Webwinkel Beginnen - Alle info!

Webwinkel Beginnen - Alle info!

Beste

Gratis Webshop

Beste voor

Midden Klein Bedrijf

Beste voor

Goedkoop & Easy

Beste voor

Hosting Starters

Beste i.c.m.

Fysieke winkel

Hoewel het natuurlijk niet eenvoudig is kan eigenlijk iedereen een webshop beginnen.  Met de informatie die je op Webwinkelsucces en dit artikel kunt  vinden helpen we je stap voor stap met jouw webshop avontuur.

De laatste jaren groeide het aantal bestedingen op het internet met 11% per jaar. En deze groei is er nog lang niet uit… De komende jaren zal het aantal bestedingen via webshops blijven groeien! Tijd om jouw marktaandeel te pakken als webhop eigenaar!

Alle stappen die je moet controleren en behandelen voor een succesvolle webshop

Op Webwinkelsucces staan verschillende artikelen die jou helpen om te beginnen met je eerste webwinkel. Deze sluiten aan op vragen die je als beginnende webshop manager ongetwijfeld zult hebben en er toe doen:

 • Assortiment: Welke producten ga je verkopen?
 • Webshop Software: Wat is het juiste webshop pakket?
 • Conversie: Hoe zorg ik ervoor dat bezoekers ook écht wat kopen?
 • Webshop Software: Laat je de website bouwen of ja je zelf aan de slag?
 • Marketing: Hoe krijg ik bezoekers naar mijn website?
 • Webshop Software: Hoe werkt Domeinregistratie en Webhosting, en hoe krijg ik zo'n groen slotje voor mijn site?
 • Automatisering: Hoe zet je een goede administratie op?

Voordat je WebwinkelSucces verder gaat ontdekken en op zoek gaat naar de antwoorden op deze vragen, bij dezen alvast een aanrader: het is leuk en een aanrader om een boekje te kopen over webshops, dit om niet al jouw info van het scherm te halen.Wij hebben de 10 beste webshop boeken op een rij gezet. Afijn, tijd om te starten en aan de slag te gaan!

Webwinkel beginnen, wat is jouw webwinkel doel?

Ik bedoel hier niet mee wat je wilt bereiken met je webwinkel, maar wat je wilt bereiken door je webwinkel. Wil je uiteindelijk je full-time baan maken van jouw webshop? Wil je wat extra bijverdienen? Wil je simpelweg jouw eigen gemaakte producten verkopen? Het is belangrijk om een doel te stellen waar je naar toe gaat werken. Zoals de beste Nederlandse voetballer ooit zei: ‘Zonder doel kan je niet scoren‘.

Met dit doel heb je iets om voor te vechten. Ook is het op deze manier beter om er weer een plan omheen te bouwen en met dat plan kan je weer bepalen hoeveel tijd en geld je erin wilt investeren. Wat wil je liever investeren: Tijd of Geld? Als je (heel) veel tijd hebt zou ik zelf bijvoorbeeld eerder voor WordPress in combinatie met Woocommerce kiezen voor een webshop en alles zelf leren met open source webshop software. Heb je daarentegen budget om te investeren? Dan zijn webshop pakketten als Mijnwebwinkel, Jouwweb en Lightspeed weer veel interessanter!

De stappen voor het starten van een webshop

Over sommige stappen kunnen wij vééél meer zeggen of toelichten, maar expres wilden we de lijst compact en uniek maken. Dus niet alles is volledig uitgelegd. 

 1. Kies een Product of Dienst die je zou willen verkopen. Lees hier 53 Webshop en Product Ideeën om je op weg te helpen.
 2. Zoek een naam voor jouw bedrijf / webshop domein. Houdt hierbij rekening met alle punten in ons artikel: Tools voor pakkende en originele namen voor jouw webshop.
 3. Registreer jouw domeinnaam bij een domein/hosting bedrijf.  Hier onze domeinnaam registratie aanraders. Houdt bij deze keuze wel rekening met welk hosting bedrijf waar goed in is. Lees je ook voordat je dit doet alvast een beetje in bij stap 4. Zorg ook dat er bij de hosting een betaalbare mogelijkheid is voor SSL.
 4. Voor startende webshop houders is een kant en klaar software pakket vrijwel altijd beter dan de open source variant. Beide opties zijn gratis goed mogelijk. Al vinden wij persoonlijk ‘goedkoop' vaak beter dan gratis. Als je echt niets wilt besteden raden wij een software pakket aan waarbij je de hosting laat doen bij de software eigenaar ( bijvoorbeeld: jouwwebwinkel.jouwweb.nl )  Zo een partij is goed om mee te beginnen.
 5. Zorg voor een koppeling met een Payment Service Provider (hiervoor heb je identificatie nodig, deze stap kost vaak ook best wat tijd. Bij de kant-en-klare pakketten is dit vaak ingebouwd. Zie ook hier onze vergelijker voor PSPs.
 6. Bedenk hoe je met Assortiment wilt werken. Ga je voor dropshipping? (iemand anders doet dan de voorraad, op dit vlak hebben wij de beste info van Nederland) of ga je zelf een assortiment aanhouden.
 7. Hoe wil je de artikelen gaan verzenden? Hoe krijg je de pakketten thuis bij jouw klanten en met welke pakketdienst ga je in zee. Ga je dit zelf doen? In het begin kan dit vaak wel.

Zaken die je vervolgens moet afronden om de basis te leggen voor de volgende fase van het beginnen van een webshop:

 •  Installeer tenminste Google Analytics en Google Search Console, daarmee kan je zien wat er op jouw site gebeurd. Hier een wat oude video daarover van Webwinkelsucces.
 • Maak je webshop goed Nederlands en schrijf unieke teksten. (ook voor SEO moet dit in orde zijn) Vertaal indien mogelijk alles wat Engels is.
 • Voeg de producten toe in je webshop. moet te doen zijn in een kant en klaar software pakket. In andere software pakketten zal je hier nog wel wat weekjes mee bezig zijn! =) 

Tip: Als je iets ergens in een vakje in jouw webshop kan schrijven: Doe dit dan leuk, origineel en behulpzaam naar jouw bezoeker toe!! Besteed tijd aan goede content!

 • Maak zelf een test aankoop, Vraag of iemand uit jouw netwerk wat wilt kopen als test. Vraag ook om feedback over die aankoop. (Regel 5135: Vraag altijd om feedback. )
 • Kijk of je in Google te vinden bent, deel je site op Social Media.
 • Maak met jouw social media kanalen een eerste leuk (behulpzaam filmpje / plaatje) Zorg ook hier voor leuke content.

En nu.. Gaat alles nu vanzelf? Tijd om als Jeff Bezos (Amazon) miljarden te gaan verdienen?

webshop starten raket

Nee, nu is het tijd voor voortdurende optimalisatie

Je website staat nu als het goed is redelijk krachtig online op een domein, er zit wat assortiment in. Je hebt wat afspraken met een webshop leverancier. Waarschijnlijk maak je wat kosten en misschien heb je zelfs een KVK inschrijving. Je weet hoe je zaken moet verzenden. Maar vele zaken moeten nog aangepakt worden om op te vallen. Elementen die absoluut niet in één klein zinnetje te omschrijven zijn. Ook moet er nou eens goede omzet gemaakt gaan worden!

Webshop Beginnen: Fase II

Begrijp, optimaliseer en verbeter jouw webwinkel voortdurend op de volgende onderwerpen. Als je stopt sta je stil en gaan jouw concurrenten jouw voorbij: Blijf je doorgaan met leren en optimalisatie dan pak je ze één voor één

Webshop Administratie

De administratie van een webwinkel is een probleem waar veel startende ondernemers tegenaan lopen. Bij de webshop administratie komt ook de Belastingdienst om de hoek kijken en dat maakt het allemaal wat lastiger, denkt men. Ook dit soort zaken zijn gelukkig steeds makkelijker door goede boekhoudsoftware koppelingen. (externe link naar expert op gebied van zakelijke software)

Assortiment en producten

Een succesvolle webwinkel zet je niet op zonder een goed assortiment. Probeer net een wat ander assortiment te hebben als de andere webwinkels. Op deze manier onderscheid je de webwinkel van andere webwinkels. Denk out of the Box, MAAR houdt het ook overzichtelijk!

Betalingen, PSPs en Conversie

De klanten moeten natuurlijk makkelijk kunnen afrekenen. Het afrekenen en het kiezen van de juiste PSP is één van de grootste struikelblokken voor webshop eigenaren en klanten. Daarnaast kan het jou, mits je het verkeerd doet enorm veel tijd kosten.

Domeinnaam & Hosting

Transip is op vrijwel alle vlakken de ideale hosting partij

Dit is als het goed is al aardig onder controle en staat vast: Een domeinnaam staat, in tegenstelling wat veel mensen denken, los van de hosting. De hosting is een plek op het internet waar je webwinkel te vinden is. De domeinnaam wijst hier naar toe. De domeinnaam kan ook gemakkelijk naar een andere website verwijzen. Let erop dat bij Hosting de pakketten de volumes aankunnen!

Zonder hosting kun je je webwinkel nooit online zetten. De hosting zorgt er voor dat je webwinkel te bereiken is via de domeinnaam. Het is dus de plek waar je de webwinkel ‘online’ zet. Voor een webwinkel met Magento moet je zelf nog hosting regelen. Met een pakket van Jouwweb of MijnWebwinkel wordt de hosting voor je geregeld.

Fulfillment, Inpak & verzendhulp

De meeste tijd ben je kwijt aan het inpakken van de bestellingen, als het goed gaat tenminste en je niet voor Dropshipping kiest. Als je dit zelf doet dan zal je dagelijks op en neer tussen het postkantoor moeten pendelen om je bestellingen weg te brengen. Dit kan ook anders door het uit te besteden aan een fulfillment partij.

Klantenservice

De klantenservice is erg belangrijk voor je webwinkel. Echter kost dit ook zeeën van je kostbare tijd. Zaak is dus om dit goed te regelen. Lees hier over alle zaken die bij een goede klantenservice komen kijken.

Productfoto's

Productfoto’s zijn zeer belangrijk voor je webwinkel. Een klant kan immers het product niet voelen, ruiken en aanraken. Daarom is het van belang om heldere en scherpe productfoto’s weer te geven. Een video van je product toevoegen is nog beter natuurlijk! Zorg er in ieder geval niet voor dat je foto's van andere pakt! Dit kan problemen opleveren. Hier meer over productfoto's

Webwinkel start budget

De kosten voor het opstarten zijn afhankelijk van de gekozen software. Neem je bijvoorbeeld een abonnement bij Lightspeed of MijnWebwinkel dan betaal je maandelijks een paar tientjes per maand en heb je weinig opstartkosten. Bij een Magento webwinkel is de opstart investering hoger maar betaal je per maand minder.

Webwinkel Software

De webwinkel software vormt de basis van je webwinkel. Het kiezen van een betrouwbare partner is dan ook erg belangrijk.

Ik wil je graag Lightspeed aanraden om je eigen webwinkel mee te bouwen. Ze hebben veel koppelingen en functies waardoor je een webwinkel van hoge kwaliteit kan maken. Kies uit een van de honderden templates of pas je design zelf aan via de online code editor.

Ben je op zoek naar meer gebruiksvriendelijke en eenvoudigere software? Verdiep je dan eens in de mogelijkheden van JouwWeb of Mijnwebwinkel. Met deze webshop software pakketten kan je gemakkelijk en voordelig een professionele webshop bouwen zonder dat je er technische kennis voor nodig hebt. Daarbij liggen de kosten relatief laag.

Mocht je je afvragen waarom ik deze Saas software aanraad kijk dan even in de Software vergelijking en vergelijk Lightspeed en JouwWeb met de andere pakketten. JouwWeb is ideaal voor beginners. Lightspeed is duurder maar daarvoor krijg je wel veel kwaliteit en meer functies voor terug.

Alles over Dropshipping

Als je een klein budget hebt om een webwinkel te beginnen dan kan dropshipping wellicht uitkomst bieden. Met dropshipping heb je geen eigen voorraad maar maak je gebruik van een leverancier die de producten direct naar je klanten verstuurd. Op Webwinkel succes vind je een informatie pagina over dropshipping en daarnaast ook nog een complete lijst met dropshipping leveranciers waarmee je gelijk kunt beginnen.

Verzenden en retouren

Als je geen dropshipping gebruikt dan heb je te maken met het verzenden van producten. Hoewel je er alles aan doet om de klant tevreden te stellen krijg je sommige bestelling wel retour. Ook hiermee moet je goed omgaan zodat de klant vaker wil bestellen en je een goed imago behouden. Lees meer over verzenden en retouren..

En natuurlijk… Webwinkel Marketing

Dat gaat alleen weer verder dan het ‘starten' van een webshop. Dan moet je onze kennis artikelen over marketing bestuderen. Dit is een vak ‘an sich' en moet absoluut niet onderschat worden: Er zijn duizenden webshops die strijden om die converterende bezoeker.

3
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Kees van DijkMoersalRandall Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Randall
Gast
Randall

Hallo ik wil een wesbhop starten.Ik ben pas 17 jaar maakt dat uit en welke boeken en semninars zouden jullie me aanraden.Om me zelf meer te ontwikkelen.

Moersal
Gast
Moersal

Hi,

Ik ga binnenkort private label verkopen via Amazon. Alleen vroeg me af of ik daar een kvk inschrijving moet voor ga doen?

Groetjes

Moersal