Webshop op subdomein, rootdomein of in een map

Webwinkelsucces.nl » Webshop op subdomein, rootdomein of in een map
responsive-webshops

Op basis van een URL kan je jouw webshop op 3 manieren inrichten. In veel gevallen is het plaatsen van een webshop op het rootdomein het beste maar dit gaat niet in ieder geval op. Er zijn uitzonderingen. Wij gaan kijken welke setup voor jou het beste met daarbij  zoekmachine optimalisatie en jouw persoonlijke e-commerce doelstellingen in het achterhoofd.

Wat is het primaire doel van jouw webshop?

Jouw e-commerce heeft vaak een primair doel. Dit kan zijn het laten zien van het merk maar kan ook zijn het doen van zoveel mogelijk transacties. Als je zoveel mogelijk transacties wilt doen en dus echt een pure webshop wilt zijn, dan spreekt het voor zich dat het het beste is als je de webshop op het rootdomein hebt staan.

Wil je echter voornamelijk jouw merk neerzetten met ‘daarbij' een webshop dan heb je eigenlijk twee keuzes: Zet je jouw webshop in een mapje submap of op een subdomein. In dit laatste geval kun je bijvoorbeeld denken aan een tuiniersbedrijf dat ook tuinspullen verkoopt.

De keuze tussen deze twee opties gaat in de praktijk 3 van de 4 keer naar een submap, omdat een subdomein toch op veel vlekken iets complexer kan zijn.

Root vs Subdomain vs Folder

Hier enkele voorbeelden op basis van URL structuren. 

  • Dit is een hoofddomein of rootdomein setup: www.webshop.nl of www.bol.com. Deze setup kies je voornamelijk als de kern van jouw activiteit een webshop is.
  • Dit is een subdomein setup: webshop.philips.nl of shop.dyson.nl
  • Dit is een folder / submap / map setup: www.philips.nl/webshop of dyson.nl/webshop

Als je een subdomein setup hebt is het makkelijk om code te scheiden van de andere content / setup. Dus je kan echt op jouw subdomein alles volledig anders maken. Dat is best fijn gezien er veel techniek bij een webshop komt kijken en deze jouw andere website zou kunnen vertragen.

Het gebruik van een subdomein kan ook wenselijker zijn als je op internationale markten verkoopt. Jouw domein is bijvoorbeeld mogelijk al opgedeeld in domeinen op landniveau of subdomeinen. Dan kan je dit makkelijk internationaal inrichten. ( Denk ook aan valuta, locatie, etc) Dit zijn echter wel de weinig voordelen van een subdomein setup vs het zetten van jouw webshop in een map op de site. Dit komt voornamelijk doordat google een subdomein als iets geheel nieuwe entiteit ziet.

Subdomein SEO impact

In termen van SEO is het bijna altijd beter om al je goed gestructureerde pagina's en inhoud onder één paraplu te houden en niet op te splitsen. Google behandelt het subdomein bijna altijd apart van de root, ook al is hier veel discussie over te vinden op het Internet.

Als je dus jouw webshop in een submap zet gaat de kracht van jouw rootdomein beter werken voor jouw webshop. Voor een subdomein setup is dit complexer, dan moet je zeer veel sitewide links jouw subdomein in laten gaan vanuit jouw rootdomein en ook lang wachten. Het duurt lang voordat Google die kracht echt ziet.

Volgens een PinkCakeBox-casestudy, toen ze hun blog van een subdomein naar een submap verplaatsten, hadden ze een toename van 40% in organisch verkeer. Terwijl omgekeerd, toen IWantMyName hun blog van een submap naar een subdomein verplaatste, zagen ze een afname van 47% in organisch verkeer.

Het barst dus wel van de nadelen op voor deze subdomein keuze. Op SEO Vlak is het dan ook niet aan te raden voor webshops om subdomeinen te gebruiken: De trust en autoriteit op deze domeinen moet je van scratch opbouwen. Begin je echter met een net nieuwe webshop, dan kan het weer wel! (om het maar even complex te maken)

Vele webshops hebben goede uitleg over het installeren van een subdomein. zie hier bijvoorbeeld de uitleg van Shopify en Lightspeed.

Conclusie Subdomein of Submap

Gebruik het hoofddomein en plaats e-commerce-inhoud zo vaak mogelijk in submappen, liever dan op een subdomein waar je alles van 0 weer op moet bouwen. Door al jouw inhoud op één domein te hebben, kunnen marketeers een duidelijker beeld schetsen in analyses.

Begin je met een webshop dan kan je dus wel met een subdomein werken. Dit heeft zoals je dus hierboven kan lezen voor en nadelen.

Persoonlijk zouden wij in 9 van de 10 gevallen de webshop in een submap zetten. Al gaat er natuurlijk niets boven een rootdomein setup.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      WebwinkelSucces
      Logo