Webshop Beginnen

"Falen in de voorbereiding is de voorbereiding op het falen"

Zo... we gooien er maar eens een quote in. Maar dat doen we natuurlijk niet zonder reden. Een webshop beginnen vergt immers goede oriëntatie!

Het begin van jouw website start hier!

Tegenwoordig kun je best eenvoudig een eigen webshop beginnen. Voor velen is dit een hele mooie kans om ondernemer te worden. Voor anderen is een webshop starten juist een aanvulling op een bestaand businessmodel. Hoewel je een webwinkel relatief snel en goedkoop kunt opzetten, komt er uiteindelijk toch ook nog best wat bij kijken.

Nieuw

Boekhoudprogramma's voor Webshops

De complete gids als je op zoek bent naar het juiste boekhoudprogramma voor jouw webshop. Waar moet een boekhoudprogramma voor webshops aan voldoen? Een boekhoudprogramma voor een webshop moet aan

Lees verder »

Mijnwebwinkel lanceert spaarprogramma

wix banner

Mijnwebwinkel lanceert een spaarprogramma voor online ondernemers. Met deze tool kunnen webwinkeliers de volgende stap zetten als ondernemer en te proberen het bedrijf verder te laten groeien door het vergroten

Lees verder »

Webshop beginnen? Denk dan hier over na:

Als je zelf iets maakt, of je hebt al producten die je in een fysieke winkel verkoopt, dan is dit vraagstuk vrij helder. Als je nog geen idee hebt wat je wilt, dan is het een ander verhaal. Dan is het handig om eerst te bepalen welke producten je wil gaan verkopen, voordat je met een webshop gaat starten.

Als stelregel kun je hanteren dat hoe meer je in een niche gaat zitten, hoe groter de kans van slagen is, maar hoe kleiner de afzetmarkt is. Met als gevolg een lagere potentiële omzet.

De kunst is om het gat in de markt te vinden waar de marge en/of afzet hoog is en de concurrentie laag.

Lees ook: Een webshop starten: waarin?

Wil je uiteindelijk je full-time baan maken van jouw webshop? Wil je wat extra bijverdienen? Of wil je een webshop starten voor zelfgemaakte producten?

Als je hier het antwoord op hebt, kun je beter bepalen hoeveel tijd en geld je aan de site kunt en wilt besteden. Ook kun je het soort webshop software hierop afstemmen. 

Je kunt tegenwoordig best goedkoop een webshop beginnen. Met Woocommerce kun je het voordeligste starten. Een WordPress/Woocommerce webshop kost op jaarbasis ongeveer €120,-. Hiervoor moet je wel zelf wat meer werk verzetten. 

Met een sitebuilder kun je ook behoorlijk voordelig een webwinkel starten. Dit kost ongeveer €150,-.

Verder geldt dat de grote webshops honderden of zelfs duizenden euro's per maand kosten. 

Lees ook: Webshop kosten – Alles kosten op een rij

Je kunt twee type namen kiezen als je de webshop start. Een merknaam die gericht is op een product zoals: ventieldopjesshop.nl, of een naam die misschien wel iets over het product zegt, maar iets meer hip en pakkend is. Ventilo.nl bijvoorbeeld. Aan de eerste merknaam kleeft als nadeel dat bij diversificatie van het assortiment, de merknaam de lading niet meer dekt.

In het geval van een ‘brandable' merknaam kun je alle kanten nog op. Zonder al te technisch te worden, hecht Google nog maar weinig aan zoekwoorden in domeinnaam. Dus wij zouden voor een leuke pakkende merknaam gaan met eventueel een lichte verwijzing naar de producten die je gaat verkopen.

  • Houd de naam kort
  • Voorkom streepjes (-) in de url
  • Gebruik een .nl domein
  • Leg indien mogelijk de .be en .com vast

Lees ook: Een domeinnaam voor je webshop registreren

Het is handig van tevoren te weten hoe je gaat verzenden omdat je dan koppelingen kunt maken tussen de software van de webshop en die van de uitleverende partij. Je kunt kiezen uit 3 methodes:

Zelf verzenden
Als je zelf gaat verzenden kun je dit in het begin prima vanuit huis doen. In het begin breng je de pakketjes gewoon zelf weg (of je laat ze ophalen), en later kun je dit proces steeds verder optimaliseren.

Fulfilment uitbesteden
Als de onderneming groter wordt, kun je kiezen om het fulfilment proces compleet uit te besteden. Opslag, verpakken, verzenden, retouren en voorraadbeheer kun je dan door een externe partij laten verzorgen. 

Dropshipping
Een andere manier om producten te verkopen is door middel van dropshipping. Kort gezegd verkoop je dan producten die toch al bij de groothandel liggen. Hierdoor kun je snel van start zonder veel kosten te maken.

Als je een helder beeld hebt van wat je wil gaan verkopen, dan kun je een keuze gaan maken in hoe je de website wilt bouwen. Hiervoor bestaan een aantal opties:

  • Zelf een webshop bouwen
    Zelf een webshop bouwen is tegenwoordig best eenvoudig. Je kunt aan de slag met open source software die je zelf host (bv. WooCommerce) of een webshop builder. Je sluit bij dit soort partijen een maandelijks abonnement af waardoor je een complete webshop af kunt nemen die al volledig geoptimaliseerd is. Het enige wat je hoeft te doen is de content toevoegen en de elementen zo neerzetten dat er een goed design ontstaat. Maak je keuze op basis van wat het beste bij jouw plannen en kennis past. 
  • Een webshop laten bouwen 
    Zeker als je zelf weinig tijd hebt en je jezelf dient te focussen op ander werk, dan is dit een oplossing. Er zijn veel partijen die op basis van open source software maatwerk kunnen leveren.
    Zij bouwen dan voor jou in Woocommerce of Magento. Dit kan een dure oplossing zijn, maar voor ondernemers die hun tijd elders te besteden hebben, is dit een logische keuze. 

Webwinkels dienen aan een aantal regels te voldoen. Deze hebben te maken met de administratieplicht voor de belastingdienst, de bescherming van de consument wat betreft online aankopen en met bescherming van persoonsgegevens. Je kunt je hiervoor verdiepen in de volgende artikelen en begrippen:

Misschien wel één van de lastigste onderdelen van e-commerce is de inkoop. Er zijn een hoop leveranciers en groothandels te vinden (in Nederland maar ook in China), maar als je begint moet je ze vaak eerst overtuigen van jouw volumes. En als je nog geen webshop hebt gemaakt gaat dat moeilijker. En wat heb je nodig om jouwe webshop te maken en te vullen? Juist… producten van een leverancier. 

Houd er dus rekening mee, dat je tijdens de start van jouw webwinkel creatief aan producten moet komen, of deze eventueel eerst met minimale marges (of zelfs verlies) kunt verkopen. 

Om ervoor te zorgen dat klanten kunnen afrekenen, dien je als webwinkel gebruik te maken van een Payment Service Provider (PSP). Deze partijen zorgen ervoor dat jouw klanten een ruime keuze aan betaalmethodes hebben (zoals iDeal en creditcards) en integreren dit vloeiend in jouw webshop software. 

Bij sommige software is de PSP al inbegrepen (bijvoorbeeld bij Shopify), maar vaak kun je zelf een PSP kiezen.

Lees ook: Payment Providers vergelijken

De bovenstaande vragen hebben betrekking op de hoofdonderwerpen die bij de start van een webshop komen kijken. Maar zoals met veel dingen schuilt het succes ‘m in de details. 

Een webshop beginnen betekent een lange leerweg waarin je een hoop tijd zult moeten investeren. Hoe beter je doorzet, hoe groter de kans dat je zult slagen! 

We hebben veel blogs en informatie die dieper ingaan op de details. Dus kom gewoon nog een keertje terug bij Webwinkelsucces om op je gemak door alle informatie heen te scrollen.

Webshop starten - de Administratie
Onze partners
mijnwebwinkel promobox
ccv shop
promotiebox jouwweb
lightspeed promo box sidebar
Ook partner worden?
Stuur een berichtje en laat
ons weten hoe we kunnen helpen
WebwinkelSucces
Logo