SiteGround hosting Review → SiteGround getest

Webwinkelsucces.nl » SiteGround hosting Review → SiteGround getest

De afgelopen maanden hebben we gebruik gemaakt van een GoGeek pakket van SiteGround om hun hosting wat beter te leren kennen. We zijn überhaupt wat dieper in het wereldje van de webhosting gedoken, want ook hosting is onderdeel van het succes van je website. Goede hosting kan van belang zijn voor de performance en snelheid, uptime en veiligheid. 

SiteGround was één van de partijen die we wat vaker voorbij zagen komen, tijd om de proef op de som te nemen dus. Onze ervaring met SiteGround vind je hieronder in een uitgebreid review. 

Update januari 2022: betalen met iDeal is weer mogelijk bij SiteGround.

SiteGround Hosting review – goede hosting?

SiteGround is geen Nederlandse hosting, van origine is het bedrijf ooit begonnen in Sofia (Bulgarije). Wel staan er SiteGround datacenters en servers in Nederland, in Groningen in de Eemshaven om specifiek te zijn. Dat de servers in Nederland staan zorgt er tevens voor dat de hosting behoorlijk snel is.

SiteGround is opgericht in 2004 en maakt gebruik van het Google Cloud netwerk. De hosting van SiteGround is er onder andere voor WordPress & WooCommerce hosting, maar ook voor ‘normale' webhosting en managed cloud hosting.

Overzicht dashboard SG

Is SiteGround betrouwbaar?

Ja, SiteGround hosting is betrouwbaar, heeft een hoge uptime (dus je website is bijna nooit offline) en wordt onder andere door WordPress (zie hier) en de WordPress community veelvuldig aangeraden als goede hosting. Ook uit eigen ervaring kunnen we bevestigen dat dit betrouwbare hosting is.

SiteGround pakketten

We bespraken het al even kort dat de hosting onder andere geschikt is voor:

 • standaard webhosting (voor klein tot medium websites)
 • specifieke WordPress en WooCommerce hosting
 • en Managed Cloud hosting.

De prijzen van de verschillende pakketten lopenflink uiteen en door op te schalen binnen een pakket, kun je het flink duur (maar ook goed) maken

Het kleinste pakket (Startup) is er al vanaf €3,99. Dat zorgt voor een groot contrast qua prijs met het meest krachtige pakket wat er te vinden is bij SiteGround; het managed cloud hosting superpower pakket, dit pakket kost je €320 per maand.

siteground-pakketten
Je kan kiezen uit verschillende hosting pakketten – hier vind je het volledige overzicht.

…voor het gemak gaan we er even van uit dat je niet het SuperPower pakket gaat afnemen :).

Voor de normale webhosting en de WordPress en Woocommerce hosting heb je dan het Startup, Growbig en het GoGeek pakket. Eigenlijk wordt het vanaf het GrowBig pakket (€9,99) echt interessant, dan krijg je de beschikking over o.a. de speciaal ontwikkelde supercacher, krijg je 20 GB webruimte en beschikking over veel handige tools van SiteGround zelf.

Vanaf het GoGeek account kun je meerdere websites hosten op één pakket. Verder vind je bij SiteGround vanaf het GrowBig account extra functies zoals Backup en Restore, Staging en Ultrafast PHP.  Standaard heb je de beschikking over gratis SSL en CDN.

SiteGround pakketten overzicht

PakketType hostingExtra'sPrijzen
WebhostingStandaard hosting voor alle types sites.Zelfde pakketten als bij WooCommerce en WordpressVanaf €3,99
StartUpWordpress & WooCommerceBackup, WP migrator, caching€3,99 per maand
GrowBigWordpress & WooCommerceExtra performance + inhouse ontwikkelde tools: ultrafast PHP, staging etc€6,99
GoGeekWordpress + WoocommerceGrowbig + Priority Support, Git, Whitelabel Clients etc.€13,99
Managed Cloud HostingCloud HostingExtra SSD, CPU, Data en CPUvanaf €80,- per maand

Bij SiteGround is het mogelijk om te betalen met verschillende creditcards als MasterCard, VISA, American Express. Ook is het mogelijk om via PayPal te betalen, dit kan op verzoek via de SiteGround LiveChat.

SiteGround techniek

Wat ons verder aansprak bij SiteGround is  1) de continue ontwikkeling van de techniek achter de hosting. Ze hebben veel tools in-house ontwikkeld om de performance van bij SG gehoste websites te verbeteren. 2) Het hosting dashboard – ook wel ‘site tools‘ genoemd bij SiteGround – en 3) de mogelijkheden die je binnen het dashboard hebt.

Voorbeelden van de in-house ontwikkelde tools zijn bijvoorbeeld; de SG Optimizer, Ultrafast PHP, het Site Tools dashboard  en o.a. de speciale SiteGround WordPress Migrator waarmee je website naar SG databases verhuizen een fluitje van een cent wordt. Ook het verhuizen van een website naar SiteGround servers bespreken we hier onder.

Hosting Dashboard – SiteGround interface

Omdat we zelf zeker niet ontevreden zijn over onze hosting bij bijvoorbeeld TransIP, hebben we niet heel bewust om ons heen gekeken naar wat hosting ‘verder' kon. Maar nadat we eenmaal een account bij SiteGround hadden opgezet was het toch wel even interessant om er in te duiken en te ontdekken wat je er allemaal mee kan.

Het dashboard / de interface heeft veel opties. zoals je ook kan zien in bovenstaande én onderstaande screenshots.

Siteground site tools
In site tools vind je een overzicht van alles wat je zelf in beheer hebt.

In het dashboard van je hosting pakket kun je naar de site tools, zodra je bij de site tools bent krijg je bovenstaand scherm met allerlei functies. Hier installeer je makkelijk WordPress, kun je vrij simpel subdomeinen klaar zetten of een multidomain aanmaken. Verder vraag je eenvoudig SSL aan en kun je daarna de HTTPS:// enforce aanzetten. Caching en PHP zijn ook in te stellen in Site Tools.

Overzicht SG backend
In site tools overzicht kan je veel zelf beheren, zoals PHP, redirects, subdomeinen, DNS, caching, MySQL etc.

Het aanmaken van databases + users is vrij eenvoudig, een database importeren gaat snel. Verder kun je via de site tools bij je files in de database en kun je FTP accounts aanmaken.

Ook e-mail, ssh keys en apps kunnen vanuit hier beheerd worden. Caching kan geconfigureerd worden in samenspel met de SG Optimizer plugin. Bij de PHP manager kun je kiezen met welke PHP versie je wil werken. Je vindt hier onder andere de geoptimaliseerde UltrafastPHP versie van SG zelf. Klinkt dit allemaal te ingewikkeld? Dan laat je de instellingen gewoon op standaard staan.

SiteGround tools – de inhouse ontwikkeling van handige tools

SiteGround heeft verschillende handige tools zelf ontwikkeld, we lichten een paar van deze tools uit die we zelf handig vonden.

SiteGround Migrator – voorbeeld website verhuizen naar SiteGround

We werken zelf graag met WordPress en Woocommerce zodat we snel stappen kunnen zetten. Handig is dan de SG Migrator (speciaal van SiteGround voor WordPress). We zullen kort proberen toe te lichten hoe makkelijk het dan is om je website te verhuizen.

Je kan nadat je ingelogd in SiteGround bent naar het tabje websites gaan en kiezen voor new website. Daar kies je voor new domain, existing domain of temporary domain.

Bij new domain kun je beginnen aan een nieuwe website en kun je kiezen welke app je daar voor wilt installeren, de taal kiezen etc en je begint met een compleet nieuwe website.

Kies je voor existing domain, omdat je je website bijvoorbeeld naar SG wilt verhuizen dan vul je na die keuze je domeinnaam in, en ga je door naar de volgende stap. Vervolgens kan je kiezen voor site migration. Je kiest dan voor deze optie.

sg migrator
SiteGround migrator

De stap hierna is dat je bij het bestaande domein de SG migrator plugin in je WordPress omgeving installeert en je de code invoert die krijgt via de Superfast WordPress Automigration in het SiteGround dashboard. Hierna start je de migratie. Hoe lang dit duurt is mede-afhankelijk van hoe groot je website is.

Is de migratie compleet / voltooid? Dan krijg je daarna een bevestigingsmailtje dat de verhuizing voltooid is en moet je alleen nog de nameservers goed zetten: zie onderstaand screenshot.

Migratie WordPress
Migratie WordPress website met de SG migrator

Nog niet helemaal duidelijk? Dan zijn er genoeg video tutorials die je stap voor stap kunnen met de verhuizing van je website naar SiteGround.

SiteGround Optimizer

SG optimizer is de plugin die SiteGround heeft ontwikkeld voor WordPress websites die draaien op de hosting van SiteGround. De SG optimizer is een communicerend vat met de supercacher die je aan- en uit kan zetten in site tools.

SG optimizer
Met de SG Optimizer plugin kun je op verschillende manieren de performance van de website beïnvloeden.

Met de Optimizer plugin kun je de supercacher en caching instelling configureren. Zo kun je onder andere JavaScript en CSS combineren en minify'en en onder meer media en beeld verkleinen naar webp formaat dit kan er toe leiden dat je website beter presteert.

Ultrafast PHP

Ook in-house ontwikkeld is de Ultrafast PHP van SiteGround, hiermee wordt je site sneller, gaat de TTFB (Time to first Byte) omlaag en het geheugenverbruik neemt af. Je kan overigens ook zelf kiezen welke PHP versie je gebruikt, mocht dit nodig zijn voor je website of bepaalde instellingen

In het Go Geek account zijn functies als staging, back up & restore and back up on demand beschikbaar: deze functies hebben we zelf niet gebruikt dus daar gaan we verder ook niet op in.

WordPress en WooCommerce hosting

Juist specifiek voor WordPress en WooCommerce vinden we de hosting van SiteGround erg geschikt, er zijn veel speciale tools die je kunnen helpen bij onder meer het opzetten van een subdomein of multidomein, de snelheid en performance en de veiligheid en opbouw van je website. De pakketten zijn ook zeker een goede deal qua prijs kwaliteit verhouding.

Wordpress kit
Een klein deel van de WordPress en WooCommerce kit

De specifieke Woo en WordPress hosting vind je op deze pagina bij SiteGround.

SiteGround helpdesk – support – klantenservice

De helpdesk van SiteGround en de support is vriendelijk en vakkundig. Ze hebben veel expertise en toen een migratie even niet lukte hebben ze uitgelegd hoe ik het alsnog voor elkaar kon krijgen.

Het kan zijn dat de klantenservice zo goed en snel was omdat we priority support in het pakket hebben, maar onze ervaring met de support is in ieder geval goed. Op de website van de hoster is een uitgebreide kennisbank met artikelen die je bij veel kunnen helpen en verder uitleg en achtergrond geven.

Webwinkelsucces.nl overgezet naar SiteGround hosting.

Onlangs hebben we ook webwinkelsucces overgezet naar de hosting van SiteGround, en ondanks dat de website in Lighthouse nog steeds geen fantastische score heeft (o.m. door niet ideaal thema + elementor) zijn er wel aanzienlijke stappen gezet qua snelheid en performance.

De verhuizing liep goed, welke we konden dubbelchecken voordat we de migratie voltooiden door de IP's van de nameservers in onze hosts file aan te passen (uitleg hier). Toen we zagen dat het goed stond, hebben we de namerservers doorverwezen naar SiteGround servers.

Nadelen SiteGround

We liepen zelf tegen weinig nadelen aan, maar wat mensen toch als ‘minder handig' kunnen ervaren is dat de website, het dashboard en de klantenservice Engels zijn. Wil jij echt graag Nederlandse support en interface? Dan is SiteGround dus niet geschikt voor jou. Ook met betaling is het toch jammer dat iDeal betaling niet mogelijk is, maar je gebruik moet maken van dan wel PayPal of CreditCard.

Conclusie SiteGround hosting

Na 2 maanden testen, proberen en in het dashboard / de site tools duiken zijn wij erg tevreden over de mogelijkheden en de verbeteringen. Zelf kunnen we SiteGround als webhosting van harte aanbevelen en zijn we blij met hoe makkelijk, goed en intuïtief de hosting en het dashboard is. Ook de support is top, als je een keer vastloopt helpen ze je snel uit de brand.

SiteGround proberen? → Hier vind je het overzicht van pakketten en prijzen.

SiteGround pakketten overzicht

PakketType hostingExtra'sPrijzen
WebhostingStandaard hosting voor alle types sites.Zelfde pakketten als bij WooCommerce en WordpressVanaf €3,99
StartUpWordpress & WooCommerceBackup, WP migrator, caching€3,99 per maand
GrowBigWordpress & WooCommerceExtra performance + inhouse ontwikkelde tools: ultrafast PHP, staging etc€6,99
GoGeekWordpress + WoocommerceGrowbig + Priority Support, Git, Whitelabel Clients etc.€13,99
Managed Cloud HostingCloud HostingExtra SSD, CPU, Data en CPUvanaf €80,- per maand

Disclaimer: als je via onze links een hosting pakket bij SiteGround afsluit krijgen wij daar een kleine vergoeding voor, dit beïnvloed onze review echter niet.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   WebwinkelSucces
   Logo