Webshop beginnen KvK: wanneer ga je naar de KvK met je bedrijf?

Webwinkelsucces.nl » Webshop beginnen KvK: wanneer ga je naar de KvK met je bedrijf?

De KVK klinkt als beginnende ondernemer leuk en als iets spannends: Het begin van jouw nieuwe onderneming. In de praktijk ligt dit echter anders: Ten eerste moet je betalen, namelijk € 50,- + € 15,- voor het mee naar huis nemen van het uittreksel.

Daarnaast heb je al jouw bedrijfsgegevens waaronder vaak een telefoonnummer zojuist afgegeven aan een bedrijf die in het verleden alles behalve nauwkeurig is omgegaan met dit soort data. Kortom: De gang naar het KVK zouden wij zo lang mogelijk ontwijken als beginnende webshop houder. Alle info over webshop beginnen KVK.

Wanneer moet een Webshop naar de KVK

Je moet naar de KVK als jouw webshop geen hobby meer is, er zijn drie criteria die er toe doen om dit te bepalen:

 • U levert goederen of diensten. (Met enige regelmaat is een belangrijke factor hierin)
 • U vraagt hier een meer dan symbolische vergoeding voor. Kortom: Er wordt dus wel geld verdiend.
 • Je verkoopt niet alleen aan vrienden en familie maar ook daarbuiten. ( zij noemen dit: U neemt deel aan het (normale) economische verkeer.

Als je als webshop houder naar deze criteria kijkt zou je je pas moeten aanmelden als je webshop simpelweg is gelukt. Dus nog niet tijdens de testfase, want dan neem je namelijk nog niet deel aan het economische verkeer. Verkoop je met regelmaat artikelen en begint het serieuze vormen aan te nemen dan is het tijd om naar de KVK te gaan. Ook krijg je bij de KVK een BTW-nummer, door de aanmelding bij de belastingdienst. Voor veel webshop pakketten e.d. zijn deze BTW nummers benodigd.

Het registreren van een domeinnaam kan dus al eerder, aangezien dit plaats vindt voor het economische verkeer.

Kan je Shopify starten zonder KVK?

Ja en Nee. Je kan de software van Shopify gebruiken zonder KVK, maar zodra je gaat verkopen ben je in Nederland verplicht een KVK nummer te hebben.

Wat moet u als webshop meenemen naar de KVK

 • webshop beginnen KVKU moet een Legitimatie meenemen ( Paspoort of ID-kaart ). Soms is het ook noodzakelijk om de statuten die u bij de notaris heeft laten maken mee te nemen. ( Bij een eigen rechtsvorm )
 • U moet een verhaal / elevator pitch hebben. Denk hierbij niet aan iets spannends of officieels, maar je moet wel kunnen uitleggen wat je gaat doen met jouw onderneming. Ga dit niet voor de spiegel staan oefenen, als je naar de KVK gaat moet je toch wel een reden hebben. Die reden hoef je alleen maar te vertellen.
 • U moet een bedrijfsnaam weten, de KVK kan checken of deze bedrijfsnaam wel kan en of mag. Als je jouw webshop Bollie.com gaat noemen en je simpelweg ‘alles' wilt gaan verkopen zal je wellicht tegen wat problemen aanlopen in deze fase. De bedrijfsnaam hoeft niet hetzelfde te zijn als het domein dat u gaat gebruiken voor de webshop. Lees hier ook meer over het registreren van een domeinnaam.
 • U moet aangeven wat voor ondernemersvorm u gaat nemen. In vrijwel alle gevallen als u een webshop gaat beginnen is een eenmanszaak of een VoF ( met meerderen ) de beste optie. Pas als u serieuze omzet gaat doen en de startersaftrek op is ( na wat jaren en/of 100.000+ omzet) zouden wij aanraden om over te gaan tot een BV.

Na de inschrijving kunt u als ondernemer heerlijk gaan genieten van de spam mails en post van de partijen die de hoge salarissen van de directeuren van de KVK mogelijk maken =).

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   WebwinkelSucces
   Logo