Webshop kosten – Alle kosten op een rij

Webwinkelsucces.nl » Webshop kosten – Alle kosten op een rij

Wat kost een webshop nou eigenlijk? Een antwoord op die vraag is behoorlijk relevant als je met het idee loopt om een webwinkel te beginnen. Wij hebben het voor je bekeken zodat je een goede inschatting kunt maken aan wat je ongeveer kwijt bent. En dat hoeft eigenlijk helemaal niet zoveel te zijn!

Voordat je gaat beginnen moet je even rekening houden met 3 verschillende kosten scenario`s. Hierbij laten we alles zelf coderen even buiten beschouwing. Dat kan natuurlijk wel, maar het is een kostbare onderneming met vele honderden uren bouwen en daarna nog eens vele uren optimaliseren. De webshop kosten zijn voor de drie verschillende manieren om een webshop te maken als volgt:

Woocommerce webshop (vanaf) kosten: ± €119
Webshop Software (vanaf) kosten: ± €144
Magento webshop kosten: €10.000 – €250.000

Houd rekening met de volgende terugkerende kosten:
Payment Service provider, fulfillment en bezorgkosten, extra plugins, fotobewerkingssoftware, doorontwikkeling

De kosten kunnen als volgt worden uitgesplitst:


1) Kosten webshop bouwen met Woocommerce

Het bouwen van een webshop in Woocommerce is populair. 30% van alle eCommerce websites zijn gebaseerd op deze software die gemaakt is voor WordPress.
Je moet met het bouwen van een Woocommerce webshop rekening houden met de volgende kosten:

Domein
Een domein registreer je per jaar bij een hostingbedrijf. Vaak zul je hier ook het hostingpakket bij afnemen. De kosten verschillen enigszins en liggen tussen de €0,50 en €10 per jaar. Bij goedkope varianten zal er dan wellicht wat meer voor de hosting gerekend worden. Als je een domeinnaam wilt die een ander persoon of bedrijf al in gebruik heeft kan het bedrag voor het domein overigens flink oplopen.

 • Kosten domein ongeveer €4,- per jaar.

SSL certificaat
Tegenwoordig is een SSL certificaat een must have. De url van jouw domein verandert dan van http:// naar https://. Dit kun je vaak gratis bij jouw hostingmaatschappij aanvragen. In sommige gevallen kost het wat geld, maar wij zouden een pakket nemen waar dit wordt bijgeleverd.

 • Kosten SSL certificaat €0

Hosting
Iedere webshop heeft een hostingpakket nodig. Hostingkosten lopen uiteen per aanbieder, maar ga in de beginfase uit van ongeveer €35 – €75 per jaar. Naarmate de database grootte en bezoekersaantallen toenemen kun je overwegen om het pakket uit te breiden. Dat is van latere zorg. We hebben onlangs een artikel geschreven over waar je op moet letten bij het kiezen van webhosting.

 • Hostingpakket: €60,- per jaar 

WordPress CMS
WordPress is een open source platform dat continu wordt bijwerkt naar de laatste ontwikkelingen (ook webwinkelsucces is hierin gebouwd). Het is een ideale basis als platform voor een website of webshop. Het wordt namelijk zo vaak gebruikt, dat je ongeveer alles wat je wilt kunt krijgen in de vorm van plugins. Ook zijn er duizenden thema`s waar je uit kunt kiezen zodat de webshop direct al een goed design heeft. Dit is volledig gratis te gebruiken. Als je een webshop wilt starten op basis van dit platform kun je voor Woocommerce kiezen. Woocommerce is namelijk een webshop plugin die is gebaseerd op WordPress. Lees dit artikel als je meer wilt weten over een webshop starten met WooCommerce.

 • WordPress kosten: Gratis.

Woocommerce
De plugin Woocommerce maakt van de normale WordPress website een webwinkel. Een erg groot voordeel van deze plugin is dat deze helemaal gratis te gebruiken is. En hiermee kun je prima uit de voeten. Je kunt Woocommerce later uitbreiden als je bepaalde functionaliteiten zoekt. Dus je hebt hier de kosten zelf in de hand.

 • Woocommerce kosten: Gratis

Thema
Een thema of theme is een template dat je kunt kopen zodat je vanuit een bepaald design kunt werken. We raden zeker aan om hier wat aandacht en geld aan te besteden. Prijzen lopen hierin uiteen van gratis tot maximaal ongeveer €130,-. Voor een bedrag van rond de $59 zijn er hele goede thema's beschikbaar.


2) Kosten webshop bouwen met Magento

Magento is een platform dat zich in de loop der jaren compleet heeft gefocust op eCommerce. Veel webwinkels zijn dan ook ontwikkeld met dit product dat onder de paraplu van Adobe valt. Het zijn vaker de wat grotere en professionelere webshops die met Magento ontwikkeld worden. Het platform vergt meer kennis en investering dan Woocommerce en dat maakt de ontwikkeling met Magento niet voordelig. Hoe duur Magento daadwerkelijk is, valt echter geen goed antwoord op te geven. Dit komt omdat er veel maatwerk bij komt kijken en het erg afhankelijk is van de wensen die je hebt.

Waar je bij Woocommerce praat over tientjes, praat je bij Magento over duizendjes.

Er zijn ontwikkelaars die een volledige webwinkel aanbieden vanaf ongeveer €500,-. In de praktijk is dit niet erg goedkoop en zul je met bepaalde wensen eerder aan een bedrag van €5000 of meer moeten denken. Als je een op maat gemaakt platform wilt zul je moeten denken aan minimaal €25000. Dat kan oplopen tot in de tonnen. Daarnaast moet je goed rekening houden met maandelijkse kosten. Deze liggen tussen de €500 en €1000,-.

Magento Hosting
Niet elke hosting is geschikt voor Magento. Een snelle en veilige hosting voor Magento begint vanaf €35 – €100. Dit kan oplopen afhankelijk van het aantal bezoekers op de webshop en de nodig ruimte voor producten. Dit is echter verwaarloosbaar i.c.m. de andere kosten.

Magento Extensies
Magento biedt de mogelijkheid om verschillende koppelingen te maken met andere software. Deze worden extensies genoemd. Je kunt dan bijvoorbeeld een koppeling met een boekhoudprogramma op betaalprovider maken.

 • Kosten Magento: €10.000 – 250.000

3) Kosten webwinkel bouwen met Webshop Software

Een slimme manier om snel en voordelig een webshop in de lucht te krijgen is door te werken met webshop software. Er zijn ongeveer 8 van dit soort partijen die in Nederland het overwegen waard zijn. Je kunt vaak gratis beginnen, maar naarmate de webshop meer producten gaat bevatten wordt het ook duurder. Vaak wordt er geadverteerd met de communicatie dat je een gratis webshop kunt bouwen. Dit is meer een proefversie. Als je serieus aan het werk wil dien je altijd een betaald pakket te kiezen bij dit soort partijen. Wij hebben de pakketten gekozen waar je op uitkomt als je een goede webwinkel wilt runnen met ruimte voor minimaal enkele tientallen producten en zonder reclame van derden:

Dit zijn de vanaf prijzen op jaarbasis (op het moment van publicatie), waar de hosting, het SSL certificaat en de  domeinen inbegrepen zijn.

Pakket aanbieder webshop Software
Webwinkel Kosten
JouwWeb Business€144
Shopify€317
Mijnwebwinkel Pro€588

Bijkomende kosten waar je in alle gevallen aan moet denken

Er zijn een aantal kosten waarvan wij denken dat deze belangrijk zijn, of waar je op langere termijn rekening mee moet houden.

Payment service provider
Een payment service provider – ook wel psp genoemd – handelt de betalingen voor je af. Doorgaans kom je uit op ongeveer 0,25 cent per iDeal transactie als je begint met een webwinkel.

 • Kosten PSP: €0,25 per iDeal transactie

Fullfilment & Bezorgkosten
De pakketjes dienen te worden opgeslagen en verstuurd. Dit zijn variabele kosten die je dus eigenlijk pas betaalt bij een bestelling. Om een indruk van de tarifering te krijgen, kun je deze pagina van PostNL bezoeken. Hier zie je prijs ranges van €3,84 tot €7,43.

 • Bezorgkosten: ongeveer €6 per order

Doorontwikkeling
Een kostenpost die je nooit moet onderschatten is de doorontwikkeling van de webshop. Alleen de wijzigingen die nodig zijn om de veranderingen op SEO-vlak bij te houden zijn behoorlijk. Nog niet al te lang geleden heeft Google de rangschikking van de zoekresultaten verplaatst van desktop naar mobile first. Je kunt nagaan hoeveel kosten zoiets met zich mee kan brengen als de website er op zo’n moment op mobiel nog niet florissant bij staat. Reken minimaal op een maandbedrag van 5% tot 10% van de startkosten van de webshop als je aan serieuze groeit gaat werken.

 • Kosten doorontwikkelen site: 5% – 10% per maand berekend aan de hand van de totale website investering (schatting)

Design en productfotografie
Als je zo nu en dan nieuwe producten toevoegt in de webwinkel is het belangrijk om goede productfoto`s te hebben. Deze moet je ergens vandaan halen of zelf maken met een camera. Daarnaast is het erg handig om Photoshop te gebruiken zodat je de foto’s kunt bewerken en afbeeldingen kunt maken voor bijvoorbeeld de homepage en voor in de nieuwsbrief.

 • Kosten Photoshop (optioneel): €29,99 per maand

Conclusie Kosten Webshop

Als we de verschillende opties bekijken, is Magento behoorlijk prijzig en misschien meer iets om naar over te stappen als er voldoende tractie op de webshop zit. Met Woocommerce of bij Webshop Software zijn de kosten in het jaar goed te overzien.

Eindafrekening Woocommerce

Eenmalige kosten

 WoocommerceWebshop Software
Thema€55,-inclusief

Jaarlijkse kosten

 WoocommerceWebshop Software
Domein€4,- per jaarinclusief
Hosting / software abonnement€60€144 – €588

Variabele kosten van een webshop

 WoocommerceWebshop Software
PSP€ 0,25 per ideal transactie
> € 0,25 + 1,8% per credit card transactie
€ 0,25 per ideal transactie
> € 0,25 + 1,8% per credit card transactie

Optioneel & om rekening mee te houden

 WoocommerceWebshop Software
Photoshop€300 per jaar€300 per jaar
E-mail marketing€108 per jaar€108 per jaar
Overige optimalisatie software€150 per jaar€100 per jaar
Doorontwikkeling> €300 per jaarinclusief

Totale webshop kosten per jaar

 WoocommerceWebshop Software
Dit ben je minimaal kwijt€119 per jaar€144 per jaar – €588
Dit ben je kwijt als je enigszins doorpakt> €977 per jaar€652 tot  >€1096 per jaar

We kunnen concluderen dat je al voor €119 een site live kunt hebben staan als je zelf aan de slag gaat met WordPress. Ook als je voor kant en klare webshop software kiest ben je best voordelig uit. Het voordeligste pakket waarmee je een serieuze site kunt neerzetten met voldoende producten kun je al hebben voor €144,- per jaar. Dit is een goede basis om een keer te proberen of het beheren van een webshop iets voor je is. De iets duurdere aanbieders bieden uiteindelijk ook wat meer mogelijkheden. Hierop kun je bijvoorbeeld apps aansluiten die de e-mail marketing optimaliseren, of koppelingen met de boekhouding.

2 Opmerkingen
 1. bij shopify komt nog eens 2% provisie bij elke besteling er bij.
  Bij een omzet van 20.000,- per maand wordt nog 400,- € extra afgeschreven van je rekening.

 2. De 2% provisie is enkel van toepassing indien je gebruik maakt van een externe PSP. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Mollie. Je kan ook gebruik maken van Shopify Payments. Dan betaal je niet de 2% provisie waar jij het over hebt.

  Laat een reactie achter

  WebwinkelSucces
  Logo