11 tools om afbeeldingen te comprimeren voor meer snelheid

Webwinkelsucces.nl » 11 tools om afbeeldingen te comprimeren voor meer snelheid

In deze tijd van mobiel internetgebruik is de snelheid van webwinkels een hot item geworden. Voor Google zelfs zó hot, dat de snelheid van je webwinkel een bepalende factor is voor je ranking in de mobiele zoekmachine van Google.
Google daargelaten, is het vooral belangrijk om aan je snelheid te denken in verband met je klanten. Zelf erger ik me namelijk bont en blauw als ik even iets wil bestellen en het een eeuwigheid duurt voordat de pagina’s geladen zijn. Sterker nog: ik haak dan al snel af en ik denk dat dit voor jou, én jouw klanten, niet anders is!
Afbeeldingen comprimeren

Mooie plaatjes vs snelle laadtijd

Een snelle laadtijd is voor websites die het vooral moeten hebben van wervende teksten echter een stuk eenvoudiger te realiseren dan voor een webwinkel. Een webwinkel is visueel; het zijn vooral de afbeeldingen die de bezoeker aanzetten tot aankoop. Mensen die op zoek zijn naar een specifiek product maken zelfs steeds vaker gebruik van Google Afbeeldingen. Dit geeft nog maar eens aan hoe belangrijk afbeeldingen voor webwinkels zijn!
Het aantal afbeeldingen in een webwinkel loopt echter al snel in de honderden, zo niet duizenden. Het aantal MB’s dat moet worden gedownload hakt er dan behoorlijk in! Om te zorgen voor enerzijds een visueel aantrekkelijke – en in Google Afbeeldingen vindbare webwinkel – en anderzijds een snelle laadtijd, is het nodig om je afbeeldingen kleiner te maken. En natuurlijk het liefst zonder kwaliteitsverlies.

Comprimeren

Reality check: Je pagina moet binnen twee tot drie seconden op het scherm staan, anders is de kans groot dat je klant afhaakt. Om meer snelheid (en bandbreedte op je server) te creëren, is het dus van essentieel belang de grootte van je afbeeldingen in bytes te verkleinen. Hoe doe je dat? Door je afbeelding te comprimeren voordat je hem upload naar je server!
Het comprimeren van afbeeldingen is natuurlijk geen fijne klus. Gelukkig bestaan er diverse gratis tools die dit werkje gemakkelijker voor je maken. Resultaat: Je webwinkel zal sneller laden en je bezoeker kan zonder ergernissen door je visueel aantrekkelijke webwinkel browsen!
Afhankelijk van het platform dat je gebruikt voor je webwinkel, zijn er ook modules en plug-ins beschikbaar die afbeeldingen kunnen comprimeren die je reeds hebt ge-upload.
Heb je je afbeeldingen al gecomprimeerd en is je webwinkel nog steeds traag? Lees dan deze info even door.

Irfan View

irfanView


Irfan View
Irfan View is een superhandig en snel programma voor het bewerken van afbeeldingen. Knippen, bijsnijden en op formaat maken van JPG/GIF/PNG afbeeldingen is een fluitje van een cent. Kies na het bewerken op “Save for web” en je afbeelding verliest 80% van zijn gewicht aan bytes met behoud van een perfecte kwaliteit. Irfan View is een gratis programma.

RIOT

riot


RIOT
Ik ben fan van RIOT! RIOT staat voor “Radical Image Optimization Tool” en is een volledig gratis tool die je kunt inzetten voor het comprimeren van JPG/GIF/PNG afbeeldingen. Het mooie van RIOT is dat je in een duo scherm direct het resultaat van je bewerkte afbeelding kunt bekijken. Tevens kun je een groot aantal afbeeldingen tegelijk laten comprimeren. Het resultaat van comprimeren met RIOT mag er zijn. In sommige gevallen zelfs beter dan betaalde programma’s!

GIMP

Afbeeldingen comprimeren met GIMP


GIMP
GIMP is een vrij bekend en Open Source alternatief voor het toch wel prijzige Photoshop. GIMP is een volledig grafisch programma en wellicht overbodig als je al over een dergelijk programma beschikt. Heb je nog geen grafisch programma, dan biedt GIMP – naast de vele grafische mogelijkheden – uiteraard de mogelijkheid om je afbeeldingen in te comprimeren.

TinyPNG

Afbeeldingen comprimeren met Tiny PNG


TinyPNG
Tiny PNG doet zijn naam eer aan door je (te zware) PNG afbeeldingen met een drag and drop systeem te verkleinen tot mooie, snelle afbeeldingen voor gebruik in je webwinkel. Dit doet Tiny PNG door het aantal kleuren in je afbeelding heel subtiel terug te brengen, met behoud van kwaliteit. Tiny PNG is gratis en beschikbaar voor zowel Windows als Mac gebruikers. Het programma beschikt bovendien over enkele plug-ins voor implementatie in Photoshop. En met TinyJPG is de dienst sinds kort ook beschikbaar voor JPG-afbeeldingen!

PunyPNG

Afbeeldingen comprimeren met Puny PNG


PunyPNG
Ook gratis is PunyPNG. Met deze online tool kun je tot 20 JPG/GIF/PNG afbeeldingen per keer comprimeren. Houd er wel rekening mee dat de afbeeldingen niet groter mogen zijn dan 500KB. PunyPNG heeft ook een betaalde versie waarmee je afbeeldingen nog verder gecomprimeerd kunnen worden.

FILEminimizer Pictures

Afbeeldingen comprimeren met Fileminimizer


FILEminimizer Pictures
FILEminimizer Pictures is gratis software om je afbeeldingen tot wel 98% te verkleinen.
JPG/BMP/GIF/TIFF/PNG en EMF bestanden worden in razend tempo verkleind tot afbeeldingen met een snelle laadtijd die perfect geschikt zijn voor je webwinkel.

ImageOptim

Afbeeldingen comprimeren met Image optim


ImageOptim
ImageOptim is een applicatie voor de Mac gebruikers onder ons. De app comprimeert JPG/GIF en PNG afbeeldingen zonder enig kwaliteitsverlies. Het programma werkt met een simpel drag and drop systeem. Sleep je afbeelding in het venster en het comprimeren begint.

PNGOptimizer

Afbeeldingen comprimeren met PNGOptimizer


PNGOptimizer
PNGOptimizer is een gratis Windows programma dat PNG afbeeldingen voor je kan opschonen en comprimeren. Met PNGOptimizer kun je tevens BMP/GIF en TGA bestanden converteren naar PNG. Ook PNGOptimizer werkt met een simpel drag and drop systeem waarmee je kwalitatief goede afbeeldingen maakt.

CompressNow

compressnow


CompressNow
Voor het comprimeren van afbeeldingen tot 9MB kun je handig gebruik maken van CompressNow. Je kunt in dit gratis programma zelf de mate van compressie aangeven tot het gewenste resultaat. Een erg handige en gratis tool.

PNGGauntlet

Afbeeldingen comprimeren met PNG Gauntled


PNGGauntlet
PNGGauntlet is een gratis programma voor Windows gebruikers. PNGGauntlet is te gebruiken om je PNG afbeeldingen te verkleinen en om JPG/GIF/TIFF en BMP bestanden te converteren naar PNG.

Image Optimizer

Afbeeldingen comprimeren met ImageOptimizer


Image Optimizer
Image Optimizer is een gratis online service waarmee je supersnel afbeeldingen kunt bewerken. Afmetingen of kwaliteit aanpassen gaat in een handomdraai. Ook kun je meerdere afbeeldingen ineens uploaden om tegelijk te laten comprimeren.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      WebwinkelSucces
      Logo