Shopify Webshop – Review & tips

Webwinkelsucces.nl » Shopify Webshop – Review & tips

Wie zich oriënteert op het maken van een webshop zal Shopify ongetwijfeld voorbij zien komen. Shopify is een webshop builder waarmee je in een handomdraai een webwinkel maakt, host en beheert.

Tegen een niet al te hoog maandbedrag krijg je toegang tot alle functionaliteiten die een goede e-commerce site nodig heeft. Daarnaast kun je dankzij de vele apps extra functie toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld ook externe apps van de boekhoudsoftware of fulfilment partner integreren.

Voor wie snel wil weten of de software van Shopify een uitkomst biedt, hebben we alvast onze plus- en minpunten op een rijtje gezet.

Wanneer zou je Shopify kunnen overwegen?

De keuze voor de juiste webshop software kan lastig zijn. Dat komt omdat de alle webwinkel software weer verschillende voor- en nadelen heeft. Toch denken we dat bijna iedereen goed uit de voeten zou moeten kunnen met Shopify. De builder is intuïtief, je bent snel online, en kunt gebruik maken van ontzettend veel opties en functionaliteiten. En dat allemaal tegen een behoorlijk scherpe prijs.

Van klein tot groot, van dropshipper tot iemand die de pakketten zelf verstuurt. Shopify is wat ons betreft daarom een hele veilige (en misschien zelfs wel de beste keuze) voor zowel beginners als de al wat grotere webshops.

Wat kost Shopify?

Hoewel er soms wel eens de indruk wordt gewekt dat je een gratis webshop kunt maken, zijn er uiteindelijk altijd kosten verbonden aan het gebruik van de software. Dat geldt ook voor Shopify.

Shopify prijzen

PakketKosten p/mKosten iDealKosten Creditcards
Shopify Lite$90% + € 0,291.9% + € 0,25
Basic Shopify$290% + € 0,291.9% + € 0,25
Shopify$790% + € 0,291.8% + € 0,25
Advanced Shopify$2990% + € 0,291.6% + € 0,25
Shopify Plus$2000+op maatop maat

Het verschil in kosten tussen bijvoorbeeld Basic Shopify en Advanced Shopify zit hem met name in de integraties (features) die je krijgt. Bij Advanced Shopify krijg je een stuk meer opties en kan je bijvoorbeeld ook cadeaukaarten inzetten, heb je tot wel 15 staff accounts en betaal je wat minder commissie over je sales dan bij Shopify Basic.

Hoe het qua Shopify pakketten zit en hoeveel commissie over elke sale je betaalt is ook overzichtelijk terug te vinden op de Prijspagina van Shopify zelf.

Voor $29,- per maand krijg je toegang tot (bijna) alle functies van Shopify. Je draagt dan wel 2% per verkoop af. Betaal je $79,- per maand dan draag je 1% af en heb je alle functies. Voor $299,- per maand hoef je helemaal geen ‘omzetbelasting' meer te betalen en heb je heel veel meer integraties tot je beschikking.

Onze ervaring met het aanmeldproces en de builder

Binnen een aantal stappen en het invullen van enkele gegevens beland je in de achterkant (backend) van je aanstaande Shopify webwinkel.

De backend, achterkant, de editor of het CMS (Content Management Systeem) van Shopify is overzichtelijk, intuïtief en qua structuur duidelijk. Het Shopify dashboard biedt verder overzicht in het aantal bezoekers, orders, fulfilment, producten en hoe je je website er uit laat zien qua look & feel.

In het dashboard aan de achterkant van je webshop zijn de functies overzichtelijk en intuïtief. Duidelijk uit onze ervaring is dat Shopify als webshop software ook zeer geschikt kan zijn voor beginnende webwinkeliers.

Producten toevoegen aan Shopify website

Wanneer je in de backend van je website zit, heb je aan de linkerkant een sidebar met het menu, daaronder is ook het tabje producten te vinden, ook dit gaat weer erg makkelijk en intuïtief, binnen 2 minuten heb je een product toegevoegd. In onderstaand screenshot zie je hoe makkelijk dit is.

Shopify backend producten

Aanpassen lay out Shopify webshop

Ook het aanpassen van het design en de lay out van je Shopify webshop kan zonder technische knowhow en programmeerkennis.

Je kan in Shopify een thema kiezen. Zodra je een thema hebt gekozen kan je deze ook aanpassen door logo, plaatjes, en tekst naar de juiste plek te slepen (drag and drop builder).

 In onderstaand voorbeeld krijg je een idee hoe de Shopify Builder werkt.

Shopify aanpassen lay out

Shopify Mogelijkheden

Andere functies die al in de software aanwezig zijn, zijn bijvoorbeeld: de speciale marketing functies, analytics, orders etc. Maar het belangrijkste zijn wellicht de Shopify apps en koppelingen.

In de Shopify app store vind je allerlei applicaties die je aan je webshop kan gaan koppelen om de webshop beter te laten functioneren of de klant ervaring te verbeteren, in de app store vind je allerlei apps die je kunnen helpen met je webshop, lees ook dit blog van Shopify zelf over 25 handige apps voor je webshop.

Ook belangrijk om te benoemen: Shopify sluit zeer goed aan met Dropshipping, dit kan via Dropshipping in combinatie met DSers.

Shopify koppelingen instellen

In de achterkant van je website kun je ook verschillende instellingen aanpassen. Onder ‘settings' vind je bijvoorbeeld de opties om je payment provider aan te passen en te regelen hoe je je verzendingen wil doen.

Payment provider koppelen Shopify

Voor een Nederlandse Shopify webshop is een goede payment provider bijvoorbeeld Mollie. Met Mollie kun je bijvoorbeeld iDeal, creditcard, paypal, afterpay, sofort en bancontact aan je Nederlandse webshop koppelen. Sofort en Bancontact zijn handig voor de Duitse en Belgische markt.

Wil je Mollie instellen als Payment Provider? Dan kies je bij de settings eerst voor payment providers, daar ga je naar ‘alternative payment methods' waarna je Mollie kan activeren met behulp van de partner ID en Live API key. Dat stappenplan voor Mollie vind je hier. Maar voor vrijwel alle payment providers voor je Nederlandse Shopify Webshop is dit proces hetzelfde.

Weet je nog niet welke payment provider je wil gaan gebruiken? Bekijk dan onze vergelijking van payment providers.

Bij de settings kun je dus ook de andere standaard opties instellen zoals de verzending, het checkout proces.

Shopify templates; design en layout

Bij Shopify kan je kiezen tussen de vele templates en designs ook deze zijn al responsive dus ook op mobiel zal dit er goed uit zien. Uit deze templates kan jij vervolgens kiezen welke layout jij zou willen. Een aantal van deze thema's zijn gratis, maar er zijn ook betaalde varianten te vinden. Een overzicht vind je in de Shopify Themes bibliotheek.

shopify-website-aanpassen

Je kan elk template natuurlijk helemaal naar je eigen hand zetten via de HTML en CSS editor.

template shopify

 

Shopify Template voorbeeld

Shopify voorbeeld websites

Omdat je vaak niet aan de voorkant van de website kan zien met welke software een website is gemaakt hebben we ook een paar voorbeelden van Shopify webshops gezocht. Dus webshops die met Shopify software zijn gemaakt. Een mooi voorbeeld van een Nederlandse webwinkel die gemaakt is met het Shopify platform is bijvoorbeeld Teddy and Wool van artiest Rianne Aarts.

Shopify video review

https://www.youtube.com/embed/T-2osVfa9Dc

Shopify groeit stug door

De groei van de populariteit van Shopify zet ook stug door. Was het voorheen nog niet ideaal voor Nederlandse webshops om te werken met Shopify? Dat is nu wel anders, met de Shopify apps heb je voor bijna alles wel een integratie.

Shopify voor een Nederlandse webwinkel?

Het systeem van Shopify is inmiddels ook helemaal ingespeeld op de Nederlandse markt met koppelingen met bijvoorbeeld POST NL, Nederlandse Payment Providers, boekhouding systemen en Nederlandse dropshippers.  Ook kun je inmiddels goed iDeal integreren in je Shopify webwinkel.

iDeal voor Shopify kun je onder meer via de PSP's Mollie, Adyen, Multisafepay en Stripe in je webwinkel integreren. Verder heb je nog extra mogelijkheden als Paypal, Creditcard, Klarna enzovoorts.

Waar voorheen de Nederlandse integraties / koppelingen minder waren is dat in 2021 goed op orde.

PostNL integratie voor NL Shopify webshops

Inmiddels heeft Shopify ook een PostNL integratie, via de app kan je dit toevoegen in je Shopify Webshop – die app is hier te vinden.

Ook andere pakketdiensten hebben inmiddels Shopify integraties met PostNL of Sendcloud systemen.

Gebruikt je DHL, DPD of UPS? Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden om dit proces te automatiseren.

Shopify voor een Duitse webwinkel?

Wanneer we Shopify vergelijken met Lightspeed dan moeten we ook de mogelijkheden bekijken om een Duitse webshop op te starten.

Duitsland heeft internationaal gezien een strenge wetgeving en daarvoor zal je in de webshop aanpassingen moeten maken. Lightspeed heeft deze aanpassingen gemaakt maar hoe zit het met Shopify?

Technisch gezien kan je Shopify uitstekend aanpassen aan de Duitse wetgeving. Ook voor de Duitse markt zijn meer en meer Shopify integraties aanwezig.

In het verleden was Shopify erg op de Amerikaanse markt gericht, maar met de vele integraties wordt de Shopify Software steeds relevanter voor onder meer de Nederlandse markt en is het een goede concurrentie voor Lightspeed, kunnen ze elkaar mooi scherp houden.

Veel Nederlandse koppelingen zijn dus goed mogelijk met Shopify en in feite houdt niets je meer tegen om deze Webwinkel Software in jouw website te implementeren.

Shopify POS (Point of Sale)

 

Shopify POS (Point of Sale)

Shopify Point of Sale (POS) – Kassa

Een erg leuke feature van Shopify is het POS systeem. POS is de afkorting van Point of Sale. Hiermee kan je Shopify ook gebruiken in je winkel als kassasysteem.

Helaas kan ik niet ontdekken of de Shopify POS ook werkt met de Nederlandse pinpas. Creditcards en contant geld is geen probleem. Meer over Shopify POS. Shopify Point of Sale kost overigens $ 49,- extra per maand.

Shopify conclusie:

Shopify is goede software voor professionele webshops.

Door alle nieuwe koppelingen en mogelijkheden is Shopify ook voor Nederlandse webshops interessant en relevant. Zeker voor de serieuzere webwinkelier is Shopify wat ons betreft een grote aanrader. 5 jaar geleden was dit advies wel anders, Shopify heeft als grootste internationale webshop platform een bijzondere groei doorgemaakt en is nu ook in Nederland één van de top 3 partijen om het Webshop avontuur mee aan te gaan.

Qua techniek en gebruiksvriendelijkheid zit Shopify erg goed in elkaar, ook wordt deze webshop software constant doorontwikkeld wat een dikke pre is. Shopify is dus wat ons betreft een geduchte concurrent van het eerder genoemde Lightspeed.

1 Reactie
  1. Ik zag dat ipamestore.com samenwerkt met shopify. Hier wordt je opgelicht. Draagbaar ijsmachine besteld en krijg n plastic zeepbakje. Hier wil je toch zeker niet mee samenwerken als klant. Ook onbereikbaar als je je geld dan terug wilt.
    Wat kan ik doen?

    Laat een reactie achter

    WebwinkelSucces
    Logo