Webwinkel Beginnen

Een eigen Webwinkel Beginnen?

Dat is een prima idee natuurlijk! De laatste jaren groeide het aantal bestedingen op het internet met ±10% per jaar. Het goede nieuws is dat de groei er nog lang niet uit is. De komende jaren zal het aantal bestedingen via webwinkels nogmaals groeien met ±10% per jaar!

Hoewel het natuurlijk niet eenvoudig is kan eigenlijk iedereen een webwinkel beginnen, van student tot je oma! Met de informatiepagina's die je hieronder vind helpen we je op weg met het begin van je eerste webwinkel!

basis-voor-succes-cover

Kees van Dijk - Webwinkel Beginnen

Webwinkel beginnen, hoe doe je dat?

Ik heb verschillende artikelen geschreven die jou helpen om te beginnen met je webwinkel. Wat is de juiste software? Hoe zet je een goede administratie op? Welke producten ga je verkopen? Hoe richt je de klantenservice in? De antwoorden op deze vragen vind je in de onderstaande artikelen.

Op Webwinkelsucces.nl vind je alle informatie je nodig hebt om een succesvolle webwinkel te beginnen. Maar voordat je WebwinkelSucces verder gaat ontdekken eerst nog iets belangrijks:

Webwinkel beginnen, wat is jouw webwinkel doel?

Ik bedoel hier niet mee wat je wilt bereiken met je webwinkel, maar wat je wilt bereiken door je webwinkel. Wil je uiteindelijk minder gaan werken? Groter wonen? Vaker op vakantie? Het is belangrijk om een doel te stellen waar je naar toe gaat werken. Zoals de beste Nederlandse voetballer ooit zei: ‘Zonder doel kan je niet scoren'.

Indien je weet wat je persoonlijk wilt bereiken kun je een plan opstellen om dit te behalen. Wellicht heb je slechts 5.000 euro omzet p/m nodig met een winst marge van 20% om het te bereiken. Voor je het weet het heb je een (extra) inkomen dat voor een groot deel op de automatische piloot gaat.

Een webwinkel beginnen met de reden ‘ach, zomaar' wordt waarschijnlijk geen succes. Het vergt inspanning, creativiteit, lef en vaak een hele lange adm. Zonder doel en een plan kan ik je verzekeren dat je webwinkel geen succes wordt of zelfs helemaal niet van de grond komt (dit overkomt 85% van de webwinkels!). Realiseer je ook dat een webwinkel beginnen niet over één nacht ijst gaat. Vaak gaat het met vallen en opstaan en zonder een duidelijk plan is de kans op succes een stuk kleiner.

Administratie

De administratie van een webwinkel is een probleem waar veel startende ondernemers tegenaan lopen. Bij de administratie komt ook de Belastingdienst om de hoek kijken en dat maakt het allemaal wat lastiger, denkt men. Lees verder…

Assortiment

Een succesvolle webwinkel zet je niet op zonder een goed assortiment. Probeer net een wat ander assortiment te hebben als de andere webwinkels. Op deze manier onderscheid je de webwinkel van andere webwinkels. Lees verder…

Betalingen

De klanten moeten natuurlijk makkelijk kunnen afrekenen. Het afrekenen is één van de grootste struikelblokken voor klanten. Daarnaast kan het jou, mits je het verkeerd doet, het enorm veel tijd kosten. Lees verder…

Domeinnaam

Een domeinnaam staat, in tegenstelling wat veel mensen denken, los van de hosting. De hosting is een plek op het internet waar je webwinkel te vinden is. De domeinnaam wijst hier naar toe. De domeinnaam kan ook gemakkelijk naar een andere website verwijzen. Lees verder…

Fulfilment

De meeste tijd ben je kwijt aan het inpakken van de bestellingen, als het goed gaat tenminste. Als je dit zelf doet dan zal je dagelijks op en neer tussen het postkantoor moeten pendelen om je bestellingen weg te brengen. Dit kan ook anders door het uit te besteden aan een fulfilment partij. Lees verder…

Hosting

Zonder hosting kun je je webwinkel nooit online zetten. De hosting zorgt er voor dat je webwinkel te bereiken is via de domeinnaam. Het is dus de plek waar je de webwinkel ‘online’ zet. Voor een webwinkel met Magento moet je zelf nog hosting regelen. Met een pakket van Biedmeer, MijnWinkel of MijnWebwinkel wordt de hosting voor je geregeld. Lees verder…

Klantenservice

De klantenservice is erg belangrijk voor je webwinkel. Echter kost dit ook zeeën van je kostbare tijd. Zaak is dus om dit goed te regelen. Lees verder…

Productfoto's

Productfoto’s zijn zeer belangrijk voor je webwinkel. Een klant kan immers het product niet voelen, ruiken en aanraken. Daarom is het van belang om heldere en scherpe productfoto’s weer te geven. Een video van je product toevoegen is nog beter natuurlijk! Lees verder…

Start-budget

De kosten voor het opstarten zijn afhankelijk van de gekozen software. Neem je bijvoorbeeld een abonnement bij Lightspeed, Biedmeer of MijnWebwinkel dan betaal je maandelijks een paar tientjes per maand en heb je weinig opstartkosten. Bij een Magento webwinkel is de opstart investering hoger maar betaal je per maand minder. Lees verder…

Webwinkel Software

Hierboven staan alle punten waar je rekening mee moet houden wanneer je een eigen webwinkel wilt beginnen. Ik heb echter één belangrijk punt niet genoemd en dat is de webshop software. De webwinkel software vormt namelijk de basis van je webwinkel. Het kiezen van een betrouwbare partner is dan ook erg belangrijk.

Ik wil je Lightspeed aanraden om je eigen webwinkel mee te bouwen. Ze hebben veel koppelingen en functies waardoor je een webwinkel van hoge kwaliteit kan maken. Kies uit een van de honderden templates of pas je design zelf aan via de online code editor.

Ben je op zoek naar meer gebruiksvriendelijke en eenvoudigere software? Verdiep je dan eens in de mogelijkheden van JouwWeb. Met deze webshop software kan je gemakkelijk en voordelig een professionele webshop bouwen zonder dat je er technische kennis voor nodig hebt.

Mocht je je afvragen waarom ik deze Saas software aanraad kijk dan even in de Software vergelijking en vergelijk Lightspeed en JouwWeb met de andere pakketten. JouwWeb is ideaal voor beginners. Lightspeed is duurder maar daarvoor krijg je wel veel kwaliteit en meer functies voor terug. 😉

Dropshipping

Als je een klein budget hebt om een webwinkel te beginnen dan kan dropshipping wellicht uitkomst bieden. Met dropshipping heb je geen eigen voorraad maar maak je gebruik van een leverancier die de producten direct naar je klanten verstuurd. Op Webwinkel succes vind je een informatie pagina over dropshipping en daarnaast ook nog een complete lijst met dropshipping leveranciers waarmee je gelijk kunt beginnen.

Verzenden en Retouren

Als je geen dropshipping gebruikt dan heb je te maken met het verzenden van producten. Hoewel je er alles aan doet om de klant tevreden te stellen krijg je sommige bestelling wel retour. Ook hiermee moet je goed omgaan zodat de klant vaker wil bestellen en je een goed imago behouden. Lees meer over verzenden en retouren..

Reageer

Hulp nodig bij dit onderwerp? Bezoek het Webwinkel Forum waar de WebwinkelSucces Community elkaar graag helpt!
  • Annie
  • 26 februari 2018
  Beantwoorden

  Is het ook mogelijk het eboek ‘De basis voor webwinkelsucces' in een gedrukte/pdf variant te ontvangen?

   • Kees van Dijk
   • 30 april 2018
   Beantwoorden

   Dat is helaas niet mogelijk. Al kan je het e-book natuurlijk wel zelf uitprinten. 😉

 1. Beantwoorden

  Hi,

  Ik ga binnenkort private label verkopen via Amazon. Alleen vroeg me af of ik daar een kvk inschrijving moet voor ga doen?

  Groetjes

  Moersal

  • Randall
  • 10 oktober 2016
  Beantwoorden

  Hallo ik wil een wesbhop starten.Ik ben pas 17 jaar maakt dat uit en welke boeken en semninars zouden jullie me aanraden.Om me zelf meer te ontwikkelen.

  • Peter
  • 1 maart 2015
  Beantwoorden

  Hallo, wij gaan binnenkort een webwinkel starten. De website hiervoor is bijna klaar, als deze klaar is kunnen we produkten gaan invoegen. Wat kunt u ons aanraden als startende webwinkel: moeten we een kleine voorraad opbouwen? Kunnen we het inpakken en verzenden zelf doen? Zelf de administratie doen? Betalingen zelf afhandelen?
  Alvast bedankt ! Peter

  • Hallo Peter,

   Dat zijn veel vragen. Mocht je echt specifiek antwoord op de vragen willen dan raad ik je aan om ze stuk voor stuk bij een corresponderende pagina (zie menu bovenaan de site) te plaatsen met wat meer achtergrond informatie.

   Maar zelf ben ik altijd voor om zoveel mogelijk uit te besteden. Je moet namelijk je webwinkel opbouwen en wanneer je alleen maar bezig bent met de dagelijkse rompslomp komt van uitbreiden natuurlijk weinig terecht. Echter voordat je uitbesteed kan het handig zijn om het eerst zelf te doen. Zo vergaar je meer kennis over je producten en de processen. Ook nemen toeleveranciers je serieuzer als je in ieder geval al enkele orders per dag / week hebt. 😉

   PS: Betalingen zou ik altijd uitbesteden via een payment provider.

  • meike
  • 15 februari 2014
  Beantwoorden

  Hallo! Wij Willen een webshop voor onze winkel beginnen, en twijvelen tussen weebly en Lightspeed en myshop. Kunnen jullie ons advies geven?

  Bedankt!!

  • Beantwoorden

   Weebly zou ik niet gebruiken. Dat is te Amerikaans voor de Nederlandse markt.

   Blijft over Lightspeed en Myshop. Lees beide artikelen die ik geschreven heb en dan kan je al een goede keus maken. Check natuurlijk ook even de vergelijking.

   Wel zou je bij beide een demo account moeten aanmaken zodat je het zelf ook kan testen wat de beste software voor jou is!

   • Bertram
   • 16 februari 2014
   Beantwoorden

   Je kunt het beste gratis demo's aanvragen en kijken naar de mogelijkheden die de verschillende aanbieders bieden. Op basis van je wensen, groeiverwachtingen en budget kun je dan een beslissing nemen.

 2. Beantwoorden

  Dag Kees, hier het gaat prima. Op het moment zijn we hier druk met meerdere zaken. De check-out wordt in een volgende update meegenomen. En jij? Hang je inmiddels al een aantal maanden per jaar in een hangmat op Curaçao?

  • Beantwoorden

   Ik hang nog niet in een hangmat. 😉 Druk bezig met het aankomende seminar, een verhuizing naar een nieuwe kantoor en nog tientallen andere dingen. Lekker actief dus.

 3. Beantwoorden

  Helder overzicht van de basis Kees! Onder de H1 ‘Webwinkel beginnen' staat het woord ‘een' twee keer geschreven, een typo die er hoogstwaarschijnlijk is ingeslopen door je enthousiasme. 🙂

  • Beantwoorden

   Bedankt Nieck. Ik heb het aangepast. Hoe gaat het met Multoweb? Ik heb trouwens even gekeken naar de demoshop maar de check-out voldoet niet aan de richtlijnen van Thuiswinkel.org. (De stappen staan namelijk niet aangegeven).

Blogberichten over dit onderwerp