Virale Marketing

Webwinkel marketing door Viral Marketing
Viral marketing gaat meestal samen met een hype op het internet. Virale marketing is eigenlijk gewoon mond tot mond reclame.
Internet maakt het makkelijker om zo'n viral te creëren. Mensen zijn met email, bloggen, Twitter, Hyves, Facebook, sms en chatten in staat om sneller en aan een grotere groep hun mening kenbaar te maken.
Vaak bestaat virale campagne dan ook uit iets wat makkelijk te delen is. Filmpjes zijn bijvoorbeeld daarvoor zeer geschikt.
Voorbeeld van Wehkamp
Het filmpje, die online kwam vlak naar de verkiezing van Obama, is duizenden keren bekeken en verspreid via vele kanalen.
Waarschijnlijk had één van Wehkamp medewerkers “Yes Wehkamp” gehoord tijdens zo'n speech en was het idee geboren. Natuurlijk zit de video goed in elkaar maar met een beetje verstand van video bewerkingsvideo draai je dit zelf ook zo in elkaar.
Kortom, het hoeft niet zo moeilijk te zijn. Een goed idee is belangrijker!
9 tips voor een succesvolle virale marketing campagne
1. Gebruik humor
Wil je dat iets snel gedeeld wordt? Gebruik humor. Seks en/of pijn (beter niet combineren) werken ook goed. Zorg in ieder geval voor een entertainment factor.
2. Vind geschikte ‘promotors'
Elke virale campagne moet ergens beginnen. Het beste is om niet te wachten tot een filmpje of bericht wordt opgemerkt maar verspreid het actief. Vraag je vrienden, collega’s en je klanten om de campagne op te sturen naar iedereen die ze kennen.
Indien 100 mensen je virale campagne versturen naar 30 mensen (bijvoorbeeld via de e-mail) dan bereik je al 3.000 mensen! En wanneer het je campagne goed is moet het vanaf dan automatisch gaan!
3. Betrek niet al te veel mensen in voorbereiding
Kies een paar creatieve mensen uit die jou kunnen ondersteunen. Voorwaarde is dat ze jouw campagne begrijpen en actief meedenken.
Kies je teveel mensen uit om zo'n virale campagne op te zetten dan duurt het veel te lang voordat alles klaar is en heb je kans dat niet iedereen even enthousiast is over het idee.
4. Stel duidelijke doelen!
Moet de campagne verkopen generen of juist zorgen voor naamsbekendheid? Elk doel vergt een andere aanpak!
5. Wees eerlijk!
Onderschat nooit de ontvanger. Ga geen anonieme filmpjes maken of anoniem berichten de wereld slingeren. Wanneer de campagne viraal gaat en mensen komen erachter dat jij als bedrijf er achter zit (terwijl je anoniem probeert te blijven) dan kan de campagne tegen je werken.
6. Voorkom spam
Niets is erger dan dat je bericht als SPAM wordt opgemerkt.
7. Wees op het juiste moment op de juiste plaats
Onderwerpen die het nieuws halen of waar veel mensen over praten (bijvoorbeeld op Twitter) komen razendsnel op.
Het nieuws van vandaag is morgen al geschiedenis. Wil je dus van de hype meeprofiteren dan zal je snel moeten schakelen.
8. Meet het succes
Meet als het inkomende verkeer op je website zodat je weet of het een succes was of niet.
9. Wat is je ROI? – Return on Investment
Ook als is je campagne succesvol (je YouTube filmpje heeft duizenden views gehad) wanneer je deze niet omzet (in korte of lange termijn) naar verkopen heeft het weinig zin voor je webwinkel gehad.
← Terug naar Webwinkel Marketing