Boekhouding Webshop - Administratie Software

Boekhouding Webshop - Administratie Software

administratie webwinkel

Administratie van een webshop is een onderwerp waar veel webshop eigenaren tegenaan lopen. Als de  webwinkel een ware business wordt, dien je ook de administratie op orde te hebben. 

Maar zo lastig is het niet. Door een goede administratie op te zetten zul je geld besparen en zelfs geld verdienen! Tevens zijn er al veel koppelingen tussen webshop software partijen & boekhoudsystemen. Alles kan automatisch!

Administratie & Boekhoudsoftware voor jouw Webshop

De bekendste webshop software leveranciers met de juiste koppelingen om jouw webshop administratie automatisch te kunnen laten verlopen:
 

De vereisten van goede webshop boekhoud software

We kunnen het op dit vlak heel kort houden, het gaat namelijk voor 80% tot 95% om maar één ding. De mogelijke koppeling tussen enerzijds het webshop software pakket en anderzijds de boekhoud software. Deze koppelingen / samenwerkingen maken het leven als webshop houder een stuk eenvoudiger en makkelijker en moet op #1 staan als je kijkt naar de boekhoudsoftware keuze. Andere zaken als: prijs / service ed. doen er een stuk minder toe.

De koppeling tussen de boekhoudsoftware en de webshopsoftware moet de #1 factor zijn in uw keuze voor een boekhoudpakket.

Voor andere partijen is het een goede tip om via een test account te maken of door even te bellen welke koppelingen er zijn.  Zonder koppeling wordt het lastig om de boekhouding van de webshop te automatiseren. Ander factoren die er na deze koppeling nog toe doen:

Boekhoudsoftware, dit kun je er allemaal mee

Software pakketten waar je goed mee kunt boekhouden als Exact, Twinfield, Silvasoft, MoneyMonk of e-Boekhouden (nu gratis uit te proberen)  nemen vooral het vraagstuk ‘automatisering' uit handen. Iets wat noodzakelijk is voor webshops die een groot volume doen. Handmatig de administratie bijhouden neemt al snel wekelijks een paar uur van jouw tijd in beslag. 

Daarnaast geven deze programma's jou meer statistieken ten opzichte van de boekhouding doen met een Excel sheet. Ook profiteer je met een boekhoudprogramma van andere handige functies, zo is het mogelijk om bankafschriften te importeren en in sommige gevallen bonnetjes in te scannen via een app. Dit is voor webshops op dit moment bijna wel een vereiste.

  • Zelf zijn we op het gebied van boekhoudstage enthousiast over e-Boekhouden, het is erg complete software die helpt met je administratie op orde krijgen. Daarbij kan je het de eerste 15 maanden gratis krijgen. En daarbij het allerbelangrijkste misschien nog wel: Bevalt het niet, dan kost het ook niet en probeer je weer wat anders.

Bij een webwinkel draait alles om de statistieken en snelheid. Hoe eerder je over accurate gegevens beschikt, hoe sneller je op de markt kan inspelen en je koers kan bijstellen. Ook hier kan goede boekhoudsoftware een belangrijke rol spelen.

Is een Excel bestand nog wel een alternatief?

Hoewel we voorheen aanraden om Excel te gebruiken is dit absoluut niet meer toereikend, dit voornamelijk door de gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware van dit moment. Een serieuze webshop is niet meer met excel draaiende te houden, dan ga je al heel snel teveel achterlopen bij de wel geautomatiseerde concurrentie. Als je klaar bent om echt verkopen te realiseren, dan raden wij je ook met klem aan om een administratieprogramma aan te schaffen. De tijdwinst alleen al is het waard! 

Boekhouden voor webshops

Een boekhouder of accountant aansluiten

Indien je geen financieel wonder bent en nog nooit van kasboeken, grootboeken en afschrijvingen hebt gehoord kan een boekhouder je veel geld en stress besparen. Natuurlijk is een boekhouder ook niet gratis, maar hij of zij kan je wijzen op bepaalde dingen die je anders verkeerd, onnodig of omslachtig doet in je administratie.

Om geld te besparen, raad ik je aan o pas als je de experimentele fase achter je hebt gelaten een boekhouder of accountant te nemen. Eerst moet je experimenteren met de semi- gratis software pakketten die er beschikbaar zijn. (Bijv. een e-Boekhouden)

Ga je alsnog met een boekhouder aan de slag? Dan is het wel cruciaal om extra geld te besparen en zelf de facturen in te voeren. Een uurloon van 60 euro is al snel betaald bij een professionele boekhouder. Je kunt de facturen bijvoorbeeld inkloppen in het administratieprogramma waarna de boekhouder/accountant de cijfers controleert en de belasting opgeeft. Maak hier duidelijke afspraken over, zodat je niet een factuur ontvangt die je niet had verwacht.

Verschil boekhouder en accountant: Boekhouder is een vrij beroep. Iedereen mag zich boekhouder noemen en advies geven. Een accountant heeft bepaalde diploma’s en is dus zeker op de hoogte van het belastingstelsel en de boekhoudregels. Een accountant is meestal wat duurder dan de boekhouder.

 Vergeet niet dat jij eindverantwoordelijk bent en blijft! Als de boekhouder of accountant er een potje van maakt dan ben jij nog steeds aansprakelijk. Het is dus verstandig om de boeken regelmatig ook zelf te controleren.

boekhouder-voor-webwinkels

Inkomstenbelasting voor Webshops

Elk jaar gaan er eenmanszaken failliet omdat er in de administratie geen rekening is gehouden met de inkomstenbelasting (bij een B.V. is het winstbelasting).

Het afdragen van de BTW is iets wat veel ondernemers elk kwartaal netjes doen. Maar ook over alle inkomsten moet belasting worden betaald!

Dit bedrag moet jaarlijks in één keer betaald worden (achteraf). Wanneer je vergeten bent om geld opzij te zetten en je moet opeens een XX.XXX bedrag betalen, dan kan je weleens in de problemen komen. Reserveer dus altijd het bedrag wat je moet betalen. Hoe je dat doet, licht ik hieronder verder toe.

Eventueel kan je gebruikmaken van de voorlopige aanslag. Het is mogelijk om de voorlopige aanslag in termijnen te betalen. De definitieve aanslag moet binnen (ik geloof) twee maanden volledig afgetikt zijn.j.

De administratie van een webwinkel in het kort

  • Houd altijd je inkomsten en uitgaven overzichtelijk bij.
  • Als je voor boekhoudsoftware kiest: Kijk altijd of jouw webshop pakket goede koppelingen heeft met de boekhoudsoftware.
  •  Voor je administratie kan je gebruikmaken van de gratis proef periodes van partijen als  e-Boekhouden.
  • Excel is alleen aan te raden voor de kleinere bedrijven of als je in de experimentele fase zit. De betaalde boekhoudprogramma's zijn geautomatiseerd en besparen je een hoop tijd. Daarnaast kan je vanaf elke locatie inloggen in je account.
  • Huur eventueel een boekhouder of accountant in om je te helpen met je administratie en de aangiftes. Onthoud wel dat jij eindverantwoordelijke bent en blijft!
  • Reserveer altijd een bedrag voor de inkomstenbelasting of de winstbelasting door dit bijvoorbeeld op een aparte rekening te zetten.
  • Laat jij je personeel ook facturen betalen? Doe dit dan alleen voor de bankrekeningnummers die in je adresboek staan. Dit zijn de goedgekeurde bedrijven.
  • Houd overzicht in de omzet en kosten.
  • Bekijk onze aanraders goed, deze partijen kun je in veel gevallen gratis uitproberen.

Partijen met focus op Administratie Voor Webshops:


 

0 CommentsSluit reacties

Laat een reactie achter