Shopify Webshop

Shopify voor Nederlandse Webshops

Het kiezen van de juiste webshop software kan lastig zijn, ook omdat alle webwinkel software weer verschillende voor- en nadelen heeft. Zo kan het zijn dat Shopify voor jou de ideale webshop software is maar bij de wensen van je buurman helemaal niet aansluit. Verder is de keuze voor welke webshop software je kiest ook afhankelijk van wat je persoonlijk zoekt in webwinkel software, welke integraties je nodig hebt.

Waarom Shopify een goede keuze is:

 1. Het is het meest gebruikte professionele webshop platform ter wereld
 2. De software is via onze aanbieding direct 14 dagen gratis uit te proberen.

Is Shopify de meest geschikte software als je wil beginnen met een webshop in Nederland? In deze review lees je onze ervaringen met Shopify en zie je enkele voorbeelden van hoe Shopify werkt, en wat Shopify voorbeeld websites. Om bij het begin te beginnen:

Wat is Shopify?

Shopify is een Canadese webwinkel software aanbieder die in 2006 het licht zag en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste e-commerce software aanbieder ter wereld. Doordat zo ontzettend veel webshop starters en eigenaren deze software blijven gebruiken wordt de software zeer snel doorontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat Shopify altijd snel op de laatste trends kan inspelen.

Wat kan je met Shopify?

Met Shopify kunnen beginners maar ook gevorderden makkelijk een webshop bouwen zonder coderen of programmeren, je hebt met Shopify dus weinig technische know how nodig.

Met het overzichtelijk CMS (content management systeem) wordt het bovendien een stuk eenvoudiger om zelf ook een professionele webwinkel te maken!

Hoe werkt Shopify?

Als je je website wilt beginnen met Shopify voor je webwinkel heb je de keuze tussen verschillen modellen: Basic Shopify, Shopify of Advanced Shopify, variërend van $29 tot $299 euro per maand.

Het verschil in kosten tussen bijvoorbeeld Basic Shopify en Advanced Shopify zit hem met name in de integraties (features) die je krijgt. Bij Advanced Shopify krijg je een stuk meer opties en kan je bijvoorbeeld ook cadeaukaarten inzetten, heb je tot wel 15 staff accounts en betaal je wat minder commissie over je sales dan bij Shopify Basic.

Hoe het qua Shopify pakketten zit en hoeveel commissie over elke sale je betaalt is ook overzichtelijk terug te vinden op de Prijspagina van Shopify zelf.

Ben je er nog niet zeker van dat je Shopify als software wilt gebruiken? Dan kun je ook kiezen voor onze exclusieve 14 daagse proefperiode. Gratis testen en kijken maakt de uitleg ook een stuk eenvoudiger!

Deze gratis Shopify proefperiode hebben we zelf ook gedaan om te zien of de webshop software goed werkt, eenvoudig in gebruik is, en wat voor opties het biedt.

Binnen een aantal stappen en het invullen van enkele gegevens beland je in de achterkant (backend) van je aanstaande Shopify webwinkel.

Shopify webshop backend ervaring

De backend, achterkant, de editor of het CMS (Content Management Systeem) van Shopify is overzichtelijk, intuïtief en qua structuur duidelijk. Zie dit ook verderop in het artikel vanaf minuut 1.50 in onderstaande YouTube Shopify review. Het Shopify dashboard biedt verder overzicht in het aantal bezoekers, orders, fulfilment, producten en hoe je je website er uit laat zien qua look & feel.

Na het invullen van de gegevens kom je dus in de backend van je webshop terecht. De eerste indruk (zie onderstaande foto) doet ons qua ervaring en hoe het er uit ziet, erg denken aan de Lightspeed software.

In het dashboard aan de achterkant van je webshop zijn de functies overzichtelijk en intuïtief. Duidelijk uit onze ervaring is dat Shopify als webshop software ook zeer geschikt kan zijn voor beginnende webwinkeliers.

Producten toevoegen aan Shopify website

Wanneer je in de backend van je website zit, heb je aan de linkerkant een sidebar met het menu, daaronder is ook het tabje producten te vinden, ook dit gaat weer erg makkelijk en intuïtief, binnen 2 minuten heb je een product toegevoegd. Ook dit zie je voorbij komen in onderstaande Shopify video.

Producten toevoegen in Shopify? Ook dit werkt gemakkelijk, in het dashboard kies je voor products, waar je producten kan gaan toevoegen. In onderstaand screenshot zie je hoe makkelijk dit is.

Shopify backend producten

Aanpassen lay out Shopify webshop

Ook het aanpassen van het design en de lay out van je Shopify webshop kan zonder technische know how en programmeer kennis. Je kan in Shopify een thema kiezen. Zodra je een thema hebt gekozen kan je deze ook aanpassen door logo, plaatjes, en tekst naar de juiste plek te slepen (drag and drop builder). In onderstaand voorbeeld krijg je een idee hoe de Shopify Builder werkt.

Shopify aanpassen lay out

Shopify Mogelijkheden – Onze Ervaring

Andere functies die al in de software aanwezig zijn zijn bijvoorbeeld: de speciale marketing functies, analytics, orders etc. Maar het belangrijkste zijn wellicht de Shopify apps en koppelingen.

In de Shopify app store vind je allerlei applicaties die je aan je webshop kan gaan koppelen om de webshop beter te laten functioneren of de klant ervaring te verbeteren, in de app store vind je allerlei apps die je kunnen helpen met je webshop, lees ook dit blog van Shopify zelf over 25 handige apps voor je webshop.

Ook belangrijk om te benoemen: Shopify sluit zeer goed aan met Dropshipping, dit kan via Dropshipping in combinatie met Oberlo.

Shopify koppelingen instellen

In de achterkant van je website kun je ook verschillende instellingen aanpassen. Onder ‘settings' vind je bijvoorbeeld de opties om je payment provider aan te passen en te regelen hoe je je verzendingen wil doen.

Payment provider koppelen Shopify

Voor een Nederlandse Shopify webshop is een goede payment provider bijvoorbeeld Mollie. Met Mollie kun je bijvoorbeeld iDeal, creditcard, paypal, afterpay, sofort en bancontact aan je Nederlanse webshop koppelen. Sofort en Bancontact zijn handig voor de Duitse en Belgische markt.

Wil je Mollie instellen als Payment Provider? Dan kies je bij de settings eerst voor payment providers, daar ga je naar ‘alternative payment methods' waarna je Mollie kan activeren met behulp van de partner ID en Live API key. Dat stappenplan voor Mollie vind je hier. Maar voor vrijwel alle payment providers voor je Nederlandse Shopify Webshop is dit proces hetzelfde.

Weet je nog niet welke payment provider je wil gaan gebruiken? Bekijk dan onze vergelijking van payment providers.

Bij de settings kun je dus ook de andere standaard opties instellen zoals de verzending, het checkout proces.

Shopify templates; design en layout

Bij Shopify kan je kiezen tussen de vele templates en designs ook deze zijn al responsive dus ook op mobiel zal dit er goed uit zien. Uit deze templates kan jij vervolgens kiezen welke layout jij zou willen. Een aantal van deze thema's zijn gratis, maar er zijn ook betaalde varianten te vinden. Een overzicht vind je in de Shopify Themes bibliotheek.

shopify-website-aanpassen

Je kan elk template natuurlijk helemaal naar je eigen hand zetten via de HTML en CSS editor.

template shopify
Shopify Template voorbeeld

Shopify voorbeeld websites

Omdat je vaak niet aan de voorkant van de website kan zien met welke software een website is gemaakt hebben we ook een paar voorbeelden van Shopify webshops gezocht. Dus webshops die met Shopify software zijn gemaakt. Een mooi voorbeeld van een Nederlandse webwinkel die gemaakt is met het Shopify platform is bijvoorbeeld Teddy and Wool van artiest Rianne Aarts.

Voorbeeld website Shopify Teddy and Wool

We hebben een beetje uitgezoomd om meer in het beeld te krijgen van deze webshop. Wij vinden dit een prachtig voorbeeld van hoe je je eigen draai kan geven aan je eigen webshop via Shopify.

Shopify video review

Shopify groeit stug door

De groei van de populariteit van Shopify zet ook stug door. Was het voorheen nog niet ideaal voor Nederlandse webshops om te werken met Shopify? Dat is nu wel anders, met de Shopify apps heb je voor bijna alles wel een integratie.

Shopify vs Lightspeed

Shopify is het beste te vergelijken met Lightspeed. Sterker nog, je gaat bijna denken dat ze bij elkaar hebben afgekeken want ook de prijzen lijken op elkaar. 🙂 Beide partijen werken ongeveer hetzelfde.

De grootste verschillen tussen de twee zijn de

LightspeedShopify
Prijs€ 49,- (Starter)€ 29,- (Basic Shopify)
Aantal Productentot 15.000Onbeperkt
SupportNederlandsEngels

Bekijk meer verschillen in ons overzicht met alle verschillen tussen alle webshop software partijen

Shopify voor een Nederlandse webwinkel?

Het systeem van Shopify is inmiddels ook helemaal ingespeeld op de Nederlandse markt met koppelingen met bijvoorbeeld POST NL, Nederlandse Payment Providers, boekhouding systemen en Nederlandse dropshippers.  Ook kun je inmiddels goed iDeal integreren in je Shopify webwinkel.

iDeal voor Shopify kun je onder meer via de PSP's Mollie, Adyen, Multisafepay en Stripe in je webwinkel integreren. Verder heb je nog extra mogelijkheden als Paypal, Creditcard, Klarna enzovoorts.

Waar voorheen de Nederlandse integraties / koppelingen minder waren is dat in 2020 goed op orde.

PostNL integratie voor NL Shopify webshops

Inmiddels heeft Shopify ook een PostNL integratie, via de app kan je dit toevoegen in je Shopify Webshop – die app is hier te vinden.

Ook andere pakketdiensten hebben inmiddels Shopify integraties met PostNL of Sendcloud systemen.

Gebruikt je DHL, DPD of UPS? Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden om dit proces te automatiseren.

Shopify voor een Duitse webwinkel?

Wanneer we Shopify vergelijken met Lightspeed dan moeten we ook de mogelijkheden bekijken om een Duitse webshop op te starten.

Duitsland heeft internationaal gezien een strenge wetgeving en daarvoor zal je in de webshop aanpassingen moeten maken. Lightspeed heeft deze aanpassingen gemaakt maar hoe zit het met Shopify?

Technisch gezien kan je Shopify uitstekend aanpassen aan de Duitse wetgeving. Ook voor de Duitse markt zijn meer en meer Shopify integraties aanwezig.

In het verleden was Shopify erg op de Amerikaanse markt gericht, maar met de vele integraties wordt de Shopify Software steeds relevanter voor onder meer de Nederlandse markt en is het een goede concurrentie voor Lightspeed, kunnen ze elkaar mooi scherp houden. Veel Nederlandse koppelingen zijn inmiddels mogelijk met Shopify dus in feite houdt niets je meer tegen om deze Webwinkel Software in jouw website te implementeren.

Shopify POS (Point of Sale)
Shopify POS (Point of Sale)

Shopify Point of Sale (POS) – Kassa

Een erg leuke feature van Shopify is het POS systeem. POS is de afkorting van Point of Sale. Hiermee kan je Shopify ook gebruiken in je winkel als kassasysteem.

Helaas kan ik niet ontdekken of de Shopify POS ook werkt met de Nederlandse pinpas. Creditcards en contant geld is geen probleem. Meer over Shopify POS. Shopify Point of Sale kost overigens $ 49,- extra per maand.

Wat kost Shopify?

Voor $29,- per maand krijg je toegang tot (bijna) alle functies van Shopify. Je draagt dan wel 2% per verkoop af. Betaal je $79,- per maand dan draag je 1% af en heb je alle functies. Voor $299,- per maand hoef je helemaal geen ‘omzetbelasting' meer te betalen en heb je heel veel meer integraties tot je beschikking.

Shopify plannen en kosten
Shopify plannen en kosten – klik voor meer informatie.

Shopify conclusie:

Shopify is goede software voor professionele webshops.

Door alle nieuwe koppelingen en mogelijkheden is Shopify ook voor Nederlandse webshops interessant en relevant. Zeker voor de serieuzere webwinkelier is Shopify wat ons betreft een grote aanrader. 5 jaar geleden was dit advies wel anders, Shopify heeft als grootste internationale webshop platform een bijzondere groei doorgemaakt en is nu ook in NL één van de top 3 partijen om het Webshop avontuur mee aan te gaan.

Qua techniek en gebruiksvriendelijkheid zit Shopify erg goed in elkaar, ook wordt deze webshop software constant doorontwikkeld wat een pre is, wat ons betreft een geduchte concurrent van het eerder genoemde Lightspeed.

Shopify F.A.Q – veelgestelde vragen

👨‍💻 Wat is Shopify?

Shopify is software waar je snel en simpel een eigen webshop mee kan beginnen. Met Shopify kun je relatief snel en zonder veel technische kennis je eigen webshop opzetten en starten

👨‍🔧 Hoe werkt Shopify?

Als je bij Shopify begint krijg je eigenlijk een lege webwinkel die je zelf kunt gaan vullen en aanpassen. Maandelijks betaal je een klein bedrag voor de webwinkel die je huurt. Het Shopify team zorgt voor technische updates

🤑 Kan je Shopify gratis proberen?

Ja bij Shopify heb je een gratis test / demo periode van 14 dagen. Hoe dit en andere kortingen werken kan je vinden op onze Shopify pagina.

👌 Wat zijn de voordelen van Shopify?

Shopify is een heel groot bedrijf en daarmee heeft het veel schaalvoordelen. Met alle afnemers betaal je dan dus de ontwikkelkosten, zo bespaar je daar in ieder geval flink op. Andere voordelen: 1.) Shopify is makkelijk in gebruik, dus weet jij niet hoe je een webshop moet bouwen en heb je niet een enorm budget, dan is dit een ideale oplossing. 2.) Daarmee heb je meteen het tweede voordeel: lage opstartkosten. Verder heeft 3.) Shopify mooie thema’s en design die je zo voor jouw webshop kunt gebruiken en is het 4.) ook ideaal voor dropshipping. Verder 5.) heeft Shopify allerlei integraties die het runnen van een webwinkel makkelijker maken, denk daarbij aan betalingen met iDeal, verzendingen via PostNL etc. Shopify kan helpen met alles om jouw webwinkel heen.

❓ Is Shopify geschikt voor de Nederlandse markt?

Ja, ook voor de Nederlandse markt is Shopify een ideaal webwinkel systeem, door integraties met iDeal, Mollie, PostNL en andere Nederlandse partijen wordt je ook veel werk uit handen genomen.

💰 Hoe duur is een Shopify webshop?

Bij Shopify kun je kiezen tussen 3 pakketten, Basic Shopify, Shopify en Advanced Shopify. Met Basic Shopify heb je al voor €25,- per maand je eigen webshop met tal van functionaliteiten.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   WebwinkelSucces
   Logo
   Enable registration in settings - general