten te drukken.

Post NL rekent de volgende verzendkosten voor pakketpost:

PostNL pakket tarieven

Pakketten binnen Nederland
Maximumformaat: 1000 x 500 x 500 mm (10-23 kg: 1760 x 780 x 580 mm)
Type pakkettot 10 kgtot 23 kgtot 2 kg
Brievenbuspakje+
 • Track & trace
binnen Nederland (Maximumformaat: 380 x 265 x 32 mm)
€4,50
Pakket - bezorgd op huisadres
 • Track & trace
€7,25€13,50
Pakket - bezorgd op PostNL-locatie
 • Track & trace
€6,25€12,50
Aangetekend
 • Handtekening voor ontvangst
 • Track & trace
 • Tot € 500 verzekerd
€8,95€15,25
Verzekerservice
 • Handtekening voor ontvangst
 • Track & trace
 • Tot € 5.500 verzekerd
€14,90€21,10

Sendcloud voor korting op de verzendingen

Sendcloud is op dit moment een populaire partij voor het verzenden van pakketjes voor webshops. Dit omdat je bij Sendcloud via alle partijen kan verzenden en hier ook nog kortingen op kan krijgen. Wil je meer weten over deze verzendkosten? Bekijk dan zelf hier alle Sendcloud tarieven. Bekijk ook hier naar ons artikel waarin we alle pakketdiensten vergelijken.

Kosten voor het retourneren

Naast de verzendkosten zijn er ook kosten verbonden aan het retourneren van producten. Bij wet is geregeld dat de consument 14 dagen de tijd heeft om een product retour te sturen en de verkoper is verplicht het artikel terug te nemen.

Retourkosten zijn vervelende kosten, omdat je naast de omzet van de order ook verzendkosten kwijt bent. Je dient dan ook te bepalen wie deze kosten betaalt. Leg je de kosten bij de consument neer of neem je zelf de kosten voor je rekening?

BTW over de verzendkosten

Het is belangrijk om te weten hoe het zit met de BTW (omzetbelasting) die moet worden berekend over de verzendkosten. Bij de pakketverzending via PostNL geldt namelijk een vrijstelling van BTW. Dit betekent dat de pakketdienst geen btw hoeft af te dragen en dit dus ook niet wordt doorberekend aan de klant.

Jij als webshophouder bent echter niet vrijgesteld van BTW dus ben je verplicht BTW af te dragen bij de berekening van je verzendkosten.

Voorbeeld
Je hebt een artikel verkocht en betaalt hiervoor €6,95 aan verzendkosten. Nu dien je €1,21 af te dragen aan btw (21%) en houd je €5,74 over.
Aangezien je €6,95 aan PostNL betaalt en geen btw kunt terugvragen, zij zijn echter vrijgesteld van btw, betekent dit een verlies van €1,21. Mocht je dit willen voorkomen dan moet dit worden doorberekend aan de klant. Dit betekent dat de klant €8,41 (6,95 x 1,21) aan verzendkosten moet betalen. Je kunt je echter afvragen of dit verstandig is om dit te doen, aangezien veel consumenten afhaken wanneer de bezorgkosten te hoog zijn.

Tip: Kom niet voor verrassingen te staan en ga goed na wat de regels zijn bij de overige pakketdiensten in Nederland m.b.t de BTW en de verzendkosten.

Tarief BTW voor verzendkosten

Welk tarief BTW er gehanteerd wordt hangt af van het productsoort. In het algemeen geldt dat de regel dat op alle artikelen die niet essentieel zijn 21% BTW van toepassing is. Op de overige producten geldt een tarief van 9%. Hetzelfde geldt voor BTW op de verzendkosten.

Conclusie pakket versturen kosten

Over het algemeen zullen de verzendkosten van een pakketje of je nou een consument of een webshop bent van € 4 tot € 7 liggen. Is het pakket zeer groot en moet het pakket verzekerd, dan stijgen de prijzen hard. Je kan als webshop alleen onder die gemiddelde verzendkosten duiken als je veel brievenbuspakketjes verstuurd. Dan kun je gemiddelde kosten per verzending onder die € 4 krijgen.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   WebwinkelSucces
   Logo