Webshop Amazon in Nederland (Tarieven & Analyse)

Webwinkelsucces.nl » Webshop Amazon in Nederland (Tarieven & Analyse)

Er bestaat een kans dat je de volgende zinnetjes ergens gelezen hebt: “Amazon komt nu echt groots naar Nederland” en “bol.com staat onder gigantische druk” of erger nog “jouw webshop gaat ook in de problemen komen door Amazon.”

Er zijn zelfs al Amazon experts opgestaan.. Oh oh.. Laten we beginnen met een forse statement:

Amazon gaat geen grote impact hebben op jouw webshop!

Als jouw website nu al niet onderscheidend genoeg is, slecht geoptimaliseerd is en je marge te laag. Dan moet je nu aan de slag om dat te veranderen of je gaat inderdaad in de toekomst ergens ten onder. Amazon heeft daar geen invloed op.

Het is slechts een reden die je kan aanvoeren bij je faillissement. Net als V&D de schuld gaf aan een slechte Q4 omzet. Webshops hebben altijd een soort van opheffingsreden nodig als ze stoppen.

Als jij op webwinkelsucces aan het lezen bent over Amazon, gaan we er gemakshalve vanuit dat je geen eigenaar bent van een webshop die:

 • Een slechte / weinig naamsbekendheid heeft.
 • Geen problemen oplost van consumenten.
 • Niet uniek is.
 • Alleen maar aan dropshipping doet.

Als je aan meerdere van bovenstaande punten voldoet ga je het namelijk wel zwaar krijgen de komende tijd.

Fulfilment via Amazon (Tarieven & bol.com vergelijking)

De LVB (Logistiek via bol.com) Tarieven van bol.com zijn in de wereld van Amazon de ‘FBA (Fulfilment by Amazon) Tarieven'. Deze tarieven verschillen bijzonder veel zoals je kan zien in de onderstaande screenshots.

 • De storage / opslag is bij Amazon FBA is zeer hoog, namelijk: 15 euro per m2 storage per maand.
 • Op veel andere vlakken is Amazon in deze fase (entree strategie) fors goedkoper dan bol.com
 • Indien je bij Amazon FBA 3x hetzelfde product verkoopt in 1 order betaal je 3 x verzendkosten. Bij bol rekenen ze verzendkosten over jouw order en niet per verkocht artikel.
 • Zowel bij bol als bij Amazon zijn de retourkosten inbegrepen in de prijs.
Amazon Tarieven Fulfilment januari 2020

Tarieven LVB – bol.com (logistiek)

Het is erg vroeg om met conclusies te komen

Vergeet niet dat je bij Amazon als e-commerce speler echt niet een ‘early adopter' hoeft te zijn. Als Amazon hard gaat in Nederland heb je binnen enkele dagen de boel zo up & running. Er zijn nauwelijks voordelen om direct over te springen naar Amazon als de consument nog niet over is. Als je al veel verkoopt via bol.com en dit goed gaat: Hoef je dus echt niet snel je moves richting Amazon te maken. Hetzelfde geldt voor de informatie over prijzen en tarieven. Wij gaan deze de komende maanden in de gaten houden en blijven deze post (ouderwets bookmarken dus) de hele tijd updaten!

2 Opmerkingen
 1. Ik wil beginnen met ecommerce, maar kan niet goed bepalen of ik nou via Amazon.nl of via Bol moet gaan verkopen. Wat vinden jullie?

  • Antwoord
   Webwinkelsucces Redactie 20 april 2020 op 09:35

   Bol.com is in Nederland nu nog de ‘standaard’ en meest gebruikte marktplaats voor ecommerce. Dus wij zouden zeker in deze fase nog via Bol.com aan de slag gaan.

  Laat een reactie achter

  WebwinkelSucces
  Logo