Top 7: gratis WordPress e-commerce plugins

Webwinkelsucces.nl » Top 7: gratis WordPress e-commerce plugins
wp mandje

Bij je zoektocht naar goede software om tegen lage kosten een webwinkel te beginnen ben je WordPress vast al tegengekomen. WordPress is een extreem populair systeem wat door het overgrote deel van de wereld voor reguliere websites wordt gebruikt (WebwinkelSucces draait ook op WordPress). WordPress wordt vooral geroemd omdat het CMS (de achterkant) van de website eenvoudig te begrijpen is. Daarnaast zijn de mogelijkheden eindeloos omdat er voortdurende nieuwe plugins gemaakt worden die je vaak gratis kunt toevoegen.

Als je van plan bent om een webwinkel in WordPress te bouwen dan ben je bij deze pagina op het juiste adres. We geven je graag wat meer informatie en tips hoe je een professionele webwinkel in WordPress kunt bouwen. WordPress is van oorsprong gemaakt voor normale website en daarom heb je altijd een plugin of een speciaal theme nodig om een e-commerce website te maken.

De Top 7 Ecommerce plugins:

De afgelopen jaren zijn er super veel plugins bijgekomen, ook de e-commerce mogelijkheden van WordPress nemen snel toe. Om je te helpen bij het maken van een keuze hebben we de beste gratis a-commerce plugins voor je op een rijtje gezet in deze top zeven.
Hoewel deze plugins allemaal gratis zijn moet je er wel rekening mee houden dat er bijkomende kosten zijn als je alle mogelijkheden wil hebben om je webwinkel helemaal af te maken.

Voor bepaald maatwerk zal je misschien ook een specialist moeten inschakelen.

1. Woocommerce

Woocommerce
wix banner


Veruit de meest bekende plugin om een WordPress webwinkel te maken is Woocommerce. Een paar geleden kwam deze plug-in voor WordPress op de markt en vele gebruikers gingen gelijk aan de slag om een professionele webwinkel te maken. Door de vele mogelijkheden staat deze plugin met stip op nummer 1 in dit overzicht!

Woocommerce is de laatste jaren flink gegroeid en daardoor worden de mogelijkheden allemaal groter. Woocommerce is vooral populair omdat het de meeste mogelijkheden biedt en daarnaast ook super veel extensies om je webwinkel helemaal op maat te maken.
Een Woocommerce webwinkel vindt je tegenwoordig ook terug bij grotere bedrijven die de voordelen ontdekt hebben. Kijk bijvoorbeeld eens Wikiprints.nl voor een nette Woocommerce webwinkel.

Enkele mogelijkheden die standaard in je webwinkel zitten zijn een Paypal integratie, social media buttons, verschillende verzendopties, een kortingscodesysteem en een eenvoudig voorraad systeem. iDeal voor de Nederlandse markt is tegenwoordig ook prima mogelijk met een extensie.

Hoewel je bij WordPress zelf niet op support hoeft te rekenen staat Woocommerce hier heel anders in. Deze jongens helpen je graag met bugs en andere kleine problemen om het platform ook weer verder te verbeteren. Als je op zoek bent naar een professionele webwinkel tegen lage kosten dan zou je Woocommerce zeker eens een kans moeten geven.

2. WP-ecommerce

WP commerce


Een goede tweede plaats is er voor de plugin van WP e-commerce, een andere mogelijkheid om snel en simpel een professionele webwinkel met WordPress te bouwen. Of je nou een paar producten of een groot assortiment hebt, met WP-ecommerce zijn de mogelijkheden eindeloos. Inmiddels is deze plugin meer dan drie miljoen keer gedownload wat genoeg zegt over de populariteit!

Wp-ecommerce is gemaakt voor de iets meer ervaren webwinkel eigenaar die hoge eisen heeft en unieke webwinkel wil maken. Wp-ecommerce bied je namelijk, net als WooCommerce, de mogelijkheid om de HTML en CSS code van je website aan te passen waardoor je een volledige unieke look kunt creëren voor je webwinkel, wel zo fijn als er nog duizenden bedrijven gebruik maken van hetzelfde systeem.

Een andere unieke eigenschap is het simpele bestelproces van de webwinkels die je met deze plugin kunt maken. standaard zit er een geoptimaliseerd checkout proces in je webwinkel wat super goed is voor je conversie. Daarnaast hebben vrijwel alle bekende betaal- en verzendmethoden inmiddels een koppeling met deze plugin waardoor je weinig maatwerk nodig zal hebben. De meeste extensies die je nodig hebt zijn wel betaald in tegenstelling tot plugin zelf!

3. Jigoshop

Jigoshop


Het Engelse webdesign bureau Jigowatt kwam een aantal jaar geleden met het eenvoudige Jigoshop dat voor kleine en middelgrote webwinkels gebruikt kan worden. Jigoshop heeft een simpel dashboard wat je in een halve dag helemaal uit kunt vogelen. Als snelheid een belangrijke factor is dan kan Jigoshop uitkomst bieden omdat je hiermee razendsnel je webwinkel kunt bouwen en beheren.
Als je begint met het maken van je webwinkel kun je kiezen uit meer dan 30 geoptimaliseerde templates. Omdat Jigoshop nog geen miljoenen gebruikers heeft kun je ondanks dit lage aantal themes nog vrij eenvoudig een unieke webwinkel maken.
Het installeren van de Jigoshop is volledig gratis maar uiteraard moet er voor sommige themes en extensies wel een kleine financiële bijdrage geleverd worden. De meeste Verzend- en betaalmethoden hebben inmiddels een koppeling met Jigo, als je Ideal wil installeren dan kun je bij het Nederlandse Pronamic terecht die je hierbij kunnen helpen.
Door het gebruiksvriendelijke dashboard kun je in enkele simpele stappen je categorieën, producten en voorraad beheren. Je krijgt gelijk bij binnenkomst een handig overzicht van je actuele verkopen en voorraad.
Wat niet veel mensen weten, is dat Jigoshop oorspronkelijk ontwikkelt is voor de Woocommerce plugin, de themes waren eigenlijk gemaakt om te gebruiken voor een Woocommerce webwinkel maar Jigoshop is momenteel aardig bekend aan het worden op eigen kracht.

4. Marketpress

wpmu


Marketpress is nog een voorbeeld van een plugin die inmiddels is uitgegroeid tot een complete e-commerce oplossing. Deze plugin is oorspronkelijk bedacht om een eenvoudiger bestelproces toe te voegen aan een WordPress webwinkel maar dankzij het grote aantal gebruikers hebben de ontwikkelaars er een hele webwinkel plugin van gemaakt.
Marketpress is eenvoudig te installeren en je kunt in een dagje een complete webwinkel opzetten, er van uitgaande dat je een beetje ervaring met WordPress hebt. Marketpress is gemaakt voor de gebruiksvriendelijkheid van de webmaster maar vooral ook voor die van de eindgebruiker. Je kunt in enkele simpele stappen afrekenen en je hoeft alleen de noodzakelijk gegevens in te vullen wat natuurlijk uitstekend is voor de conversie op je webwinkel.
De mogelijkheden van Marketpress zijn eindeloos, je kunt kiezen uit verschillende themes, veel betaal- en verzendmethoden zijn standaard geïntegreerd en je kunt ook andere normale WordPress plugins eenvoudig gebruiken in combinatie met Marketpress. Ook Ideal is eenvoudig te installeren via de add-ons van maker WPMU.
Marketpress is het proberen waard, meer dan honderd duizend gebruikers zijn je inmiddels voorgegaan en aan de reviews te zien zijn die meer dan tevreden!

5. Cart66lite

cart66


Cart66lite doet alles wat de naam wellicht al doet vermoeden. Dit is een lichtgewicht plugin waarmee je een snelle en simpele webwinkel kunt maken in WordPress. Omdat Cart66lite nog niet geschikt is voor de Nederlandse markt is er nog niet super veel informatie over te vinden. Zo ver we kunnen vinden is er namelijk nog geen Ideal koppeling mogelijk. Het is wel mogelijk om je webwinkel naar het Nederlands te vertalen!
Natuurlijk kun je Cart66lite wel prima inzetten om digitale producten aan te bieden, Paypal en credit card integratie zijn namelijk wel gewoon aanwezig. Bovendien biedt deze plugin een goede koppeling met Amazon waardoor je in een handomdraai wereldwijd je digitale producten kunt verkopen. Voor de rest heeft deze plugin vrijwel alle betaal- en verzendmethoden die je nodig hebt om internationaal te verkopen.
Cart66lite is gratis uit te proberen maar om een professionele webwinkel te bouwen heb je toch echt wel de premium versie nodig waarin de meeste noodzakelijk eigenschappen standaard inzitten. De premium versie werkt hetzelfde als licentie software, je betaalt 30 dollar per maand en daarvoor krijg je ook support natuurlijk!

6. Ithemes exchange

ithemes


Als je op zoek bent naar een simpele manier om een tijdelijke webwinkel of een experiment te doen dan kun je Ithems Exchange eens de kans geven. Deze plugin werd voorheen gebruikt om (niche) marktplaatsen te maken maar door de eenvoud van het systeem merkten de makers dat het al snel gebruikt werd om complete webwinkels mee op te zetten. Hierop is er door ontwikkeld en daardoor is Ithems Exchange eigenlijk bij toeval een prima e-commerce plugin geworden.
Starten met Ithems Exchange is super eenvoudig, je installeert de plugin, je selecteert je favoriete betaalprovider, je voegt producten toe en je kan beginnen! Standaard zit Paypal ook in je webwinkel geïntegreerd waardoor je vrijwel direct kunt beginnen met verkopen! Voor een Ideal koppeling kun je net als bij Jigoshop terecht bij de WordPress specialisten van Pronamic die dit snel voor je in orde maken!
Het starten met Ithems Exchange is helemaal gratis maar naarmate je webwinkel meer gaat verkopen zal je toch echt de premium functies nodig hebben waarvoor je wel een klein bedrag moet neerleggen. Het Pro pakket van Ithems kun je kopen voor een eenmalige investering van 197 euro wat natuurlijk peanuts is als je webwinkel potentie heeft getoond!

7. Easy digital downloads

easy


Deze plugin is minder geschikt voor Nederlandse webwinkel maar volgens ons toch het vermelden waard. Er komen namelijk steeds meer webwinkels bij die digitale producten verkopen en daarvoor bied ‘Easy digital downloads' prima mogelijkheden. Deze compacte plugin is er speciaal voor gemaakt om digitale producten te verkopen zoals de naam wellicht al doet vermoeden. Hierbij kun je denken aan ebooks bijvoorbeeld.
Easy digital downloads doet precies wat de naam je beloof. De consument kan binnen enkele stappen het gewenste product vinden en online afrekenen. Voor de webmaster is het systeem ook eenvoudig omdat je een handig dashboard hebt waarin je direct de huidige orders en omzet kunt terug vinden.
Ook voor de ervaren online marketeer die ebooks verkoopt is Easy digital downloads een uitstekend oplossing. Naast de keuze uit meer dan 200 templates kun je namelijk ook de code aanpassen waardoor je de webwinkel een unieke uitstraling kunt geven. Er zijn volop betaalmethoden aanwezig waaronder de belangrijkste voor digitale aankopen, Paypal.
Voor een Ideal koppeling kun je ook voor deze plugin weer terecht bij de WordPress specialisten van Pronamic die de koppeling binnen no time geïnstalleerd hebben! Ook als je in Nederland ebooks wil verkopen kan je deze plugin zeker eens proberen!

De voordelen van een WordPress webwinkel

wordpress-pros-cons


WordPress is wereldwijd het meeste gebruikt systeem voor websites maken en het feit dat dit eenvoudig CMS ook steeds vaker voor webwinkels gebruikt wordt is natuurlijk niet voor niets. Hierbij de grootste voordelen van WordPress als je webwinkel software.

– Eenvoudig CMS

Het grootste voordeel voor beginnende webwinkel ondernemers is de gebruiksvriendelijkheid van WordPress. Voor een leek is het programma zelfs snel aan te leren. Als je een beetje handig wordt met WordPress dan weet je ook snel gebruik te maken van de plugins die er zijn.

– Super lage kosten

Als je een webwinkel tegen zo laag mogelijke kosten wil beginnen dan biedt WordPress de beste oplossing. WordPress zelf is gratis en de meeste plugins voor e-commerce zijn dat ook. Je hoeft vaak pas een kleine financiële bijdrage te leveren als je gebruik wil maken van extra functies.

– Eindeloze mogelijkheden met plugins

Door het grote aantal gratis plugins heb je eindeloze mogelijkheden met WordPress. Als je bijvoorbeeld een nieuw checkout systeem wil, een inschrijfbox voor je nieuwsbrief of een responsive slider, het kan met WordPress allemaal en de meeste plugins zijn helemaal gratis.

– Eenvoudig een blog integreren

WordPress is van oorsprong gemaakt om een blog website te maken. Ook als je een webwinkel hebt kan het handig zijn om een blog toe te voegen om meer over je bedrijf en producten te vertellen. Het mag dan ook geen verassing heten dat WordPress uitstekende mogelijkheden biedt om een blog aan je webwinkel toe te voegen.

– Groot hulp forum

Hoewel WordPress zelf geen support biedt is er een groot forum waar je terecht kunt om vragen te stellen, er zijn miljoenen gebruikers dus er is eigenlijk altijd wel iemand die je kan helpen!

– Voldoende specialisten

Naast een groot aantal gebruikers dat je kan helpen zijn er in Nederland en ook in het buitenland super veel bedrijven en freelancers die je tegen een redelijke vergoeding kunnen helpen met het maken en optimaliseren van je je WordPress webwinkel. Door de grote populariteit van dit CMS hebben veel bedrijven zich er ook in gespecialiseerd.

De nadelen van een WordPress webwinkel

Naast een hoop voordelen zitten er ook enkele nadelen aan verbonden als je WordPress als webwinkel systeem wil inzetten. WordPress is van oorsprong geen webwinkel software waardoor er altijd systemen zullen zijn die net even wat meer mogelijkheden bieden.

– Van oorsprong geen webwinkel software

WordPress wordt door miljoenen mensen gebruikt voor het maken van een website maar het systeem wordt pas sinds enkele jaren op grote schaal voor webwinkels ingezet. WordPress is van oorsprong software om normale websites te maken en daardoor heeft het even geduurd voordat er goede e-commerce oplossingen kwamen, deze zijn dan ook nog steeds volop in ontwikkeling.

– Ook met WordPress heb je soms enige code kennis nodig

Hoewel WordPress voor iedere leek te begrijpen is kan het wel van pas komen als je enige kennis van webtalen hebt. Anders zal je altijd uit de voeten moeten met een theme die je concurrent ook kan gebruiken. Als je zelf het één en ander in de code kunt aanpassen dan kan je de uitstraling van je webwinkel helemaal uniek maken!

– Nederlandse betaalmethoden

Hoewel er hard aan gewerkt wordt biedt WordPress nog niet altijd alle integraties met de Nederlandse payment providers. Een integratie met betaal- en verzendmethoden zoals Postnl en Ideal is natuurlijk vereist als je een webwinkel in Nederland wilt hebben. Controleer dus of er voor jouw payment provider en vervoerder de juiste koppelingen zijn.

– Geen technische ondersteuning van WordPress

Als je een webwinkel hebt dan wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je eventuele bugs en problemen snel kunt oplossen. Helaas biedt WordPress zelf geen support hierbij, ook de gratis webwinkel plugins doen dit niet in de meeste gevallen. Bij eventuele problemen zal je het daarom zelf met hulp van het forum moeten oplossen of een specialist inschakelen.

De alternatieven!

Naast WordPress zijn er natuurlijk meer mogelijkheden om tegen lage kosten een webwinkel op te zetten. De voornaamste alternatieven zijn special webwinkel software van licentie providers zoals Lightspeed. Als je niet vast wil zitten aan maandelijkse kosten dan kun je ook kiezen voor open source software zoals Magento bijvoorbeeld.

Alternatief 1: webwinkel licentie software:

software

Als je een webwinkel begint dan kan het handig zijn dat je daar ook enige hulp bij krijgt. In dat geval raden we je aan om te kiezen voor een licentie webshop aanbieder zoals Lightspeed en CCV Shop bijvoorbeeld. Hierbij kun je gebruik maken van een vereenvoudigd CMS en krijg je constant support mocht het nodig zijn. Hiervoor betaal je wel een maandelijkse bijdrage van enkele tientjes tot honderd euro in de meeste gevallen.

Alternatief 2: open source software

open-source-ecommerce-platforms

Hoewel WordPress eigenlijk ook open source software is bedoel we hier programma's die speciaal gemaakt zijn voor webwinkels zoals Magento, Oscommerce en Virtuemart van Joomla bijvoorbeeld. Deze Open source software biedt vaak de meeste mogelijkheden om een unieke webwinkel op maat te maken. Er worden bovendien constant nieuwe extensies ontwikkeld die je tegen een eenmalige vergoeding kunt kopen.
Als je zonder licentie aanbieder gebruikt maakt van open source webwinkel software dan moet je er wel rekening mee houden dat je hier meestal geen support bij krijgt. Deze mogelijkheid is dan ook meer geschikt voor ervaren webmasters en grotere bedrijven die een specialist voor maatwerk kunnen inschakelen.

Maak een wensenlijst!

Laat het duidelijk zijn dat er voldoende mogelijkheden zijn om tegen lage kosten een professionele webwinkel te maken. We raden je aan om een complete lijst van al je wensen op te stellen voordat je een keuze maakt. Denk van te voren bijvoorbeeld goed na over welke betaal- en verzendmethoden je nodig hebt. Denk ook na over de grote van het assortiment, wordt het een kleine of een uitgebreide webwinkel? Aan de hand van je wensenlijst kun je goed kijken welke software het best bij je plannen past.

Ga aan de slag!

Een webwinkel in WordPress installeren is zeer eenvoudig en kan binnen enkele stappen afgerond zijn, maar dan begint het echte werk pas! Ga daarom snel aan de slag en maak een wensenlijst, kies de juiste software en begin met verkopen!

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      WebwinkelSucces
      Logo