Wat verkoopt goed online? Wij zochten het uit

Webwinkelsucces.nl » Wat verkoopt goed online? Wij zochten het uit

In de data van Webwinkelsucces en onze keyword tools zagen we dat veel personen uit de e-commerce branche op zoek waren naar een antwoord op de volgende vraag: Wat wordt het meest online verkocht? Toen we dit zagen gingen wij direct op onderzoek uit. Wat zal het zijn?

CBS Data: Dit wordt er op het moment veel online gekocht

Als je kijkt naar cijfers van het  Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)[1]Internetaankopen CBS: 2020 , 2021, 2022 en 2023, dan is de categorie kleding- schoenen en accessoires de grootste als het aankomt op online aankopen. Namelijk rond de 57% van de ondervraagden geeft in 2023 aan de afgelopen 3 maanden online kleding gekocht te hebben.

CBS doet dit als volgt, ze geven een vaste keuze aan bij de afname van de vragenlijst en dan kan je aanvinken ‘ja ik heb dit de afgelopen 3 maanden gekocht, of nee dit heb ik niet gekocht' en bij kleding en schoenen plaatsen ze dan ook nog eens accessoires achter de komma, wat mede daardoor alles eigenlijk kan zijn.

Methodiek achter de vraagstelling: Heeft u de volgende goederen in de afgelopen 3 maanden via internet gekocht voor privé gebruik? "Kleding, schoenen, accessoires " Ja / Nee. 

De groepering en afbakening van het CBS is veel commentaar over te geven, maar over het algemeen geven de antwoorden op deze vragenlijst wel interessante data:

JaarKleding, schoenen, accessoiresSportartikelenSpeelgoed, babyspullenMeubels, woonaccessoires, tuinartikelenEtenswaren, drankMedicijnen, vitaminepillenComputers, tablets, mobiele telefoon
202048,4%22,9%12,9%23%17,7%14%21,7%
202159,3%27,8%16%30,1%25%18,4%24,3%
202253,5%26,1%14,4%24,7%24%18,5%22,1%
202357%27,5%12,3%24,2%22,6%19,2%21,2


Kleding, Schoenen en Accessoires zijn bijzonder populair, daarbij lijkt het erop dat alles steeds vaker online wordt verkocht. Dus dat je eigenlijk met alle categorieën op dit moment goed zit. Geen enkel product is op dit moment jaarlijks gewoon jaar over jaar aan het stijgen.

Ook gaat een lijst als dit niet over omzet, maar over aankopen.. Bijvoorbeeld: Een paar sokken vs een nieuwe iPhone. Dat moet anders kunnen..

Amazon Beste Verkochte Producten

Uit de data van Amazon[2]Bestsellers op Amazon lijkt dat er niet één product is dat voortdurend het beste verkoopt. Het zijn vaak trendgevoelige producten die kortstondig zeer hard gaan. In de categorie 'toys' is dat niet het geval. Daar staat Jenga op plek #1[3]op het moment van schrijven.

Dat is opvallend aangezien het een redelijk tijdloos product is. In de ranglijst van Bol.com komt Jenga dan weer niet voor in de top 10. Dus deze verschillen zijn groot. Bij boeken is het vanzelfsprekend het boek van dit moment, en dat zal voortdurend veranderen.

Ook hier is overigens de #1 keuze van Amazon niet in de top 20 van Bol.com te vinden. Er zijn dus grote onderlinge verschillen tussen Amazon en bol.com.

Hier kan je de Amazon best verkochte producten overigens ook zelf zien. Ze veranderen voortdurend en geven een goed inzicht in populaire producten. Wel bestaan er grote geografische verschillen.

Wat direct opvalt, is dat op het moment van schrijven er veel vraag is naar huis & tuin artikelen die helpen met beregening. Dat heeft dan weer te maken met een recente droogte. Zo zal de productvraag vrijwel altijd fluctueren.

Veel webshop eigenaren zoeken naar de best verkochte artikelen om deze vervolgens op een marktplaats (Bol.com of Amazon) aan te bieden en hier geld aan te verdienen. Bol.com heeft een goede gids geschreven om meer te verkopen[4]Meer verkopen V3 Bol.com

Producten die in ieder geval hoog volume hebben

Dit zijn veelal producten die het meest voorkomen in de top 3 rijtjes van Amazon, update in 2023:

Spelletjes

 • Kaartspellen
 • Lego blokken
 • Bordspellen
 • Legpuzzels

Elektronica

 • Hoofdtelefoons
 • USB-apparaten
 • Printers
 • Steelstofzuigers / Draadloze handstofzuigers
 • Kabels en snoeren voor computers

Video Games

 • Switch en PS5 spellen
 • Gaming-cadeaubonnen
 • Draadloze controllers en game-adapters
 • Gaming-accessoires
 • Oplaadkits en docks voor games
  Cadeaubonnen zijn zeer groot en veel gebruikt in Amerika: 
video games bonnen

Kleding, schoenen en sieraden

 • Sneakers ( Misschien wel het meest online gekochte product )
 • Jurkjes
 • Saaie onderkleding zoals Sokken & Boxers.
 • Merkproducten

Boeken

 • Kookboeken
 • Kinderboeken
 • Bestsellers ( Internationaal )
 • Studieboeken

Snel groeiende producten

Als je kijkt naar andere blogs over dit onderwerp, dan gaat het vaak over ‘snelste groeiende' producten. Maar dat is in die zin een ander onderwerp dan ‘meest verkochte'.

Bij Amazon kan je ook de producten zien die in de lift zitten, dit geeft een goed beeld over populaire producten.[5]In de Lift: Amazon.nl

Pas ook overigens waar je de data vandaan haalt, soms zie je ineens een vertaald onderzoek met product ideeën naar boven drijven en dan ga je je focussen op producten waar Nederlandse consumenten helemaal geen interesse hebben:

pet bed

Trending producten zijn interessant, maar zijn ook niet de knallers met heel veel langdurig volume. Natuurlijk kan je veel verdienen als je inspeelt op trends en dit snel en goed doet.

Maarja… soms betekent dat dan ook dat je ineens tijdens een virus mondkapjes moet verkopen. En van dat soort drukke / rare / risicovolle markten wil je misschien liever wegblijven.

Wil je meer weten over producten verkopen voor jouw webshop?

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   WebwinkelSucces
   Logo